Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Η ακρίβεια καλπάζει και ο Σκρέκας πουλάει παραμύθια για παιδάκια
Οικονομία

Η ακρίβεια καλπάζει και ο Σκρέκας πουλάει παραμύθια για παιδάκια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Σεπ 2023, 21:15

Είδαν τον Σκρέκα οι καπιταλιστές και χέστηκαν πάνω τους από το φόβο! Ρε, αυτός είναι κομμουνιστής, αναφώνησαν. Και μετά έσκασαν στα γέλια.

Εμφανίστηκε, λοιπόν, σήμερα ο Σκρέκας, περιστοιχιζόμενος από το επιτελείο του και ανακοίνωσε «τέσσερα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών». Θα τα δούμε ένα προς ένα αυτά τα «νέα» μέτρα, αλλά πρώτα πρέπει να σημειώσουμε πως αισθανθήκαμε δέος όταν διαβάσαμε τον τίτλο του Δελτίου Τύπου: «Κ. Σκρέκας: “Οποιος παρανομήσει, θα το πληρώσει ακριβά“»!

Προτού ανακοινώσει τα «νέα» μέτρα, ο Σκρέκας έκανε μια παραληρηματική τοποθέτηση που θα τη ζήλευε η Πυθία (όλες οι εμφάσεις στα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης). 

Είπε ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και κυρίως στα τρόφιμα» και λίγο μετά είπε ότι «η κυβέρνησή μας έχει εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων τα οποία εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι έχουν αποδώσει, μέτρα τα οποία πρώτη η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ετσι, «και στον πληθωρισμό τροφίμων, καταγράφεται ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση»!

Είπε ότι «η ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται υπό το βάρος των ανατιμήσεων»  και «για αυτό το λόγο προχωρούμε σε ενίσχυση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση από την προηγούμενη περίοδο». Αμα είναι έτσι, τότε γιατί χαρακτηρίζει «νέα» τα μέτρα;

Δεν παρέλειψε να καμαρώσει για το ότι «και στη Θεσσαλία, η οποία επλήγη από την πρωτοφανή θεομηνία, προχωρήσαμε αμέσως σε 4 συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών». Ποια ήταν αυτά;

«1. Επιβάλαμε ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό». Δεν είπε, βέβαια, ότι οι τιμές που όρισαν ως πλαφόν είναι ανώτερες από τις τιμές που πουλάνε το νερό τα σούπερ μάρκετ!

«2. “Κλειδώσαμε“ το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε όλα τα αναγκαία για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση του καταναλωτή προιόντα». Δεν εξήγησε ότι δεν πρόκειται για πλαφόν στις τιμές, αλλά για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που επιτρέπει στους καπιταλιστές του εμπόριου να αυξάνουν τις τιμές και να βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος με το ίδιο περιθώριο κέρδους.

«3. Επικοινωνήσαμε με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους ζητήσαμε να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση τιμών στη Θεσσαλία»! Ολα επαφίενται στην καλή θέληση και στη… φιλανθρωπική διάθεση των καπιταλιστών. Αμα θέλουν… Συνήθως θέλουν όταν προσπαθούν να τραβήξουν πελατεία. Γιατί το περιθώριο κέρδους με το οποίο δουλεύουν είναι τεράστιο και έχουν την άνεση να κάνουν παιχνίδι με διαφημιστικές μικρομειώσεις τιμών για κάποιο χρονικό διάστημα.

«4. Αποστείλαμε αμέσως κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ και ήδη έχουν διαπιστωθεί  παραβάσεις, οι οποίες κυρίως σχετίζονται με τη διατίμηση στο νερό και την πώληση απομιμιτικών προϊόντων, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 110.000 ευρώ». Μιλάμε τους… τσάκισαν στα πρόστιμα. Δεν μας είπε, όμως, ποιοι έκαναν αισχροκέρδεια με το νερό; Κάτι ψιλικατζήδες του μαυραγοριτισμού. Δεν μας είπε, επίσης, πόσα πρόστιμα αφορούσαν τους μαυραγορίτες του νερού και πόσα πρόστιμα αφορούσαν τα απομιμητικά προϊόντα (τις «μαϊμούδες» δηλαδή). Γιατί οι «μαϊμούδες» δεν έχουν σχέση με την ειδική κατάσταση που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Και είμαστε σίγουροι ότι τα πρόστιμα αφορούσαν κυρίως «μαϊμούδες» (το απαιτούν οι εισαγωγείς των λεγόμενων επώνυμων ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ) και ελάχιστα τον μαυραγοριτισμό στο νερό.

Ας πάμε και στα τέσσερα «νέα» μέτρα, με τα οποία ο Σκρέκας παριστάνει τον εξυπνάκια, νομίζοντας ότι οι υπόλοιποι είμαστε ηλίθιοι.

  • «Μέτρο 1ο: Εξασφαλίζουμε μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση. Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20/9/23 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα». 

Μέχρι τώρα είχαμε το καλάθι-αμελέτητα καπαμά του Γεωργιάδη, τώρα έχουμε το καλάθι-αμελέτητα καπαμά του Σκρέκα. Αμα θέλουν, το κάνουν οι καπιταλιστές. Οι οποίοι θα διαλέξουν μερικά στοκαρισμένα εμπορεύματα που θέλουν να τα «σπρώξουν» για να μην τους μείνουν και το υπουργείο Ανάπτυξης θα αναλάβει να τους κάνει τζάμπα διαφήμιση. Θα δούμε και τις λεπτομέρειες όταν νομοθετηθεί το κόλπο.

  • «Μέτρο 2ο: Ελέγχουμε αυστηρά τους προμηθευτές, όπως και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ  υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια».

Καλά, δεν υποτίθεται ότι τους ελέγχουν και τώρα για αισχροκέρδεια; Τι το καινούργιο προστίθεται; Οτι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα στέλνουν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους, για να βλέπουν οι υπηρεσίες του Σκρέκα αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες; Πέραν του ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δε θα γίνεται (εκτός των άλλων και γιατί οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες: η περιβόητη ΔΙΜΕΑ, που για λόγους προπαγάνδας έστησε ο Γεωργιάδης, έχει περίπου 80 ελεγκτές για σχεδόν 1.000.000 επιχειρήσεις λιανικού εμπόριου!), οι «σωστοί» καπιταλιστές ξέρουν να αιτιολογούν τις αυξήσεις στα εμπορεύματα (ως πρώην μάνατζερ-καπιταλιστής ο Σκρέκας ξέρει πως γίνεται η τεχνητή υπερτιμολόγηση στοιχείων κόστους).

  • «Μέτρο 3ο: Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000  υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά. Στόχος μας είναι η τόνωση του ανταγωνισμού -και η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές των οπωροκηπευτικών».

Εδώ είναι ν’ αρχίσεις τις μπάτσες. Επειδή θ’ ανεβάζουν στο e-katanalotis τις τιμές στα ζαρζαβατικά, θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός! Αμα είναι έτσι, γιατί δεν ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός με το καλάθι-καπαμά του Γεωργιάδη, που οι τιμές του δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα στο e-katanalotis; Γιατί δεν έπεσαν οι τιμές, αλλά συνέχισαν ν’ ανεβαίνουν και να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ η ντομάτα και το 1,30 το ξερό κρεμμύδι;

  • «Μέτρο 4ο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών – ο καταναλωτής σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Ενδυναμώνουμε τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας στη μάχη κατά της ακρίβειας.  Αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες. Σχεδιάζουμε και ενεργοποιούμε ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου».

Αυτό είναι. Αυτό έλειπε και το βρήκε ο Σκρέκας. Τον έσκισε τον τηλεμαϊντανό Μπουμπούκο που δεν το σκέφτηκε: ένα app στο κινητό, με το οποίο η γιαγιά Μαρία θα καταγγέλλει ότι ο Μήτσος ο μανάβης πήγε τις μελιτζάνες, φλάσκες και τσακώνικες, 2,20 το κιλό και δεν «βγαίνει» (η γιαγιά Μαρία) ν’ αγοράσει ό,τι χρειάζεται για το μπριάμ. Ο Μήτσος ο μανάβης, βέβαια, σε ενδεχόμενο έλεγχο (λέμε τώρα) θα δείξει το τιμολόγιο που αγόρασε σε ψηλότερη τιμή από τον χοντρέμπορο του Ρέντη και θα είναι απόλυτα νόμνιμος, αλλά η γιαγιά Μαρία θα έχει γίνει εξπέρ στο smartphone και στα apps.

Ακόμα και τα παπαγαλάκια του φιλοκυβερνητικού τύπου δεν έδωσαν ιδιαίτερη έκταση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Σκρέκα. Παραήταν χοντρό το δούλεμα και κρατώντας «χαμηλά» το θέμα υπηρεσία πρόσφεραν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εκτύπωση 🖨
«ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ» ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΚΡΕΚΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τους εστιακούς φοιτητές
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 21 Σεπτέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04

Ανασχηματισμός-οπερέτα στην κυβέρνηση από έναν παραπαίοντα Μητσοτάκη

Πολιτική 3 Απρ 2026, 14:46

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία

Σκιώδη πλοία απενεργοποιούν τα σήματά τους και δηλώνουν ψευδείς προορισμούς για να προμηθεύσουν το Ισραήλ μέσω Τουρκίας

Διεθνή 3 Απρ 2026, 07:50

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

Διεθνή 2 Απρ 2026, 21:11

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

Διεθνή 12 Μαρ 2026, 10:19

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 21:44
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

Ημέρα των γυναικών για τον αφοπλισμό.

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων.

Βουλγαρία: Ημέρα παιδείας – πολιτισμού.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1972: Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάζονται στο αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στη Χαϊδελβέργη, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες (RAF).

1972: Συλλαμβάνονται πέντε εργάτες στη Νέα Ιωνία με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν.

1973: Παραπέμπονται έξι φοιτητές της ΑΑΣΠΕ με τον Ν.509, δύο προφυλακίζονται.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo