Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός αποκαλεί τους λιμενικούς «νερόμπατσους». Ούτε είναι τυχαίο ότι ουδείς αποκάλεσε τους πυροσβέστες «πυρόμπατσους». Μολονότι το ελληνικό κράτος επιμένει (μοναδική εξαίρεση στον πολιτισμένο αστικό κόσμο) να συμπεριλαμβάνει την Πυροσβεστική στα «Σώματα Ασφαλείας», ποτέ ο κόσμος δεν είδε τους πυροσβέστες ως μηχανισμό καταστολής. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός για τους λιμενικούς, μολονότι και αυτοί δε συμμετέχουν ιδιαίτερα στην καταστολή κινητοποιήσεων, λόγω του περιορισμένου χώρου ευθύνης τους. Οταν όμως γίνονται απεργίες ναυτεργατών, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους εκτός λιμανιών μπάτσους. Τα τελευταία χρόνια, δε, στα καθήκοντά τους είναι και η υλοποίηση της σκληρής αντιπροσφυγικής πολιτικής, με τα εγκληματικά pushback στη θάλασσα.
Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι η συνδικαλιστική εκπροσώπησή τους θα έσπευδε να καλύψει πλήρως το έγκλημα κοντά στα παράλια της Χίου. Εχετε δει ποτέ μπατσοσυνδικαλιστές να βγάζουν ανακοινώσεις ενάντια στη δράση των ΜΑΤ; Τους έχετε δει να κρατάνε -έστω- αποστάσεις από δολοφονίες που διαπράττουν συνάδελφοί τους; Θυμάστε τη συμπεριφορά τους, όταν μπάτσοι της Αμεσης Δράσης σκότωσαν εν ψυχρώ ένα τσιγγανόπουλο στο Πέραμα, μετά από καταδίωξη; Μαζεύτηκαν στο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά και ασκούσαν πίεση να μην προφυλακιστούν οι φονιάδες. Κι όταν δεν προφυλακίστηκαν, τους υποδέχτηκαν με επευφημίες και χειροκροτήματα. Γιατί να κρατήσουν διαφορετική στάση οι συνδικαλιστές των λιμενικών;
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) εξέδωσε την εξής κατάπτυστη ανακοίνωση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική:
«Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της χώρας και στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, το οποίο αποτελεί την ύψιστη επαγγελματική και ηθική υποχρέωσή τους.
Τα αποτελέσματα τόσο στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων όσο και των διασώσεων στις Ελληνικές θάλασσες είναι πραγματικά εντυπωσιακά και μετρήσιμα και έχουν επιτευχθεί από Έλληνες Λιμενικούς.
Έναντι όλων αυτών οι Λιμενικοί απαντάμε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και αποτελεσματικότητα.
Στη Χίο βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά αντιμέτωποι με μια τραγωδία με την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Για εμάς τους Λιμενικούς δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την απώλεια μιας ζωής στη θάλασσα.
Μας εξοργίζει ωστόσο το γεγονός, και δεν είναι η πρώτη φορά, που ένα τέτοιο τραγικό συμβάν με απώλεια ανθρώπινων ζωών, επιχειρείται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από «επαγγελματίες» προστάτες, που αφήνουν αιχμές για την αποστολή των Λιμενικών και το ρόλο τους την ώρα μάλιστα που συνεχίζονται οι έρευνες για διασωθέντες.
Κάνουμε σαφές ότι η ΠΟΕΠΛΣ στηρίζει τους συναδέλφους μας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τις οικογένειές τους, δίνουν καθημερινά την ψυχή τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα και να σώσουν συνανθρώπους μας».
Επειδή πρόκειται πραγματικά για πρόκληση, θα θυμίσουμε μερικά πράγματα:
- Για το ναυάγιο της Πύλου ισχυρίζονταν ότι δεν έδεσαν το σαπιοκάραβο με τους πάνω από 700 πρόσφυγες. Αποδείχτηκε ότι το έδεσαν και το ρυμούλκησαν. Για ποιο λόγο; Δεν ήξεραν ότι θα ανατραπεί; Φυσικά και το ήξεραν. Γι’ αυτό προσπάθησαν να κρύψουν το γεγονός ότι έδεσαν το σαπιοκάραβο. Αλλά τους πρόδωσαν οι φωτογραφίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Εχουν πέσει με τα μούτρα στο κουκούλωμα
- Δεν προσπάθησε ο Μητσοτάκης να διώξει τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, για να μην εκδώσει πόρισμα που θα έριχνε ευθύνες στο Λιμενικό;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Αλλαγή Συνηγόρου του Πολίτη: Στόχος το πλήρες κουκούλωμα του εγκλήματος ανοιχτά της Πύλου
- Δεν εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη πόρισμα που αποδίδει τις ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο-έγκλημα στο Λιμενικό; Δεν είναι ανάμεσα στους αξιωματικούς που έχουν εγκληματική ευθύνη και ο Κοντιζάς, που -παρά ταύτα- η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον έκανε αρχηγό του Λιμενικού και παραμένει στη θέση του, μολονότι κατηγορείται από την Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Ναυτοδικείου με βαρύτατα κακουργήματα και θα καθήσει στο σκαμνί μαζί με όλους τους υπόλοιπους;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
- Δεν υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες από εγκληματικές επιχειρήσεις pushback του Λιμενικού στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Για όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμα), η ανακοίνωση των συνδικαλιστών των λιμενικών είναι πρόκληση. Αναμενόμενη μεν, αλλά πάντα εξοργιστική.










