Συνέντευξη του δρα Ανδρέα Μεντή, προϊσταμένου του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, στην «Ελευθεροτυπία» (22.10.05). Ο επιστήμονας αντιλαμβάνεται την ασχετοσύνη των δημοσιογράφων και βάζει το δικό του λιθαράκι στην επιχείρηση καθησυχασμού του ελληνικού λαού. Αναφερόμενος στον ιό της γρίπης των πτηνών σημειώνει ότι για πρώτη φορά απομονώθηκε και μελετήθηκε το 1997 και συμπληρώνει: «Πρόσφατα όμως έκανε την επανεμφάνισή του σε ανθρώπους, έχοντας μολύνει από το 2004 μέχρι σήμερα περίπου 100 άτομα σε Καμπότζη, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη, οι μισοί από τους οποίους κατέληξαν».
Τί συμπέρασμα βγάζει ο αναγνώστης; Οτι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους εντοπίζεται μόνο σε ασιατικές χώρες, με πολύ άσχημες συνθήκες υγιεινής. Για την Ευρώπη ο εν λόγω ιός είναι άγνωστος. Θυμάστε το επίσημο έγγραφο της Κομισιόν, που παραθέσαμε στο προηγούμενο φύλλο; Το ξαναπαραθέτουμε:
««Aπό το 1997, όμως, μείζονες εστίες γρίπης των πτηνών έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών σε όλο τον κόσμο. Στην Eυρώπη, τέτοιες εστίες έχουν εκδηλωθεί στην Iταλία και στην Oλλανδία (απ’ όπου εξαπλώθηκαν στο Bέλγιο και στη Γερμανία) και οδήγησαν σε πολύ σοβαρές οικονομικές απώλειες στη Bιομηχανία πουλερικών. Σήμερα η γρίπη των πτηνών θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την οικονομική κατάσταση των εκτροφέων πουλερικών σε όλη την Eυρωπαϊκή Eνωση» (Aιτιολογική έκθεση της Eπιτροπής Γεωργίας και Aνάπτυξης της Yπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 23/8/2005).
«Παρόλο ότι αυτός ο τύπος μόλυνσης δεν απαντάται συχνά στους ανθρώπους, είναι γωστό ότι κατά τα τελευταία έτη εντοπίστηκαν εστίες μόλυνσης ανθρώπων που προκλήθηκαν από ορισμένους ιούς γρίπης των πτηνών, συγκεκριμένα δε 89 κρούσματα στην Oλλανδία το 2003, εκ των οποίων ένα θανάσιμο, καθώς και δεκάδες κρουσμάτων και πολλοί θάνατοι κατά τα τελευταία έτη στην Aσία» (Aιτιολογική έκθεση της ίδιας επιτροπής, 1/7/2005).
Δεν το γνωρίζει άραγε αυτό το ζήτημα ο κ. Μεντής ή το γνωρίζει και το κρύβει; Εμείς εκτιμούμε ότι ισχύει το δεύτερο. Ομως και αν ισχύει το πρώτο, ότι όντως δεν το γνωρίζει, τότε έχουμε να κάνουμε με άνθρωπο αβάσταχτης ελαφρότητας, που δεν ενημερώνεται για τόσο σοβαρά ζητήματα, και άρα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μεντής λέει και μια μεγάλη αλήθεια, που ξεβρακώνει τον καπιταλισμό και το ενδιαφέρον του για την υγεία του λαού: «Υπάρχει τουλάχιστον μια ομάδα αντιγριπικών φαρμάκων τα οποία είναι δραστικά έναντι του ιού Η5Ν1. Το πρόβλημα με αυτά τα αντιγριπικά φάρμακα είναι η υψηλή τιμή τους και η μη διαθεσιμότητά τους σε επαρκείς ποσότητες».
Στο ίδιο δημοσιογραφικό αφιέρωμα φιλοξενείται και συνέντευξη του καθηγητή Παθολογίας των Πτηνών Πρόδρομου Ιορδανίδη, ο οποίος επιμένει στο ίδιο ψέμα: «Για πρώτη φορά το 1997 διαπιστώθηκε στο Χονγκ Κονγκ ότι είχαν νοσήσει από τη νόσο 16 άτομα, 6 ή 7 από τα οποία κατέληξαν. Αναζητώντας τα αίτια της αρρώστιας, βρήκαν στα άτομα αυτά τον ιό Η5Ν1, τον ίδιο δηλαδή από τον οποίο νοσούσαν τα πουλιά της περιοχής. Από τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου -λόγω της δυνατότητας μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο- για δημιουργία πανδημίας. Από τότε πέρασαν 6-7 χρόνια, δεν έγινε τίποτα αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».
Τα κρούσματα στην Ευρώπη, όχι μόνο σε πουλιά αλλά και σε ανθρώπους, δεν υπάρχουν για τον κ. καθηγητή. Δεν υπάρχουν για λόγους προπαγάνδας, γιατί βέβαια ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν, ως ειδικός επί του θέματος.
Το ότι σκοπός του είναι η κρατική προπαγάνδα φαίνεται και από κάτι άλλο. Συμβουλεύει να τρώμε άφοβα πουλερικά, διότι με το ψήσιμο ο ιός αδρανοποιείται. Δεν αρκείται, όμως, σ’ αυτό, αλλά προσθέτει το μεγαλοφυές επιχείρημα: «Επιπλέον, εάν βρεθεί μολυσμένο ένα πουλερικό είτε καταλήγει είτε θανατώνεται από τις αρμόδιες αρχές. Ετσι οι πιθανότητες να φτάσει στο τραπέζι μας είναι ελάχιστες».
Τί θέλει να μας πει, ότι κάθε πουλί ελέγχεται εργαστηριακά πριν πάει στην κατανάλωση; Τί γίνεται με τα πουλιά που έχουν τον ιό, αλλά σφάχτηκαν πριν εκδηλώσουν τα συμπτώματα; Ο ίδιος το παραδέχεται αυτό σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, μιλώντας για προσβεβλημένα πτηνά που επιζούν για 3-7 μέρες και εμφανίζουν τα συμπτώματα της γρίπης. Τί γίνεται όταν κάποια σφαχτούν τη δεύτερη μέρα, χωρίς να έχουν εκδηλώσει τα συμπτώματα; Κάπως έτσι δεν αρρώστησαν τόσοι άνθρωποι στην Ολλανδία; Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για έναν προπαγανδιστή.