Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!
  • Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους
  • Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού
  • Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη
  • Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ψήφισαν όλα τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα
Πολιτική

Ψήφισαν όλα τα πρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιούν 2016, 00:00

Ποιος δε θυμάται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής να σείεται από τα θυελλώδη χειροκροτήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς ο Τσίπρας ανακοίνωνε με στεντόρεια φωνή, ότι ναι μεν ψηφίζεται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εξαιρούμενοι από το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ΕΚΑΣ που τους καταβλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δε θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του πρώτου εξάμηνου, γιατί αυτό θα ήταν πολύ άδικο. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» 700 εκατ. ευρώ από το παραπανίσιο «πρωτογενές πλεόνασμα», με το οποίο θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το οποίο θα καλύψει το ποσό που δόθηκε στους συγκεκριμένους συνταξιούχους ως ΕΚΑΣ το πρώτο εξάμηνο. Από το ίδιο Ταμείο θα εξασφαλιστούν και τα λεφτά για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια (εκτός απ' αυτό των στρατιωτικών, για το οποίο τα κονδύλια θα εξασφαλίσει ο Καμμένος από διάφορους Κωδικούς του ΥΕΘΑ).

Περιμένε Ταμείο; Ξεχάστε το. Το μόνο Ταμείο που ιδρύθηκε, είναι το εκατονταετές Ταμείο Ξεπουλήματος Δημόσιας Υπηρεσίας. Δέκα μέρες μετά την πανηγυρική εμφάνιση του Τσίπρα, με την οποία γλύκανε τα χείλη των συριζανέλ βουλευτών για να πουν καλύτερα το «ναι σε όλα», πληροφορηθήκαμε και επίσημα ότι δεν πρόκειται να ιδρυθεί κανένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν προηγουμένως δεν δώσει το ΟΚ η τρόικα.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις 27 Μάη, μας είχαν προϊδεάσει. «Οι θεσμοί έχουν ένα πρόβλημα», είπε ο Τσακαλώτος. Και συνέχισε με τα θαυμάσια ελληνικά του: «Οτι αν η βελτίωση είναι μόνιμη μπορούμε να το ξοδέψουμε μόνιμα, να αυξήσουμε μισθούς, να μειώσουμε συντάξεις και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο, αν είναι η βελτίωση μόνιμη. Αν είναι προσωρινή η βελτίωση, μπορούμε να δώσουμε εφάπαξ μια βοήθεια σε μια μερίδα του πληθυσμού που το χρειάζεται. Και άρα η ιδέα η δικιά μας είναι ότι με συνεργασία με τους θεσμούς θα μπορούμε να έχουμε αυτό το Ταμείο, που με μεγαλύτερη διαφάνεια να ξέρουμε ποιους βοηθάμε, να ξέρει ο κόσμος πώς ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, σε ποιους πάνε και με τι ιεραρχήσεις, με προτεραιότητες για να ξέρει όλος ο ελληνικός λαός τι κάνουμε. Αυτό θα το συζητάμε με τους θεσμούς για να υπάρχει αυτή η συζήτηση αν το κομμάτι της βελτίωσης ήταν μόνιμο ή προσωρινό. Οι θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία να μην κάνουμε μόνιμα μέτρα όταν η βελτίωση είναι μόνο προσωρινή. Αρα νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ καλό συμβιβασμό για το πώς πρέπει αυτό το πλεόνασμα να δαπανηθεί και να μοιραστεί».

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τέρμα, λοιπόν, τουλάχιστον προς το παρόν. Και τι γίνεται μ' αυτά που υποσχέθηκε ο Τσίπρας;

♦ Το ΕΚΑΣ του πρώτου εξαμήμνου 2016 δε θα το ζητήσουν πίσω από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το σταμάτημα χορήγησης του ΕΚΑΣ σ' αυτή την πρώτη μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων θ' αρχίσει από 1.6.2016 και όχι από 1.1.2016. Τα λεφτά που έχει συμφωνηθεί να κοπούν από το ΕΚΑΣ, όμως, θα κοπούν οπωσδήποτε, μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα λεφτά αυτά είναι 569 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Τα 168 εκατ. πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο 2016. Με την αλλαγή στη ρύθμιση, αυτή τη στιγμή εξασφαλίζονται τα μισά. Πώς θα εξασφαλιστούν τα άλλα μισά (περίπου 85 εκατ. ευρώ); Με την εξαίρεση των υπόλοπων χαμηλοσυνταξιούχων με πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με αυτόν που σχεδιάστηκε αρχικά. Με τη νέα διάταξη, καταργήθηκαν οι προθεσμίες που έμπαιναν για την έκδοση ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Η ΚΥΑ πλέον μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε. Μπορεί, λοιπόν, να δούμε το Σεπτέμβρη να αλλάζουν τα κριτήρια, ώστε ένας ακόμα αριθμός συνταξιούχων να εξαιρεθεί από το ΕΚΑΣ. Κι ύστερα να ξαναλλάξουν τα κριτήρια αρχές του 2017, ώστε να εξαιρεθεί ένας ακόμα (σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων).

Ανεξάρτητα από την τεχνική λύση, το βέβαιο είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2017 θα πρέπει από το ΕΚΑΣ να εξασφαλιστούν 569 εκατ. ευρώ (ενώ τα περίπου 85 εκατ. που δεν εξασφαλίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 δε θα αντληθούν από το «πρωτογενές πλεόνασμα»). Μ' άλλα λόγια, το ΕΚΑΣ που πήραν το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι συνταξιούχοι που από 1.6.2016 έπαψαν να το παίρνουν, θα το πληρώσουν οι υπόλοιποι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν μπορείς να πεις, το κυβερνητικό αληταριό κάνει πράγματι πολιτική με ταξικό πρόσημο. Μόνο που αυτό είναι αστικό.

♦ Οσο για τα ειδικά μισθολόγια, πήραν αναβολή για το φθινόπωρο. Αν ως τότε δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα, θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται. Αν δεν υπήρχε στη μέση ο Καμμένος, που ενδιαφέρεται για την καραβανάδικη εκλογική πελατεία του, δε θα δινόταν ούτε αυτή η παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη. Οσο για τα ισοδύναμα, καιρός να τελειώνουμε μ' αυτό το πονεμένο παραμύθι. Εχουμε πείρα πια: μια αντιλαϊκή διάταξη αναβάλλεται προσωρινά, τάχα για να βρεθούν ισοδύναμα, αλλά όταν περνάει η προθεσμία, η αντιλαϊκή διάταξη επανέρχεται .

Πριν από μερικές μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα διέρρεε διάφορα για την… μέχρις εσχάτων σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε. Πέραν των νυχτερινών τηλεδιασκέψεων, που κρατούσαν μέχρι τα χαράματα, είχαμε -πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές- και μια δραματική επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, με την οποία τους ενημέρωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί οχτώ από τα δώδεκα νέα προαπαιτούμενα που έβαλε η τρόικα, διότι και ο ελληνικός λαός πάσχει από… μεταρρυθμιστική κόπωση, και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν… κουραστεί να ψηφίζουν συνεχώς μέτρα και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κοινοβουλευτικό «ατύχημα».

Αμφισβητούμε σφόδρα ότι υπήρξε τέτοια επιστολή. Περισσότερο με προπαγανδιστικό τρικ μοιάζει η σχετική διαρροή (ξέρει ο Μιχόπουλος από «κιτρινιές»). Κι αν υπήρξε, όμως, το ίδιο κάνει. Γιατί, τελικά, η μεν κυβέρνηση κατέθεσε ένα πακέτο τροπολογιών με όλα (μηδενός εξαιρουμένου) τα προαπαιτούμενα, ο δε… κουρασμένος κοινοβουλευτικός λόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε χαρωπά «ναι σε όλα» και πάλι, χωρίς αυτή τη φορά να μπει καν στον κόπο να διαβάσει τι ψήφιζε. Και να ήθελαν να τα διαβάσουν, δεν προλάβαιναν, άλλωστε. Μεσάνυχτα κατατέθηκαν οι τέσσερις πολυσέλιδες τροπολογίες, μεσημέρι της επομένης η πέμπτη (αυτή για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου), τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες τα είχαν ψηφίσει όλα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όπως δήλωσε στωικά ο πρόεδρος Βούτσης, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν, συμπλήρωσε. Πράγματι, συνέβαινε και στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ανέβαινε στα κάγκελα και κατήγγειλε συνταγματικό πραξικόπημα. Δεν αποκτήσαμε μνήμη χρυσόψαρου (για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη έκφραση του Τσίπρα).

Ολες μαζί οι τροπολογίες συνθέτουν ένα καινούργιο πολυνομοσχέδιο, καθώς ρυθμίζουν «άπειρα» ζητήματα. Ακόμα και μικρορυθμίσεις στο Ασφαλιστικό κάνουν. Ολες σε αντεργατική κατεύθυνση. Οταν έκλεινε η ύλη της «Κόντρας» δεν είχαμε προλάβει να μελετήσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Θα το κάνουμε στο επόμενο φύλλο. Πέρα από τη ρύθμιση για το ΕΚΑΣ, θα αναφερθούμε μόνο σε δύο ρυθμίσεις με μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς δείχνουν «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο». Δείχνουν τη δουλικότητα των Τσιπροκαμμένων έναντι των ιμπεριαλιστών δανειστών.

♦ Ενισχύεται η ασυλία των μελών του ΔΣ της «Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (άρθρο 192, παρ. 7, Ν. 4389/2016). Η αρχική πρόβλεψη ήταν πως σε περίπτωση μήνυσης «επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως». Η νέα διάταξη λέει πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Τα νομικά γραφεία της Αθήνας, που έχει μισθώσει η τρόικα (με λεφτά του ελληνικού λαού, φυσικά) φροντίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε οι μηνύσεις να πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια και να μην είναι υποχρεωτική ούτε καν η προκαταρκτική εξέταση!

Για την εφαρμογή του «κόφτη» ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος προέβλεπε μια εξαίρεση (Ν. 4389/2016, άρθρο 233, παρ. 9α): «Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ δύναται να λάβει χώρα, ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους Θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά την έννοια του ν. 4336/2015, αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του μηχανισμού». Το «ύστερα από ειδική διαβούλευση» καταργήθηκε και έγινε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς»! Χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί ούτε μια φυσική καταστροφή!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑρχισαν τα χαράτσια
Επόμενο άρθρο Διεφθαρμένοι όλοι μέχρι το μεδούλι

Σχετικά Αρθρα

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

Πολιτική 24 Ιαν 2026, 11:09

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

Πολιτική 22 Ιαν 2026, 14:16

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

Πολιτική 21 Ιαν 2026, 21:15

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

Παιδεία 21 Ιαν 2026, 09:51

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 19 Ιαν 2026, 18:55

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

Πολιτική 16 Ιαν 2026, 14:01
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!

Η επιλογή των αρεστών στη διοίκηση «στελεχών εκπαίδευσης» από τη μια και η τρομοκρατική αξιολόγηση εκπαιδευτικών από την άλλη

26 Ιαν 2026, 15:35
Περιβάλλον

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

26 Ιαν 2026, 15:04
Βαθύ Κόκκινο

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

26 Ιαν 2026, 10:24
Εργατικά

Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη

26 Ιαν 2026, 09:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2026, 00:01
Εργατικά

Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας

25 Ιαν 2026, 19:49
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

Ημέρα τελωνείων.

Αυστραλία: Εθνική γιορτή.

Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας, εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με το σχήμα του “Παλλαϊκού Μετώπου“.

1944: Εκτελείται ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Καλύβας (ΟΠΛΑ).

1965: Δολοφονείται ο ιρανός πρωθυπουργός Χασάν Αλί Μανσούρ.

1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.

1975: Νεοναζί της οργάνωσης “Νέα Τάξη” επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.

1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου (Οκτώβρης ’80).

1990: Αθωώνεται στο εφετείο ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία Καλτεζά.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo