Να θυμίσουμε, καταρχάς, τη μεγάλη αλήθεια: τα γκάλοπ δεν αποτυπώνουν το κλίμα αλλά φτιάχνουν κλίμα. Οσο πιο αληθοφανή είναι, τόσο καλύτερα πετυχαίνουν το στόχο τους. Πίσω από τα αληθοφανή στοιχεία τους κρύβονται οι ανομολόγητοι στόχοι αυτών που τα παρήγγειλαν.
Αυτών που τα παρήγγειλαν, όχι αυτών που τα έκαναν. Αυτοί είναι απλοί παραγγελιοδόχοι και διεκπεραιωτές.
Μπορεί ο Θεοδωρικάκος να ήταν κάποτε «αφεντικό» της GPO, όμως όταν το γκάλοπ το παραγγέλνει το κανάλι του Βαρδινογιαννέικου, η κατασκευή γίνεται με βάση την παραγγελία αυτού που πληρώνει, όχι ενός υπουργού που τυχαίνει να ήταν ο δημιουργός της εταιρίας (με λεφτά του Καλογρίτσα, για να μην ξεχνιόμαστε).
Τι έβαλε στη βιτρίνα του το γκάλοπ του Βαρδινογιαννέικου; Τα αυτονόητα και αυτά που μπορούσαν να περάσουν ως αυτονόητα.
- Ο βλακώδης ισχυρισμός του Μητσοτάκη ότι οι πολίτες συμμετέχουν στα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών (στη Βουλή το είπε ακόμα πιο βλακωδώς, ισχυριζόμενος ότι αίτημα των συλλαλητηρίων είναι… να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα!) πετιέται κατευθείαν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με το γκάλοπ, το 64,1% ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων, το 56,1% ήθελε να ζητήσει δικαιοσύνη, το 47,4% να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και μόλις ένα 16,6% να απαιτήσει καλές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Ηδη, η μαζικότατη διαμαρτυρία «αφοπλίστηκε», αφού κατά κύριο λόγο ήθελε να κάνει… μνημόσυνο, ενώ -μολονότι η ερώτηση είχε πολλαπλές επιλογές- λιγότερους από τους μισούς (47,4%) από τους πολίτες που κατέβηκαν στα συλλαλητήρια ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση!
- Μετά πέφτει χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: το 85% φέρεται να απαντά ναι και μάλλον ναι στο ερώτημα αν υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ μόλις ένα 13,5% φέρεται να απαντά όχι και μάλλον όχι.
- Ταυτόχρονα, πέφτει χαστούκι και στην αντιπολίτευση, καθώς το 82,4% φέρεται να απαντά ναι και μάλλον ναι στο ερώτημα αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση και μόλις ένα 15,8% φέρεται να απαντά όχι και μάλλον όχι.
Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγείται ο πολίτης που παρακολουθεί το γκάλοπ είναι αυτονόητο: τα ίδια σκατά είναι όλοι τους.
- Τα χαστούκια στην κυβέρνηση αναγκαστικά είναι περισσότερα. Ετσι,στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση το 67,7% φέρεται να απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ μόλις το 29,5% φέρεται να απαντά όχι και μάλλον όχι.
- Στο ερώτημα αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, το 86,2% φέρεται να απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ μόλις το 9,8% απαντά όχι και μάλλον όχι.
- Το 71,9% φέρεται να πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση και το 21,7% φέρεται να πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τη φωτίσει.
- Από τη λίστα των αυτονόητων δε θα μπορούσε να λείπει ο δικαστικός μηχανισμός. Ετσι, μόλις το 39% φέρεται να απαντά ναι και μάλλον ναι στο αν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ το 59,8% φέρεται να απαντά όχι και μάλλον όχι. Οπως βλέπετε, για τη Δικαιοσύνη η «γνώμη των πολιτών» είναι μεν κακή, αλλά λιγότερο κακή σε σχέση με κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Αφού προβληθούν τα αυτονόητα, έτσι που ο καθένας να θεωρεί ότι πρόκειται για ένα… και γαμώ τα γκάλοπ, αξιόπιστο ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, αρχίζει η δουλειά:
- Να γίνουν πρόωρες εκλογές; Το 52,5% φέρεται να απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ το 44,7% φέρεται να απαντά όχι και μάλλον όχι! Δηλαδή, θεωρούν τα Τέμπη μείζον ζήτημα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες και προσπαθεί να τις συγκαλύψει, αλλά οι μισοί δε θέλουν πρόωρες εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση της συγκάλυψης! Ποιος ζητάει από τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Η ad hoc συμμαχία της αντιπολίτευσης που έκανε την πρόταση δυσπιστίας και ο Βελόπουλος. Τι λέει το γκάλοπ; Οτι ο Μητσοτάκης… νομιμοποιείται να μην πάει σε πρόωρες εκλογές.
- Mπορεί ο «κανένας» να κερδίζει την πρώτη θέση για «καταλληλότερος ως πρωθυπουργός», όμως τον Μητσοτάκη χωρίζει χάος από τον δεύτερο Ανδρουλάκη (σχεδόν τριπλάσια αποδοχή)
Συμπέρασμα γκάλοπ: Μετά τον Μητσοτάκη, η απόλυτη λειψανδρία και λειψογυναικία. Μια χαρά για να το ξανασκεφτούν οι «νοικοκυραίοι» που διέπονται από το συντηρητισμό της σιγουριάς.
- Εχει και συνέχεια. Πρόθεση ψήφου: H NΔ πέφτει 3,6% σε σχέση με τον Γενάρη, αλλά πέφτει και το ΠΑΣΟΚ (-1,8%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (-0,4%). Το ΚΚΕ, που έτσι κι αλλιώς δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, ανεβαίνει ελάχιστα (+0,2%),ο Βελόπουλος ανεβαίνει και κρατάει σταθερά την τρίτη θέση (+1,3%) και η Κωνσταντοπούλου κάνει άλμα και ξεπερνάει τον ΣΥΡΙΖΑ (+3,1%). Από τους υπόλοιπους, μόνο η Λατινοπούλου μπαίνει στη Βουλή, αν και εμφανίζει πτώση (-0,7%), ενώ Βαρουφάκης, ΝέΑρ, Κασσελάκης και Νίκη δεν μπαίνουν με την καμία.
Συμπέρασμα γκάλοπ: αν δε θέλετε να μπείτε σε περιπέτειες με τα «λαϊκιστικά άκρα» (Βελόπουλος, Κωνσταντοπούλου), συσπειρωθείτε στα τρία «συστημικά» κόμματα (στα υπόλοιπα ο… «αντισυστημισμός» τρέχει από τα μπατζάκια!) και ετοιμαστείτε για συγκυβέρνηση με κέντρο τη ΝΔ. Αν κάνουμε τολογαριασμό, η ΝΔ με λίγη ενίσχυση του σημερινού ποσοστού της και σε συμμαχία με τη Λατινοπούλου (στέλεχός της ήταν) μέχρι και δεξιά κυβέρνηση φτιάχνει. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δεν φτιάχνουν κυβέρνηση με τίποτα. Κι αν δε βγαίνει ο λογαριασμός με τη Λατινοπούλου, ευκαιρία για έναν ακόμα «μεγάλο συνασπισμό», όπως το 2012. Δηλαδή, ηλίθιοι είναι οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες που ασυζητητί μπαίνουν σε κυβερνήσεις με τη Δεξιά;
Αν εμφάνιζαν ένα γκάλοπ που θα έδειχνε τον Μητσοτάκη πανίσχυρο και τους πολίτες να τον επευφημούν για τους χειρισμούς του στο έγκλημα των Τεμπών, θα ήταν για μπάτσες. Πάρτι θα έκαναν στα καφενεία και στα σόσιαλ μίντια. Ενα γκάλοπ, όμως, με φτιασιδώματα αντικειμενικότητας μπορεί να κάνει μια χαρά τη δουλειά του.
Κι αν χρειαστεί να φύγει από τη μέση ο Μητσοτάκης; Ουδόλως θα στενοχωρηθεί το Βαρδινογιαννέικο, παρά τις καλές σχέσεις με την «οικογένεια». Πάνω απ’ όλα είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και όχι το προσωπικό συμφέρον του Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή, πάντως, με τη συγκεκριμένη δημοσκοπική κατασκευή, το κανάλι του βαρδινογιαννέικου αβαντάρει τη βασική επιλογή του Μητσοτάκη. Ποια είναι αυτή; Η διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε ταραγμένους καιρούς. Δεν το λέει με τον τρόπο του Λουδοβίκου του ΙΔ (‘État, c’est moi – το κράτος είμαι εγώ), το λέει έμμεσα, με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.
Το γκάλοπ του Βαρδινογιαννέικου σε πρώτο επίπεδο λειτουργεί εκτονωτικά (δίκιο έχετε να θεωρείτε ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει κτλ.), ενώ σε δεύτερο επίπεδο καλεί τους «νοικοκυραίους» ή «μεσαίο χώρο» ή «κεντρώους» ή όπως αλλιώς τους αποκαλούν κατά καιρούς, να αφήσουν στην άκρη το θυμό και να σκεφτούν το «καλό τους».