Ενεργό ηφαίστειο που ξερνάει αλλεπάλληλα κύματα λαϊκής οργής θυμίζουν οι ημιαυτόνομες φυλετικές περιοχές του Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν μετά την εν ψυχρώ σφαγή, στις 30 Οκτωβρίου, 80 μαθητών και των δασκάλων τους στο μαντράσα της περιοχής Bajaur, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικάνοι και η πακιστανική κυβέρνηση, ήταν κέντρο εκπαίδευσης μαχητών Ταλιμπάν, όμως οι κάτοικοι της περιοχής τους διαψεύδουν.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη πακιστανική εφημερίδα «The News» (2/11/06), οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής. Στην πόλη Καρ, όπου τα σχολεία και τα καταστήματα παρέμειναν για τρίτη μέρα κλειστά, κατέβηκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους περισσότεροι από 10.000 οργισμένοι διαδηλωτές, έκαψαν αμερικάνικες σημαίες, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν μερικά κτίρια, ανάμεσα στα οποία ένα ιδιωτικό σχολείο και ένα υποσταθμό του ηλεκτρισμού. Ακόμη περισσότεροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χωριό Salarzae, κοντά στο βομβαρδισμένο μαντράσα, πολλοί από τους οποίους κραδαίνοντας όπλα, και απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου Μουσάραφ. Στην πόλη Momandgarh, πολύ κοντά επίσης στο βομβαρδισμένο μαντράσα, 8.000 περίπου διαδηλωτές επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα μισοτελειωμένο κτίριο της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε δυο σκηνές που είχαν στηθεί από την τοπική αστυνομία. Στις ομιλίες τους, άλλοι τοπικοί φύλαρχοι ζητούσαν την παραίτηση του Μουσάραφ και την τιμωρία των υπεύθυνων για το μακελειό και άλλοι απειλούσαν με αντίποινα και καλούσαν σε Τζιχάντ κατά των εχθρών. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και το πανεπιστήμιο της Πεσαβάρ, όταν οι φοιτητές ξεκίνησαν να διαδηλώνουν και δέχτηκαν επίθεση από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλώσεις επρόκειτο να κορυφωθούν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, που έχει χαρακτηριστεί μέρα πένθους.
Κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται το βομβαρδισμένο μαντράσα υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκε με πυραύλους από αμερικάνικο βομβαρδιστικό και στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα πακιστανικά ελικόπτερα για να καλύψουν την αμερικάνικη εμπλοκή. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει τουλάχιστον έμμεση εμπλοκή των Αμερικάνων και ότι η επίθεση έγινε κάτω από την πίεση και την καθοδήγησή τους και με βάση τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει. Η συνεργασία και η συνενοχή σ’ αυτό το έγκλημα των Αμερικάνων και της πακιστανικής κυβέρνησης είναι δεδομένη για τους διαδηλωτές, γεγονός που ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά. Οι «Asia Times» (2/11/06) σε σχετικό άρθρο τους, με τίτλο «Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον πόλεμο στο Πακιστάν», υποστηρίζουν ότι το χτύπημα στο μαντράσα είναι η αρχή μιας νέας φάσης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που θα απλωθεί και στις 7 φυλετικές περιοχές του Πακιστάν και ότι η πακιστανική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του Λευκού Οίκου, έχει δώσει την άδεια για τέτοιου είδους επιθέσεις σε νατοϊκές δυνάμεις, με στόχο να πλήξουν και να εκκαθαρίσουν τα μετόπισθεν των Ταλιμπάν. Ομως ακόμη κι αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μουσάραφ αποδυναμώνεται, ο αντιαμερικανισμός καλπάζει και οι εφεδρείες των Ταλιμπάν θα πολλαπλασιαστούν. Οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους αρνούνται να διδαχτούν από την Ιστορία, ότι κανείς ξένος κατακτητής δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να παραμείνει για πολύ στο Αφγανιστάν, και είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.