Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό
  • Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση
  • Σταυροβελονιά με 48 λέξεις
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ
  • H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Από τον λεμπλεμπί χελβασί μέχρι το «Μητσοτάκης γιοκ»… ένα ΝΑΤΟ δρόμος
Πολιτική

Από τον λεμπλεμπί χελβασί μέχρι το «Μητσοτάκης γιοκ»… ένα ΝΑΤΟ δρόμος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Μάι 2022, 10:58

Ούτε παραγγελία να την είχε κάνει τη… ρητορική έξαρση του Ερντογάν το επιτελείο προπαγάνδας του Μητσοτάκη. Το «Μητσοτάκης γιοκ» μετατράπηκε αμέσως σε… απόδειξη για την τεράστια επιτυχία του ταξιδιού του Κούλη στην Ουάσιγκτον. Αφού θύμωσε ο Ερντογάν, σημαίνει πως ο Μητσοτάκης πέτυχε διάνα! Ολα τα παπαγαλάκια συντονίστηκαν αμέσως στη γραμμή που τους έστειλαν από τα υπόγεια του Μαξίμου. Με ριπές όχι κατά του Ερντογάν αλλά κατά του ΣΥΡΙΖΑ που κάνοντας… αντιπολίτευση για τα μπάζα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τον… κοσμοϊστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Τρεις σκασίλες είχε, βέβαια, ο Ερντογάν για το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Τρεις σκασίλες είχε και για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Αυτός έχει τις δικές του στοχεύσεις, έχει απλωμένο πολύ τραχανά για στέγνωμα και επέλεξε να εργαλειοποιήσει (για μια φορά ακόμη) τα ελληνοτουρκικά, χρησιμοποιώντας τα ως… πρόσθετη θερμότητα για το στέγνωμα του τραχανά.

«Δεν υπάρχει πλέον για εμένα Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω μαζί του», είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ο Ερντογάν, παριστάνοντας τον εκνευρισμένο. Και ξανά μανά: «Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς». O ακροδεξιός Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, έσπευσε να τον συνδράμει, χαρακτηρίζοντας τον Μητσοτάκη… «ύπουλο και άνανδρο όσο οι παππούδες του».

Οι φράσεις που χρησιμοποίησαν και ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί δείχνουν καθαρά ότι έχουν ως στόχο το εσωτερικό μέτωπο. Εκεί που ο «μετριοπαθής» πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου μίλησε για «καθυστερημένη αντίδραση» (βγήκε στον Ερντογάν από εθνικιστικές θέσεις, δηλαδή). Εκεί που ο πρόεδρος του κεμαλικού CHP Κιλιντσάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν για σκάνδαλα και οικογενειοκρατία, για εξαγωγή τεράστιων ποσών στο εξωτερικό, προβλέποντας ακόιμη και ότι ο Ερντογάν ετοιμάζεται να «την κάνει» στο εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2023 είναι εκλογικός χρόνος για την Τουρκία και ο Ερντογάν «θα παίξει τα ρέστα του». Εχει ανάγκη, λοιπόν, από το εθνικιστικό αφιόνι για να ενισχύσει την πολιτική του θέση στους ψηφοφόρους που πάντοτε… ανησυχούν και που αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης του ΑΚΡ.

Φυσικά υπάρχει και η διεθνής πλευρά. Η τουρκική διπλωματία παίζει στα ψηλά επίπεδα αυτή την περίοδο, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική θέση και την περιφερειακή ισχύ της Τουρκίας. Παζαρεύει διάφορα με τις ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης και στο πλαίσιο αυτού του παζαριού εργαλειοποιεί και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αρχικά είχαμε τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και τα «μέλια» του χαλβά από στραγάλια. Τώρα έχουμε ρητορική ένταση. Για «θερμό» επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι δεν «το κόβουμε», διότι και οι δύο χώρες περιμένουν κέρδη από τον τουρισμό και οι καπιταλιστές στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια δε θέλουν τίποτα που θα σταθεί εμπόδιο στις μπίζνες τους. Αν και ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ, όλα δείχνουν πως η ένταση θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, απόλυτα διαχειρίσιμη δηλαδή.

Η προπαγάνδα του Μητσοτάκη μας είχε πρήξει με τους χάρτες που άνοιξε ο Κούλης στον sleepy Joe για να του δείξει που έγιναν οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και με το… βουνό από χάρτες που κουβαλούσε ο Δλένδιας στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, για τον ίδιο λόγο. Αναφερόμενοι σ’ αυτή τη μπουρδολογία σχολιάζαμε: «Νομίζουμε ότι και ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν πρέπει να αισθάνονται ευγνώμονες για το μάθημα γεωγραφίας. Βλέπετε, οι συνεργάτες τους -στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, στο Πεντάγωνο, στη CIA, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας- δεν διαθέτουν χάρτες και γι’ αυτό δεν ξέρουν τι γίνεται στο Αιγαίο! Τώρα που ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν έμαθαν πού βρίσκονται οι Αρκιοί και το Φαρμακονήσι, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν συμφωνία με την Τουρκία για τα F-16!».

Οταν χρειάστηκε οι Αμερικανοί να ξανατοποθετηθούν δημόσια γι’ αυτά τα θέματα, το έκαναν με τον… παραδοσιακό για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τρόπο. Απαντώντας πριν απ΄πο τέσσερις μέρες σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε: «Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Οπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Μ’ άλλα λόγια, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν και πάλι να καταγγείλουν την τουρκική συμπεριφορά και μίλησαν με νόημα για διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου, δικαιώνοντας εμμέσως την τουρκική πλευρά που εγείρει το ζήτημα του «παγκόσμιου παράδοξου», να έχει η Ελλάδα εθνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και εθνικό εναέριο χώρο στα 10 μίλια.

Η εκκωφαντική εθνικιστική προπαγάνδα στην Ελλάδα «έθαψε» ένα άλλο γεγονός. Την καταγγελία της τουρκικής πλευράς ότι η πτήση τουρκικών μαχητικών 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη έγινε σε απάντηση ανάλογης πρόκλησης από ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, διένειμε στους δημοσιογράφους την εξής ανακοίνωση:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ιμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία στις 18 Μαΐου έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις».

Διάψευση επί της ουσίας (δηλαδή με αποδεικτικά στοιχεία και όχι απλά με ισχυρισμούς) στις κατηγορίες ότι το ελληνικό κράτος «ήρξατο χειρών αδίκων» δεν δόθηκε από ελληνικής πλευράς. Υπήρξε μόνο μια τυπική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που έλεγε ότι «απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες». Και συνέχιζε: «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες. Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβερνητική προπαγάνδα είναι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό με τις μπούρδες περί… θανάσιμου πλήγματος που επέφερε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν με το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Δείτε χθες και σήμερα όλα τα «πετσωμένα» παπαγαλάκια. Το ίδιο… ποίημα τιτιβίζουν. Για τον τροπαιούχο της Ουάσιγκτον Κούλη, που έκανε τον Ερντογάν έξω φρενών και τον ανάγκασε να χύσει τη χολή του με γεροντικό πείσμα.

Στις δυτικές πρωτεύουσες, όμως, πρώτον ξέρουν τι έγινε και τι δεν έγινε (έχουν στοιχεία από τα νατοϊκά ραντάρ για την κίνηση όλων των πολεμικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας) και δεύτερον (και κυριότερο) έχουν πιο σοβαρά ζητήματα ν’ ασχοληθούν. Γι’ αυτό και μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, «πάγωσε» τον Μητσοτάκη και τους κλακαδόρους του. «Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», δήλωσε η Ντάνα, που προφανώς είχε ρωτήσει προηγουμένως πώς να χειριστεί αυτό το θέμα.

Αργότερα, για να εξισορροπήσει αυτή τη δήλωση, έκανε και μια έκφραση… ανησυχιών για τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια, χωρίς επιθετικό τόνο, όμως: «Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

Γράφοντας πριν από δυο μήνες για τη διπλωματία του χαλβά, σημειώναμε:

Οι… πηγές είπαν ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν για πρώτη φορά μετά από καιρό «ως σύμμαχοι, ως πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ». Θα μας τρελλάνετε τώρα; Εσείς δεν λέγατε πριν από μερικές μέρες ότι ο αναθεωρητισμός του Πούτιν τροφοδοτεί και τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, ο οποίος έχει ανεβάσει τους ανθελληνικούς τόνους;

Το μόνο που δεν μας έχετε πει είναι ποιος αμερικανός ιθύνων τηλεφώνησε και είπε «κόψτε τις μαλακίες και πηγαίνετε να συναντηθείτε με τον θείο Ταγίπ». Ελπίζουμε η ξεφτίλα σας να μην είναι τόση ώστε να παίρνετε εντολές από κάναν πρέσβη. Να είναι τουλάχιστον κάνας Μπλίνκεν ή έστω η Καμάλα.

Μέλι στάζει και ο τουρκικός Τύπος, ιδιαίτερα ο ερντογανικός. Η DAILY SABAH, για παράδειγμα, παρουσιάζει την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας πριν από τη συνάντηση Ταγίπ-Κούλη, δίνοντας έμφαση σε σημεία όπως: «Η συνάντηση αναμένεται να αξιολογήσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις, όπως και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και περιοχικά και διεθνή θέματα, συμπεριλαβάνοντας τις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας». Και η ερντογανική φυλλάδα σχολιάζει: «Η συνάντηση γίνεται καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να στηρίξει τα διαπιστευτήριά της σαν περιφερειακή δύναμη-παίκτης, μεσολαβώντας στη σύγκρουση».

Εδώ βρίσκεται το ζουμί. Ο Ερντογάν ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Κούλη σαν γλάστρα στο γενικό παιχνίδι που παίζει αυτή την περίοδο. Τη Δευτέρα (σήμερα) είχε κανονισμένη συνάντηση με τον Σολτς, ο οποίος θα ταξίδευε εξπρές στην Αγκυρα, οπότε την Κυριακή πετάχτηκε μέχρι την Πόλη (εκεί περνάει τα Σαββατοκύριακά του, Πολίτης γαρ) για να τραπεζώσει με λαβράκι και χαλβά τον «μικρό».

Τα έχουν ξαναπεράσει αυτά τα «μέλια» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οπότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά: ουδέν νεότερον από το αιγαιακόν μέτωπο. Για περισσότερα σας παραπέμπουμε σε πρόσφατη ανάλυσή μας με τίτλο Μητσοτάκης Ερντογάν: Πάνω απ’ όλα το ΝΑΤΟ.

ΥΓ1. Επανήλθε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση», δήλωσε. Και απνευστί όρισε τη γραμμή των… ίσων αποστάσεων: «Η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος και ένας σύμμαχος-κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ». «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

ΥΓ2. Κατά διαβολική σύμπτωση, χθες έδινε και την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα το… ελληνόπουλο ο Τσούνις. Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σχολίασε ότι προσπάθησε εντέχνως να αποφύγει τις ερωτήσεις για την Τουρκία. Οταν τον ρώτησαν αν οι τουρκικές παραβιάσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη απειλούν, πλην της Ελλάδας, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, απήγγειλε το «ποίημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές τους διά της διπλωματικής οδού, προς το συμφέρον όλων! Τους άφησε δε όλους/ες κάγκελο όταν είπε ότι «το συμβάν τράβηξε την προσοχή όλων»!

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 25 Μάη
Επόμενο άρθρο Χτύπησε ταβάνι η γελοιότητα (1)

Σχετικά Αρθρα

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 19:54

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

Πολιτική 7 Ιούλ 2026, 14:43

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

Υγεία 6 Ιούλ 2026, 05:05

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό

14 Ιούλ 2026, 14:09
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση

14 Ιούλ 2026, 11:52
Διεθνή

Σταυροβελονιά με 48 λέξεις

14 Ιούλ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

13 Ιούλ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

12 Ιούλ 2026, 20:56
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βανζέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

1972: Μάχες IRA – στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου), βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo