Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ
  • Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν
  • Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο
  • Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο
  • Σαν σήμερα 28 Ιούλη
  • Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού
Διεθνή

Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Ιούν 2026, 20:07
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν (δεξιά) και ο ηγέτης της Χεζμπολά Nαΐμ Κάσεμ. (Φωτογραφία: Wikimedia Commons, Al-Mayadeen. Σχεδιασμός: The Palestine Chronicle)

Του Ρόμπερτ Ινλακές *

για το The Palestine Chronicle

Αντί να πετύχουν οτιδήποτε μέσω της διπλωματίας, η ρητορική της λιβανικής κυβέρνησης γινόταν ολοένα και πιο εχθρική απέναντι στη Χεζμπολά και στον κύριο υποστηρικτή της, το Ιράν.

Η σημερινή ηγεσία του Λιβάνου υποστηρίζει ότι το Ιράν τούς χρησιμοποιεί «ως διαπραγματευτικό χαρτί» και επιμένει να επιδιώκει τον αφοπλισμό της Χεζμπολά, υποστηρίζοντας ότι όλοι εκτός από το Ισραήλ αποτελούν εμπόδιο για την «ειρήνη». Αυτοί οι ισχυρισμοί όχι μόνο είναι κατάφωρα ψευδείς, αλλά ενδέχεται επίσης να έχουν καταστήσει την κυβέρνηση της Βηρυτού εντελώς παράνομη.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε επίσημα από τις ΗΠΑ ακόμη μία «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», έπειτα από έναν τρίτο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ λιβανέζων και ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, τα μόνα μέρη όπου αυτή η κατάπαυση του πυρός υπήρχε πραγματικά ήταν η φαντασία των λιβανέζων αξιωματούχων και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου. Επί του πεδίου, αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία επίδραση ούτε σε όσα κάνει το Ισραήλ ούτε στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η Χεζμπολά.

Μέχρι την Παρασκευή, ένας απογοητευμένος πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και ο πρωθυπουργός του Nαουάφ Σαλάμ εξαπέλυσαν δημόσια επιθέσεις τόσο κατά της Χεζμπολά όσο και κατά του Ιράν. Παρότι μίλησαν ξεχωριστά στα μίντια, αναπαρήγαγαν ακριβώς τα ίδια φιλοϊσραηλινά σημεία συζήτησης.

Αν και κάποιοι επέλεξαν να σιωπήσουν σχετικά με τη φύση της συμπεριφοράς των Ναουάφ Σαλάμ και Ζοζέφ Αούν, αυτοί οι δύο πλέον διατυπώνουν κατηγορίες που πρέπει να αποδομηθούν συστηματικά.

Ζώντας στη Βηρυτό, δουλεύοντας για την Ουάσιγκτον

Καταρχάς, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του Λιβάνου ισχυρίζονται ότι η Χεζμπολά δεν εκπροσωπεί τη βούληση του λιβανικού λαού. Για να το θέσουμε ωμά, ούτε εκείνοι την εκπροσωπούν.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημη απογραφή που να αποδεικνύει οριστικά ποιο ποσοστό του λιβανικού πληθυσμού ανήκει σε κάθε συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι Σιίτες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα. Αυτό είναι σημαντικό εξαρχής, καθώς ο Λίβανος είναι μια χώρα για την οποία δεν μπορεί κανείς να μιλήσει χωρίς να συμπεριλάβει το ζήτημα των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η Βηρυτός διαθέτει ομολογιακό σύστημα διακυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι Μαρωνίτης Χριστιανός, ο πρωθυπουργός Σουνίτης Μουσουλμάνος και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σιίτης Μουσουλμάνος. Επιπλέον, το κοινό δεν εκλέγει τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά εκλέγει τα μέλη του κοινοβουλίου και μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του στις τοπικές εκλογές.

Η Χεζμπολά είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη χώρα και, μαζί με το Κίνημα Αμάλ, που επίσης είναι δημοφιλές μεταξύ των Σιιτών του Λιβάνου, ούτε ο Ναουάφ Σαλάμ ούτε ο Ζοζέφ Αούν θα είχαν εκλεγεί στην εξουσία. Ο Αούν ήταν πρώην διοικητής του λιβανικού στρατού και η προτιμώμενη επιλογή των ΗΠΑ, ενώ ο Σαλάμ εγκατέλειψε τη θέση του ως δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice – ICJ) για να αναλάβει το σημερινό του ρόλο, γεγονός που τον καθιστούσε σχετικά εξωτερικό πρόσωπο για το οποίο το λιβανικό κοινό γνώριζε ελάχιστα προτού αναλάβει καθήκοντα.

Χωρίς την ψήφο της Χεζμπολά και του Κινήματος Αμάλ, η σημερινή λιβανική κυβέρνηση δε θα βρισκόταν καθόλου στην εξουσία, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός βρίσκονται εκεί επειδή τους το επέτρεψαν. Το 2022, η βούληση του λιβανικού λαού εκφράστηκε μέσω μιας ψήφου που δημιούργησε τεράστιο χάσμα μεταξύ των κοινοβουλευτικών μπλοκ.

Το ίδιο το λιβανικό κοινοβούλιο έχει τις μισές έδρες του δεσμευμένες για Μουσουλμάνους και τις άλλες μισές για Χριστιανούς· αυτό δεν αλλάζει ανεξάρτητα από το αν μία ομάδα αποτελεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ή όχι. Στις τελευταίες εκλογές, αντί το Ελεύθερο Πατριωτικού Κινήματος (Free Patriotic Movement) να καταλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών που αναλογούν στους Χριστιανούς — ένα κόμμα που έχει συνεργαστεί με τη Χεζμπολά και την Αμάλ — οι δεξιές Λιβανικές Δυνάμεις (Lebanese Forces – LF) κέρδισαν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μεταξύ των χριστιανικών κομμάτων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι LF έχουν τις ρίζες τους στις φασιστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονταν από το Ισραήλ και καθοδηγούνται από τον έντονα φιλοαμερικανό πρώην πολέμαρχο Σαμίρ Γκεαγκέα, έναν καταδικασμένο δολοφόνο που αργότερα έλαβε χάρη. Αυτό δημιούργησε πολιτικό αδιέξοδο, με καμία πλευρά να μην συμφωνεί στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτό ίσχυε μέχρι που το Ισραήλ εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας επίθεση και εισβολή του στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2024. Προκειμένου να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τον Λίβανο μετά τον πόλεμο, η Χεζμπολά και η Αμάλ ουσιαστικά υποχώρησαν απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, επιτρέποντας στους Ζοζέφ Αούν και Ναουάφ Σαλάμ να αναλάβουν την εξουσία.

Επομένως, η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Φλεβάρη του 2025 δεν αποτελεί έκφραση της βούλησης του λιβανικού λαού· επιβλήθηκε σε ένα έθνος που μόλις είχε υποστεί το κόστος των αδιάκριτων ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του. Επιπλέον, τα δημοσκοπικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα φέτος δείχνουν ξεκάθαρα ότι σημαντικό μέρος των Λιβανέζων αντιτίθεται στον αφοπλισμό της Αντίστασης της χώρας χωρίς να υπάρχει σε ισχύ κατάλληλο αμυντικό σχέδιο και ότι θεωρεί το Ισραήλ ως την υπ’ αριθμόν ένα απειλή.

«Η Χεζμπολά ξεκίνησε τον πόλεμο κατ’ εντολή του Ιράν»

Οι Ζοζέφ Αούν και Ναουάφ Σαλάμ υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολά ευθύνεται για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στον Λίβανο και ότι αυτός ξεκίνησε κατόπιν εντολών που στάλθηκαν στον γενικό γραμματέα της, σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ, από την Τεχεράνη. Αυτό δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ισραηλινό αφήγημα hasbara (σ.σ. Hasbara σημαίνει εξήγηση – είναι η γκεμπελίστικη προπαγάνδα που χρησιμοποιεί το σιωνιστικό κράτος απευθυνόμενο στη διεθνή κοινή γνώμη) και μπορεί εύκολα να καταρριφθεί.

Καταρχάς, η Χεζμπολά άρχισε να εξαπολύει ανταποδοτικά πλήγματα κατά του Ισραήλ στις 2 Μάρτη του 2026· δεν «ξεκίνησε τον πόλεμο». Το Ισραήλ και ο Λίβανος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στις 27 Νοέμβρη του 2024. Η Χεζμπολά δεν παραβίασε τη συμφωνία πυροβολώντας έστω και μία φορά κατά του Ισραήλ, ωστόσο επί ολόκληρους 15 μήνες οι Ισραηλινοί δεν σταμάτησαν ποτέ να βομβαρδίζουν το νότιο τμήμα της χώρας, περιστασιακά βομβαρδίζοντας και τη Βηρυτό καθώς και τον βορρά.

Το Ισραήλ διέπραξε πάνω από 15.400 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL που σταθμεύουν στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε θέσεις της UNIFIL και χρήσης χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 27ης Νοέμβρη του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις που είχαν εισβάλει στον νότιο Λίβανο υποτίθεται ότι θα αποχωρούσαν πλήρως από το έδαφος της χώρας μέχρι τις 26 Γενάρη του 2025. Αυτή η προθεσμία παρατάθηκε αργότερα μέχρι τις 18 Φλεβάρη, αφού το Ισραήλ προέβαλε δικαιολογίες ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί δεν αποχώρησαν ποτέ· αντίθετα, προχώρησαν στη δημιουργία περισσότερων στρατιωτικών θέσεων εντός λιβανικού εδάφους και στην καταστροφή αγροτικών εκτάσεων καθώς και πολιτικών υποδομών.

Εντωμεταξύ, η λιβανική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να πιέσει τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από τα κατεχόμενα λιβανικά εδάφη. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ έστειλαν σχέδιο στην κυβέρνηση της Βηρυτού απαιτώντας τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολά και όλων των άλλων οργανώσεων αντίστασης που δρουν εντός της χώρας. Μέχρι τον Αύγουστο του 2025, η λιβανική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει νομοθεσία σχετικά με σχέδιο αφοπλισμού.

Για 15 μήνες, η Χεζμπολά έλεγε επανειλημμένα στη λιβανική κυβέρνηση, την οποία είχε συμφωνήσει να φέρει στην εξουσία, ότι δε θα συζητούσε την παράδοση των όπλων της προτού το Ισραήλ αποχωρήσει από τον νότο και τερματίσει τους συνεχείς βομβαρδισμούς κατά του νότιου Λιβάνου. Η θέση της Χεζμπολά ήταν εδώ και καιρό σαφής: ήταν πρόθυμη να συζητήσει την ενσωμάτωσή της στο λιβανικό στρατό και μάλιστα είχε πολεμήσει στο πλευρό του στο παρελθόν για να αποτρέψει το Ισλαμικό Κράτος από το να καταλάβει λιβανικά εδάφη.

Αντί να επιτύχει οτιδήποτε μέσω της διπλωματίας, η ρητορική που προερχόταν από τη λιβανική κυβέρνηση γινόταν ολοένα και πιο εχθρική απέναντι στη Χεζμπολά και στον κύριο υποστηρικτή της, το Iράν, ενώ αρνιόταν να κάνει οτιδήποτε σχετικά με την κατοχή του νότου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Σαλάμ αρνούνταν ακόμη και να αναφερθεί στις ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων στον νότιο Λίβανο.

Επειτα ήρθε η 2η Μάρτη του 2026. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Τώρα, ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς ότι η Χεζμπολά ενεπλάκη για χάρη του Ιράν ή κατόπιν εντολών του ή όχι, είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι, αν επρόκειτο ποτέ να αντισταθεί στη συνεχή ισραηλινή επιθετικότητα και επέκταση σε λιβανικό έδαφος, αυτό θα συνέβαινε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολέμου που θα την έθετε σε ισχυρότερη θέση.

«Το Ιράν χρησιμοποιεί τον Λίβανο ως διαπραγματευτικό χαρτί»

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τον Λίβανο ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ, κατηγορία που διατυπώνει επίσης ο Ναουάφ Σαλάμ. Το πώς κατάφεραν έστω να κρατήσουν σοβαρό ύφος ενώ το έλεγαν αυτό ξεπερνά την ανθρώπινη κατανόηση. Είναι πραγματικά τόσο γελοίο.

Αν μη τι άλλο, η επιμονή του Ιράν να συμπεριληφθεί ο Λίβανος σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λειτουργεί ανασταλτικά για την επίτευξη των δικών του εθνικών στόχων. Ενώ η τελευταία συμφωνία «κατάπαυσης του πυρός» που έγινε αποδεκτή από τους Σαλάμ και Αούν δεν εγγυάται τον πλήρη τερματισμό των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο και αρνείται να εγγυηθεί οποιαδήποτε αποχώρηση από λιβανικά εδάφη, το Ιράν απαιτεί ότι, για να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία, πρέπει να υπάρξει πλήρης ισραηλινή αποχώρηση από τον Λίβανο και εγγύηση ότι δεν θα εξαπολύονται επιθέσεις εντός της χώρας.

Αντί γι’ αυτό, η λιβανική κυβέρνηση παραπονιέται δημόσια ότι η «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» της δεν γίνεται σεβαστή από τη Χεζμπολά. Προτείνει «πειραματικές ζώνες» όπου ο λιβανικός στρατός θα επιτρέπεται από το Ισραήλ να εισέρχεται στον νότο της ίδιας του της χώρας, χωρίς καμία εγγύηση ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιθέσεις του. Η συμφωνία που σύναψαν υποχρεώνει μόνο τη Χεζμπολά να αποσυρθεί από τον νότο της χώρας — εγκαταλείποντας έτσι τον σιιτικό πληθυσμό που εκπροσωπεί — ενώ πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί τις ισραηλινές δυνάμεις που κατέχουν τη χώρα της και στη συνέχεια να αφοπλιστεί πλήρως, χωρίς καμία εγγύηση από το Τελ Αβίβ για οτιδήποτε.

Η λιβανική κυβέρνηση επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ και συντάχτηκε αμέσως με το Ισραήλ όταν η Χεζμπολά άρχισε τα ανταποδοτικά πλήγματα τον Μάρτη του τρέχοντος έτους, καταδικάζοντας τη Χεζμπολά επειδή τόλμησε να αντισταθεί και ισχυριζόμενη ότι «έσυρε» τη χώρα σε νέο πόλεμο. Αυτό που αποκαλύπτει είναι ότι, για ακόμη μία φορά, οι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου δεν θεωρούνται ίσοι στα μάτια της κυβέρνησης, διότι για πολλούς από αυτούς δεν ήταν δυνατό να επιστρέψουν στα χωριά τους, δεν υπήρχε καμία εγγυημένη ανοικοδόμηση παρά την 15μηνη «κατάπαυση του πυρός», και ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ πραγματικά.

Παρόμοια, μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982 — σε μια περίοδο που η Χεζμπολά δεν υπήρχε καν — σκοτώθηκαν περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι και στη συνέχεια το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι επιχειρούσε σε μια «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο. Αυτό ακολούθησε την απόφαση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) να μεταφέρει την ηγεσία της στην Τυνησία και τους μαχητές της σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έκανε τίποτα για τους κατοίκους του νότου κατά την περίοδο της «ζώνης ασφαλείας» και, μέχρι το 1985, οι Ισραηλινοί είχαν εγκαθιδρύσει μια πλήρως ανεπτυγμένη παράνομη κατοχή του νότιου Λιβάνου, με κέντρα βασανιστηρίων και τις διαβόητες φασιστικές δυνάμεις-αντιπροσώπους του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (South Lebanon Army).

Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά. Υπάρχει μια λιβανική ηγεσία που συναντάται απευθείας με τους Ισραηλινούς και επιχειρεί ανοιχτά να εξομαλύνει τις σχέσεις. Το 1982, ο Μπασίρ Τζεμαγέλ έγινε πρόεδρος του Λιβάνου, μια προσωπικότητα που διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Moοσάντ. Ακόμη και ο Τζεμαγέλ δεν διαφήμιζε δημόσια την επιθυμία του για εξομάλυνση των σχέσεων με τον τρόπο που βλέπουμε στη σημερινή ηγεσία. Δολοφονήθηκε από έναν άλλο Μαρωνίτη Χριστιανό μέσα σε έναν μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οι Ισραηλινοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν εδώ και καιρό το αφήγημα περί «ιρανικής κατοχής του Λιβάνου», προβάλλοντας το αδύναμο επιχείρημα ότι, επειδή η Τεχεράνη υποστήριξε τη Χεζμπολά, κρατά τη χώρα όμηρο. Ομως τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Η Χεζμπολά είναι στρατιωτικά αρκετά ισχυρή ώστε να καταλάβει τον Λίβανο, αλλά δεν το κάνει. Ακόμη και όταν η ηγεσία στην οποία επέτρεψε να αναλάβει την εξουσία στρέφεται ανοιχτά εναντίον της, εγκαταλείπει ολόκληρο τον νότο της χώρας και κάθεται στο τραπέζι με τον εχθρό ενώ αυτός συνεχίζει να σφαγιάζει αμάχους, η Χεζμπολά εξακολουθεί να μην έχει ενεργήσει βίαια απέναντι στην κυβέρνηση.

Αντίθετα με το αφήγημα ότι η Χεζμπολά αποτελεί «βάρος ασφαλείας» και «σέρνει τον Λίβανο σε πόλεμο», ήταν η Χεζμπολά που απελευθέρωσε τον νότιο Λίβανο το 2000. Επειτα ήταν η Χεζμπολά που ανάγκασε το Ισραήλ να αποχωρήσει από λιβανικό έδαφος το 2006, επιτρέποντας 17 χρόνια αποτροπής, κατά τη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ δεν τολμούσε να βομβαρδίσει τη χώρα. Οσον αφορά μια υποτιθέμενη «ιρανική κατοχή», όταν υπήρξε μεγάλη έλλειψη καυσίμων στον Λίβανο, το Ιράν έστειλε αποστολές καυσίμων που διευκολύνθηκαν από τη Χεζμπολά το 2021. Εναν χρόνο αργότερα, η Τεχεράνη προσέφερε δωρεάν καύσιμα στη Βηρυτό.

Το 2022, ενώ η χώρα υπέφερε οικονομικά, η Χεζμπολά πέτυχε ακόμη ένα ιστορικό επίτευγμα προς όφελος του λιβανικού κράτους: κατάφερε να αναγκάσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει τα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου. Απειλώντας με ολοκληρωτικό πόλεμο αν οι Ισραηλινοί επιχειρούσαν να καταλάβουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λιβάνου, η Χεζμπολά πίεσε το Τελ Αβίβ να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του λιβανικού κράτους.

Απλά δεν υπάρχει τίποτε που να έχει πετύχει ποτέ η λιβανική κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ σε επίπεδο κυριαρχίας, ασφάλειας ή ακόμη και οικονομίας. Αρνείται να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις της ακόμη και να αντισταθούν όταν η χώρα της δέχεται εισβολή. Ο Ναουάφ Σαλάμ εγκάλεσε ακόμη και τον σημερινό διοικητή του λιβανικού στρατού Ρούντολφ Χαϊκάλ όταν εκείνος όχι μόνο αρνήθηκε να στραφεί κατά των όπλων της Χεζμπολά τον Μάρτη, αλλά συνέβαλε και στην απόκρουση ισραηλινής αποβατικής επιχείρησης στην κοιλάδα Μπεκάα.

Για να μεταδοθεί η ιδέα ότι το Ιράν «χρησιμοποιεί τον Λίβανο ως διαπραγματευτικό χαρτί», υπονοείται ότι οι Ιρανοί αποκομίζουν κάποιο όφελος από τη στάση τους. Αντίθετα, η θέση της Τεχεράνης είναι να προσπαθήσει να σώσει τον Λίβανο από την ισραηλινή κατοχή και τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Οταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε τη Δευτέρα ότι θα βομβαρδίσει τη Βηρυτό, αυτή η απειλή διατυπώθηκε ενώ είχαν προγραμματιστεί άμεσες λιβανοϊσραηλινές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για την αμέσως επόμενη ημέρα. Ο μόνος λόγος που ο Νετανιάχου απέφυγε να διατάξει τα πλήγματα ήταν ότι το Ιράν παρενέβη και δεσμεύτηκε να απαντήσει άμεσα με αντίποινα.

Το Ιράν απειλεί άμεσα να πολεμήσει για την κυριαρχία του Λιβάνου και θέτει κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις του που περιλαμβάνουν την προστασία του λιβανικού λαού από ισραηλινές επιθέσεις, όμως η λιβανική κυβέρνηση αρνείται να κάνει οποιοδήποτε από τα δύο.

Ποιανού η σημαία κυματίζει;

Οι Ναουάφ Σαλάμ και Ζοζέφ Αούν δεν εκπροσωπούν τον λιβανικό λαό· εκπροσωπούν ξένες οντότητες που τους χειραγωγούν. Δείχνουν με το δάχτυλο το Iράν για δύο λόγους:

  1. Δεν είναι κυρίαρχοι εκπρόσωποι του ίδιου τους του κράτους· εργάζονται ξεκάθαρα για λογαριασμό ξένων επιρροών.
  2. Αν η Χεζμπολά και το Ιράν εξασφαλίσουν μια νίκη που θα απαιτήσει ισραηλινή αποχώρηση, η πολιτική τους καριέρα τελειώνει οριστικά και χάνουν το μικρό ποσοστό νομιμοποίησης που τους έχει απομείνει.

Αλλες κυβερνήσεις στην περιοχή συνεργάζονται εδώ και καιρό ή διατηρούν άμεσα δεσμούς με τους Ισραηλινούς, όμως οι Σαλάμ και Αούν έχουν φτάσει αυτό το φαινόμενο σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Είναι πρόθυμοι κυριολεκτικά να παραδώσουν το ίδιο τους το έδαφος και να επιτρέψουν στο Ισραήλ ελευθερία δράσης για να επιτίθεται στον λαό τους, αρκεί να ικανοποιηθούν εκείνοι που τους ελέγχουν.

Κάποιοι θα μπορούσαν ακόμη και να υποστηρίξουν ότι είναι υπέρμαχοι του αποσχιστισμού, επειδή αγνοούν πλήρως τη δύσκολη κατάσταση του νότιου Λιβάνου. Ο σιιτικός πληθυσμός της χώρας υπονομεύεται συχνά και οι δηλώσεις της κυβέρνησης μοιάζουν σαν να προέρχονται απευθείας από σιωνιστικά think tanks με έδρα την Ουάσιγκτον, όπως το Foundation for Defense of Democracies (FDD) ή το Washington Institute for Near East Policy (WINEP).

Ενα ακόμη βασικό συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η Χεζμπολά δεν θα υπήρχε χωρίς λαϊκή υποστήριξη από τη βάση. Αν ο λιβανικός λαός τής αντιτιθόταν συντριπτικά, πώς θα μπορούσε να επιβιώνει και να καταγράφει σταθερά καλές επιδόσεις τόσο στις εθνικές όσο και στις τοπικές εκλογές;

Οταν μιλάμε για τη Χεζμπολά, δεν μιλάμε μόνο για μια ένοπλη πολιτοφυλακή. Η Χεζμπολά είναι πολιτικό κόμμα στο οποίο συμμετέχουν γιατροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και ούτω καθεξής. Εκπροσωπεί τους ανθρώπους της κοινωνίας από την οποία προέρχεται, επειδή είναι μια απολύτως οργανική εθνική οργάνωση αντίστασης και όχι κάποια ξένη πολιτοφυλακή. Δεδομένου ότι οι Σιίτες αποτελούν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα, η Χεζμπολά και οι σύμμαχοί της στο Κίνημα Αμάλ εκπροσωπούν σημαντικό τμήμα της λιβανικής κοινωνίας, το οποίο αγνοείται πλήρως από τους αμερικανικούς αντιπροσώπους στη Βηρυτό.

* Ο Robert Inlakesh είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Εστιάζει στη Μέση Ανατολή με ειδίκευση στην Παλαιστίνη. Συνέβαλε με αυτό το άρθρο στο The Palestine Chronicle.

Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΣΜΠΟΛΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροEπιχείρηση «Αποδομήστε τον Σαμαρά»
Επόμενο άρθρο Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης υλοποιούν το βρόμικο αφήγημα της Μοσάντ

Σχετικά Αρθρα

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

Διεθνή 28 Ιούλ 2026, 12:29

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 12:58

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 11:22

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή 25 Ιούλ 2026, 18:16

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 19:48

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 19:28
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Ιλιά Ερενμπουργκ: Μια ιστορία του αυτοκινήτου

26 Ιούλ 2026, 10:50
Αθλητισμός

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

26 Ιούλ 2026, 09:59
Παιδεία

Βάσεις εισαγωγής 2026: 25.926 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

32.910 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

26 Ιούλ 2026, 08:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούλη

26 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

Ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Περού: Ημέρα ανεξαρτησίας (1824).

1904: Σοσιαλιστές επαναστάτες εκτελούν τον υπουργό Εσωτερικών Βένζελ Φον Πλέβε, σύμβολο της τσαρικής καταπίεσης.

1914: Σκανδαλώδης αθώωση της συζύγου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας για τη δολοφονία του εκδότη της “Figaro” Γκαστόν Καλμέτ.

1937: Βομβιστική απόπειρα του IRA κατά του Βρετανού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ σε επίσκεψή του στο Μπέλφαστ.

1975: Αρχίζει η δίκη της χούντας.

2005: Ο IRA ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία μετά από 36 χρόνια δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo