Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σκιάχτηκαν οι Ιρανοί: Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας… διαλογίζεται
  • Ο Σχοινάς ανοίγει την πόρτα του εμβολιασμού για τον αφθώδη πυρετό και ομολογεί ότι επίκειται υποχρεωτική ορολογική εξέταση των ζώων
  • Γιατί βρίσκει πελατεία ο γκεμπελισμός;
  • Ερεσός Λέσβου: Μόνο σιωναζίστρια ή και κάτι παραπάνω;
  • Ο Μητσοτάκης, ο Μπελέρι, ο Κασιδιάρης: τι τους συνδέει;
  • Δυτική Σαχάρα: Ελλάδα και Δανία στηρίζουν το μαροκινό σχέδιο «αυτονομίας»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Νοέ 2025, 14:06

Κατασκευάζοντας τον «εμπρησμό του Ράιχσταγκ από τους κομμουνιστές», οι ναζί κατάφεραν να επισπεύσουν την εφαρμογή της ματοβαμμένης δικτατορίας τους. Ο Γκέμπελς σχεδίασε τότε μια καμπάνια καλλιέργειας του φόβου, για να παραλύσει τη θέληση γι’ αντίσταση από ευρέα στρώματα της γερμανικής κοινωνίας.

Ο νυν καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κατηγορείται τώρα στη Γερμανία ότι κατασκεύασε την «απειλή των ρωσικών drones», για να δώσει παχυλά συμβόλαια σε εταιρία με την οποία συνδέεται. Οι κατηγορίες συνδέονται σε διαρροές που δημοσίευσε το Stern. 

Δεν μπορούμε, βέβαια, να υιοθετήσουμε το ρεπορτάζ του Stern. Αλλά δε θεωρούμε καθόλου απίθανο να αληθεύουν. Η πολιτική διοίκηση στις ιμπεριαλιστικές χώρες είναι άμεσα υπαγόμενη στους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ η προβοκάτσια και η καλλιέργεια του φόβου έχουν χρησιμοποιηθεί «άπειρες» φορές για να στηρίξουν ιμπεριαλιστικά σχέδια (από τον «κορμοράνο του Περσικού Κόλπου» και τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν» μέχρι την κατασκευή «απειλής από ρωσικά drones» η απόσταση είναι μηδενική.

Και βέβαια, δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Γερμανία εκτελεί ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (ξεκίνησε επί Σουλτς και έχει τριπλασιαστεί επί Μερτς), επομένως είναι απόλυτα λογικά οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος να συγκρούονται για τη μοιρασιά της γιγαντιαίας εξοπλιστικής πίτας και να βγάζουν οι μεν τα άπλυτα των δε στη φόρα.

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από το Defend Democracy Press, στο οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα ενός σκανδάλου που απειλεί να εκραγεί στην κορυφή του γερμανικού ιμπεριαλιστικού συστήματος εξουσίας.

Εκρηκτικές διαρροές αποκαλύπτουν ότι ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σκηνοθέτησε «ρωσική απειλή με drones» για να εξασφαλίσει αμυντικά συμβόλαια, προκαλώντας οργή και αιτήματα για έρευνα στη Γερμανία

Tης Smriti Singh

5 Νοέμβρη του 2025

Σε μια εκρηκτική αποκάλυψη που προκαλεί σοκ στους πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης, ανώνυμες διαρροές από το εσωτερικό, δημοσιευμένες στο περιοδικό Stern, υποστηρίζουν ότι η πολυδιαφημισμένη «ρωσική απειλή από drones», που συγκλόνισε τη Γερμανία, μπορεί να μην προήλθε καν από τη Μόσχα.

Αντίθετα, οι πηγές ισχυρίζονται ότι τα περιστατικά κατασκευάστηκαν από στοιχεία μέσα στην ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο επίκεντρο ενός σχεδίου για ενίσχυση του δημόσιου φόβου και επιτάχυνση επικερδών στρατιωτικών συμβολαίων για εγχώριες εταιρίες.

Οι κατηγορίες, που περιγράφονται αναλυτικά σε ρεπορτάζ του Stern στις 4 Νοεμβρίου, παρουσιάζουν μια εικόνα ενορχηστρωμένου πανικού.

Σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη από την United Unmanned Systems (UUS), κορυφαίο γερμανικό κατασκευαστή drones με στενούς δεσμούς με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) — το κόμμα του Μερτς — στελέχη της κυβέρνησης φέρονται να προσομοίωσαν εισβολές drones πάνω από κρίσιμες υποδομές, όπως αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, μιμούμενοι τακτικές ρωσικής κατασκοπίας. Ο στόχος; Να δικαιολογηθεί μια τεράστια αύξηση της αμυντικής δαπάνης, διοχετεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια για τεχνολογίες αντι-drone που παράγονται από την UUS και τους συνεργάτες της.

«Δεν πρόκειται για εθνική ασφάλεια, αλλά για να εξασφαλιστούν τα κέρδη για λίγους εκλεκτούς», φέρεται να δήλωσε ο πληροφοριοδότης της UUS στο Stern, υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας λόγω φόβου αντιποίνων. «Η “απειλή” ήταν προσχεδιασμένη — τα drones εκτοξεύτηκαν από φιλικό εναέριο χώρο και τα τηλεμετρικά δεδομένα παραποιήθηκαν ώστε να δείχνουν προς ανατολάς. Το γραφείο του Μερτς γνώριζε το σχέδιο και χρησιμοποίησε το χάος για να προωθήσει εγκρίσεις που είχαν καθυστερήσει για μήνες».

Ενα χρονολόγιο υποψίας

Το σκάνδαλο προκύπτει στο πλαίσιο ενός καλοκαιριού και φθινοπώρου γεμάτου παρατηρήσεις drones που παρέλυσαν τη γερμανική αεροπορία και αύξησαν τις εντάσεις στο ΝΑΤΟ. Στις 4-5 Οκτώβρη, μυστηριώδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) πέταξαν πάνω από το Αεροδρόμιο του Μονάχου, οδηγώντας στο κλείσιμό του και αφήνοντας περισσότερους από 10.000 επιβάτες εγκλωβισμένους, σε αυτό που ο Μερτς γρήγορα χαρακτήρισε «επιχείρηση παρακολούθησης» οργανωμένη από τη Ρωσία. Παρόμοιες διακοπές σημειώθηκαν στο Βερολίνο-Βρανδεμβούργο και άλλα αεροδρόμια, με τον καγκελάριο να προειδοποιεί για «σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας» σε συνεντεύξεις σε ARD και Reuters.

Ο Μερτς, που ανέλαβε την καγκελαρία νωρίτερα φέτος, μετά τη νίκη του CDU στις εκλογές, δεν δίστασε να συνδέσει τα επεισόδια με το Κρεμλίνο. «Η υποψία μας είναι ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες από αυτές τις εκτοξεύσεις drones», δήλωσε, κάνοντας παραλληλισμούς με τις προκλήσεις του Ψυχρού Πολέμου και καλώντας για επείγουσες ενέργειες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, η κυβέρνησή του είχε εγκρίνει νομικές αλλαγές που επέτρεπαν στη Μπούντεβερ να καταρρίπτει drones σε καιρό ειρήνης, παράλληλα με ένα πακέτο προμηθειών 900 εκατ. ευρώ για προηγμένα συστήματα παρεμβολών και αναχαιτιστές – μεγάλο μέρος των οποίων προοριζονταν για την UUS.

Αλλά ρωγμές στο αφήγημα εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγετική μορφή του αριστερού κόμματος BSW, επέκρινε τον Μερτς στο ZDF για «ψευδή παρουσίαση της ρωσικής απειλής», επισημαίνοντας την έλλειψη συγκεκριμένων αποδείξεων που να συνδέουν τα drones με τη Μόσχα. «Ο κ. Μερτς εμφανίζεται στην τηλεόραση και υπερβάλλει, με τα μίντια να επαναλαμβάνουν ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις», είπε. «Τα στοιχεία δείχνουν αλλού – σε ερασιτέχνες ή ακόμη και σε εσωτερικές δοκιμές – όχι σε κάποιο μεγάλο ρωσικό σχέδιο». Οι ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψαν τις κατηγορίες ως «γελοίες», ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε ειρωνικά την «παρανοϊκή φοβία των drones» στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στο Σότσι.

Η διαρροή του Stern κλιμακώνει αυτές τις αμφιβολίες σε πραγματική θεωρία συνωμοσίας. Περιγράφει πώς οι διευθυντές της UUS, φερόμενοι να συνεργάζονται με οικονομικούς συμβούλους του CDU, παρείχαν “συμβουλές” στο γραφείο του Μερτς για την «κρίση των drones». Ως αντάλλαγμα η εταιρία εξασφάλισε συμβόλαια αξίας 450 εκατ. ευρώ για το HP-47 drone jammer και τους αναχαιτιστές Virtus, συστήματα που είχαν παρουσιαστεί σε ασκήσεις της Μπούντεσβερ, όπως η «Red Storm Bravo», μόλις λίγες εβδομάδες προτού κορυφωθούν τα περιστατικά. Ενα έγγραφο που παρατίθεται στην έκθεση – μια διαρροή αλυσίδας email – δείχνει τον διευθυντή προσωπικού του Μερτς να ρωτά για “ελεγχόμενα σενάρια” για να «δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα του κοινού» όσον αφορά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Δεσμοί που ενώνουν: Ο Μερτς και η Αμυντική Βιομηχανία

Η ιστορία του Μερτς προσθέτει καύσιμα στη φωτιά. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική πλήρους απασχόλησης, ο καγκελάριος ήταν εταιρικός δικηγόρος με βαθιές συνδέσεις στο γερμανικό οπλικό τομέα. Ως ηγέτης του CDU, υπερασπίστηκε την αύξηση των αμυντικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι οι «υβριδικές απειλές» της Ευρώπης από τη Ρωσία απαιτούσαν κεφάλαιο εκσυγχρονισμού 100 δισ. ευρώ. Η UUS, μια νεοφυής εταιρία υποστηριζόμενη από το Innovation Fund του NATO και επενδυτές όπως ο Πέτερ Θίελ, υπήρξε συχνά ωφελούμενη – και ένθερμος υποστηρικτής του Μερτς. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, ενός think tank στο οποίο έχει προεδρεύσει ο Μερτς.

Αν οι διαρροές αποδειχτούν αληθινές, δεν πρόκειται μόνο για κακή κρίση, αλλά για πιθανή παραβίαση των αυστηρών γερμανικών νόμων κατά της διαφθοράς. «Η σκηνοθετημένη απειλή με σκοπό το κέρδος υπονομεύει τα πάντα για τα οποία αγωνιζόμαστε ως δημοκρατία», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Φρ5αντσίσκα Μπράντνερ. «Το κοινό αξίζει διαφάνεια – όχι τρομοκρατία με στόχο παχυλά συμβόλαια».

Η καγκελαρία έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τις κατηγορίες, αποκαλώντας τες «αβάσιμες δυσφημίσεις από συμπαθούντες του Κρεμλίνου». Εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι προμήθειες drones ακολούθησαν αυστηρές, διαφανείς διαδικασίες και ότι οι έρευνες για τις εισβολές συνεχίζονται, με «προκαταρκτικά ευρήματα να δείχνουν ξένους παράγοντες». Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για διερεύνηση από τη Μπούντεσταγκ, οι δείκτες δημοτικότητας του Μερτς – που ήδη υποχωρούν λόγω οικονομικών προβλημάτων – θα μπορούσαν να πέσουν ακόμα περισσότερο.

Ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την ενότητα του ΝΑΤΟ. Με τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν στην Ουκρανία και τις εκλογές των ΗΠΑ να πλησιάζουν, οι κατασκευασμένες απειλές κινδυνεύουν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, ήδη σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις επιβεβαιωμένες εισβολές drones Shahed, έχουν εκφράσει ανησυχία, με τον Ντόναλντ Τουσκ της Βαρσοβίας να ζητά «ήρεμη επαλήθευση» αντί για «βιαστική κατηγορία». Αν αποδειχτεί αληθές, το σκάνδαλο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ρωσικές αφηγήσεις περί δυτικής υποκρισίας, ενώ στο εσωτερικό θα μπορούσε να διασπάσει το συνασπισμό του Μερτς με FDP και SPD.

Καθώς οι ερευνητές εξετάζουν τα αρχεία πτήσεων, τα δεδομένα των διακομιστών και τις καταθέσεις μαρτύρων, ένα πράγμα είναι σαφές: η σάγκα των drones στη Γερμανία, που κάποτε ήταν σύμβολο αποφασιστικότητας απέναντι στην επιθετικότητα, τώρα μυρίζει σαν αυτοτραυματισμός. Είτε πρόκειται για πραγματική παραβίαση ασφαλείας είτε για κατασκευασμένο φάντασμα, η αλήθεια θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κληρονομιά του Μερτς – και την εύθραυστη ειρήνη της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Defend Democracy Press

Εκτύπωση 🖨
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΡΤΣ ΡΩΣΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
Επόμενο άρθρο Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Σχετικά Αρθρα

Σκιάχτηκαν οι Ιρανοί: Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας… διαλογίζεται

Διεθνή 21 Σεπ 2026, 19:51

Δυτική Σαχάρα: Ελλάδα και Δανία στηρίζουν το μαροκινό σχέδιο «αυτονομίας»

Διεθνή 21 Σεπ 2026, 09:56

Η μωροφιλοδοξία ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης ως ασπίδα του Ερντογάν

Διεθνή 20 Σεπ 2026, 10:39

Ανακοινώθηκε συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Αλλα λέει ο Τραμπ και άλλα οι Φρεντέρικσεν-Νίλσεν

Διεθνή 19 Σεπ 2026, 10:40

Τι είναι το σουμούντ;

Διεθνή 19 Σεπ 2026, 08:48

Οι αμερικανοί νοσηλευτές απαιτούν από τα νοσοκομεία να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Palantir

Λόγω του ρόλου της στη γενοκτονία στη Γάζα και στoν ICE

Διεθνή 17 Σεπ 2026, 19:30
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σκιάχτηκαν οι Ιρανοί: Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας… διαλογίζεται

21 Σεπ 2026, 19:51
Αγροτικά

Ο Σχοινάς ανοίγει την πόρτα του εμβολιασμού για τον αφθώδη πυρετό και ομολογεί ότι επίκειται υποχρεωτική ορολογική εξέταση των ζώων

21 Σεπ 2026, 19:06
Κόντρες

Γιατί βρίσκει πελατεία ο γκεμπελισμός;

21 Σεπ 2026, 14:21
Πολιτική

Ερεσός Λέσβου: Μόνο σιωναζίστρια ή και κάτι παραπάνω;

21 Σεπ 2026, 12:55
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης, ο Μπελέρι, ο Κασιδιάρης: τι τους συνδέει;

21 Σεπ 2026, 11:50
Διεθνή

Δυτική Σαχάρα: Ελλάδα και Δανία στηρίζουν το μαροκινό σχέδιο «αυτονομίας»

21 Σεπ 2026, 09:56
Παιδεία

Η καλή σχολική χρονιά είναι εικονική πραγματικότητα

21 Σεπ 2026, 08:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Σεπτέμβρη

21 Σεπ 2026, 00:01
Πολιτική

Νίκος Μαζιώτης: Αν με επαινούσε η Γκίλφοϊλ, θα ανησυχούσα…

20 Σεπ 2026, 11:42
Αγροτικά

14 νέες εστίες ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε μια εβδομάδα

20 Σεπ 2026, 11:21
Διεθνή

Η μωροφιλοδοξία ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης ως ασπίδα του Ερντογάν

20 Σεπ 2026, 10:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Σεπτέμβρη

20 Σεπ 2026, 00:01
Αγροτικά

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Η αλήθεια δεν κρύβεται με τα ψέματα των κολαούζων της κυβέρνησης

19 Σεπ 2026, 13:50
Πολιτισμός

Οι Βίκινγκ στην Αθήνα

19 Σεπ 2026, 11:22
Διεθνή

Ανακοινώθηκε συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Αλλα λέει ο Τραμπ και άλλα οι Φρεντέρικσεν-Νίλσεν

19 Σεπ 2026, 10:40
Διεθνή

Τι είναι το σουμούντ;

19 Σεπ 2026, 08:48
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

19 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Σεπτέμβρη

19 Σεπ 2026, 00:01
Υγεία

«Κολλητάρια» από παλιά Πλεύρης, Γάκα και Θεοδωρόπουλος

18 Σεπ 2026, 20:54
Αγροτικά

Γεφύρι της Αρτας η δίκη των Χλύκα (πατέρα και γιού) και Καλφούτζου, με γαϊτανάκι αναβολών και διακοπών που ζητούν συνήγοροί τους

Nέα διακοπή σήμερα, μετά από τρεις αναβολές και μια διακοπή!

18 Σεπ 2026, 19:24
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Σεπτέμβρη

Ημέρα ειρήνης.

Ημέρα της νόσου του Alzheimer.

Ημέρα ελεύθερου λογισμικού.

Ημέρα ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Μάλτα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964).

Φιλιππίνες: Ημέρα ευχαριστιών.

1939: Δολοφονείται από εθνικοσοσιαλιστές ο αγγλόφιλος ρουμάνος πρωθυπουργός Αρμάντ Καλινέσκου.

1949: Δημιουργείται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας.

1956: Απαγχονίζονται στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας από τους Αγγλους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κοτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης και Ανδρέας Παναγίδης.

1969: Ανατίναξη πύργου της ΔΕΗ στη γραμμή Χαλκηδόνας-Αλιβερίου με αποτέλεσμα διήμερη διακοπή λειτουργίας της (ΕΔΚ).

1974: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

1980: Εισβολή του Ιράκ στο Ιράν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo