Το γράψαμε συνοπτικά στο προηγούμενο φύλλο και το επαναλαμβάνουμε πιο αναλυτικά, γιατί είναι μια σημαντική παράμετρος στο όλο πρόβλημα με τη γρίπη των πτηνών.
Οταν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ γίνεται συζήτηση πάνω σε ένα οποιοδήποτε θέμα, το πρώτο που ξεκαθαρίζεται είναι η νομική βάση. Γίνεται, δηλαδή, αναφορά στα άρθρα της Συνθήκης στα οποία θα στηριχτεί η συζήτηση και θα γίνουν οι όποιες ρυθμίσεις. Η νομική βάση έχει σημασία, γιατί αποκαλύπτει τις πολιτικές προθέσεις και καθορίζει τα όρια της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης.
Θα περίμενε κανείς, από τη στιγμή που χτύπησαν τα καμπανάκια για τη νόσο την πτηνών και άρχισαν να πυκνώνουν τα κρούσματα στην Ευρώπη, η όποια συζήτηση να γίνει στη βάση του άρθρου 152 της Συνθήκης, που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Να τεθεί, δηλαδή, ως πρόβλημα που αφορά την υγεία του πληθυσμού, που σημαίνει ότι οι οικονομικές παράμετροι έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Θεωρητικά τουλάχιστον.
Ομως, η συζήτηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ γίνεται στη βάση του άρθρου 37 της Συνθήκης, που αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συζητιέται, δηλαδή, πρωτίστως ως οικονομικό πρόβλημα, που συμβαίνει να έχει και πλευρές που άπτονται της δημόσιας υγείας. Πλευρές που πρέπει να υποτάσσονται στην οικονομική σκοπιμότητα.
Αν προς στιγμή θεωρήσετε ότι αυτό είναι μια λεπτομέρεια την οποία εμείς υπερδιογκώνουμε, λόγω του αντικαπιταλιστικού μας μένους, σταματήστε και διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα που ακολουθεί, το οποίο προέρχεται από την Αιτιολογική Εκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει εισηγητικά την Πρόταση Οδηγίας και Πρόταση Απόφασης (θα τα αποφασίσει το Συμβούλιο) σχετικά με κοινοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών (Βρυξέλλες, 28.4.2005):
«Η εφαρμογή των τρεχόντων μέτρων καταπολέμησης της ΓΠΥΠ (σ.σ. Γρίπη Πτηνών Υψηλής Παθογονικότητας) και στην περίπτωση της ΓΠΧΠ (σ.σ. Γρίπη Πτηνών Χαμηλής Παθογονικότητας) θα ήταν δυσανάλογη προς τους κινδύνους που εγκυμονεί η ΓΠΧΠ τόσο για τα ζώα όσο και για τη δημόσια υγεία· αυτό θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα μαζικές θανατώσεις ζώων -με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην καλή μεταχείριση των ζώων- και πολύ υψηλές δαπάνες για την καταπολέμηση της νόσου, σε περιπτώσεις στις οποίες τέτοιες μαζικές θανατώσεις και δαπάνες δεν μπορεί ούτε να δικαιολογηθούν ούτε να πραγματοποιηθούν. Στην περίπτωση της ΓΠΧΠ, η εφαρμογή μιας υποχρεωτικής και συστηματικής πολιτικής εξολόθρευσης, η οποία θα οδηγούσε στη μαζική θανάτωση και καταστροφή των ζώων, δεν φαίνεται να είναι αναγκαία, μολονότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη να αποτελεί αποτελεσματική επιλογή, λαμβανομένων υπόψη των δαπανών και των κινδύνων σε σχέση με τα οφέλη της. Επιπλέον, πολλά άλλα βοηθητικά μέτρα καταπολέμησης της νόσου, τα οποία είναι αναγκαία για τη ΓΠΥΠ, πρέπει να εφαρμόζονται με πιο ελαστικό τρόπο στην περίπτωση της ΓΠΧΠ».
Τί μας λένε οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ; Οτι είναι μεγάλο το οικονομικό κόστος που θα προκύψει από μαζικές θανατώσεις πτηνών, μολονότι αυτή θα μπορούσε να αποβεί αποτελεσματική επιλογή. Χώρισαν τη γρίπη των πτηνών σε υψηλής και χαμηλής παθογονικότητας, μολονότι παλιότερα δεν έκαναν κανένα διαχωρισμό, μόνο γι’ αυτό το λόγο. Για να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφάλειας και να μην υπάρξουν οικονομικά πλήγματα στην καπιταλιστική πτηνοτροφία. Το έκαναν αυτό απολύτως συνειδητά, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία. Γιατί ξέρουν πολύ καλά και το παραδέχονται σε κείμενά τους, ότι τα όρια ανάμεσα στις δυο κατηγορίες είναι δυσδιάκριτα και η χαμηλής εξελίσσεται σε υψηλής παθογονικότητας.
Τζογάρουν τη δημόσια υγεία χάρη των καπιταλιστικών κερδών. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τα όσα αναφέρονται σ’ αυτή την αιτιολογική έκθεση.
ΥΓ1: «Ανυπολόγιστες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει στην πτηνοτροφία της χώρας μας η γρίπη των πτηνών και στην υγεία του λαού πιθανή μετάλλαξη του ιού». Ετσι ξεκινούσε η ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρώτα το συμφέρον της καπιταλιστικής πτηνοτροφίας και ύστερα η υγεία του λαού (η οποία μάλιστα υποβιβάζεται στη σφαίρα του πιθανού).
ΥΓ2: Ακολούθησε, τέσσερις μέρες αργότερα, κατάθεση επερώτησης, με την οποία ψέγεται η κυβέρνηση για τον πανικό που δημιούργησε, υιοθετούνται οι «διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων» ότι σήμερα η κατανάλωση πουλερικών «δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο» και ερωτάται η κυβέρνηση τί ενέργειες θα κάνει για να στηρίξει τον κλάδο της πτηνοτροφίας!!!
ΥΓ3: Οχι, για την υγεία του λαου δεν έγινε επερώτηση, ούτε εξεφράσθη ανησυχία.