Eγώ αυτό που είπα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι ότι θα πρέπει –και θα ‘πρεπε ήδη να το ‘χουν κάνει με δική τους πρωτοβουλία, διότι πολλοί από τους ευεργέτες της πατρίδας μας ήταν εφοπλιστές και σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα βάλαν το χέρι στην τσέπη.
Αλέξης Τσίπρας
(συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου, enikos.gr, 30.5.12)
Πριν τις εκλογές της 6ης Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι θα επιβάλει βαριά φορολογία στους εφοπλιστές κι άμα δε γουστάρουν ας πάρουν τα πλοία τους και ας φύγουν. Στις ομιλίες που εκφωνούσε ανά την Ελλάδα ο Τσίπρας, η ειδική, έκτακτη φορολογία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο κατείχε εξέχουσα θέση. Παραθέτουμε, ενδεικτικά, την πανομοιότυπη φράση που περιλάμβαναν οι ομιλίες του στην Ξάνθη (27 Απρίλη) και στη Μυτιλήνη (29 Απρίλη): «Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4.000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δισ. (500.000 ανά πλοίο)».
Σε λιγότερο από ένα μήνα έγινε η κωλοτούμπα και το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το παρουσίασε ο Τσίπρας, αναφέρει: «Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:… η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».
Από τον έκτακτο φόρο του μισού εκατομμύριου ανά πλοίο, πήγαν στην «εθνική προγραμματική συμφωνία», που δεν θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης, αλλά διαπραγμάτευσης με τους εφοπλιστές. Μ’ άλλα λόγια, η έκτακτη φορολογία στους εφοπλ(η)στές, η οποία μάλιστα παρουσιαζόταν ως «ισοδύναμο μέτρο» για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα περί «εθνικής προγραμματικής συμφωνίας» με το εφοπλιστικό κεφάλαιο προστέθηκαν στην ομιλία του Τσίπρα, μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και για να σταλεί το σήμα ότι η κωλοτούμπα έγινε. Στο γραπτό κείμενο με τη «Σύνοψη του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», που παρουσίασε ο Δραγασάκης, δεν αναφέρεται τίποτα επ’ αυτού. Υπάρχει μόνο μια γενική αναφορά, χωρίς κανένα χρονικό ορίζοντα: «Επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και δημιουργία ενός σύγχρονου φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που θεσπίσθηκαν μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο αποτελεί μια δεύτερη διάσταση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αυτά τα ειδικά καθεστώτα έχουν καταστήσει το φορολογικό σύστημα διάτρητο και αναποτελεσματικό, γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθούν στο πλαίσιο ενός καθολικού φορολογικού συστήματος». Στα Παραρτήματα, δε, που υποτίθεται ότι περιλαμβάνουν παραδείγματα άμεσων παρεμβάσεων στους διάφορους τομείς της οικονομίας, δεν αναφέρεται τίποτα περί εφοπλιστικού κεφάλαιου.
Και στα περί «εθνικής προγραμματικής συμφωνίας», όμως, δεν πρωτοτυπούν. Εχει προηγηθεί ο Βενιζέλος. Στις 11 Σεπτέμβρη του 2011, όταν από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωνε το χαράτσι στα ακίνητα, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ο Βενιζέλος προσέθεσε και τα εξής, για να γλυκάνει το φαρμάκι: «Επίσης, είναι προφανές ότι υπάρχουν κατηγορίες πατριωτών μας που δεν έχουν μετάσχει όσο πρέπει στη συλλογική αυτή προσπάθεια και πρέπει να κληθούν να μετάσχουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Μετά από πρόταση και των συναρμοδίων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα καλέσουμε –θα καλέσω κι εγώ προσωπικά με εντολή του Πρωθυπουργού– τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του με ποιο τρόπο θα μετάσχει σ’ αυτή την εθνική δημοσιονομική προσπάθεια με πρακτικό και άμεσο τρόπο. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να σταλεί ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο τον ελλαδικό ορίζοντά μας, αλλά τον ελληνισμό γενικά. Και ο κοσμοπολιτικός ελληνισμός πρέπει να δώσει το παρόν στην προσπάθεια αυτή, αλλά επειδή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους πώς θα συνεργαστούμε, αλλά πώς θα έχουμε και συμμετοχή στη δημοσιονομική προσπάθεια, στην προσπάθεια που κάνουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία πρέπει να προστατεύουμε και να σεβόμαστε». Φυσικά, ουδέποτε έγινε τίποτα, καθώς οι γκάνγκστερ της θάλασσας φρόντισαν να διαμηνύσουν (με δηλώσεις στελεχών τους) στην κυβέρνηση, ότι θεωρούν τους εαυτούς τους στυλοβάτες της Ελλάδας που πληρώνουν περισσότερο φόρο από οποιονδήποτε άλλο Ελληνα! Ούτε σύσκεψη έγινε ποτέ, για να μην αναγκαστεί ο Βενιζέλος να καταπιεί τη χλαπάτσα.
Τα ίδια θα γίνουν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, όπως φαίνεται από την κωλοτούμπα που έγινε προεκλογικά ήδη. Αλλωστε, μιλώντας στο ιντερνετικό κανάλι του Χατζηνικολάου, ο Τσίπρας έκανε έκκληση στον… πατριωτισμό των εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν δώσει τόσους «ευεργέτες της πατρίδας μας». Αλήθεια, αυτό το αγράμματο ον που λέγεται Τσίπρας δεν έχει διαβάσει ένα από τα πολλά –μη σχολικά– ιστορικά βιβλία, για να μάθει λίγα πράγματα για το ρόλο αυτής της φάρας διαχρονικά; Γι’ αυτούς που ονομάζονται «ευεργέτες του έθνους» ή «της πατρίδας» όπως λέει ο ίδιος;