Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο «έγκυρο» (σε τέτοια θέματα) «Βήμα» και η εγκυρότητά του επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι καμιά πλευρά δεν έσπευσε να το διαψεύσει. Σύμφωνα μ’ αυτό, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη οι εκπρόσωποι 11 μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων έθεσαν ως όρο για επενδύσεις τη μείωση του βασικού μισθού και γενικά την «κινεζοποίηση» των μισθών. Οπως έγραψε η φυλλάδα του Ψυχάρη, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών έθεσαν «το ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων, τουλάχιστον για τους ανέργους νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο».
Αποκαλυπτική του κυνισμού τους η επιχειρηματολογία που επιστράτευσαν, παρουσιάζεται ως εξής: «Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις». «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει δέσμευση του κατώτατου μισθού». «Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 έως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα». «Η ελληνική αγορά πεθαίνει… Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα στους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα "μια δουλειά θέλω, ό,τι να 'ναι και όσο να 'ναι"».
Η «κινεζοποίηση» του προλεταριάτου αποτελεί το ευαγγέλιο των καπιταλιστών. Οσες διαψεύσεις και να κάνει η κυβέρνηση, η αλήθεια δεν κρύβεται. Τι εννοεί, για παράδειγμα, ο Στουρνάρας, όταν υποστηρίζει ότι «όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει το 75% της απόστασης που μας χωρίζει από τον τελικό στόχο» (συνέντευξη στον Πρετεντέρη, 25.2.13); Εννοεί ότι πρέπει να πέσουν κι άλλο οι μισθοί, διότι έχουμε φτάσει μόνο στο 75% του στόχου (ως γνωστόν, η «ανταγωνιστικότητα» μετριέται με το λεγόμενο «μοναδιαίο κόστος εργασίας»). Τα ίδια ακριβώς είπε και ο Προβόπουλος στην έκθεσή του («στο διάστημα 2010-2012 η Ελλάδα ανέκτησε περισσότερο από το 75% της ανταγωνιστικότητας κόστους που είχε απολέσει την περίοδο 2001-2009»).
Και βέβαια, δεν είναι μόνο ο βασικός μισθός, ούτε μόνο οι μισθοί, όπως είναι γραμμένοι σε κάποια σύμβαση. Είναι και η απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών, που με το πιστόλι στον κρόταφο των εργατών, τους μετατρέπουν στην κυριολεξία σε δούλους. Αυτή την περίοδο κλείνουν εργαζόμενους για τη νέα τουριστική σεζόν. Ξέρετε με τι όρους τους κλείνουν; Εφτά κατοστάρικα το μήνα, για τουλάχιστον 12ωρη εργασία, με ένα ρεπό τη βδομάδα, που κι αυτό μπορεί να κοπεί αν χρειαστεί. Κι όποιου του αρέσει.
Το ρεπορτάζ του «Βήματος» για τη συνάντηση των εκπροσώπων των πολυεθνικών με τον Χατζηδάκη είχε και την ευτράπελη πλευρά του. Κάποιοι «έδωσαν» τον εκπρόσωπο της Barilla ως έναν από εκείνους που έθεσαν το ζήτημα της παραπέρα μείωσης του κατώτερου μισθού. Η Barilla κατάλαβε ότι πρόκειται για «σπιουνιά» ανταγωνιστών και εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι ο δικός της εκπρόσωπος δεν ζήτησε μείωση του κατώτερου μισθού (άρα, άλλοι ζήτησαν). Κι όχι μόνον αυτό, αλλά επειδή κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός επέμενε να τη «φωτογραφίζει», ανάγκασε τον Χατζηδάκη να κάνει τη δική του (κατόπιν εορτής) διάψευση. «Δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός… Ημουν αυτόπτης μάρτυς. Δεν αναφέρομαι στη διάψευση μόνο της εταιρίας, προσθέτω και τη δική μου μαρτυρία. Δεν υπήρξε τέτοια τοποθέτηση», δήλωσε ο Χατζηδάκης. Το σχετικό δελτίο Τύπου της Barilla, όμως, διέψευδε τη… γενική διάψευση του Χατζηδάκη: «Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε ότι η Barilla Hellas έθεσε αίτημα μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα». Πόσο πιο καθαρά να το πουν, ότι κάποιοι άλλοι έθεσαν τέτοιο θέμα;
Ακολούθησε το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Η μία μετά την άλλη, οι πολυεθνικές που πωλούν προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και φοβήθηκαν ότι θα πληγεί η επικοινωνιακή τους εικόνα και το πρεστίζ των προϊόντων τους (Henkel, Kraft, Amstel, Nestle, Bic) άρχισαν να εκδίδουν ανακοινώσεις με δηλώσεις στελεχών τους, που έσκιζαν τα ρούχα τους ότι όχι μόνο δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο από τον Χατζηδάκη, αλλά δεν τους αντιπροσωπεύει κιόλας η λογική μείωσης των μισθών!