Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Ιούνη
  • Τους σάρωσαν τα αντιστασιακά Μποφόρ(ια)
  • Το Ιράν σταματάει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέχρι να «συμμαζέψουν» το Ισραήλ
  • Η κατασκευασμένη πραγματικότητα του Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση
  • Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  • Σαν σήμερα 1 Ιούνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ευρωπαϊκός αέρας και στα μεταπτυχιακά
Παιδεία

Ευρωπαϊκός αέρας και στα μεταπτυχιακά

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Ιούν 2008, 00:00

Στα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (διαδικασία που δρομολογήθηκε με τη διακήρυξη της Μπολόνια) προσαρμόζει τις μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας το νέο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη βουλή.

Τούτο φροντίζει να το κάνει σαφές εξ αρχής η αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου: «το παρόν σχέδιο νόμου κωδικοποιεί και συμπληρώνει τις ισχύουσες διατάξεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές, προκειμένου να προσαρμοστεί πλήρως η ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά δεδομένα…αποσκοπεί πλην των άλλων στην ευελιξία της οργάνωσης και λειτουργίας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ)…αλλά και στη συνεργασία των ΑΕΙ της χώρας μας με αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης για κοινά προγράμματα… στην προώθηση της κινητικότητας και επίλυση των δυσχερειών για την ελεύθερη διακίνηση φοιτητών…στη συστηματοποίηση και ουσιαστικοποίηση της χρηματοδότησης τόσο των μεταπτυχιακών σπουδών όσο και της πανεπιστημιακής έρευνας και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ποιοτική αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών». Ευελιξία, κινητικότητα, χρηματοδότηση υπό όρους και από άλλες πηγές, αξιολόγηση, κ.λπ., έννοιες ειπωμένες κατά κόρον, με αφορμή κάθε «μεταρρύθμιση» ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, από τότε που η Μπολόνια μπήκε στο DNA των ελληνικών κυβερνήσεων.

Περιχαρής ο υπουργός Παιδείας ανακοινώνει ότι το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά αποτελεί το δεύτερο κύκλο της «μεταρρύθμισης», θεωρώντας ότι με τον πρώτο (νόμος πλαίσιο, αξιολόγηση, εσωτερικός κανονισμός, τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, ΠΔ για τα συγγράμματα) έχει κλείσει τους λογαριασμούς του. Επιδεικτικά «αυτιστικός», παριστάνει πως δεν πτοείται από την αντίδραση των φοιτητών και τις δυναμικές ενέργειες που ακύρωσαν -στην ουσία- και γελοιοποίησαν την απόπειρα εφαρμογής του νόμου στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τακτική που στοχεύει στην καλλιέργεια απογοήτευσης στον αντίπαλο. Θέλουμε να πιστεύουμε, όμως, ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το φοιτητικό κίνημα θα ρίξει τα «μεταρρυθμιστικά» σχέδια της κυβέρνησης Καραμανλή στα σκουπίδια, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

♦ Δυνατότητα σχεδιασμού και οργάνωσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) έχουν και τα ΤΕΙ, που θεωρούνται Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ετσι συμπληρώνεται η δομή του τσίρκου, που ονομάστηκε «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και ολοκληρώθηκε σε μια νύχτα και απέκτησε πνοή με τις πατ-κιουτ «αξιολογικές» κρίσεις του διδακτικού προσωπικού, που μεταπηδούσε σε θέσεις τακτικού καθηγητή μέσα σε πεντάλεπτα, σε δωμάτια ξενοδοχείων. Η δυνατότητα οργάνωσης ΠΜΣ από τα ΤΕΙ ολοκληρώνει το καραγκιοζ-μπερντέ προφίλ του «ανώτατου ιδρύματος», βάζοντας στην πράξη μια ουσιαστική παράμετρο της Μπολόνια, να θεωρούνται ανώτατες σπουδές, οι σπουδές διάρκειας τριών ετών. Το νομοσχέδιο, βέβαια, προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση ΠΜΣ από το υπουργείο Παιδείας είναι η συνυποβολή της έκθεσης αξιολόγησης του οικείου Τμήματος, αλλά δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αν κρίνουμε από τις προηγηθείσες «αξιολογικές κρίσεις» των καθηγητών των ΤΕΙ.

♦ Τμήματα των ΑΕΙ μπορούν να οργανώνουν αυτοδύναμα ή να συνδιοργανώνουν μεταξύ τους ή με Πανεπιστήμια του εσωτερικού ή με ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού ΠΜΣ. Για τα κοινά αυτά ΠΜΣ καταρτίζεται ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας, στο οποίο καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, οι πηγές χρηματοδότησης και η γλώσσα ή οι γλώσσες διδασκαλίας. Προφανώς, οι «πηγές χρηματοδότησης» παραπέμπουν και σε χρηματοδότηση από ιδιώτες, επιχειρήσεις και δίδακτρα και ο καθορισμός της «γλώσσας» σε διδασκαλία και σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής. Οπως είναι φυσικό τέτοια ΠΜΣ μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές προερχόμενοι από μεσαία και υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές αυτού του είδους διέπονται από το νομικό πλαίσιο της νομοθεσίας κάθε συνεργαζόμενης χώρας.

♦ Ελληνικά ΑΕΙ μπορούν μόνα τους ή σε συνεργασία μεταξύ τους να δημιουργούν ΠΜΣ στο εξωτερικό. Τα προγράμματα αυτά θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, θα είναι δηλαδή ένα είδος ιδιωτικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό, με τη σφραγίδα των ελληνικών ΑΕΙ (το άρθρο 16, φαίνεται, για την κυβέρνηση δεν έχει εφαρμογή εκτός συνόρων). Τα ιδρύματα που θα κάνουν τέτοια προγράμματα (βαλκανικές αγορές «παιδείας» μας μυρίζουν), που θα είναι σε ξένη γλώσσα, πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Προφανώς η αυτοχρηματοδότηση παραπέμπει σε «χορηγούς»-επιχειρήσεις, που έχουν συμφέροντα σε αυτές τις χώρες και βεβαίως σε δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι αλλοδαποί φοιτητές.

♦ Τα ΠΜΣ εκδίδουν Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του Ιδρύματος, στον οποίο και ενσωματώνεται. Οπως και ο Εσωτερικός Κανονισμός ορίζει ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Το πνεύμα της αυστηροποίησης και του αυταρχισμού εκτείνεται πια σε όλο το εύρος των σπουδών. Σύμφωνα επίσης με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, ο Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών αντιστοιχεί τις μεταπτυχιακές σπουδές σε πιστωτικές μονάδες, δημιουργώντας ανάλογες «σούπες» σπουδών με αυτές των προπτυχιακών, ώστε να διευκολύνεται η «κινητικότητα» των φοιτητών-πελατών ανάμεσα στα ιδρύματα.

♦ Τα ιδρύματα μπορούν να αποφασίζουν για την καταβολή διδάκτρων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και το ύψος αυτών. Στο σημείο αυτό, το νομοσχέδιο, αναπαράγει τη διάταξη του παλιού νόμου 2083/1992, βάσει της οποίας πολλά Τμήματα ΑΕΙ, ιδίως υψηλής ζήτησης, προσαρμοσμένα απόλυτα στις ευκαιριακές ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς (τμήματα οικονομικού ενδιαφέροντος, μάρκετινγκ και τα ρέστα) είχαν επιβάλει τσουχτερά δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους. Τι είχαμε, τι χάσαμε, θα βιαστούν να πουν κάποιοι. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Πέρα από το ότι η διάταξη αυτή παραβιάζει ευθέως την αρχή της δωρεάν Παιδείας (έστω ως προς το τυπικό της μέρος) για έναν «κύκλο» σπουδών, που σήμερα θεωρείται επιβεβλημένος από την αγορά εργασίας και έχει πλατιά διάδοση και εφαρμογή, γεγονός είναι ότι θα μειώσει σαφώς την κρατική χρηματοδότηση και θα γενικεύσει τα δίδακτρα. Γιατί «οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης» των ΠΜΣ εξαρτώνται πια από «τα κριτήρια ποιότητας και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης». Και είναι γνωστό ότι τους δείκτες και τα κριτήρια αξιολόγησης διαμορφώνουν ο βαθμός προσαρμογής στις «μεταρρυθμίσεις» και τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

♦ Πόροι των ΠΜΣ μπορεί να είναι δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα, χορηγίες φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα γενικά, νομικών ή φυσικών προσώπων ή πόροι από ερευνητικά προγράμματα, κοινοτικά προγράμματα, επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και δίδακτρα. Ευθέως, λοιπόν, οι καπιταλιστές μπαίνουν στο νταραβέρι των μεταπτυχιακών. Προσέξτε τη διατύπωση: πόροι «μπορεί» να είναι και οι «επιχορηγήσεις» του κρατικού προϋπολογισμού. Τα λέει όλα!

♦ Κάθε ΠΜΣ καταλήγει στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και διαρκεί τουλάχιστον ένα πλήρες ημερολογιακό έτος. Η διάρκεια λειτουργίας ενός ΠΜΣ είναι το πολύ 8 έτη. Η παράταση λειτουργίας του μπορεί να είναι για άλλα 8 έτη κατ’ ανώτατο όριο και απαιτεί να προηγηθεί αξιολόγηση του προγράμματος. Για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος απαιτούνται τουλάχιστον 3 πλήρη ημερολογιακά έτη. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εκπόνηση διατριβής έχουν μόνο οι κάτοχοι ΜΔΕ. Η διάταξη αυτή αυξάνει εμμέσως το χρόνο σπουδών των Πολυτεχνείων και των Ιατρικών Σχολών, αφού μέχρι τώρα οι απόφοιτοί τους μπορούσαν να κάνουν απευθείας το διδακτορικό, μιας και οι προπτυχιακές σπουδές σε αυτές τις σχολές διαρκούν 5 και 6 έτη αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι εισάγει εμμέσως τους τρεις κύκλους σπουδών (Μπολόνια). Το διαδοχικό πέρασμα από τον ένα κύκλο στον άλλο επιβάλλεται λόγω ακριβώς αυτής της φιλοσοφίας, του διαχωρισμού των σπουδών δηλαδή σε κύκλους. Η παράταση του χρόνου περιορίζει επίσης την παρακολούθηση των διδακτορικών σπουδών σε έναν μικρότερο αριθμό φοιτητών, που διαθέτουν πολυτέλεια χρόνου και χρημάτων. Την επιβολή έμμεσα «κύκλων σπουδών» ενισχύει και η καθιέρωση «οργανωμένου κύκλου μαθημάτων» και στις διδακτορικές σπουδές. Προφανώς τη νύφη θα πληρώσουν οι προπτυχιακές σπουδές, που θα αποστεωθούν παραπέρα από ένα απαραίτητο πεδίο γνώσεων.

♦ Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, προβλέπεται η πλουσιοπάροχη πρόβλεψη της ασφάλισης του ΙΚΑ μόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος. Σε αυτούς δε που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη προβλέπεται η παροχή της υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που προβλέπεται για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

♦ Στο πλαίσιο των δημοσίων Πανεπιστημίων λειτουργούν Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ), που είναι ΝΠΙΔ και έχουν αντικείμενο την έρευνα σε μια καθορισμένη περιοχή της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Τα ΕΠΙ μπορούν να συνεργάζονται με φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα και με επιστημονικές ενώσεις και συλλόγους της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ενα ΕΠΙ δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές, που αποτελούν «στρατηγική επιλογή ή προτεραιότητα»και στην έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στα ΕΠΙ μπορεί να εκπονείται μέρος ή και το σύνολο της διπλωματικής εργασίας μεταπτυχιακών φοιτητών και της διδακτορικής διατριβής υποψηφίων διδακτόρων (τσάμπα εργατικό δυναμικό δηλαδή για τους καπιταλιστές που θα χρηματοδοτούν αυτά τα προγράμματα, στα οποία θα στρέφονται προφανώς και οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες).Τα ΕΠΙ μπορούν να χρηματοδοτούνται από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα νομικά αυτά πρόσωπα μπορούν να αναθέτουν απευθείας σε ΕΠΙ έναντι αμοιβής έργο παροχής αγαθών, υπηρεσιών ή προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας. Το υπουργείο Παιδείας «μπορεί» να χρηματοδοτεί «βάσει κριτηρίων ποιότητας και των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των οικείων Τμημάτων» την ίδρυση και λειτουργία ΕΠΙ. Τα ΕΠΙ υποχρεούνται να καταβάλλουν στα Πανεπιστήμια, με τα οποία είναι συνδεδεμένα, ποσοστό των ετήσιων εσόδων τους (όχι μεγαλύτερο από το 15% των ετήσιων εσόδων).

Οπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ιδιωτικά κερδοφόρα μαγαζιά, στο πλαίσιο των δημοσίων Πανεπιστημίων, που θα εκμαυλίζουν παραπέρα συνειδήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών (προφανώς θα εμπλέκονται μόνο οι διαθέτοντες τα απαραίτητα κονέ) και μεταπτυχιακών φοιτητών. Το υπουργείο Παιδείας έχει επιτύχει όλα τα τελευταία χρόνια (από την εποχή ακόμη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) να ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος των λειτουργιών του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Τα ΚΕΚ (ναι τα ΚΕΚ), που λειτουργούν σε όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ΕΠΙ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΜΑΙΧ και το Μεσογειακό ΤΕΙ (που είναι στα σκαριά) είναι μόνο μέρος του πακέτου. Η κυβέρνηση απλά δεν ικανοποιείται από αυτό. Θέλει όλη την πίτα, γι’ αυτό και προωθεί την πλήρη ανατροπή του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστήμιου με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (που υπήρξε ανεπιτυχής)  ή έστω με την παράκαμψή του.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑποδοκιμάζουν τον αγώνα των Λευκιμμαίων
Επόμενο άρθρο 58η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Σχετικά Αρθρα

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

Παιδεία 28 Μάι 2026, 05:40

Δήμος Αθήνας: Καμιά απάντηση για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την καλή λειτουργία των σχολείων

Παιδεία 26 Μάι 2026, 20:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων: Οι οικότροφοι φοιτητές ζητoύν αναβάθμιση των εστιών

Οχι καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων τους

Παιδεία 26 Μάι 2026, 08:32

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Αντί για λύσεις στα προβλήματα, νουθεσία και τρομοκρατία

Παιδεία 26 Μάι 2026, 08:26
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

2 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Τους σάρωσαν τα αντιστασιακά Μποφόρ(ια)

Οι σιωναζιστές «κατέλαβαν» το κάστρο Μποφόρ μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες

1 Ιούν 2026, 19:23
Διεθνή

Το Ιράν σταματάει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέχρι να «συμμαζέψουν» το Ισραήλ

Μπαίνει και η Γάζα στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων

1 Ιούν 2026, 18:50
Διεθνή

Η κατασκευασμένη πραγματικότητα του Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση

1 Ιούν 2026, 11:22
Βαθύ Κόκκινο

Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

1 Ιούν 2026, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

1 Ιούν 2026, 00:01
Καταστολή

Επιστροφή στην εποχή Πιουριφόι με ωμή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διατάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξαναβάλει στη φυλακή τον Αλ. Γιωτόπουλο

31 Μάι 2026, 09:34
Εργατικά

Ο Δημήτρης Αντωνίου συνεχίζει ανυποχώρητος να διεκδικεί την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσής του από το ΕΚΠΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2 Ιουνίου 11 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών 

31 Μάι 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάη

31 Μάι 2026, 00:01
Αγροτικά

Αρχισε το φούντωμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων: Δώδεκα νέες εστίες μεταξύ 21 και 29 Μάη

Επλήγη για πρώτη φορά και η Αρκαδία (δύο εστίες μέχρι στιγμής)

30 Μάι 2026, 10:45
Καταστολή

Το Σύμφωνο έγινε νομοσχέδιο-σκούπα: διαλογή, κράτηση, απελάσεις και φακέλωμα στο όνομα της «ευρωπαϊκής τάξης»

30 Μάι 2026, 08:45
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

30 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

30 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

29 Μάι 2026, 20:55
Κόντρες

Follow the money

29 Μάι 2026, 20:41
Διεθνή

Times of Israel: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η σιωνιστική οντότητα

29 Μάι 2026, 14:04
Υγεία

Για τα μάτια της Σταμάτας…

29 Μάι 2026, 12:22
Διεθνή

Το Ιράν έχει κερδίσει τον πόλεμο. Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την ώρα του απολογισμού

Η ισορροπία δυνάμεων έχει μεταβληθεί και τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν θα αποδεχτούν πλέον μια περιφερειακή τάξη που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

29 Μάι 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάη

29 Μάι 2026, 00:01
Καταστολή

Κατέρρευσε το στημένο κατηγορητήριο εναντίον των συλληφθέντων στις 6 Μάρτη του 2021

28 Μάι 2026, 19:00
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούνη

Ιταλία: Ημέρα δημοκρατίας-συντάγματος.

Τυνησία: Ημέρα νεολαίας.

Ισλανδία: Ημέρα ναυτικών.

1936: Ενας νεκρός και δεκαεπτά τραυματίες από επίθεση χωροφυλάκων σε ειρηνική διαδήλωση στον Βόλο.

1964: Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1968: Κυκλοφορεί στο εξωτερικό το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του ΚΚΕ “Ελεύθερη πατρίδα“.

1972: Μετά από ανταλλαγή πυρών συλλαμβάνονται στη Φρανκφούρτη οι Αντρέας Μπάαντερ, Χόλκερ Μάινς και Γιαν-Καρλ Ράσπε και λίγο αργότερα η Γκούντρουιν Ενσλιν στο Αμβούργο (RAF).

1973: Ανακαλύπτεται βόμβα κάτω από αυτοκίνητο ξένης αποστολής στο Καλαμάκι.

1982: Πέντε βόμβες σε αμερικανικά αυτοκίνητα και πολυεθνικές εταιρίες (ΕΛΑ).

2005: Βόμβα του Επαναστατικού Αγώνα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Την ανάγκη να υπάρξει μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. «Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική συμφωνία. Να αναλάβουν την ευθύνη τους οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, η βιομηχανία τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις τιμές σε μια σειρά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι, με ελέγχους και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημειώνοντας όμως ότι σε μια ελεύθερη οικονομία οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν τα βγάζει εύκολα πέρα ή και δεν τα βγάζει καθόλου πέρα». «Δεν λέει κανείς να μην κερδίζουν οι επιχειρήσεις, γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις πηγαίνουν μπροστά όταν έχουν κέρδος. Αλλά μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες και να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Καλά, αυτός δεν είναι που ως τώρα έχει «υπογράψει» κάμποσες «εθνικές συμφωνίες μείωσης των τιμών»; Αυτός είναι, δεν κάνετε λάθος. Μα αφού έχουν ήδη συναφθεί τέτοιες συμφωνίες, γιατί χρειάζεται και άλλη μία; Πώς αλλιώς θα κάνει ντόρο ο πολιτικός σαλταδόρος και γυρολόγος κομμάτων; Φίδια πουλούσε τις προηγούμενες φορές, φίδια πουλάει και τώρα. Κι ένας φιδέμπορας της αστικής πολιτικής δεν κουράζεται ποτέ. Πουλάει φίδια στο «λαουτζίκο» και την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στους καπιταλιστές, τους στυλοβάτες της «πατρίδας»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo