Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

Τώρα και φέτα… Βιετνάμ, με τη βούλα της Κομισιόν

0

  
Αυτό που πρότεινε για τη φέτα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Βαγγέλης Αποστόλου, όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, δηλαδή να επιτρέπεται σε μια καναδική επιχείρηση να ονομάζει το προϊόν της φέτα, φτάνει να το παρασκευάζει από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, γίνεται πράξη στη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ. Ετσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, η φέτα παύει να είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και μετατρέπεται σε τρόπο παρασκευής. Οποιος φτιάχνει το συγκεκριμένο τυρί με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα θα μπορεί να το ονομάζει φέτα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται! Δε χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει αυτό για τη φέτα και για την ελληνική κτηνοτροφία.
 
Στις 17 Οκτώβρη του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε σήμερα τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την υπογραφή και την σύναψή της». Τα επόμενα βήματα είναι να επικυρώσουν την εν λόγω συμφωνία το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
 
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα επικυρώσουν τη συμφωνία. Αλλωστε, η Κομισιόν δεν τη διαπραγματεύθηκε εν κενώ, ερήμην του Συμβουλίου και ιδιαίτερα ερήμην των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, τη στρατηγική των οποίων υπηρετεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.  Με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε με ιμπεριαλιστικό κυνισμό: «Το Βιετνάμ προσφέρει τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και επενδυτές, τόσο τώρα όσο και για το μέλλον».
 
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ άρχισαν το 2012 και στις σχετικές διαδικασίες «έβαλαν πλάτη» οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Σαμαροβενιζέλων και στη συνέχεια των Τσιπροκαμμένων (σόι πάει το βασίλειο). Με τη συμφωνία νομιμοποιήθηκε η παραγωγή στο Βιετνάμ τυριών που πλασάρονται από τους βιετναμέζους παραγωγούς ως φέτα. Για την αποδοχή των τυριών αυτών ως «φέτα» συνέπραξε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου, γι’ αυτό και στις 17 Οκτώβρη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση της συμφωνίας, δεν έκανε το παραμικρό αρνητικό σχόλιο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εκανε την πάπια μπροστά σε μια εξέλιξη που βάζει την ταφόπλακα στη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ. Την πάπια έκανε και ο εκ Σκάλας Λακωνίας ορμώμενος νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης. Ως γνήσιος συριζαίος, αντιλαμβάνεται το έγκλημα που έχει συντελεστεί και προτιμά την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στην άμμο, για ν’ αποφύγει την κρίση πανικού που του έχουν προκαλέσει τα απανωτά ξεπουλήματα  εμβληματικών προϊόντων (φέτας και γιαουρτιού) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Το επίμαχο σημείο για τη φέτα, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν (Αρθρο 12.28, παράγραφος 2 της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ), το βάλαμε σε φωτογραφία. Υπάρχει μόνο στα αγγλικά και η μετάφρασή του έχει ως εξής:
 
2. Παρά το άρθρο 12.27 (Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων), η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» που περιλαμβάνεται στο μέρος Α του παραρτήματος 12-Α (κατάλογος Γεωγραφικών Ενδείξεων) δε θα εμποδίζει τη χρήση αυτής της ένδειξης στο έδαφος του Βιετνάμ από οποιαδήποτε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων τους, που πραγματοποίησαν με καλή πίστη την ενεργή εμπορική χρήση αυτής της ένδειξης σε προϊόντα της κατηγορίας «τυριά» που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα ή παρασκευάζονται από πρόβειο και αίγειο γάλα, πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
 
Οι Κομισάριοι και οι διαπραγματευτές της ΕΕ δέχτηκαν να μπορεί το Βιετνάμ να ονομάζει τα τυριά του «φέτα», αρκεί να παράγονται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα πριν από την 1η Γενάρη του 2017. Φυσικά, οι βιετναμέζοι παραγωγοί παράγουν λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα και αυτό το ξέρουν καλά οι Κομισάριοι. Τους είναι όμως αδιάφορη η προστασία ενός προϊόντος που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία, έστω κι αν αποτελεί τη «ναυαρχίδα» αυτής της κτηνοτροφίας. Βρήκαν αυτή τη φόρμουλα («ονομάστε το φέτα, φτάνει να παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα»), πατώντας στην πρόταση που είχε καταθέσει ο υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Αποστόλου, απ’ αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία CETA, της ΕΕ με τον Καναδά.
 
Σύμφωνα με τον Αποστόλου, ήταν μια συμβιβαστική πρόταση και αφορούσε την παραγωγή «φέτας» από τον Καναδά. Εγραφε ο Αποστόλου σε απάντηση που έδωσε στον χρυσαυγίτη Λαγό και στον νεοδημοκράτη Μπασιάκο: «Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αριθ. md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου), κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μια υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“ (παράρτημα 20-Α, Μέρος Α) με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που παράγεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμείξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ΠΟΠ τυρί, μπορεί να το λένε “Feta, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013».
 
Κι ενώ είχε προτείνει κρυφά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια φόρμουλα που θάβει τη φέτα, ο Αποστόλου παραμύθιαζε τους κτηνοτρόφους, που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά, πως τάχα έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια δήλωση, ότι μετά την πάροδο πέντε χρόνων θα προστατεύσει πλήρως τη φέτα. Από τότε πέρασαν δυο χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ (που δεν είναι δα και Καναδάς, από άποψη οικονομικής δύναμης), ξαναθάβει την ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ.
 
Αυτή η πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας ξαφνιάζει, για δύο λόγους:
 
Πρώτον, γιατί αυτή είναι η φύση των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν την ΕΕ. Ξεπουλάνε τα συμφέροντα των λαών χωρών σαν την Ελλάδα, προκειμένου να διεισδύσουν στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.
 
Δεύτερον, γιατί είχαμε προδιαγράψει αυτή την εξέλιξη. Οτι δηλαδή η ΕΕ και οι ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ θα ξεπουλήσουν τη φέτα (και όχι μόνο) ως προϊόν ΠΟΠ. Τον Ιούνη του 2016, απ’ αφορμή τη συμφωνία, ΕΕ-Καναδά, σε άρθρο με τίτλο «Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν πλάτη για το “θάψιμο“ της φέτας», προβλέπαμε αυτή την εξέλιξη, γιατί οι Κομισάριοι από το 2007 είχαν προαναγγείλει ότι -προκειμένου να διεισδύσει το κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών κρατών στις αγορές των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου- θα προσφέρει σ’ αυτές τις χώρες «στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα».
 
Ας θυμηθούμε εκείνη την ανάλυση.
 

Το ξωπέταγμα της φέτας

 
Το «θάψιμο» της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές δεν είναι τυχαίο. Απορρέει από τη στρατηγική του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, που διαφεντεύουν τις τύχες της ΕΕ και των λαών της. Θέλουν να ξωπετάξουν όχι μόνο την ελληνική φέτα αλλά και άλλα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης),  προκειμένου να δελεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών της ΑΚΕ, για να ανοίξουν διάπλατα τις αγορές αυτών των χωρών στη διείσδυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αμερικάνικο κεφάλαιο. Για τη στρατηγική διείσδυσης του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε επόμενα σχόλιά μας, γιατί η στρατηγική της διείσδυσης στις χώρες ΑΚΕ είναι πολύ σοβαρή και θα προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό προλεταριάτο και στους λαούς.
 
Προς το παρόν περιοριζόμαστε στα σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, παραθέτοντας απόσπασμα από Ανακοίνωση της  Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, [COM (2007) 635 τελικό]: «3.5. Κανόνες καταγωγής: Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή της για τη χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής του Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ[7]». Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η υποσημείωση [7]: «Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται».
 
Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος  στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων.
 

Χάριν της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης

 
Γίνεται φανερό, ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, προκειμένου να διεισδύσει στο Βιετνάμ, θυσίασε την ελληνική φέτα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, με τις συμφωνίες που θα υπογράφει η ΕΕ, θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να βαφτίζουν το λευκό τυρί φέτα.  Το αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών θα είναι να μειωθούν  δραστικά οι εξαγωγές φέτας. Προσθέστε και το πλήγμα που έχει δεχτεί το ελληνικό γιαούρτι με την χρόνια και μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος, που θα οδηγήσει επίσης στη δραστική μείωση των εξαγωγών, και θα συμφωνήσετε ότι από τις σημαντικές μειώσεις των εξαγωγών αυτών των δύο εξαγώγιμων προϊόντων οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στους κτηνοτρόφους θα είναι τεράστιες και φυσικά καταστροφικές.
 
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς η φρουρά του θα μετατρέψει σε κλειστό φρούριο το υπουργικό κτίριο στην πλατεία Βάθης, είναι εντελώς εκτός κλίματος και έχει πάθει κρίση πανικού, καθώς έχει κληθεί από τον Τσίπρα να καλύψει το ξεπούλημα τόσο της φέτας όσο και του ελληνικού γιαουρτιού, που το ξεκίνησε το δίδυμο Αποστόλου-Μπόλαρη.
 
Τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά, με χώρες της Αφρικής, με το Βιετνάμ, τις διεξάγουν μεν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, αλλά έχει γνώμη και παίζει δραστήριο ρόλο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μιλάμε για διαχρονικές ευθύνες των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2012 μέχρι σήμερα. Η ευθύνη του Αραχωβίτη σ’ αυτή τη φάση είναι ότι σιωπά και δεν μιλάει ανοιχτά για τη συμφωνία με την οποία ξεπουλήθηκε η ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ, ώστε να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι τι τους περιμένει.
 
Σ’ αυτή την καταστροφική εξέλιξη με τη «φέτα Βιετνάμ» συνέβαλαν οι υπουργοί Οικονομίας της περιόδου διακυβέρνησης από τους Τσιπροκαμμένους, και ο (πρώην πλέον) υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Ο τελευταίος είχε συχνές επαφές με την πολιτική ηγεσία του Βιετνάμ, πότε επισκεπτόμενος ο ίδιος το Βιετνάμ και πότε υποδεχόμενος στην Ελλάδα τον βιετναμέζο ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Φαμ Μπινχ Μινχ. Πολύ πρόσφατα, στις 2 Ιούλη του 2018, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στην Αθήνα με τον βιετναμέζο ΥΠΕΞ. Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση των σχέσεων του Βιετνάμ με την ΕΕ. Ο υπουργός Μινχ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση της  χώρας του για την υποστήριξη της Ελλάδας «για την επίσημη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας  ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βιετνάμ»!
 
Αυτή η εξέλιξη με τη «φέτα Βιετνάμ» είναι εξαιρετικά σοβαρή και διαγράφει έναν τεράστιο κίνδυνο για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Οπως είναι γνωστό, οι γαλακτοβιομήχανοι έπαιξαν εξαιρετικά αρνητικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη, από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούν –παράνομα- εβαπορέ γάλα στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η πρακτική οδήγησε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τώρα, η συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ, με την οποία η ασιατική χώρα νομιμοποιείται να βαφτίζει το λευκό τυρί φέτα, θορύβησε τους γαλακτοβιομήχανους, που φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν κατάπτυστο κείμενο τη συμφωνία για τη φέτα. Δεν έχουν καμιά διάθεση να υπερασπιστούν την ελληνική φέτα και την ελληνική κτηνοτροφία (την οποία εξοντώνουν συστηματικά πιέζοντας τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα, με τις αθρόες εισαγωγές εβαπορέ γάλακτος και την ανεξέλεγκτη χρήση του ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ όπως η φέτα), αλλά βλέπουν ότι μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο τα οικονομικά τους συμφέροντα, δεδομένου ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για δραστική μείωση των εξαγωγών φέτας.
 
Εμείς απευθυνόμαστε στους φτωχούς κτηνοτρόφους και τους ρωτάμε: θα επιτρέψουν στους Τσιπροκαμμένους να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους σε βάρος της ελληνικής φέτας με την υπογραφή συμφωνιών τύπου ΕΕ-Καναδά και ΕΕ-Βιετνάμ; Ιδωμεν…
 
Γεράσιμος Λιόντος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: