Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αύξηση κατώτατου μισθού: Ούτε ένα κουλούρι την ημέρα
  • Το Ισραήλ και το Εξάγωνο των Συμμαχιών — Στόχοι και Επιπτώσεις
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη
  • Γάζα: Οι σιωναζιστές γλίτωσαν τους δωσίλογους, σκοτώνοντας δυο μαχητές της Αντίστασης
  • Πάνω από 100 σιωναζιστικά τεθωρακισμένα χτύπησαν, μέχρι χτες, οι μαχητές της Χεζμπολά
  • Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στο Ιράν αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από την αστυνομία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το Ισραήλ και το Εξάγωνο των Συμμαχιών — Στόχοι και Επιπτώσεις
Διεθνή

Το Ισραήλ και το Εξάγωνο των Συμμαχιών — Στόχοι και Επιπτώσεις

Πολιτική Ανάλυση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Μαρ 2026, 09:40

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στο σιωνιστικό σχέδιο; Μια ανάλυση του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ για το Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μάρτη, αποκαλύπτει τις βασικές πλευρές αυτού του σχεδίου, στο οποίο συμμετέχει ολόθερμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο καθηγητής Σάλεχ θεωρεί ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει πιθανότητες επιτυχίες, ανεξάρτητα απ’ αυτό, όμως, η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στα επιθετικά σχέδια των σιωναζιστών επιδρά στην εικόνα που σχηματίζεται για τον ελληνικό λαό στα μάτια των Παλαιστίνιων και των υπόλοιπων λαών της περιοχής. Μια βαθιά φιλία, σφυρηλατημένη επί πολύ μακρόν, μετατρέπεται σε εχθρότητα. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να δείξουμε έμπρακτα ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται όχι απλά ερήμην αλλά αντίθετα στα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Του καθηγητή Δρ. Mόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου σχετικά με την ίδρυση μιας συμμαχίας ή «ενός εξαγώνου συμμαχιών γύρω ή εντός της Μέσης Ανατολής» δεν ήταν προφανώς τυχαίες. Αντιθέτως, διαμορφώθηκαν προσεκτικά και παρουσιάστηκαν στην αρχή της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της κυβέρνησης, μια συνειδητή επιλογή που αποσκοπούσε στο να προσδώσει θεσμική βαρύτητα και στρατηγική σημασία στη δήλωση. Με τον τρόπο αυτό διασφάλισε ότι το μήνυμα θα λάμβανε εκτεταμένη εγχώρια και διεθνή δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, ο Νετανιάχου διατύπωσε αυτό το όραμα ως ένα στρατηγικό πλαίσιο με προσανατολισμό στο μέλλον, αμέσως πριν από την ανακοίνωση της αναμενόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας Nαρέντα Μόντι.

Υπόβαθρο: Το Δόγμα της Περιφέρειας

Το προτεινόμενο πλαίσιο του Νετανιάχου απηχεί ένα παλαιότερο ισραηλινό δόγμα ασφάλειας που συνδέεται με τον Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, τον πρώτο πρωθυπουργό του Ισραήλ, από τη δεκαετία του 1950: το Δόγμα της Περιφέρειας, γνωστό επίσης ως στρατηγική «προσέλκυσης των περιφερειών». Η προσέγγιση αυτή στόχευε στην παράκαμψη των βασικών αραβικών κρατών μέσω της καλλιέργειας συμμαχιών με μη αραβικές περιφερειακές δυνάμεις και μειονοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, περικυκλώνοντας και αποδυναμώνοντας έτσι τα γειτονικά αραβικά κράτη. Ιστορικά, το δόγμα έδινε έμφαση στη δημιουργία δεσμών με την Τουρκία, το Ιράν και την Αιθιοπία, καθώς και στην προσέγγιση μειονοτικών κοινοτήτων στο Μπιλάντ αλ-Σαμ (Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Λίβανος), στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν και στη Βόρεια Αφρική. Η στρατηγική λογική ήταν ότι οι περιφερειακοί δρώντες θα απορροφούνταν από εσωτερικές θρησκευτικές και εθνοτικές συγκρούσεις και από τη διαχείριση τεταμένων σχέσεων με αντισταθμιστικά κράτη, εξαντλώντας έτσι το αραβικό στρατηγικό περιβάλλον και αποσπώντας την προσοχή από την αντιμετώπιση της ισραηλινής κατοχής.

Η στρατηγική αυτή σε μεγάλο βαθμό απέτυχε, ιδιαίτερα μετά την πτώση του Σάχη και την επιτυχία της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, καθώς και με την άνοδο συντηρητικών ισλαμικών κινημάτων στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας. Ωστόσο, το Ισραήλ αντιστάθμισε αυτές τις αποτυχίες μέσω συμφωνιών εξομάλυνσης σχέσεων με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την παλαιστινιακή ηγεσία και αργότερα με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν. Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρχε πλέον ανάγκη «προσέλκυσης των περιφερειών», αφού ο πυρήνας είχε ουσιαστικά «εξημερωθεί» και δεν αποτελούσε πλέον απειλή.

Αυτό, με τη σειρά του, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα του Νετανιάχου να προωθήσει δημόσια αυτή την ιδέα, καθώς και σχετικά με τη σοβαρότητα και την πρακτική εφικτότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Υπάρχει άξονας ριζοσπαστικών σουνιτικών κρατών;

Οποιαδήποτε αντικειμενική μελέτη, ή ακόμη και μια σχολαστική εξέταση, δεν βρίσκει καμία ένδειξη για την εμφάνιση ενός «ριζοσπαστικού σουνιτικού άξονα». Αυτό που έχει εμφανιστεί είναι απλώς μια μορφή συντονισμού μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Πακιστάν και Τουρκίας. Πρόκειται για κράτη που γενικά:

• Ευθυγραμμίζονται με ένα «μετριοπαθές» ρεύμα και δεν προσχωρούν στο πολιτικό Ισλάμ.

• Είναι στρατηγικά κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

• Υποστηρίζουν σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία και τη λύση των δύο κρατών, με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν να εμφανίζουν διάθεση εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, εφόσον αυτό δεσμευτεί στο εν λόγω πλαίσιο.

• Αποτελούν βασικούς υποστηρικτές του σχεδίου του Tραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας (GS).

• Υποστηρίζουν την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) στη Ραμάλα, επιμένοντας στη συμμόρφωση της Χαμάς με τις Συμφωνίες του Όσλο και την ειρηνευτική διαδικασία, επιτρέποντας έτσι τη συμμετοχή της στις παλαιστινιακές εκλογές και την ενσωμάτωσή της στην PLO, καθώς και υποστηρίζοντας τον αφοπλισμό της Χαμάς υπό την επίβλεψη της Παλαιστινιακής Αρχής (όπως αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λύση των Δύο Κρατών, 28–30/7/2025, και στη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης, 12/9/2025).

• Δεν αποτελούν απειλή για το Ισραήλ και δεν έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε σύγκρουση μαζί του. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άξονας, καμία πολιτική συμμαχία και καμία «ριζοσπαστική» διαμόρφωση με ουσιαστική έννοια. Οι ισχυρισμοί του Νετανιάχου, συνεπώς, αποτελούν κατασκευασμένη και επιφανειακή επινόηση.

Αυξανόμενη περιφερειακή ανησυχία

Η ισραηλινή βιαιότητα και η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξήσει σημαντικά την ανησυχία και έχουν θέσει σοβαρά ερωτήματα μεταξύ των περιφερειακών κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι θετικά διακείμενα προς την εξομάλυνση σχέσεων, σχετικά με τη δυνατότητα ή τη βιωσιμότητα της επιδίωξης «εξομάλυνσης» ή μιας «ειρηνικής διευθέτησης» με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα.

Η ανησυχία αυτή έχει ενισχυθεί περαιτέρω από πρόσφατες μεταβολές στο ισραηλινό δόγμα ασφάλειας, το οποίο πλέον λειτουργεί ανοιχτά και καταναγκαστικά, επιβάλλοντας την κυριαρχία του σε ολόκληρη την περιοχή και επιχειρώντας να εισαγάγει όλους τους δρώντες σε μια «ισραηλινή εποχή». Η επιδιωκόμενη ειρηνευτική διαδικασία δεν βασίζεται πλέον σε συνεργασία ή ισότητα, αλλά στη δυναμική ενός ισραηλινού «κυρίαρχου» και ενός αραβικού «ακόλουθου».

Επιπλέον, η συμπεριφορά των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ έχει επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την αβεβαιότητα, δεδομένης της πραγματιστικής προσέγγισής του που δίνει προτεραιότητα στη «δύναμη και το συμφέρον», παράλληλα με μια σιωνιστική ευαγγελική κοσμοθεώρηση που αγνοεί διεθνείς κανόνες, νόμους και κοινές συμφωνίες. Πρόσθετη ανησυχία προκύπτει από τη φάση μετά το «χτύπημα στο Ιράν», που εγείρει φόβους για πλήρη υποταγή της περιοχής.

Η ανησυχία αυτή εκδηλώθηκε με την αναστολή ή επιβράδυνση της εξομάλυνσης από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και με συντονισμένες προσπάθειες από τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και την Τουρκία για την κάλυψη στρατηγικών κενών και την προστασία κοινών συμφερόντων. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη κινήθηκαν επίσης προς τη διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμών τους.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και ένας περιορισμένος συντονισμός μεταξύ αυτών των χωρών μπορεί να ήταν αρκετός για να ενεργοποιήσει το «κόκκινο φως» του Ισραήλ, ιδιαίτερα σε ένα πλαίσιο όπου επιδιώκει πλήρη περιφερειακή κυριαρχία.

Στόχοι του Νετανιάχου

Ο άξονας στον οποίο αναφέρθηκε ο Νετανιάχου, τον οποίο υπέδειξε ως έναν στρατηγικό δακτύλιο γύρω από τη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει την Ινδία, την Ελλάδα, την Κύπρο και ορισμένες μη ονομαζόμενες αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Η Αιθιοπία αποτελεί πιθανή υποψήφια για το αφρικανικό κράτος, ενώ οι ταυτότητες των άλλων παραμένουν υποθετικές. Ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποστηρίξει ότι η αραβική χώρα εν προκειμένω είναι ένα κράτος του Κόλπου γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς του με το Ισραήλ και τη στενή ευθυγράμμισή του με την περιφερειακή του ατζέντα.

Η ανακοίνωση του Νετανιάχου για τον «εξαγωνικό άξονα» μπορεί να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα των εξής:

  1. Της προσπάθειάς του να παρουσιαστεί στο ισραηλινό κοινό ως ηγέτης με στρατηγική διορατικότητα, ενισχύοντας την εικόνα του ως «ήρωα και σωτήρα» του Ισραήλ, ιδιαίτερα υπό το φως του ρόλου του στην Επιχείρηση Κατακλυσμός του αλ-Ακσα και στους πολέμους του Ισραήλ στον Λίβανο (Χεζμπολά), στην Υεμένη (Aνσαραλά) και στο Ιράν…

  2. Της διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ και της θέσης του ως παγκόσμιο «κράτος-παρίας». Ο Νετανιάχου επιδιώκει να παρουσιαστεί στο ισραηλινό κοινό ως ηγέτης ικανός να σπάσει αυτή την απομόνωση και να δημιουργήσει περιφερειακές συμμαχίες που θα εξουδετερώσουν ή θα περιορίσουν πιθανές εξωτερικές απειλές.

  3. Ακόμη και χωρίς πραγματικό αντίπαλο ή άμεση απειλή, ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να «κατασκευάσει» έναν εχθρό ώστε να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή, να δικαιολογήσει τη συνέχιση της ηγεσίας του, να νομιμοποιήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και τις περιφερειακές φιλοδοξίες και να διατηρήσει εντάσεις που εμποδίζουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών.

  4. Η ίδια η δήλωση αποκαλύπτει την υπαρξιακή ανησυχία που αναδείχτηκε από την Επιχείρηση Κατακλυσμός του αλ-Ακσα, τις ανησυχίες για τη σταθερότητα σε ένα ασταθές περιβάλλον και το βάθος του «συμπλέγματος ασφάλειας» μέσα στη σιωνιστική νοοτροπία. Αντανακλά την εξέλιξη του ισραηλινού δόγματος ασφάλειας μετά την Επιχείρηση Κατακλυσμός του αλ-Ακσα, ιδίως την έμφαση στην προληπτική ασφάλεια, τη μετατόπιση από την αποτροπή μέσω απειλών στην αποτροπή μέσω καταστροφής, την προληπτική εξουδετέρωση πιθανών κινδύνων και την αναδιαμόρφωση της «Μέσης Ανατολής» σύμφωνα με ισραηλινές επιταγές αντί της προσαρμογής του Ισραήλ στις πραγματικότητες της περιοχής.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στον ισχυρισμό του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ πολεμά σε επτά μέτωπα, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Τάκερ Κάρλσον ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία αποτελούν δύο από αυτά τα μέτωπα, αποκλειστικά λόγω της παρουσίας του Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων (MB) εκεί. Ο χαρακτηρισμός αυτός αγνοεί τη σκληρή καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, την περιθωριοποίησή τους και την απονομιμοποίησή τους στην Ιορδανία, καθώς και το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους και παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία.

  1. Τη φανερή σύγχυση και την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ του Νετανιάχου και της ισραηλινής ηγεσίας. Η προσέγγισή του είναι εγγενώς αντιφατική, καθώς ενέχει τον κίνδυνο αποξένωσης φιλικών κρατών που επιδιώκουν την εξομάλυνση σχέσεων, παρουσιάζοντάς τα με τρόπους που διαστρεβλώνουν τη φύση και τις πολιτικές τους δομές. Ο Νετανιάχου ενδέχεται να είχε σκοπό να ασκήσει πρόσθετη πολιτική πίεση, ακόμη και σε πιθανούς περιφερειακούς εταίρους, ώστε να τους αποτρέψει από την υιοθέτηση πολιτικών πιο ανεξάρτητων από την αμερικανοϊσραηλινή κυριαρχία. Στην πράξη, ωστόσο, αυτή η στρατηγική εντείνει τις ανησυχίες τους και εκθέτει το Ισραήλ ως έναν αναξιόπιστο δρώντα και έναν πιθανό αντίπαλο (όπως πράγματι είναι!!). Επίσης αποστέλλει μια έμμεση προειδοποίηση προς τα περιφερειακά κράτη ότι τελούν υπό στενή παρακολούθηση και ότι ακόμη και η περιορισμένη αυτονομία που ήλπιζαν να ασκήσουν δεν είναι ανεκτή.

Συμπέρασμα

Ο Νετανιάχου ενδέχεται να επιδιώκει, τουλάχιστον εν μέρει, την εγκαθίδρυση μιας κατάστασης «στρατηγικής εξισορρόπησης», με την Ινδία να αντισταθμίζει το Πακιστάν, την Ελλάδα και την Κύπρο να αντισταθμίζουν την Τουρκία και την Αιθιοπία να αντισταθμίζει την Αίγυπτο. Ωστόσο, είναι απίθανο οι χώρες αυτές να προχωρήσουν σε εντελώς νέες πρωτοβουλίες, καθώς πολλές ήδη ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές πριν από τον σχηματισμό αυτού του υποτιθέμενου άξονα.

Παρά ταύτα, οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν την ικανότητα να σχηματίσουν πραγματικό περικυκλωτικό σύστημα. Διατηρούν πολυάριθμα επικαλυπτόμενα συμφέροντα με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και είναι απίθανο να εμπλακούν σε συγκρούσεις εναντίον του. Επιπλέον, είναι απίθανο να εισέλθουν σε ανοιχτές συμμαχίες που θα υπέτασσαν τις πολιτικές τους σε ισραηλινές κατευθύνσεις.

Συνολικά, οι ενέργειες του Νετανιάχου είναι πιθανό να αυξήσουν τις ανησυχίες μεταξύ πιθανών εταίρων και συμμάχων, ενώ θα διευρύνουν τον κύκλο της αντίθεσης προς το σιωνιστικό εγχείρημα στην περιοχή. Αυτό καθιστά αναγκαία μια συνολική επαναξιολόγηση από όλα τα αραβικά κράτη της σκοπιμότητας της ειρηνευτικής διαδικασίας και της εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και μια επανεξέταση των προτεραιοτήτων εθνικής ασφάλειας του αραβικού και ισλαμικού κόσμου. Επίσης υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης της παλαιστινιακής αντίστασης και της σταθερότητας του παλαιστινιακού λαού ως κεντρικής και στρατηγικής γραμμής άμυνας για την Ούμα (το μουσουλμανικό έθνος).

ΠΗΓΗ: Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations, 13/3/2026

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΟΪΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙς ΙΣΡΑΗΛ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 30 Μάρτη

Πολιτική Ανάλυση

Επόμενο άρθρο Αύξηση κατώτατου μισθού: Ούτε ένα κουλούρι την ημέρα

Πολιτική Ανάλυση

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Οι σιωναζιστές γλίτωσαν τους δωσίλογους, σκοτώνοντας δυο μαχητές της Αντίστασης

Διεθνή 29 Μαρ 2026, 22:41

Πάνω από 100 σιωναζιστικά τεθωρακισμένα χτύπησαν, μέχρι χτες, οι μαχητές της Χεζμπολά

Διεθνή 29 Μαρ 2026, 22:12

Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στο Ιράν αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από την αστυνομία

Διεθνή 29 Μαρ 2026, 12:10

Υποκλινόμαστε στο μαρτύριο των λιβανέζων συναδέλφων μας

Δύο δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ νεκροί, μετά από στόχευση του αυτοκινήτου τους από τους σιωναζιστές

Διεθνή 29 Μαρ 2026, 10:48

Κατάληψη του Xαργκ: Ο δρόμος της Ουάσιγκτον προς την ήττα στον Περσικό Κόλπο

Διεθνή 28 Μαρ 2026, 08:58

«Ασφαλής ζώνη» ο νότιος Λίβανος, με νέο ρεκόρ της Αντίστασης; 94 οι χτεσινές επιχειρήσεις της Χεζμπολά

Διεθνή 27 Μαρ 2026, 13:43
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Αύξηση κατώτατου μισθού: Ούτε ένα κουλούρι την ημέρα

30 Μαρ 2026, 12:09
Διεθνή

Το Ισραήλ και το Εξάγωνο των Συμμαχιών — Στόχοι και Επιπτώσεις

Πολιτική Ανάλυση

30 Μαρ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

30 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Οι σιωναζιστές γλίτωσαν τους δωσίλογους, σκοτώνοντας δυο μαχητές της Αντίστασης

29 Μαρ 2026, 22:41
Διεθνή

Πάνω από 100 σιωναζιστικά τεθωρακισμένα χτύπησαν, μέχρι χτες, οι μαχητές της Χεζμπολά

29 Μαρ 2026, 22:12
Διεθνή

Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στο Ιράν αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από την αστυνομία

29 Μαρ 2026, 12:10
Πολιτισμός

Ουκ εν το πολλώ το ευ… (Γ.Φ. Καλόγερος, «Φαρμακείο»)

29 Μαρ 2026, 11:22
Διεθνή

Υποκλινόμαστε στο μαρτύριο των λιβανέζων συναδέλφων μας

Δύο δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ νεκροί, μετά από στόχευση του αυτοκινήτου τους από τους σιωναζιστές

29 Μαρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάρτη

29 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Κατάληψη του Xαργκ: Ο δρόμος της Ουάσιγκτον προς την ήττα στον Περσικό Κόλπο

28 Μαρ 2026, 08:58
Αθλητισμός

Team Melli: Στη μνήμη των δολοφονημένων κοριτσιών του Μινάμπ

28 Μαρ 2026, 08:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

28 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάρτη

28 Μαρ 2026, 00:01
Κόντρες

Από μικρό κι από χαζό μαθαίνεις την αλήθεια

27 Μαρ 2026, 19:37
Διεθνή

«Ασφαλής ζώνη» ο νότιος Λίβανος, με νέο ρεκόρ της Αντίστασης; 94 οι χτεσινές επιχειρήσεις της Χεζμπολά

27 Μαρ 2026, 13:43
Πολιτική

Να μεταδοθεί τηλεοπτικά η δίκη για το έγκλημα των Τεμπών

Σκόπιμο το μπάχαλο με την αίθουσα - αποτέλεσμα κυβερνητικού σχεδιασμού

27 Μαρ 2026, 12:55
Παιδεία

Φοιτητές ΕΜΠ: Δεν θα συνεργαστούμε με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ

27 Μαρ 2026, 12:11
Παιδεία

ΕΜΠ: Με ατομικές γνωμοδοτήσεις νομικών συμβούλων προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις μπίζνες με το ΝΑΤΟ

Οι ατομικές γνωμοδοτήσεις δεν είναι νομικά έγγραφα - Δεν έχουν δικαίωμα ο υπουργός και ο πρύτανης να τις επικυρώσουν και στη συνέχεια να γίνουν δημόσια έγγραφα με υποχρεωτική εφαρμογή

27 Μαρ 2026, 12:05
Καταστολή

Οταν το άσυλο σκοτώνει: 44χρονος στη Λέσβο έδωσε τέλος στη ζωή του μετά από απορριπτική απόφαση

Η βία της αναμονής και ένα σύστημα που εξοντώνει σιωπηλά

27 Μαρ 2026, 09:12
Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ | Συζήτηση στην ΚΟΝΤΡΑ: Το Ιράν και η Χεζμπολά διεξάγουν ένα Δίκαιο Πόλεμο

Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 8 μμ

27 Μαρ 2026, 00:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

Ημέρα αντισύλληψης.

1912: Το Μαρόκο γίνεται γαλλικό προτεκτεράτο.

1952: Εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.

1968: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του παράνομου «Ριζοσπάστη».

1970: Βόμβα του “Κινήματος 20 Οκτώβρη” καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη σχολή Ευελπίδων. Αλλες δύο -δεν εξερράγησαν- ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην οδό Καλλιδρομίου.

1977: Βόμβες σε δεκατέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικάνων, άλλες έξι απόπειρες απέτυχαν (ΕΛΑ).

1981: Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν από τον Τζον Χίνκλεϊ.

1992: Δύο βόμβες στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ-1η Μάη).

2020: Θάνατος Μανώλη Γλέζου.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Πολιτική Ανάλυση

    • Εφετείο 17Ν

      Πολιτική Ανάλυση

  • ΕΛΑ

    Πολιτική Ανάλυση

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Πολιτική Ανάλυση

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Πολιτική Ανάλυση

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Πολιτική Ανάλυση

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Πολιτική Ανάλυση

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Πολιτική Ανάλυση

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Πολιτική Ανάλυση

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Πολιτική Ανάλυση

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Πολιτική Ανάλυση

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πολιτική Ανάλυση

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πολιτική Ανάλυση

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πολιτική Ανάλυση

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Πολιτική Ανάλυση

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Πολιτική Ανάλυση

      Πολιτική Ανάλυση

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Πολιτική Ανάλυση

      Πολιτική Ανάλυση

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Πολιτική Ανάλυση

      Πολιτική Ανάλυση

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Πολιτική Ανάλυση

      Πολιτική Ανάλυση

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Πολιτική Ανάλυση

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Πολιτική Ανάλυση

    Πολιτική Ανάλυση

  • Επικοινωνία

    Πολιτική Ανάλυση

    Πολιτική Ανάλυση

  • Όροι χρήσης

    Πολιτική Ανάλυση

    Πολιτική Ανάλυση

  • Ποιοι είμαστε

    Πολιτική Ανάλυση

    Πολιτική Ανάλυση

  • Επικοινωνία

    Πολιτική Ανάλυση

    Πολιτική Ανάλυση

  • Όροι χρήσης

    Πολιτική Ανάλυση

    Πολιτική Ανάλυση

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo