Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη
  • Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη
  • Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο
  • Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ
  • Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;
  • Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Γιατί «έτσουξε» τον Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιου
Πολιτική

Γιατί «έτσουξε» τον Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Φεβ 2024, 14:07

Αυτή τη φορά δεν ήταν η επίμονη Σόφι ι’ντ Βελτ. Ούτε καν η επιτροπή LIBE ή η επιτροπή PEGA ή κάποιες ενώσεις δημοσιογράφων. Ηταν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου, με ένα ψήφισμα-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη (το παραθέτουμε στο τέλος, για όσους/ες έχουν όρεξη να το διαβάσουν ή έστω να το διατρέξουν διαγώνια). Φαίνεται από τον τίτλο του Δελτίου Τύπου του Ευρωκοινοβούλιου: «Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για πολύ σοβαρές απειλές κατά των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα».

Και από την περιληπτική απόδοση του περιεχόμενου του ψηφίσματος, που γίνεται στο ίδιο Δελτίο Τύπου:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Αντιλαμβάνεστε γιατί την «έτσουξε» τόσο πολύ την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξαμόλησε υπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές να λένε μπούρδες. Οτι όσοι έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το ψήφισμα συντάχθηκαν με… ανθελληνικές δυνάμεις και πως το ψήφισμα πέρασε επειδή συνασπίστηκαν όλες οι ομάδες, πλην του ΕΛΚ, λόγω του προεκλογικού κλίματος για τις ευρωεκλογές της προσεχούς άνοιξης!

Ομως, στους 330 ευρωβουλευτές που ψήφισαν «ναι» («όχι» ψήφισαν 254 και «αποχή», που ισοδυναμεί με το «παρών» στο ελληνικό εθνικό κοινοβούλιο, 26) ήταν και 7 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, από διάφορες χώρες, που έσπασαν τη γραμμή. Ο δε Μάνφρεντ Βέμπερ σηκώθηκε και έφυγε πριν από την ψηφοφορία. Το γεγονός ότι οι συνεργάτες του μπερδεύτηκαν και έδωσαν δύο διαφορετικές ερμηνείες (η μία ήταν πως είχε ραντεβού με έναν ρουμάνο επίσημο και η άλλη πως ήθελε να προετοιμαστεί για το ταξίδι του στην Αθήνα) δείχνει πως έφυγε για να μην πιει το πικρό ποτήρι μιας ηχηρής ήττας. Πάσχισε να διασώσει τον φίλο του τον Κούλη, όμως δεν τα κατάφερε. Οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων (Μακρονιστές και άλλοι), των Πράσινων και της Αριστεράς ήταν μπετόν, ενώ το ΕΛΚ είχε διαρροές. Ηταν προσωπική ήττα του διαβόητου Βέμπερ.

Κινδυνεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την παρακράτηση κονδυλίων, όπως συνέβη με την Ουγγαρία του Ορμπαν; Εκτιμούμε πως όχι. Στην Κομισιόν της Ούρσουλας κυριαρχούν στελέχη προερχόμενα από το ΕΛΚ, ενώ οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, που επηρεάζουν τις αποφάσεις της Κομισιόν, δεν έχουν στοχοποιήσει τον Μητσοτάκη, όπως τον Ορμπαν. Αλλωστε, οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις και η ανώτατη γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεκάρα δε δίνουν για το λεγόμενο «κράτος δικαίου». Με τον Ορμπαν τα έβαλαν όχι για το αυταρχικό καθεστώς που έχει οικοδομήσει στην Ουγγαρία, αλλά λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία του Πούτιν. Για τον Μητσοτάκη δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ούτε από τη γαλλική προεδρία και κυβέρνηση, κι ας ψήφισαν «ναι» οι μακρονιστές ευρωβουλευτές.

Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι δε θα υπάρξει συνέχεια και πως και αυτό το ψήφισμα θα κοσμεί απλώς το τεράστιο αρχείο με τα πρακτικά ανεφάρμοστα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβούλιου. Για τον Μητσοτάκη, όμως, έμεινε ένα στίγμα που δε θα μπορέσει με τίποτα να σβήσει. Οι Μητσοτάκηδες, βέβαια, δεν ξέρουν τη λέξη «ντροπή» («γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;», όπως θα έλεγε και ο πατριάρχης της φαμίλιας), όμως κάποιος που έχει φιλοδοξίες να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό πόστο, όταν ξεβραστεί από την ελληνική αστική πολιτική σκηνή, με τι αξιώσεις να το διεκδικήσει, όταν οι αντίπαλοί του θα κουνάνε (και) αυτό το ψήφισμα;

Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να «ρεγουλάρει» τα πράγματα. Μέχρι και την επίμονη Σόφι, που μέχρι τώρα έβαζε τους δικούς του να τη «φτύνουν», κάθε φορά που ερχόταν για έρευνα στην Ελλάδα, βλέπουμε να περνάει το κατώφλι του Μαξίμου (έστω για να συναντήσει τον Σκέρτσο). Οπως γράφει, με χαιρεκακία και ειρωνεία, στα σημερινά «Νέα» ο Γ. Παπαχρήστος (δηλαδή ο Μαρινάκης), «κατεβείτε από το καλάμι, παιδιά, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όσο βρίσκεστε πάνω του να τσακιστεί…»! Ο νοών νοείτω…

Ο Μητσοτάκης θα βάλει λυτούς και δεμένους για να του φτιάξουν την εικόνα. Και θα είναι ακόμα πιο υποχωρητικός στα διάφορα «ντιλ» με ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες. Μ’ άλλα λόγια, δε θα έχουμε μόνο ανάλωση προσωπικού «πολιτικού κεφάλαιου» από τον Κούλη, αλλά και πληρωμή του «μάρμαρου» από τον ελληνικό λαό. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές.

Και στις εσωτερικές εξελίξεις θα χάσει «πολιτικό κεφάλαιο» ο Μητσοτάκης. Μπορεί η περιβόητη εισαγγελέας της ΕΥΠ/ΚΥΠ Βλάχου να απαλλάχτηκε από τον πειθαρχικό έλεγχο των συναδέλφων της (άλλη μια προκλητική απόφαση, υπαγορευμένη από την καμαρίλα του μεγάρου Μαξίμου και τις «άκρες» της στα ανώτατα δώματα του αστικού δικαστικού μηχανισμού), όμως με τι μούτρα θα κάνει τον «νταή» ο Κούλης από εδώ και πέρα, όταν η αντιπολίτευση θα κραδαίνει αυτό το ψήφισμα;

ΥΓ. Υπάρχουν «αξίες της ΕΕ», που παραβίασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Σιγά μην στάξει η ουρά του γάιδαρου… Εδώ δεν μιλάμε για υπέρμαχους και παραβιαστές κάποιων «δημοκρατικών αξιών», γιατί τέτοιες δεν υπάρχουν. Υπάρχει απλά μια επίφαση δημοκρατικότητας, που όλες οι κυβερνήσεις την παραβιάζουν κατά το δοκούν. Αλλες κυβερνήσεις, όμως, οι ιμπεριαλιστικές, είναι σαν τις ιερές αγελάδες και τις αγγίζει κανένας μηχανισμός και άλλες, σαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι απλά κλωτσοσκούφι των ισχυρών, έτσι και τις βρουν «ανοιχτές».

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιου

Psifisma_EK_ypoklopes_klp_7-2-24
Εκτύπωση 🖨
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕθνικό Απολυτήριο και ιδιωτικά πανεπιστήμια: δεμένα «σαν το νύχι με το κρέας»
Επόμενο άρθρο Μοναδική εγγύηση για να τερματιστεί ο πόλεμος, η νικηφόρα εποποιία της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Σχετικά Αρθρα

Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

Πολιτική 5 Οκτ 2026, 20:25

Μας δουλεύετε; Ποια αξιοπιστία ψάχνετε;

Πολιτική 2 Οκτ 2026, 19:30

Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολεία

H μάπα του Κασιδιάρη σε διαδραστικό πίνακα σχολείου!

Παιδεία 2 Οκτ 2026, 17:55

Η παραπομπή Τριαντόπουλου αποκαλύπτει το κουκούλωμα του εγκλήματος στα Τέμπη, που έκανε ο Μητσοτάκης

Πολιτική 2 Οκτ 2026, 13:43

Τιμές και φορολογία καυσίμων: Σύντομη ανατομία μιας ληστρικής επιδρομής

Οικονομία 1 Οκτ 2026, 21:46

Τριαντόπουλος: όπως λέμε Μητσοτάκης

Πολιτική 30 Σεπ 2026, 22:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη

6 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

5 Οκτ 2026, 20:25
Υγεία

Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο

5 Οκτ 2026, 19:04
Παιδεία

Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ

5 Οκτ 2026, 18:44
Κόντρες

Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;

5 Οκτ 2026, 15:08
Η παπάρα

Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς

5 Οκτ 2026, 14:16
Διεθνή

Μαθητική οργή στη Γαλλία

5 Οκτ 2026, 12:58
Διεθνή

Μια βρετανική εταιρία, ένας έλληνας ιδιοκτήτης και ο πρώην δικηγόρος του Νετανιάχου: Ποιος πραγματικά κατέχει τη σερβική επιχείρηση ισραηλινών drones;

5 Οκτ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

5 Οκτ 2026, 00:01
Αγροτικά

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Θα θανατώνονται τα αιγοπρόβατα που θα βρεθούν θετικά στην ορολογική εξέταση για αντισώματα ευλογιάς!

Το παραδέχεται δημόσια η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

4 Οκτ 2026, 20:18
Πολιτισμός

Ghassan Kanafani, Τα θεατρικά

Μετάφραση Ναουζάτ Χαντίντ - Πρόλογος Νασίμ Αλάτρας - Εκδόσεις ΣΑΛΤΟ

4 Οκτ 2026, 12:16
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές βόμβες δεν κάνουν θρησκευτικές διακρίσεις

4 Οκτ 2026, 09:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Οκτώβρη

4 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Υεμένη: Οι δυνάμεις της Ανσαραλά προελαύνουν προς την πόλη Ταΐζ εν μέσω κύματος σαουδαραβικών αεροπορικών επιδρομών

3 Οκτ 2026, 10:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

3 Οκτ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

3 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Μας δουλεύετε; Ποια αξιοπιστία ψάχνετε;

2 Οκτ 2026, 19:30
Κόντρες

Εις την οδόν της μετανοίας

2 Οκτ 2026, 19:09
Παιδεία

Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολεία

H μάπα του Κασιδιάρη σε διαδραστικό πίνακα σχολείου!

2 Οκτ 2026, 17:55
Υγεία

Το Τρίο Μπελκάντο σε νέες επιτυχίες

2 Οκτ 2026, 14:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη

Αίγυπτος: Ημέρα στρατού.

1944: Εκτελούνται από ναζί 85 έλληνες πατριώτες στην περιοχή Υμηττού – Χαραυγής.

1972: Τέσσερις καταδίκες μελών του «Κινήματος 20ής Οκτώβρη».

1973: Αρχίζει ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

1976: Τερματίζεται η πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα.

1981: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ.

1988: 159 νεκροί από σφοδρές ταραχές λόγω έλλειψης καταναλωτικών αγαθών στην Αλγερία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Ψέλνεις στη Σιμωνόπετρα και ακούγεται στον Άδη…». Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι πάντα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα ταξίδι στην ιστορία, στους πολιτιστικούς θησαυρούς που φυλάσσονται αιώνες αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλέξης Τσίπρας

[Στον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου αναζήτησε… ιδεολογικό καταφύγιο ο πολιτικός απατεώνας για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στο Αγιονόρος, όπου δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον ηγούμενο του Βατοπαιδίου, «γέροντα» Εφραίμ! Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα και τους λογογράφους του στον Μαρξ και τη μεγαλοφυή ανάλυσή του για τη σχέση της θρησκείας με την αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης θα ήταν too much. Ανθρωποι σαν τον Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική φιλοσοφική μόρφωση, οπότε σιγά μην καθήσουν να ζορίσουν τον εαυτούλη τους με φράσεις όπως «Η θρησκεία είναι η φαντασιακή πραγμάτωση της ανθρώπινης ουσίας, αφού η ανθρώπινη ουσία δεν έχει αληθινή πραγμάτωση» (Αλέξη, μην κουράζεσαι, είναι το ακριβώς αντίθετο από την παπάρα που έγραψες ή σου έγραψαν). Οι Τσίπρες… το πολύ μέχρι στιχάκια τραγουδοποιών (που δε φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι). Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα, αναφορικά με πτυχές της ιστορία της ρασοφόρας πολιτείας του Αθω στον Θέμο Κορνάρο και το ταξιδιωτικό αριστούργημά του «Οι άγιοι δίχως μάσκα»; Θα κινδυνεύαμε να μπερδέψει τον συγγραφέα με τον συνεπώνυμό του Βιτσέντζο Κορνάρο και να ξεφυλλίζει τον «Ερωτόκριτο» για να βρει «πού γράφει για το Αγιον Ορος». Θα θυμίσουμε μόνο την επιστολή που έστειλαν τα μοναστήρια του Αθω στον Χίτλερ, δέκα χρόνια μετά το οχτάμηνο ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου. Στις 26 Απρίλη του 1941, οι αγιορείτες καλόγεροι απ’ όλα τα μοναστήρια είχαν αποστείλει -«βαθυσεβάστως»- επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», με την οποία έπαιρναν «την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα καί παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι καί αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας καί διαδόχους τούτων»! Ζητούσαν από τον Χίτλερ, που είχε σκλαβώσει την Ελλάδα, να γίνει ο συνεχιστής των βυζαντινών αυτοκρατόρων, των σλάβων και ουγγροβλάχων ηγεμόνων και των οθωμανών σουλτάνων, εξασφαλίζοντάς τους την καλοπέρασή τους, που είναι το μόνο που τους νοιάζει. «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς καί εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν καί την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν καί ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν καί κηδεμονίαν Αυτής», έγραφαν στον Χίτλερ οι ρασοφόροι του Αθω. Φαίνεται πως το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε ούτε απ’ αυτόν τον σταθμό]

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo