Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέληξαν ο σημερινός πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Ισμαήλ Χανίγια με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αν και λόγω της σφαγής της Μπέιτ Χανούν, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 56 Παλαιστίνιους, και της δολοφονικής επίθεσης σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης της Γάζας, που κόστισε τη ζωή σε 18 Παλαιστίνιους (μεταξύ των οποίων 10 παιδιά), ο Χανίγια κήρυξε τριήμερο πένθος και ανεστάλησαν όλες οι συζητήσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Μετά απ’ αυτά τα γεγονότα, ο Αμπάς διαπίστωσε πλέον ότι είναι ανέφικτο να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάλυση της κυβέρνησης της Χαμάς παρά τη θέλησή της και αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να υπομείνει όλες τις συνέπειες των εγκλημάτων του. Με τον Παλαιστινιακό λαό να βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό, τον κόσμο να κατεβαίνει σε μαζικές διαδηλώσεις και τις ρουκέτες να συνεχίζουν να πέφτουν σε ισραηλινούς εποικισμούς, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν τα σχέδια του Αμπάς για διάλυση της κυβέρνησης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Αμπάς, που εξακολουθεί να έχει την πλήρη υποστήριξη των Αμερικάνων και του Ισραήλ, θα σταματήσει να προσπαθεί να βάζει τρικλοποδιές στην παλαιστινιακή αντίσταση και να παλεύει για την επικράτηση του συμβιβαστικού δρόμου με τους Σιωνιστές.
Για την ώρα δε γνωρίζουμε σε ποιο πρόγραμμα θα βασίζεται η νέα κυβέρνηση (μάλλον στο κείμενο των Παλαιστίνιων κρατουμένων), αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις εκκρεμότητες που ακόμα συζητούνται. Η πρώτη αφορά το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Η δεύτερη το αίτημα της Χαμάς να ζητήσει ο Αμπάς απ’ τις ΗΠΑ και την ΕΕ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο. Και η τρίτη την ανταλλαγή κρατουμένων, που η Χαμάς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει πριν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο με περισσότερες πληροφορίες καθώς, όπως δήλωσε ο Αμπάς, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης είναι ζήτημα ημερών.