Ξέρετε ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο σχετικά με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση; «Πλησιάζει η ανάκαμψη». Νικητής του διαγωνισμού ανεκδότων είναι η γνωστή JP Morgan που «προέβλεψε» ότι «το τέλος της ύφεσης πλησιάζει» κι ότι η αναμενόμενη λήξη της «ύφεσης» δικαιολογεί ένα περαιτέρω ράλι των χρηματιστηρίων σε ποσοστό 20% με 30%!
Πού βασίζει η JP Morgan αυτή την αισιοδοξία; 1. Στο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες εμφάνισαν κάποια βελτίωση στα τέλη του 2008. 2. Στο ότι η ρευστοποίηση των αποθεμάτων αυξήθηκε παγκόσμια, ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση των δαπανών των νοικοκυριών το Α΄ τρίμηνο του 2009. 3. Στο ότι τα εργοστάσια προχωρούν πλέον σε μικρότερες περικοπές της παραγωγής τους. Συνεπώς, ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας αναμένεται να επιβραδυνθεί!
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί η προκαταρκτική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στις 29 Απρίλη, να εκτιμά μείωση του ρυθμού πτώσης του ΑΕΠ (από -6.3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 σε -6.1% για το πρώτο τρίμηνο του 2009) και να αποτυπώνει μία μικρή άνοδο των καταναλωτικών δαπανών (+1.5% σε ετήσια βάση), που φαίνεται πολύ αισιόδοξη σε σχέση με το -2.99% του τελευταίου τριμήνου του 2008, όμως στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών τα πράγματα είναι πολύ πιο τραγικά. Οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι σημείωσαν πτώση που σε ετήσια βάση φτάνει το -51.8% (!), ενώ οι εξαγωγές κατρακυλούν ακόμα πιο κάτω (στο -30%). Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι αυτή η έκθεση βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις παρά σε πραγματικά στοιχεία, όπως πολλές φορές έχουν υποστηρίξει αμερικάνοι οικονομολόγοι. Γι’ αυτό κρατήστε τις επιφυλάξεις σας ως προς τα αισιόδοξα μηνύματα της JP Morgan. Κρατήστε και αυτές τις «προβλέψεις» για να τις θυμηθούμε όλοι μαζί στα τέλη του χρόνου.
Μήπως κάποιοι σπεύδουν να βοηθήσουν στο ξαναφούσκωμα των χρηματιστήριων καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες, για να τσεπώσουν χρήμα από το «παιχνίδι»; Λέμε μήπως…
ΥΓ: Οπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, οι πιο έγκυρες πηγές των αστικών ΜΜΕ (βλ. Economist κτλ) δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι η κρίση μάλλον θα βαθύνει παρά θα τερματιστεί, ενώ όταν έρθει η «ανάκαμψη» τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το παρελθόν. Για να μη μιλήσουμε για τις απαισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρώπη…