Λεφτά για την Παιδεία δεν υπάρχουν (η ξεφτίλα της υποχρηματοδότησης απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται σταθερά).
Κι όμως η ΕΕ διαθέτει πακτωλούς χρημάτων, που θα προωθούν και στην εκπαίδευση συγκεκριμένες δράσεις κατ’ εντολή των απαιτήσεων του κεφαλαίου.
Τις δράσεις αυτές και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα για τη δημόσια εκπαίδευση συναντούμε πια σ’ όλο το εύρος της ΕΕ και στη χώρα μας. Είναι η αξιολόγηση-χειραγώγηση-πειθάρχηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, η μείωση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, με παράλληλη αθρόα είσοδο ιδιωτών και επιχειρηματιών στα σχολεία, η πλήρης υποταγή της Παιδείας στην καπιταλιστική αγορά, η καλλιέργεια με όλους τους τρόπους στη νεολαία πνεύματος παραίτησης από κάθε διεκδίκηση και η αποδοχή από την πλευρά της όλων των «προσόντων» του απασχολήσιμου, το Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση, η υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών που αφορούν στη μεγάλη μάζα των φοιτητών μέσω της καθιέρωσης των τριών κύκλων, της κατάργησης του ενιαίου πτυχίου κ.λπ.
Χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων θα αποτελέσουν τα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης).
«Σημαντικό μέρος του επόμενου ΚΠΣ θα αφιερωθεί στην εκπαίδευση, ώστε μέσα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγών που γίνονται στο χώρο της Ευρώπης και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Λισαβόνας και με το δεδομένο της κοινωνίας της γνώσης και των καταπληκτικών τεχνολογικών εξελίξεων να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το τετράπτυχο Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Εκπαίδευση και Απασχόληση», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, σε χαιρετισμό της στην 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΕΑΕΚ.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, η Μ. Γιαννάκου, τόνισε ότι η αποτίμηση των «μετρήσιμων αυτών στόχων» από την εφαρμογή των προηγούμενων σχετικών δράσεων των ΚΠΣ είναι πολύ σημαντική, γιατί μόνον έτσι θα «αξιοποιηθούν αυτοί -οι μετρήσιμοι στόχοι- στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Με δυο λόγια, το υπουργείο και η κυβέρνηση νοιάζονται για τον καλύτερο σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων, ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.