Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας
  • Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου
  • Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη
  • Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Απρ 2011, 00:00
♦ Απατεωνίσκος
 
Οταν σε ξεμπροστιάζει ακόμα και ο Πρετεντέρης, αποκαλώντας σε, εμμέσως πλην σαφώς, πολιτικό απατεώνα, σημαίνει ότι έχεις φτάσει στο έσχατο σκαλί, μετά από το οποίο υπάρχει μόνο ο δρόμος της εξόδου από την κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου το αισθάνεται πλέον ότι πλησιάζει η ώρα του, γι’ αυτό και άρχισε να κάνει ακόμα και έκτακτες τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών. Από μια τέτοια παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Mega (30.3.11) είναι ο διάλογος που ακολουθεί, όπου ο Πρετεντεράκος τον κάνει σκόνη και τον αναγκάζει να δώσει μια αμήχανη απάντηση, ίσα-ίσα για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση:

«Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πρέπει να συμφωνούμε τουλάχιστον στα στοιχειώδη. Οταν είχατε έρθει στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα πριν 4-5 μήνες, που εγώ επέμενα ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο το 2010, μου λέγατε ότι το έλλειμμα σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 9,6%. Τώρα πάμε σε 10,5%, δεν ξέρατε τότε τι συνέβη; Πώς πέσατε έξω;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εχετε, φαίνεται, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δεν έχουμε οι υπόλοιποι. Εγώ πάντως, θα περιμένω να ακούσω τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, να δούμε πού ακριβώς θα καθίσει το έλλειμμα. Σας θυμίζω, πέρυσι, η ύφεση ήταν ελαφρά χειρότερη απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί κι αυτό έχει επιπτώσεις σε μια σειρά από πράγματα. Να περιμένουμε να δούμε πού θα είναι τελικά το έλλειμμα του 2010».
 
ΥΓ: Μετά από το ξεβράκωμα που του έκανε ο Πρετεντεράκος και από δημοσιεύματα σε εφημερίδες που μιλούν για έλλειμμα πάνω από 10%, ο Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ένα λακωνικό δελτίο Τύπου για να πει ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει κανένα δημοσίευμα για το έλλειμμα, μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την ΕλΣτατ. Κέρδισμα χρόνου; Οχι μόνο. Υπάρχουν και υστερόβουλοι υπολογισμοί (παζάρι με τις Βρυξέλλες) για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 12.

♦ Η αλήθεια πίσω από τη μαγική εικόνα
 
Στην ίδια τηλεοπτική παρέμβασή του ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε με λύσσα ν’ αποκρούσει την κατηγορία ότι ο τακτικός προϋπολογισμός έπεσε έξω κατά 1,2 δισ. το πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Δεν μπορού-σε, βέβαια, ν’ αρνηθεί το γεγονός ότι σημειώθηκε μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και σχετικά μικρή υπέρβαση στις δαπάνες. Εβαλε, όμως, στη σούμα και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ξαναπετσοκόφτηκε, προκειμένου να καλυφτεί λογιστικά η «μαύρη τρύπα» του τακτικού προϋπολογισμού.
 
Οταν, όμως, πετσοκόβεις συνεχώς το ΠΔΕ, για ποια ανάπτυξη μπορείς να μιλάς; Ο Παπακωνσταντίνου είναι αυτός που έχει διακηρύξει ότι «η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει». Με πετσοκομμένο το ΠΔΕ (που θα τροφοδοτούσε και τον ιδιωτικό καπιταλισμό) το μόνο που μπορείς να περιμένεις είναι χαμηλότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανεργία, που θέλοντας και μη θα σε τραβήξουν σε βαθύτερη «ύφεση». Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τη μαγική εικόνα που προσπαθεί να φτιάξει με τους αριθμούς ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει πλέον χάσει την ασυλία που είχε στα αστικά ΜΜΕ.
 
♦ Διέξοδος προς όφελος του κεφάλαιου
 
Εγραφε, προ δεκαημέρου, η «Ντόιτσε Βέλε», σε εκτενές σχόλιό της για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία: «Η κυβέρνηση Σόκρατες τα έκανε όλα σωστά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών της ΕΕ και άλλων. Υιοθέτησε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα περικοπών με όλα τα συστατικά της συνταγής: πάγωμα συντάξεων, καθήλωση και μείωση μισθών, περιορισμός δαπανών, περιοριστική εργασιακή νομοθεσία, αύξηση του ΦΠΑ κ.ά. Καμία κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να επιβάλει τέτοιου είδους μέτρα στη Γερμανία. Ερχεται ωστόσο η στιγμή που οι πολίτες αρνούνται να συμπράξουν με τους κυβερνώντες. Ερχεται η στιγμή που ο κόμπος φτάνει στο χτένι».
 
Η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στις χώρες της ΕΕ είναι ξέχειλη σ’ αυτό το σχόλιο. Στο «διά ταύτα», όμως, φαίνεται καθαρά και το αδιέξοδο της αστικής πολιτικής διαχείρισης: «Οποια και αν είναι η κυβέρνηση στην Πορτογαλία θα πρέπει να αναλάβει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης», όπως είπαν στο σαφέστατο μήνυμά τους οι Μέρκελ και Μπαρόζο, μετά το τέλος της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ.
 
Το συμπέρασμα είναι σαφές: όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια διοχετεύεται στις κάλπες, όπως έγινε στην Ιρλανδία, όπως αναμένεται να γίνει στην Πορτογαλία, όπως γίνεται στις εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, ο μόνος κερδισμένος είναι το καπιταλιστικό σύστημα.
 
♦ Πρωταπριλιάτικο
 
Τη γνωστή παροιμία «– Τι κάνεις Γιάννη; – Κουκιά σπέρνω» θυμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, που εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων, καθώς δεν κάνει καθημερινά τίποτ’ άλλο από το να δίνει συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Αλλα τον ρωτάνε, άλλα απαντάει. Θαυμάστε διάλογο από το πρωινάδικο της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 την 1η Απρίλη (κυριολεκτικά πρωταπριλιάτικο):
 
Γ. ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Να πω κάτι: Εσείς στο υπουργείο Οικονομικών δε λέγατε ότι δε θα ξαναληφθούν ποτέ νέα μέτρα; Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός έχει πει ότι «δε θα είμαι εγώ τουλάχιστον»..

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουσελάς δεν τα έχει πει αυτά, τα έχει πει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου λοιπόν διαψεύδει τον εαυτό του σχεδόν κάθε μέρα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εχουμε πει και το ξαναλέω και το τονίζω σήμερα ότι δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μισό λεπτό.. Αυτό για το «οριζόντιες» και «κάθετες» είναι μεγάλη κουβέντα, θα φτάσουμε όμως μέχρι εκεί.

Γ. ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ξέρεις τι σημαίνει αυτό Γιώργο; Σημαίνει θα προχωρήσουμε σε περικοπές.
 
♦ Ακτιβιστές πρακτοράτζες
 
Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρηματοδότησε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που λέγεται «κουμπί πανικού». Οπως αναφερόταν, «οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ελευθερία ενάντια στις καταπιεστικές κυβερνήσεις των χωρών που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή προς την Κίνα, σύντομα θα έχουν για σύμμαχό τους ένα ειδικό κουμπί στο κινητό τους τηλέφωνο που θα τους επιτρέπει να στέλνει σήμα κινδύνου και να σβήνει τυχόν επαφές και φωτογραφίες που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν. Αν η αστυνομία των καθεστώτων είναι κοντά στο να τους συλλάβει, θα υπάρχει η δυνατότητα για τους ακτιβιστές να πατάνε το κουμπί πανικού, το οποίο αφενός θα σβήνει όλες τις επαφές και αφετέρου θα εκπέμπει σήμα κινδύνου σε άλλους ακτιβιστές.

“Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο παρακολού-θησης αυτών των εφαρμογών καθώς πολλοί συνεργάτες μας δραστηριοποιούνται σε περιοχές με αυταρχικές κυβερνήσεις”, δήλωσε ο Μάικλ Πόσνερ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εργασία. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει από το 2008 περίπου 50 εκατ. δολάρια στην προώθηση νέων τεχνολογιών για τους “ακτιβιστές”, όπως υποστηρίζουν, επικεντρώνοντας την προσοχή στην προστασία των προσωπικών επαφών και δεδομένων από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις».
 

Πολλές από τις περιβόητες ΜΚΟ, που τάχα αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο, είναι πρακτόρικα κατασκευάσματα των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων. Αυτό ήταν γνωστό, ενώ τώρα το μαθαίνουμε και επίσημα από την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
♦ Παλιά εμέσματα
 
«Χωρίς αντίπαλο και με ποσοστό 97,31%, ο Φώτης Κουβέλης εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, που ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή 110 μελών της Κεντρικής Επιτροπής» (οι εφημερίδες). Αν αυτό συνέβαινε σε άλλο κόμμα, οι «ευαίσθητοι ανανεωτές» θα έκαναν ειρωνικά σχόλια και θα μιλούσαν για «σταλινικά ποσοστά». Τώρα που συνέβη στο δικό τους πολιτικό μόρφωμα το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό. Μπορεί να είναι φυσιολογικό (δεν είμαστε εμείς που θα σχολιάσουμε την κομματική τους λειτουργία), το ίδιο όμως μπορεί να ισχύει και για κάθε άλλο κόμμα. Ας γλείψουν, λοιπόν, όλα τα εμέσματα που κατά καιρούς έχουν πετάξει πάνω στη λειτουργία των επαναστατικών κομμουνιστικών κομμάτων του παρελθόντος.
 
►Κήρυγμα ενότητας απηύθηνε ο Αλαβάνος, εξαιρώντας όμως κάποιους: «Ενότητα για μας σημαίνει συνάντηση προσώπων από το χώρο του ΚΚΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες του, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από προωθημένες δυνάμεις προερχόμενες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, από νέους του αντιεξουσιαστικού χώρου που διαχωρίζονται από την τυφλή βία». Με την όρεξη θα μείνει.
 
♦ Εχθρεύονται ό,τι δεν ελέγχουν
 
Από την Παπαρήγα που το 2008 συκοφαντούσε τη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη και έκανε δηλώσεις νομιμοφροσύνης προς το σύστημα, διακηρύσσοντας ότι «στη λαϊκή επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι», δεν θα περιμέναμε παρά να χαρακτηρίσει «ανώριμες» τις εκφράσεις της λαϊκής αγανάκτησης και «μικροαστικές εκτονωτικές αντιδράσεις» τα ξεφωνητά κατά υπουργών και τα γιαουρτώματά τους (συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»). Μάλιστα, για να μη μείνει μόνο στην κριτική, έκανε και ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας αυτές τις αντιδράσεις όχι μόνο ανώφελες, αλλά και επιζήμιες: «Δεν οδηγούν πουθενά, διευκολύνουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να εμποδίσουν την ριζοσπαστικοποίηση».
 
Τι σπεύδει να προλάβει; Τους οργισμένους οπαδούς του Περισσού, φυσικά. Μη βρουν μπροστά τους κάναν υπουργό και τον αρχίσουν στα μπινελίκια (αυτό έχει ήδη γίνει) και στο γιαούρτωμα. Το κόμμα πρέπει να δίνει συνεχώς εξετάσεις στο σύστημα και γι’ αυτό εχθρεύεται ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει και να καναλιζάρει. Απαντώντας στην αμέσως επόμενη ερώτηση η Παπαρήγα φόρτωσε εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αντιδράσεις: «Εμείς δεν υιοθετούμε τις κατηγορίες της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το ότι είναι στο αίμα του ΣΥΡΙΖΑ να απεχθάνεται το οργανωμένο ταξικό κίνημα και να λατρεύει τα μικροαστικά ξεσπάσματα κάθε είδους».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔεν υπάρχουν περιθώρια
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

On the rocks

Κόντρες 23 Ιαν 2026, 14:17

Η σημασία της παύσης στη μουσική

Κόντρες 22 Ιαν 2026, 13:47

Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω

Κόντρες 21 Ιαν 2026, 14:44

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

Κόντρες 20 Ιαν 2026, 12:04

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

Κόντρες 19 Ιαν 2026, 14:11

Νέο unfair από τον Τασούλα

Κόντρες 15 Ιαν 2026, 14:53
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας

25 Ιαν 2026, 19:49
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
Πολιτική

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

22 Ιαν 2026, 14:16
Κόντρες

Η σημασία της παύσης στη μουσική

22 Ιαν 2026, 13:47
Παιδεία

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

22 Ιαν 2026, 11:44
Εργατικά

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

22 Ιαν 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

Ρωσία: Ημέρα φοιτητών.

1911: Σοβαρά επεισόδια σε απεργία των ταχυδρομικών (Αθήνα).

1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.

1971: Ο στρατηγός Ιντι Αμίν Νταντά ανατρέπει τον πρόεδρο Μίλτον Ομπότε και επιβάλλει δικτατορία στην Ουγκάντα.

1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.

1996: Κρίση των Ιμίων.

2008: Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης καίει δύο περιπολικά, δύο συμβατικά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, ενώ σπάζεται και η τζαμαρία του τμήματος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo