Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Κοροναϊός και παιδιά: Τα σχολεία δεν είναι αλώβητα!

0

Οσοι σπεύδουν να χαμογελάσουν για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων (που δεν ξέρουμε αν θα γίνει πράξη τελικά) καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν, γιατί πλέον πληθώρα ερευνών και μελετών ανά τον κόσμο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Τα παιδιά, αν και δε νοσούν το ίδιο με τους ενήλικες, μεταδίδουν τον κοροναϊό στον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό δεν το βγάζουμε από το κεφάλι μας, αλλά προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων που πλέον έχουν συσσωρευτεί μετά από τόσους μήνες πανδημίας.

Η αυστριακή έρευνα

Πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με το θέμα είναι αυτή που ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτέμβρη και βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστρία. Η έρευνα αφορά στην παρακολούθηση της μετάδοσης του κοροναϊού κι έχει στόχο να γίνουν τεστ σε 15.000 μαθητές μεταξύ 6 και 15 ετών, καθώς και σε 1.200 καθηγητές από 240 σχολεία της χώρας. Η έρευνα διεξάγεται από το πανεπιστήμιο της Βιέννης σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα (τα πανεπιστήμια των Γκρατς, Ινσμπρουκ και Λιντς) για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας της Αυστρίας.

Βρισκόμενο αντιμέτωπο με σκληρή κριτική από δασκάλους και καθηγητές, το υπουργείο Παιδείας της Αυστρίας αναγκάστηκε να κάνει αυτή την έρευνα. Κι αυτό γιατί οι οδηγίες που είχε δώσει το Νοέμβρη ήταν ότι τα σχολεία, ακόμα κι αν εμφάνιζαν κρούσματα, δε θα έκλειναν αυτόματα, αλλά θα το ανέφεραν στις υγειονομικές Αρχές οι οποίες θα ήταν οι μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν τι θα γίνει. Από τις 3 Νοέμβρη, που η Αυστρία μπήκε στο δεύτερο λοκντάουν, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά και τα γυμνάσια παρέμειναν ανοιχτά για τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Στις 9 Νοέμβρη, ομάδα αυστριακών επιστημόνων ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των σχολείων. Λίγες μέρες μετά, η κυβέρνηση της χώρας πήρε την απόφαση να κλείσει τα σχολεία. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ. Στις αρχές του Δεκέμβρη, τα άνοιξε ξανά! Το «ακορντεόν» δεν είναι μόνο… ελληνικό προϊόν!

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου της Βιέννης, η μελέτη παρακολούθησης των σχολείων στην Αυστρία, με επικεφαλής τον Μίχιαελ Βάγκνερ, καθηγητή μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, παρουσιάστηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (βλ. εδώ και εδώ), στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο του γερμανικού καναλιού ARD, Panorama, και σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube σχετικά με τα νέα για τον κοροναϊό, από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ο Βάγκνερ υποστηρίζει ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά είναι συχνά ασυμπτωματικά, δεν υποβάλλονται σε τεστ. Αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά.

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Βάγκνερ επισημαίνει ότι «οι μαθητές κάτω των 14 χρόνων μολύνονται σε ρυθμό παρόμοιο με αυτό των δασκάλων» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «νησιά των μακάρων», ομολογώντας ότι τους ξάφνιασε το γεγονός ότι τα παιδιά μολύνονται το ίδιο ή ακόμα και πιο συχνά από τους ενήλικες!

Γι’ αυτό και στη συνέντευξή του στο Panorama, ο Βάγκνερ δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί είναι προσκολλημένοι στην άποψη ότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται το ίδιο με τους ενήλικες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, «η μελέτη του Βάγκνερ, αποδεικνύει πως όχι μόνο τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα είναι εξίσου ψηλά τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, αλλά και ότι τα μαζικά τεστ δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν είναι προστατευμένα έναντι της προσβολής από τον SarsCoV-2. Οτι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά (σ.σ. στη μετάδοση του ιού) από τους μεγάλους καθώς και ότι σε σχολεία τα οποία βρίσκονται σε ασθενέστερες οικονομικά περιοχές οι επιστήμονες μέτρησαν τρεισήμισι φορές περισσότερες μολύνσεις από οπουδήποτε αλλού, πράγμα που αντικαθρεφτίζει το επιδημιολογικό γίγνεσθαι στις φτωχότερες περιοχές».

Αυτή η αναφορά δείχνει και το ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο της πανδημίας που χτυπά περισσότερο τις πιο φτωχές περιοχές.

Τα κρυμμένα κρούσματα στο Μόναχο

Η έρευνα στα αυστριακά σχολεία έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερη έρευνα που έγινε στη Βαυαρία, από το ερευνητικό κέντρο Helmholtz του Μονάχου. Η έρευνα αφορούσε γύρω στα 12.000 παιδιά και εφήβους (μέχρι 18 ετών), που είχαν δώσει αίμα για τον έλεγχο προ-συμπτωματικού διαβήτη στα παιδιά. Τα δείγματα πάρθηκαν από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του 2020.

Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τα αντισώματα κατά του νέου κοροναϊού, που εντοπίστηκαν στα παιδιά αυτά, ήταν κατά μέσο όρο στο 0,87% του συνόλου των δειγμάτων για κάθε μήνα από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά είχαν περάσει την ασθένεια, αφού ως γνωστόν τα αντισώματα είναι πάντοτε μονοσήμαντα καθορισμένα: όταν κάποιος φέρει αντισώματα για κοροναϊό, αυτό σημαίνει ότι έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν απ’ αυτόν . Ομως ο αριθμός αυτός ήταν εξαπλάσιος από τον αριθμό των δηλωμένων κρουσμάτων σε παιδιά, που είχαν καταγράψει οι υγειονομικές Αρχές της Βαυαρίας το ίδιο χρονικό διάστημα!

Οι συγγραφείς της έρευνας αυτής υποστηρίζουν ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε παιδιά από τις Αρχές και των κρουσμάτων βάσει των αντισωμάτων που εντοπίστηκαν στην έρευνα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το 47% (δηλαδή σχεδόν τα μισά) από τα παιδιά που βρέθηκαν να έχουν αντισώματα κατά του νέου κοροναϊού ήταν ασυμπτωματικά!

Ενα ακόμα στοιχείο που επεσήμαναν οι συγγραφείς της έρευνας είναι ότι στα παιδιά που ανήκαν σε οικογένειες με κάποιο θετικό κρούσμα, το 35% εντοπίστηκε με αντισώματα, πράγμα που υποδηλώνει μεγαλύτερο βαθμό μετάδοσης από αυτόν που εκτιμούσαν προηγούμενες μελέτες.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

Το γεγονός της αυξημένης μεταδοτικότητας του κοροναϊού από τα παιδιά είχε αναφερθεί και σε άλλες μελέτες, όπως είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Μάη. Το φούντωμα του κοροναϊού στα βρετανικά σχολεία ήταν ένα ακόμα στοιχείο που είχαμε επισημάνει από τον Σεπτέμβρη. Αυτό αποτυπώθηκε σε έκθεση του Imperial College London, που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκέμβρη, στην οποία αναφέρεται ότι μεταξύ 13 Νοέμβρη και 3 Δεκέμβρη το ποσοστό των νέων κρουσμάτων με Covid-19 ήταν της τάξης του 0,94%.

Ομως το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά από 13 μέχρι 17 ετών ήταν υπερδιπλάσιο, ξεπερνώντας το 2%! Αυτό ήταν αποτέλεσμα του ότι τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον στα τέλη Οκτώβρη και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 5 Νοέμβρη για τέσσερις βδομάδες. Τώρα, ο Τζόνσον δύσκολα θα ανοίξει τα σχολεία με την έκρηξη των κρουσμάτων να μαστίζει την Βρετανία.

Τι έδειχναν παλιότερες μελέτες

Πληθώρα μελετών που δημοσιεύτηκαν μέσα στο καλοκαίρι έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού από τα παιδιά και τους εφήβους. Από τη νοτιοκορεάτικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις 16 Ιούλη, μέχρι την έκθεση της αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου.

Σε άλλη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο ακαδημαϊκό περιοδικό Jama Pediatrics στις 30 Ιούλη, αναφερόταν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, όταν νοσούν, φέρουν 10 εως 100 φορές περισσότερο ιικό φορτίο SARS-CoV-2 στο ανώτερο αναπνευστικό τους σύστημα (δηλαδή από το φάρυγγα μέχρι τη μύτη).

Από τότε, κι άλλες μελέτες προστέθηκαν, που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του κοροναϊού έχει υποβαθμιστεί. Σε άρθρο με τίτλο «COVID-19, παιδιά και σχολεία: παραβλέφθηκαν και κινδυνεύουν», που δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτώβρη στο Ιατρικό Περιοδικό της Αυστραλίας, αναφέρεται πως αρχικά ήταν ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα παιδιά περνούν ήπια την ασθένεια του νέου κοροναϊού. Αυτό είναι αληθές -αναφέρει το δημοσίευμα- όμως έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα παιδιά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού. Στην Αυστραλία αυτή η αντίληψη ενισχύθηκε από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι τα σχολεία είναι ασφαλή κι ότι δε χρειάζεται η τήρηση των αποστάσεων. Ωστόσο, πολλές έρευνες δείχνουν ότι απαιτείται προσοχή.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Μετά από τα παραπάνω, ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να υποστηρίξει το άνοιγμα των σχολείων με τέτοιους όρους; Αν δεν εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί και δεν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, δε θα οδηγήσει το άνοιγμα σε έκρηξη κρουσμάτων; Γεγονός που, σε συνδυασμό με τις ήδη υπερπλήρεις ΜΕΘ και την επιδείνωση του καιρού τον Γενάρη, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εφιαλτικές καταστάσεις;

Να μην επιτρέψουμε παιχνίδια με τη φωτιά για να γλιτώσουν οι καπιταλιστές και το κράτος τους τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς!

Κοινοποίηση: