Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν από τις 21 Φλεβάρη που έγινε γνωστό ότι αμερικάνοι στρατιώτες στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, 60 χλμ από την Καμπούλ, αφαίρεσαν από τη βιβλιοθήκη της φυλακής που συνδέεται με τη βάση κοράνια και άλλα ισλαμικά βιβλία, τα πέταξαν σ ‘ ένα σκουπιδόλακο και τους έβαλαν φωτιά για να τα καταστρέψουν. Οταν αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε κάποιοι εργαζόμενοι Αφγανοί στη βάση, έτρεξαν να τραβήξουν όσα μπορούσαν από την πυρά και έπαθαν σοβαρά εγκαύματα. Την ίδια μέρα, περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη βάση εκφράζοντας την οργή τους με αντιαμερικάνικα συνθήματα, πυροβολώντας στον αέρα, εκτοξεύοντας πέτρες στην πύλη της βάσης και βάζοντας φωτιά σε λάστιχα. Την επόμενη μέρα, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές περιοχές. Ενδεικτικά, στην Καμπούλ οι διαδηλωτές έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο έξω από την αμερικάνικη βάση Φοίνιξ, πέταξαν πέτρες, έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και επιτέθηκαν στις δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν από πυρά της αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι νεκροί διαδηλωτές είναι μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές τουλάχιστον 7 και οι τραυματίες 32 σ’ όλη τη χώρα.
Για να αποτρέψουν τα χειρότερα, ο αμερικάνος στρατηγός Τζον Αλεν, διοικητής των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του, να χαρακτηρίσει το συμβάν σοβαρό λάθος και να διευκρινίσει ότι η απόφαση καταστροφής δεν έχει σχέση με το θρησκευτικό περιεχόμενο των κειμένων, ενώ ο αμερικάνος υπουργός πολέμου Λέον Πανέτα ζήτησε συγγνώμη για την «ανάρμοστη μεταχείριση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ» και επεσήμανε ότι τέτοιες πράξεις δεν εκφράζουν τις απόψεις του αμερικάνικου στρατού.
Ωστόσο, η πραγματικότητα, όπως φαίνεται, δεν έχει σχέση με τις δηλώσεις των αμερικάνων αξιωματούχων. Η αμερικάνικη εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» (21/2/12) επικαλείται σε σχετικό άρθρο της δυτικό στρατιωτικό γνώστη του περιστατικού, ο οποίος δήλωσε ότι τα κοράνια και τα άλλα ισλαμικά κείμενα που υπήρχαν στην βιβλιοθήκη της φυλακής τροφοδοτούσαν τον εξτρεμισμό και ότι οι κρατούμενοι έγραφαν πάνω σ’ αυτά και αντάλλασαν εξτρεμιστικά μηνύματα. Γι αυτό αφαιρέθηκαν από τη βιβλιοθήκη και κάηκαν.
Το κοράνι είναι το πιο ιερό αντικείμενο στη ζωή των Μουσουλμάνων και η καταστροφή του θεωρείται προσβολή για το θεό. Σε περίπτωση που υποστεί ζημιά ή φθαρεί, οι πιστοί μπορούν να το διαχειριστούν με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, μεταξύ των οποίων να το κάψουν ή να το θάψουν για να αποτρέψουν τη βεβήλωσή του.
Το κάψιμο των κορανιών και των άλλων ισλαμικών κειμένων στη βάση Μπαγκράμ συνιστά κατάφωρη προσβολή στην πίστη, στις αρχές και στην κουλτούρα του αφγανικού λαού, εκφράζει την αλαζονία του κατακτητή και την περιφρόνηση που αισθάνεται για τους υπόδουλους και παραπέμπει στις πρακτικές των Ναζί. Είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά.