Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 13 Μάρτη, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)
  • Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Σαν σήμερα 12 Μάρτη
  • Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Θαυμαστή συμφωνία
Παιδεία

Θαυμαστή συμφωνία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Φεβ 2005, 00:00
Στα δυο τελευταία φύλλα της εφημερίδας μας, με πάμπολλα παραδείγματα, βασισμένα στα έργα και τα λόγια των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, προσπαθήσαμε να αποδείξουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κατά βάση συμφωνία σε όλα τα μεγάλα ζητήματα-στρατηγικούς στόχους των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας μας σημαντική θέση κατείχε η συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία, όπου Καραμανλής και Παπανδρέου διατύπωσαν από κοινού το εγκόλπιο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών.
 
Την θαυμαστή συμφωνία επιβεβαίωσαν και οι κυρίες Γιαννάκου (υπουργός Παιδείας) και Δαμανάκη (συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ) στο «στρογγυλό τραπέζι», που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την παραμονή έναρξης του ψευδεπίγραφου διαλόγου. Μάλιστα, η Δαμανάκη, απελευθερωμένη από το άγχος του πολιτικού κόστους, που είναι φυσικό να διακατέχει σε μεγαλύτερο βαθμό την κυβέρνηση, και ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχηγού της κατά την ομιλία του στη βουλή, πολλές φορές λειτούργησε σαν «λαγός» για τη διατύπωση και υιοθέτηση θέσεων που «βγάζουν μάτι».
 
Θεωρώντας ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ειδικά όταν τα συμπεράσματα είναι εξόφθαλμα και όταν απευθυνόμαστε σε νοήμονες αναγνώστες, παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα των τοποθετήσεων των δύο κυριών.
 
♦ Για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τη «δια βίου μάθηση»

Μ. Γιαννάκου

«Ο σωστός τρόπος (για την αντιμετώπιση της ανεργίας) είναι αυτό που η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει τώρα ως δια βίου μάθηση. Και είναι σε όλα τα επίπεδα».

«Η ανεργία στην Ελλάδα είναι διαρθρωτική και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσημη…Αν υπολογίσει κανείς ότι θα αλλάξει δυο και τρεις φορές εργασία και πεδίο ένας μεγάλος αριθμός νέων, πρέπει να δημιουργήσει τις δομές εκείνες που θα του επιτρέπουν την δια βίου μάθηση».

«Αν δε βασιστούμε στο τετράπτυχο ανάπτυξη-ανταγωνιστικότητα-εκπαίδευση-απασχόληση δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα».
 
Δαμανάκη

«Η μία ανάγκη είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης, και μάλιστα της δια βίου εκπαίδευσης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα, με την αγορά εργασίας και τη νέα πραγματικότητα».

«Προς αυτή την κατεύθυνση (τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας) πρέπει να δούμε και τον αντίστοιχο συντονισμό των κυβερνητικών δομών…Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει μέχρι να προτείνει και τη συγχώνευση των δύο υπουργείων (Παιδείας και Εργασίας)».
 
Δηλαδή υπεύθυνος για την ανεργία είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος, που δε φρόντισε να λάβει τα απαραίτητα μορφωτικά εφόδια. Το κεφάλαιο και η ανάγκη για τη μέγιστη κερδοφορία του και το κράτος ως διαχειριστής των συμφερόντων του απαλλάσσονται.
 
Η Παιδεία είναι ατομική υπόθεση του καθένα. Από ένα σύστημα δομών δια βίου μάθησης (Ινστιτούτα Δια Βίου Κατάρτισης, όπως αναφέρονται στο σχετικό νομοσχέδιο), ο καθένας μπορεί να αγοράζει δεξιότητες, ανάλογα με τη συγκυριακή ζήτηση στην αγορά και ψεύτικες ελπίδες για ψευτοβόλεμα σε μια κατά κανόνα επισφαλή εργασία. Φθηνές σπουδές με ημερομηνία λήξης, ταιριαστές με το μοντέλο του απασχολήσιμου, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του στη μόρφωση, στην εύρεση εργασίας και στη διασφάλιση εισοδήματος.
 
Επιμύθιο, η περίφημη ρήση Παπανδρέου στη βουλή: «το κράτος να μην παράγει παιδεία, αλλά να την αγοράζει για λογαριασμό όσων ενδιαφέρονται».
 
♦ Για την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος

Δαμανάκη

«Πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά, να κλείσει το κεφάλαιο του συγκεντρωτισμού…Κάνω λόγο για ένα νέο εκπαιδευτικό φιλελευθερισμό…Ετσι ώστε να φυσήξει ένας νέος αέρας υγιούς ανταγωνισμού όχι μόνο μεταξύ των μαθητών, αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις εκπαιδευτικές μονάδες. Μέχρι σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, περιορίζεται όμως μόνο ανάμεσα στους μαθητές. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι η αρχή για μια άλλη πορεία στην εκπαίδευση».

«Πέρα από το βασικό κορμό των μαθημάτων και της εκπαίδευσης, που ασφαλώς πρέπει να εξασφαλιστεί και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες ν’ αναλάβουν την ευθύνη τους. Και μπορούν να το κάνουν αυτό».
 
Γιαννάκου

«Είπε πριν η κυρία Δαμανάκη για ένα φιλελεύθερο μοντέλο. Αν εκείνη είναι μία φορά οπαδός, εγώ είμαι εκατό φορές οπαδός».
 
Εύγε! Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών, δηλαδή η καλλιέργεια του αγριανθρωπισμού, του «ο θάνατός σου, η ζωή μου», που σκοτώνει το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργατικότητα, τη συλλογικότητα, συστατικά στοιχεία υποτίθεται μιας δημοκρατικής διαδικασίας, τόσο πολύ απαραίτητης για τη μαθησιακή διαδικασία και την παιδαγωγική ελευθερία, όχι μόνο δεν στιγματίζεται, αλλά αντίθετα θεωρείται ως αφετηριακό στοιχείο που πρέπει να εξαπλωθεί και καθιερωθεί και ανάμεσα στις σχολικές μονάδες. Και μάλιστα με την παρέμβαση των «τοπικών κοινωνιών», που θα χρωματίζουν τις «δικές τους» εκπαιδευτικές μονάδες. Η απορύθμιση της δημόσιας και «καθολικής» υποτίθεται εκπαίδευσης στο μεγαλείο της.
 
♦ Για την αξιολόγηση

Γιαννάκου

«Πρέπει να έχεις κι ένα μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας και αξιολόγησης. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό σε επίπεδο ποιότητας το σύστημα…Είναι απίστευτο ότι είμαστε η μόνη χώρα, εγώ πιστεύω στον κόσμο, όπου φοβούνται την αξιολόγηση του έργου, την ώρα που η αξιολόγηση του έργου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έστω κι αν δεν μας άρεσε, γινόταν από τη δεκαετία του 1950».
 
Ολα αυτά βέβαια δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα των σπουδών, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Η ελλιπέστατη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, οι διπλές βάρδιες, τα πληθωρικά τμήματα, η ανεπαρκέστατη και πολλές φορές άθλια υλικοτεχνική υποδομή, η ανάγκη καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πανεπιστημιακού τύπου, η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, τα αναχρονιστικά βιβλία κ.λπ. είναι μερικά μόνο από τα γνωστότατα προβλήματα που σάπισαν πια. Συνεπώς δεν χρειάζεται η αξιολόγηση για να πιστοποιηθούν και στη συνέχεια να λυθούν.
 
Αλλού είναι το «κουμπί» της υπόθεσης και αυτό φρόντισε να μας το «ξεκουμπώσει» πολύ αφοπλιστικά η κ. Γιαννάκου όταν αναφέρθηκε στον πάλαι ποτέ γνωστό σε όλους επιθεωρητισμό. Στην επιστροφή δηλαδή του μπαμπούλα, του φόβου, της οσφυοκαμψίας. Είναι η επιβολή της πειθάρχησης μαθητών-εκπαιδευτικών και τελικά η χειραγώγησή τους.
 
Η Δαμανάκη δε χρειάστηκε να διαφωνήσει ούτε να τοποθετηθεί ιδιαίτερα. Το ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει έργο επ’ αυτού. Όλα τα σχετικά νομοθετήματα (νόμοι 2525, 2640, 2986), αλλά και το Καθηκοντολόγιο και ο νέος φασιστικός
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας είναι δικά του έργα.
 
♦ Για την υποταγή στις εντολές άνωθεν και την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ

Γιαννάκου

«Εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι ότι είμαστε πίσω σε όλες τις κοινές δράσεις που έχουμε συναποφασίσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την Ευρώπη γενικά, είτε είναι δείκτες κατεύθυνσης Λισαβόνας είτε είναι η Μπολόνια, ενώ έχουμε πάρει κοινές δεσμεύσεις. Και κοινές δεσμεύσεις όταν δεν πραγματοποιούνται σημαίνει ότι βλάπτεις και το συνολικό σύστημα και τον εαυτό σου…Είναι μια επείγουσα υπόθεση».
 
Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις τις γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά: Είναι η αξιολόγηση, οι δυο κύκλοι σπουδών, ο πρώτος (προπτυχιακός) τριετής, η κατάργηση του ενιαίου πτυχίου και η αντικατάστασή του από το Σύστημα Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων, που μαζεύεις και από ιδρύματα εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Συμπλήρωμα Διπλώματος κ.λπ.
 
Η Μαρούλα και πάλι δεν μίλησε. Τι να πει; Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ βάλαν την υπογραφούλα τους κάτω απ’ όλες αυτές τις συμφωνίες στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά φόρουμ και δέχτηκαν πρώτοι τις δεσμεύσεις.
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΒλακώδες παραλήρημα
Επόμενο άρθρο ΤΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΑΙΟΙ (μέρος τρίτο)

Σχετικά Αρθρα

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 11:07

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

Παιδεία 11 Μαρ 2026, 00:10

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

Παιδεία 10 Μαρ 2026, 12:04

Η πρόληψη της βίας στο σχολείο δεν χωράει κομματικούς πειραματισμούς, απειλές και εκφοβισμούς

Παιδεία 8 Μαρ 2026, 12:51

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

Παιδεία 6 Μαρ 2026, 12:28

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 18:01
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 13 Μάρτη, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

12 Μαρ 2026, 00:59
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Βενεζουέλα: Ημέρα σημαίας.

1972: Παραπέμπονται σε δίκη δεκαπέντε μέλη του ΠΑΚ που σχεδίαζαν σαμποτάζ κατά εργοστασίων και κατά του 6ου στόλου.

1982: Βόμβα στη μητρόπολη Αθηνών.

1993: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη, τριακόσιοι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες.

1998: Βόμβες σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων στην Αθήνα (17Ν).

2003: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo