Μνημείο κοινοβουλευτικού φασισμού αποτέλεσαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, που ξεκίνησαν στις 9 Νοέμβρη και ολοκληρώθηκαν χθες με τον τρίτο και τελευταίο γύρο. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από άγρια καταστολή εκ μέρους του κράτους, που δεν έμεινε μόνο στις μαζικές συλλήψεις των μελών της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», αλλά επεκτάθηκε ακόμα και σε δικαστικούς αντιπροσώπους πολλοί απ’ τους οποίους δέχτηκαν τις «περιποιήσεις» φανατικών οπαδών του κυβερνητικού κόμματος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις 9 Νοέμβρη ξεκίνησε ο πρώτος από τους τρεις γύρους των κοινοβουλευτικών εκλογών. Βλέποντας ότι στους δύο πρώτους γύρους οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» κέρδισαν 76 έδρες (δηλαδή ίσες με το 40% περίπου των 197 εδρών που κέρδισε το κυβερνητικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Χόσνι Μουμπάρακ), συσπειρώνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να γίνουν μαζικές συλλήψεις των οπαδών τους (ακόμα και υποψηφίων), με το αιτιολογικό ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είναι παράνομη οργάνωση εφόσον πολιτεύεται με θρησκευτικούς στόχους! Πάνω από 1600 μέλη και υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» συνελήφθησαν. Αρκετούς αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους μη έχοντας κανένα στοιχείο σε βάρος τους. Απ’ αυτές τις συλλήψεις οι 600 έγιναν λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει ο τρίτος γύρος (ο οποίος δεν έχει αρχίσει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) και μάλιστα στις περιοχές που θα διεξαχθούν οι εκλογές.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξαπέλυσε άγρια τρομοκρατία στα εκλογικά κέντρα. Οπως κατήγγειλε η «Δικαστική Λέσχη» (μία απ’ τις μεγαλύτερες δικαστικές οργανώσεις στη χώρα, που επιβλέπει τις εκλογές), σε 113 περιπτώσεις παρουσιάστηκαν φαινόμενα βίας και νοθείας από οπαδούς του κυβερνητικού κόμματος. Φαινόμενα όπως αρπαγές καλπών, εισβολές ενόπλων και τρομοκράτηση εργαζομένων, μέχρι και προπηλακισμοί δικαστικών αντιπροσώπων. Κι όλα αυτά με πλήρη κάλυψη της αστυνομίας που σφύριζε αδιάφορα. Πράγμα που έκανε τη «Δικαστική Λέσχη» να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών και να καλέσει τον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνες. Η απάντηση του κράτους ήταν πρωτοφανής. Με ανακοίνωσή του το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστών, ένα κυβερνητικό σώμα, άφησε υπόνοιες για διώξεις όσων δικαστών εμφανίστηκαν στα κανάλια κάνοντας πολιτικές δηλώσεις, καλώντας τον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει ανακρίσεις! Δηλαδή δεν έφτανε που τους έδειραν, θα τους βάλουν και φυλακή όσους δικαστές δεν ευθυγραμμίστηκαν με την κυβερνητική γραμμή!
Αυτό θα πει δημοκρατία! Μια δημοκρατία που δεν είναι ούτε κατ’ επίφαση τέτοια. Ομως η Αίγυπτος έχει ένα αμερικανόδουλο καθεστώς. Γι’ αυτό και κανείς δεν εγείρει ζήτημα «δημοκρατίας». Αλλωστε, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες τουλάχιστον είναι παράνομοι και οι υποψήφιοί τους που κέρδισαν τις 76 έδρες τις κέρδισαν ως ανεξάρτητοι κι όχι ως μέλη αυτής της οργάνωσης.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που σήμερα συσπειρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ισλαμικής αντιπολίτευσης στη χώρα, ιδρύθηκαν το 1928 ως «σύνδεσμος αλληλεγγύης πολιτικού χαρακτήρα», καταγγέλλοντας την βρετανική αποικιοκρατία. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν την εθνικιστική συνθηματολογία και έθεσαν υπεράνω τα θρησκευτικά κριτήρια. Βοήθησαν όμως στο κίνημα των «ελεύθερων αξιωματικών», που έφερε στην εξουσία τον (φιλοσοβιετικό) Νάσερ στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για να περάσουν λίγο αργότερα στην παρανομία που διαρκεί μέχρι σήμερα (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Εξεγερμένοι Κόσμοι», «Γκούτεμπεργκ», 2003).