Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης – Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε
  • Θέλουν τους νεοναζιστές στο δρόμο αλλά όχι στη Βουλή
  • Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής
  • Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Εκτρωματικός νόμος στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Οικονομία

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Εκτρωματικός νόμος στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Νοέ 2020, 23:00

Πλέον που έχει καταλαγιάσει ο προκληθείς διά της προτάσεως δυσπιστίας ντόρος, είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο, ώστε να σταχυολογήσουμε ορισμένα, σημαντικά -κατά τη γνώμη μας- ζητήματα εκ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 4738/2020), τα οποία κρύφτηκαν πίσω από το προπέτασμα καπνού του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνολο του αστικού δημοσιογραφικού εσμού άδραξε την ευκαιρία, απασχολούμενο με το διαδραματιζόμενο κοινοβουλευτικό σόου, και ηθελημένα παρέλειψε να τοποθετηθεί επί πλείστων όσων ζητημάτων, συνεπεία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (όχι ότι είχαμε και ιδιαίτερες προσδοκίες και απαιτήσεις από δαύτους…). Αλλωστε, πώς θα μπορούσαν να πράξουν αλλιώς, όταν τα εκάστοτε αφεντικά τους και λοιπά κοράκια -ημεδαπά και αλλοδαπά- τρίβουν τα χέρια τους με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, και όχι αδίκως.

Από την άλλη, οι ομιλούντες εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος και της μείζονος αντιπολίτευσης, μηδενός εξαιρουμένου, επιδόθηκαν σε μία ακατάσχετη παπαρολογία, τα δε υπ’ αυτών λεχθέντα μόνο ως λεκτικές πομφόλυγες μπορούν να χαρακτηριστούν. Ιλαροτραγικό το θέαμα, ενώ κείται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με επιπτώσεις σε τεράστιο μέρος της εργατικής τάξης, να διαφωνούν για το θεαθήναι, στήνοντας ολόκληρο καυγά για το πάπλωμα. Ομοίως δε, η ελάσσων αντιπολίτευση μετά προθυμίας κατέστη εν πολλοίς άθυρμα στην κοινοβουλευτική κοκορομαχία, περιοριζόμενη αυτοβούλως σε ρόλο υποβολέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πτωχευτικές καινοτομίες

Ι. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η φαινομενικά άδολου περιεχομένου διάταξη του άρθρου 75 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (τέως άρθρο 1 ΠτΚ) περί του σκοπού της πτωχεύσεως. Στο άρθρο 1 του ισχύοντος Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007), ως έχει τροποποιηθεί κατ’ επανάληψιν, οριζόταν ότι η πτώχευση σκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών ενός εκάστου οφειλέτη, πραγματοποιείται δε διά της ρευστοποιήσεως ή ετέρου προβλεπόμενου τρόπου αναδιοργανώσεως, ενώ ιδιάζουσα σημασία δίδεται στη διατήρηση της επιχείρησης. Εν αντιθέσει, στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα (άρθρο 75) ρητώς αναγράφεται -μεταξύ άλλων- ότι η πτώχευση σκοπεί μεν στη συλλογική ικανοποίηση των εκάστοτε πιστωτών, η οποία ωστόσο επιτυγχάνεται με τη «ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων αυτής ή των κατ’ ιδίαν περιουσιακών του στοιχείων στην επιστροφή παραγωγικών μέσων σε δυνητικά παραγωγικές χρήσεις το συντομότερο δυνατό».

Κοινώς, από την περιουσία του πτωχεύσαντος εκμυζάται κατά προτεραιότητα ό,τι λογίζεται ως επικερδές -υπό το πρίσμα της πολυθρύλητης επιχειρηματικότητας- για τις μπίζνες των τραπεζών (στατιστικά η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών χρωστά σε τράπεζες) και λοιπών καπιταλιστών, τα δε λοιπά αξιοποιούνται κατά το δοκούν. Η διαφορά αυτή μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζει ασήμαντη, εντούτοις ενδεικνύει τι μέλλει γενέσθαι στο πτωχευτικό πεδίο: α λα καρτ εκβιαστική ρευστοποίηση από τους πιστωτές ή πιο απλά: «θα ρευστοποιούμε ό,τι θέλουμε και κρίνουμε ως προσοδοφόρο και θα λες και ευχαριστώ». Η φράση περί επιστροφής «των παραγωγικών μέσων σε δυνητικά παραγωγικές χρήσεις το συντομότερο δυνατό» συνιστά έναν εύσχημο τρόπο να λεχθεί η αποστέρηση από οτιδήποτε κρίνεται ως ενδιαφέρον, από «επιχειρηματική» άποψη.

ΙΙ. Επί τη βάσει του ισχύοντος μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007), ικανότητα για κήρυξη πτωχεύσεως απονέμεται περιοριστικώς σε εμπόρους και ενώσεις προσώπων, φέρουσες νομική προσωπικότητα, για την κήρυξη δε της πτωχεύσεως απαιτείται αδυναμία εκπληρώσεως ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων, κατά τρόπον γενικό και μόνιμο, ήτοι η περιέλευση σε κατάσταση παύσης πληρωμών (άρθρα 2 και 3 ΠτΚ).

Η προαναφερθείσα ρύθμιση μεταβάλλεται κατά τρόπο ριζικό με τον νέο Πτωχευτικό, καθώς αφενός ικανότητα πτωχεύσεως φέρουν πλέον και φυσικά πρόσωπα (άρθρο 76), η δε παύση πληρωμών διατηρείται ως αντικειμενική προϋπόθεση της πτώχευσης. Εντούτοις, στην παράγραφο 2 του άρθρου 77 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, επιλέχθηκε η εισαγωγή διατάξεως προς διευκόλυνση της δικαστικής κρίσεως (άνευ περαιτέρω σχολιασμού).

Κατά την προαναφερθείσα διάταξη, η παύση πληρωμών τεκμαίρεται εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια: α) μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς -ω, τι έκπληξις!- πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, β) οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές να ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στο 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενός εκάστου οφειλέτη, για περίοδο έξι (6) μηνών, και όχι συλλήβδην των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ως εγράφη εσφαλμένα αρχικώς υπό πλείστων δημοσιογράφων, γ) υπερβαίνουσα το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ μη εξυπηρετούμενη οφειλή.

Ληφθέντος υπ’ όψιν του γεγονότος ότι αίτηση για πτώχευση μπορεί να υποβάλει και ένας πιστωτής (άρθρο 79 νέου ΠτΚ), συναρτήσει του μικρού ποσοστού που απαιτείται για να θεωρηθεί ότι υφίσταται αδυναμία πληρωμής, καθίσταται ευκόλως αντιληπτό πως κατά ενός εκάστου δανειολήπτη, με οφειλές σε μία τράπεζα, με καθυστέρηση δόσεων ολίγων μηνών, δύναται να υποβληθεί αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση, ούσας της πτωχεύσεως υποχρεωτικής -εφόσον υποβληθεί αίτηση- λόγω του ως άνω τεκμηρίου.

Συνεπεία τούτων, με τις εν λόγω μεταβολές πλέον ικανό προς πτώχευση καθίσταται ένα τεράστιο μέρος της οικονομικά εξαθλιωμένης εργατικής τάξης, καθώς ως ικανά προς πτώχευση νοούνται άπαντα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν είναι μισθωτοί, άνεργοι ή συνταξιούχοι, ήτοι εξομοιούνται τύποις με επιχειρήσεις και εν γένει νομικά πρόσωπα, τυχόν δε περιουσιακά στοιχεία μετατρέπονται σε βορά σε γνωστά, εγχώρια ή εισαγόμενα αρπακτικά, με ανύπαρκτα εχέγγυα διαφάνειας.

ΙΙΙ. Διακρίνεται εναργώς στο σύνολο των διατάξεων του νόμου, η διακαής επιθυμία προς απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας της πτωχεύσεως, προφανώς εις βάρος του πτωχεύοντος. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη για διορισμό του συνδίκου, όπου το πτωχευτικό δικαστήριο -πλην εξαιρέσεων- διορίζει ως σύνδικο τον υποδεικνυόμενο υπό του εκάστοτε πιστωτή, εφόσον αυτός είναι ο αιτών την πτώχευση ή ασκήσει παρέμβαση κατά τη δίκη (άρθρο 137 νέου ΠτΚ).

Ο ρόλος του συνδίκου είναι ιδιαζούσης σημασίας για την πτωχευτική διαδικασία, καθώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «διαχειριστής» της πτωχευτικής διαδικασίας, κατ’ ουσίαν δηλαδή διεξάγει το σύνολο των δεουσών ενεργειών. Ως εκ τούτου, η επιλογή του από τον εκάστοτε πιστωτή συνυφαίνεται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, καθώς συνάγεται αβίαστα πως ο διορισθείς σύνδικος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εκάστοτε «εργοδότη» του, και μόνο αυτού, επιδιώκοντας την τάχιστη ικανοποίησή του.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με όρους εκβιασμού

Ο πολυδιαφημισμένος μηχανισμός εξωδικαστικής ρυθμίσεως οφειλών, ιδίως ως προς τα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, συνιστά μία αμιγώς ετεροβαρή διαδικασία, κατ’ επίφασιν διαφανή (ηλεκτρονικής τελέσεως γαρ), που κείται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών αν θα ευοδωθεί. Εξ αρχής εξαιρούνται από τη δυνατότητα προς υποβολή αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών όσοι είχαν υποβάλει αίτηση πτώχευσης (βάσει του παλιού ΠτΚ), υπαγωγής στον ν. 3869/2010 (ο περιβόητος νόμος Κατσέλη), στον ν. 4469/2017 («Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και λοιπές διατάξεις») και στον ν. 4605/2019 (περί της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας).

Ενώ δηλαδή διατρανώνουν μετά παρρησίας τον μηχανισμό εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, ως ένα εργαλείο προς υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, εξαιρούν από την εφαρμογή του ένα τεράστιο κομμάτι των ευάλωτων οφειλετών, καθώς πλείστοι εξ αυτών έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Αν αληθεύει δε, ότι εκκρεμεί περίπου το 40% των αιτήσεων υπαγωγής στον ανωτέρω νόμο και ότι αυτές αντιστοιχούν σε έναν αριθμό υπερβαίνοντα τις 40.000, ως γράφεται σε αρκετά αστικά Μέσα, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών τουλάχιστον 100.000 οφειλέτες!

Περαιτέρω, η φαιδρότητα της ρύθμισης αποδεικνύεται περίτρανα από την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νέου ΠτΚ, κατά το οποίο: «Οι χρηματοδοτικοί φορείς διατηρούν διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης ρύθμισης οφειλών και ως προς το περιεχόμενό της και δεν υποχρεούνται να υποβάλουν προτάσεις σε όλες τις περιπτώσεις που τους απευθύνεται αίτηση. Αποτελέσματα ως προς το σύνολο των χρηματοδοτικών φορέων και, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος, ως προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, παράγονται εντούτοις, εφόσον η πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων αποδέχεται την αίτηση και συναινεί στη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης ρύθμισης οφειλών».

Ητοι, δημιουργείται ένα καθεστώς υπερέχουσας θέσης για τις τράπεζες, έχουσες δικαίωμα προαιρέσεως ως προς την υποβολή αιτήσεως. Αν ληφθούν υπ’ όψιν ότι αφενός υφίσταται πλήρης ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τραπεζών, αφετέρου η συντριπτική πλειονότητα των απαιτήσεων τραπεζών κατά δανειοληπτών έχει εκχωρηθεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεων (εκλεπτυσμένος τρόπος να χαρακτηριστούν οι εισπρακτικές) και οι οποίες στην πράξη έχουν δικαιώσει όλα τα στερεότυπα για τις τοιαύτες εταιρείες (ενδεικτικώς αναφερομένων των χρησιμοποιούμενων παρελκυστικών τακτικών και καθυστερήσεων στην έγκριση της ρύθμισης, απόρριψη ρυθμίσεων με σαθρές δικαιολογίες), καθίσταται πασιφανές πως η θέση των τραπεζών είναι καθ’ όλα κυριαρχική έναντι των… αντισυμβαλλομένων τους, καθώς γνωρίζουν την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση. Συν τοις άλλοις, διά της παρεχόμενης διακριτικής ευχέρειας στις τράπεζες, δημιουργείται ένα εκβιαστικό πλαίσιο για τους αιτούντες, ενώ παρέχεται στις τράπεζες η δυνατότητα να δημιουργούν τετελεσμένα, καθώς μπορούν να διατυπώνουν προτάσεις, κραδαίνοντας πάνω από το κεφάλι του εκάστοτε αιτούντος τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης, εν περιπτώσει μη αποδοχής τους.

Απαλλαγή εκπροσώπων νομικού προσώπου

Σκανδαλώδης υπέρ των εκπροσώπων νομικών προσώπων είναι και η διάταξη περί της απαλλαγής των εκπροσώπων νομικού προσώπου (άρθρο 195 νέου ΠτΚ). Κατά τη διάταξη αυτή, ο αλληλεγγύως με το εκάστοτε νομικό πρόσωπο ευθυνόμενος εκπρόσωπος ή ο διοικών τούτο, απαλλάσσεται από οιαδήποτε προσωπική ευθύνη τυχόν υπέχει, εκτός αν υποβληθεί προσφυγή κατά της απαλλαγής του. Ακόμα δε και εν τοιαύτη περιπτώσει, ο εκπροσωπών ή διοικών το νομικό πρόσωπο απαλλάσσεται εφόσον επιδεικνύει καλόπιστη συμπεριφορά, ήτοι συνεργάζεται με τους πιστωτές, η πτώχευση δεν οφείλεται «σε δόλιες ενέργειές του» και δεν ευθύνεται προσωπικώς για ορισμένες ρητώς αναγραφόμενες στο άρθρο 127 νέου ΠτΚ πράξεις ή παραλείψεις.

Αποδεικνύεται και διά νόμου περίτρανα έτι μία φορά το αξίωμα ότι «πτωχεύουν οι επιχειρήσεις, ποτέ οι καπιταλιστές». Η Αιτιολογική Εκθεση του νομοθετήματος είναι άκρως διαφωτιστική ως προς τον επιδιωκόμενο διά της ρυθμίσεως σκοπό: τροχοπέδη και ανασταλτικός παράγοντας στην «επιχειρηματικότητα» η προσωπική ευθύνη των εκπροσώπων νομικών προσώπων, λειτουργεί ανασχετικά δε για… «ικανούς διαχειριστές» να αναλάβουν επιχειρήσεις ευρισκόμενες σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Επομένως, δημιουργείται μία συνθήκη ατιμωρησίας για διαχειριστές που τζογάρουν στο βωμό του κέρδους, τη δουλειά και την επιβίωση των εργαζομένων (ως αναλύεται κατωτέρω), εφόσον αυτοί αποδειχθούν… καλά παιδιά. Μάλιστα, για να εξυπηρετηθούν και τυχόν άριστοι που πτώχευσαν επιχειρήσεις προ της εισαγωγής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, στη ρύθμιση περί απαλλαγής απονέμεται αναδρομική ισχύς (δυνάμει του άρθρου 263, παράγραφος 5), καταλαμβάνουσας της ρυθμίσεως και πτωχεύσεις προς της θέσης σε ισχύ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Λαιμητόμος για τους εργαζομένους

Βελτιώνεται η θέση των καπιταλιστών ως προς την τύχη των συμβάσεων εργασίας σε επιχείρηση που πτώχευσε. Δυνάμει του ισχύοντος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 Πτωχευτικού Κώδικα, εν περιπτώσει πτωχεύσεως, οι συμβάσεις εργασίας δεν λύονται αυτοδικαίως, παρέχεται απλώς δικαίωμα καταγγελίας στον σύνδικο. Διά του νέου Πτωχευτικού, η πτώχευση επιφέρει άνευ ετέρου τινός τη λύση απασών των συμβάσεων εργασίας, διατηρείται δε η ρύθμιση για τη μη υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Οι εργαζόμενοι ικανοποιούνται ως προς τους τυχόν οφειλόμενους μισθούς και αποζημίωση, μετά τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, ως πτωχευτικοί πιστωτές, εφόσον εξαρκεί η ρευστοποιηθείσα πτωχευτική περιουσία.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Μετά τυμπανοκρουσιών ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες, ήδη από τον Απρίλιο, το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού και ιδίως η σχεδιαζόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εκκινώντας από τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ως καθίσταται ευκόλως πασίδηλο από την κατάταξη της ρύθμισης στο Δεύτερο Μέρος του νομοθετήματος, φέρον τον τίτλο «Ρυθμίσεις για ευάλωτους οφειλέτες», εν αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων απαιτείται «ευάλωτος οφειλέτης», ήτοι το άτομο στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν σωρευτικά όλα τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017 κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης, Ως διαμορφούνται σήμερα τα κριτήρια αυτά, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα για ένα νοικοκυριό με ένα άτομο, προκειμένου να δικαιούται το επίδομα, ορίζεται στα 7.000 ευρώ με μέγιστη αξία ακίνητης περιουσίας τα 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ανά επιπλέον άτομο και κατά 15.000 στη μέγιστη αξία ακίνητης περιουσίας.

Επί παραδείγματι (χάριν ευκολίας λαμβάνουμε ως παράδειγμα ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από ένα άτομο): οιοσδήποτε βγάζει περισσότερα από 500 ευρώ μηνιαίως (500 ευρώ ανά μήνα επί 14 μισθούς κατ’ έτος ισούνται με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ) δεν δικαιούται επίδομα στέγασης, κατ’ επέκταση δεν υφίσταται δυνατότητα υπαγωγής του στα άρθρα 218 επ. του νέου ΠτΚ. Μάλλον, κατά τη Νέα Δημοκρατία, οι εξαρτώμενοι από τον μισθό τους (γιατί υπάρχουν και αυτοί, όπως διαπίστωσε με περισπούδαστο ύφος ο Κούλης) δεν χρήζουν προστασίας, εφόσον αποκερδαίνουν από την εργασία τους πλέον του αστρονομικού ποσού των πεντακοσίων ευρώ.

Επιπροσθέτως απαιτείται κήρυξη σε πτώχευση του ευάλωτου οφειλέτη ή επίσπευση αναγκαστικής εκτελέσεως κατά τούτου και συνακολούθως υποβολή αιτήματος προς τον περιβόητο «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης». Ο εν λόγω φορέας αναλαμβάνει διά νόμου, εν περιπτώσει υποβολής αιτήματος, υποχρέωση απόκτησης της κύριας κατοικίας του αιτούντος και εκμισθώσεως σε αυτόν, κατά τα ρητώς οριζόμενα στα άρθρα 218 επ.

Ενα ωστόσο ιδιαζούσης σημασίας ζήτημα έγκειται στην ταυτότητα του διαχειριστή του φορέα. Δέον όπως αποσαφηνιστεί ότι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του φορέα εκχωρούνται (διά του άρθρου 218 νέου ΠτΚ) σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα, κατόπιν διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, καθίσταται πασιφανές ότι πρόκειται για χοντρή μπίζνα, με κέντρο το real estate εν ευρεία εννοία, και πως θα γίνει «σφαγή» μεταξύ ευαγών επιχειρηματιών και funds για την κήρυξή τους ως παραχωρησιούχου.

Και περνάμε στην κατ’ επίφασιν και μόνο «προστασία της πρώτης κατοικίας», για την οποία ο Σταϊκούρας ανερυθρίαστα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση την προστατεύει «με κοινωνική διάσταση» (στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, συνεδρίαση 16ης Οκτωβρίου). Τραγέλαφος! Μάλλον, η έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ως την αντιλαμβανόμαστε εμείς οι κοινοί πληβείοι, δεν συγκλίνει με τον τρόπο που την συλλαμβάνουν οι άριστοι του Μαξίμου.

Συγκεκριμενοποιώντας τα ανωτέρω γραφέντα, ας δούμε λίγο την παράγραφο 6 του άρθρου 219 του νέου ΠτΚ: «Ο φορέας αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δικαιούχου επί της κύριας κατοικίας του, αφότου καταβάλλει το τίμημα μεταβίβασης στον υπάλληλο πλειστηριασμού, πέντε (5) το αργότερο εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία του πλειστηριασμού, ή στον σύνδικο, έως την τελευταία ημέρα του εξαμήνου που ακολουθεί τη δημοσίευση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας της απόφασης που κηρύσσει την πτώχευσή του. Η καταβολή του τιμήματος συνεπάγεται τη μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και τη ματαίωση του πλειστηριασμού, σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο φορέας αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δικαιούχου ελεύθερο από κάθε βάρος ή διεκδίκηση τρίτου» (η έμφαση δική μας).

Η πολυθρύλητη -έχουσα κοινωνική διάσταση- προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία ευαγγελίζονται ο Κούλης και οι συν αυτώ, συνυφαίνεται με την απώλεια του δικαιώματος κυριότητας του πτωχεύσαντος ή του καθ’ ού ο πλειστηριασμός. Προσπαθώντας να εξηγήσουμε κατά το δυνατόν απλούστερα την ανωτέρω διαδικασία, θα λέγαμε ότι ο διαχειριζόμενος από εταιρείες ή funds Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης αποπληρώνει τις σχετιζόμενες με την πρώτη κατοικία οφειλές ενός προσώπου, απαλλασσόμενου τούτου από τα χρέη του. Μολαταύτα, ο ιππότης επί λευκού αλόγου – φορέας δεν αποπληρώνει τα χρέη ενός εκάστου οφειλέτη με βούληση ελευθεριότητας. Μετά την αποπληρωμή, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα κυριότητας του οφειλέτη μεταβιβάζεται στον φορέα, προστατεύεται δηλαδή, η πρώτη κατοικία του οφειλέτη με την απώλειά της και τη μεταβίβασή της σε τρίτο νομικό πρόσωπο! Κοινώς, ο οφειλέτης απόλλυται το δικαίωμά του επί της πρώτης κατοικίας του, ως θα συνέβαινε και εν περιπτώσει αναγκαστικής εκτέλεσης!

Οι μόνες προστατευμένες σε οιοδήποτε ενδεχόμενο είναι οι τράπεζες, καθώς δημιουργείται ένα καθεστώς win-win: είτε ο οφειλέτης θα υποβάλει αίτημα στον φορέα, οπότε θα ικανοποιηθούν υπ’ αυτού, είτε θα ολοκληρωθεί ο σε βάρος του οφειλέτη πλειστηριασμός, οπότε οι απαιτήσεις θα εξοφληθούν από το πλειστηρίασμα. Αντίφαση εν τοις όροις και πολιτικό θράσος να βαφτίζεται η εκτρωματική ρύθμιση ως «προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ωστόσο, έχει και καλύτερο. Ορίζεται ότι ο απωλέσας την πρώτη κατοικία του μισθώνει από τον φορέα το ίδιο του το σπίτι για 12 έτη (άρθρο 220, παράγραφος 1 νέου ΠτΚ), με μίσθωμα καθοριζόμενο επί τη βάσει της αποδόσεως «που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αναθεώρηση του μισθώματος γίνεται ετησίως στην επέτειο της κατάρτισης της μίσθωσης» (άρθρο 220, παράγραφος 2 νέου ΠτΚ). Το μίσθωμα καθορίζεται -επί τη βάσει του ανωτέρου- διά αποφάσεως του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών (άρθρο 225, παράγραφος 3 νέου ΠτΚ). Καθίσταται σαφέστερο τι εννοεί το τσίρκο του Μαξίμου ως προστασία της πρώτης κατοικίας: «χάνεις μεν το σπίτι σου, αλλά μην άγχεσαι, μπορείς να εξακολουθείς να μένεις μέσα». Επουσιώδης λεπτομέρεια ότι πρέπει να καταβάλλεται μίσθωμα, ως θα συνέβαινε και σε οιαδήποτε έτερη μισθωτική σχέση.

Το αποκορύφωμα αυτής της εξαιρετικής έμπνευσης ρύθμισης έγκειται στο δικαίωμα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας στον οφειλέτη (άρθρο 222 νέου ΠτΚ). Ηδη από τη χρήση υπό του νόμου της λέξης «επαναγορά», αποσαφηνίζεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η άνωθι περιγραφείσα διαδικασία δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από μία πώληση με οψιόν επαναγοράς από τον πωλητή/οφειλέτη. Αυτός χάνει οιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα επί της πρώτης κατοικίας του, διατηρεί δε την κατοχή λόγω της υφιστάμενης μισθώσεως.

Επανερχόμενοι στο ζήτημα του τιμήματος επαναγοράς, τούτο καθορίζεται δι’ αποφάσεως του υπουργού Οικονομικών (άρθρο 225, παράγραφος 3 νέου ΠτΚ), ασκείται δε αφού καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα για το σύνολο της μίσθωσης μισθώματα, ήτοι τα μισθώματα και για τα δώδεκα έτη. Ακόμα και να ασκήσει ο οφειλέτης το δικαίωμα επαναγοράς προ της παρελεύσεως της 12ετίας, πρέπει να καταβάλει άπαντα τα μισθώματα, δεδουλευμένα ή μη, πλέον του τιμήματος επαναγοράς! Το δε τίμημα επαναγοράς καθορίζεται στην τρέχουσα εμπορική αξία του ακίνητου, καθ’ ον χρόνον ασκείται το δικαίωμα, ενώ διασφαλίζεται εν πάση περιπτώσει και η συμμετοχή του φορέα σε τυχόν αύξηση της αξίας, εν συγκρίσει με το ποσό που κατέβαλε ο φορέας.

Με απλά λόγια, πρώτον τα μισθώματα για όλη τη 12ετία είναι διασφαλισμένα για τον φορέα, αφού ανεξαρτήτως του πότε ασκείται το δικαίωμα επαναγοράς, καταβάλλονται όλα τα μισθώματα. Δεύτερον, ως απορρέει εκ των ανωτέρω, τα καταβληθέντα επί δωδεκαετία μισθώματα δεν συνυπολογίζονται στην τιμή επαναγοράς του ακινήτου. Αποκρυσταλλώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μία πραγματική κατάσταση κατά την οποία ο οφειλέτης καταβάλλει ποσά μηνιαίως επί δωδεκαετία, μετά δε τούτων καταβάλει ένα ποσό, πλήρως ανεξάρτητο από τα ήδη καταβληθέντα, για μία οφειλή η οποία δυνατόν να είναι και μικρότερη από αυτά που θα καταβάλλει τελικώς!

Η έλλειψη πρόβλεψης περί αναλογικότητας στο τίμημα επαναγοράς προς την αρχική οφειλή του εκάστοτε οφειλέτη, συνιστά αφενός ένδειξη για τον ανάλγητο χαρακτήρα της μίσθωσης, αφετέρου έτι μία απόδειξη για την πλήρη αποξένωση του οφειλέτη από την πρώτη κατοικία, αφού διαμορφώνεται μία κατάσταση κατά την οποία υφίστανται δύο διάφορες σχέσεις, κατατείνουσες σε αντίθετες κατευθύνσεις: αποστέρηση του εμπράγματου δικαιώματος του οφειλέτη και εν συνεχεία επανάκτησή του, μη συνυπολογιζόμενης ωστόσο της ιστορικής βάσης προ της άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς (αξία οφειλής και αξία καταβληθέντος κεφαλαίου).

Επιπροσθέτως, χρήζει επισημάνσεως και το ιδιαζόντως αυστηρό πλαίσιο τήρησης των μισθωτικών υποχρεώσεων, που θεσπίζεται στο άρθρο 221 του νέου ΠτΚ. Παρέχεται στον φορέα δικαίωμα καταγγελίας της μίσθωσης εν περιπτώσει υπερημερίας, δηλαδή μη καταβολής του οφειλόμενου μισθώματος στη δήλη ημέρα κατά την οποία είναι καταβλητέο, επί τριών (3) μισθωμάτων, και η υπερημερία δεν αρθεί εντός προθεσμίας ενός μήνα από την στιγμή που ο φορέας οχλήσει τον οφειλέτη. Η ρύθμιση αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαζούσης σημασίας, καθώς η καταγγελία της μισθώσεως επιφέρει άνευ ετέρου την απώλεια του δικαιώματος επαναγοράς εκ μέρους του οφειλέτη. Η έλλειψη διάκρισης καθιστά άκρως πιθανό να κρίνεται ως νομικά ορθή και μη καταχρηστική καταγγελία, ασκούμενη μετά από δέκα έτη καταβολής μισθωμάτων και ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού.

Συνολικά πρόκειται για μία ρύθμιση ολετήρα για την πλειονότητα των καλούμενων «ευάλωτων οφειλετών», οίτινες εν μία νυκτί καθίσταται δυνατόν να απωλέσουν την πρώτη κατοικία τους και να βρεθούν φιλοξενούμενοι τρόπον τινά εντός αυτής. Η εν λόγω ρύθμιση βρίθει ανισοτήτων και περιέχει πλείστες δικλείδες ασφαλείας για τον φορέα και τις τράπεζες, ώστε εν πάση περιπτώσει να διασφαλίζεται η αποκόμιση κερδών.

Δέον όπως τονιστεί ότι λόγω και του ενδιάμεσου διαστήματος μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, η ετυμηγορία σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη και τη συνακόλουθη προστασία της πρώτης κατοικίας δεν προδιαγράφεται ευοίωνη, τουναντίον σκιαγραφείται με μελανά χρώματα. Ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, εκκρεμεί περίπου το 40% των συνολικών αιτήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 40.000 αιτούντες, ενώ διά του νόμου 4745/2020 επιταχύνεται η εκδίκασή τους, προβλέπεται δε η σε άμεσο χρονικό διάστημα μείωση του ως άνω ποσοστού στο 10%, διά της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεως και διασταυρώσεως στοιχείων. Αν συνυπολογισθούν και οι ντιρεκτίβες που κατά καιρούς δίδονται από δικαστές για συλλήβδην απόρριψη αιτήσεων, με σαθρές αιτιολογίες, καθίσταται ευκόλως αντιληπτός ο τρόπος διά του οποίου θα μειωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις. Προς επίρρωση τούτου, επικαλούμαστε το δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό απορριπτικών αποφάσεων επί αιτήσεων υπαγωγής στον ως άνω νόμο, ανερχόμενο περί το 40%, διαμορφούμενο στο ως άνω ποσοστό διά απορρίψεων επί ασήμαντων αφορμών.

Του ιδίου φυράματος…

Εντούτοις, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά αντιπροσώπων διερρήγνυε τα ιμάτιά του, παρουσιάζοντας εαυτόν ως ασπίδα της πρώτης κατοικίας. Εντούτοις, μάλλον θεωρούν ότι απευθύνονται σε επιλήσμονες, καθώς αμέλησαν να αναφέρουν (ως και να απαντήσουν στις εγκλήσεις της ΝΔ) ορισμένα ήσσονος σημασίας γεγονότα.

Κουίζ για δυνατούς λύτες: ποιο κόμμα -ως κυβέρνηση- α) αποστέωσε το 2015 κατ’ ουσίαν την προστασία της πρώτης κατοικίας, διά του νόμου 4346/2015, και την κατήργησε πλήρως, διά του νόμου 4592/2019, διατηρώντας απλώς για λόγους δημαγωγίας ένα μεταβατικό διάστημα, β) θέσπισε διά του νόμου 4472/2017 τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διευκολύνοντας τη διεξαγωγή τους, γ) νομοθέτησε διά τροπολογίας την αυτεπάγγελτη δίωξη για απλές σωματικές βλάβες, απειλές ή έτερες «έκνομες» πράξεις κατά διενεργούντων πλειστηριασμό υπαλλήλων, παρακωλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διενέργεια του πλειστηριασμού; Ως εκ τούτου, θα συστήναμε στη μείζονα αντιπολίτευση τις ανακυβιστήσεις, διότι η πρόκληση μυοσκελετικών παθήσεων στον εκτελούντα είναι άκρως πιθανή.

Αντί επιλόγου, επιλέγουμε να τονίσουμε για άλλη μία φορά τα πολλάκις λεχθέντα περί κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Οι δύο μόνο κατ’ όψιν αντικρουόμενες όψεις του ιδίου νομίσματος, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έστησαν -για ίδιους λόγους εκάστη- ένα κοινοβουλευτικό (ή και κυνοβουλευτικό, εν προκειμένω κρίνονται ως ορθές αμφότερες οι ορθογραφίες και έννοιες) πανηγυράκι, για το πάπλωμα, υποκρύπτοντας επιμελώς την ουσία. Την αενάως διακηρυττόμενη πίστη και υποταγή αμφοτέρων στο κεφάλαιο και το κράτος του, ως εκφράζεται και διά του εν λόγω νομοθετήματος.

ΥΓ: Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, ανακοινώθηκε στη Βουλή η αναστολή διεξαγωγής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Κούλη, εξ ου και αποθεώνεται έτι μία φορά από τα αστικά Μέσα. Πρόκειται για μία άνευ αντικειμένου κατ’ ουσίαν ρύθμιση, καθώς σε λιγότερο από δύο μήνες, άμα τη εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, εκκινεί ο εκ πλαγίου πλειστηριασμός, κατά τα προαναφερθέντα, οπότε το δώρο του Μεσσία καθίσταται άδωρο.

ΝΔ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠαπαγαλάκια, αλλά για ποιο λόγο;
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Αλλα λένε οι αριθμοί, άλλα η κυβερνητική προπαγάνδα

Οικονομία 18 Ιαν 2023, 14:25

Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών: Η μεγάλη απάτη (2)

Οικονομία 2 Ιαν 2023, 12:03

Πολιτική showbiz

Πολιτική 29 Δεκ 2022, 10:24

O ροζ Καλοχαιρέτας

Πολιτική 22 Δεκ 2022, 13:09

Προσβολή στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού: Κουπόνια σίτισης μοιράζει τώρα ο Μητσοτάκης

Οικονομία 21 Δεκ 2022, 23:01

Μεταγραφές πολιτικού αμοραλισμού και καριερισμού

Πολιτική 21 Δεκ 2022, 13:53
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης – Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε

29 Ιαν 2023, 11:52
Πολιτική

Θέλουν τους νεοναζιστές στο δρόμο αλλά όχι στη Βουλή

29 Ιαν 2023, 11:43
Πολιτισμός

Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής

29 Ιαν 2023, 10:44
Παιδεία

Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς

29 Ιαν 2023, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Γενάρη

29 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

28 Ιαν 2023, 19:21
Ιστορία

Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού

Στις 28 Γενάρη 1945, έφυγε από τη ζωή, μετά από τραυματισμό στο πεδίο της μάχης, η 20χρονη Ρόζα του Κόκκινου Στρατού, η Ρόζα Σανίνα, που έγινε θρύλος για τις ικανότητες και τον ηρωισμό της

28 Ιαν 2023, 10:54
Στο Ψαχνό

Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»

28 Ιαν 2023, 00:03
Dixi et salvavi animam meam

Dixi et salvavi animam meam

28 Ιαν 2023, 00:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

28 Ιαν 2023, 00:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Γενάρη

28 Ιαν 2023, 00:01
Καταστολή

Πολιτική αλητεία στις πλάτες απελπισμένων… με φόντο τις εκλογές

27 Ιαν 2023, 21:32
Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Δεν λυγίζουμε

48ωρη προειδοποιητική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2/2023

27 Ιαν 2023, 18:39
Κόντρες

Σιωναζισμός

27 Ιαν 2023, 13:53
Διεθνή

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

27 Ιαν 2023, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Γενάρη

27 Ιαν 2023, 00:01
Εργατικά

Ναζιστές και δημοκράτες τουρλού

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο Ε.Κ. Πύργου

26 Ιαν 2023, 21:51
Υγεία

Πανδημία: Καμία ύφεση

26 Ιαν 2023, 20:36
Η παπάρα

Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

26 Ιαν 2023, 19:47
Κόντρες

Κι ίσως μου χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει και το κάπνισμα βραχνάς

26 Ιαν 2023, 19:14
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη

    Γιβραλτάρ: Ημέρα συντάγματος.1956: Παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη σε γονείς, συζύγους, παιδιά και αδελφούς των δημοσίων υπαλλήλων.1970: Εντυπωσιακή δίκη της αριστερής οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη” στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις απολογίες όσο και για τις βαριές καταδίκες των μελών της.1972: Βόμβες στο Κολωνάκι και στην οδό Ακαδημίας.1973: Οκτώ καταδίκες μελών της ηγεσίας του ΚΚΕ εσ.1976:Βόμβες σε έκθεση-κατάστημα της βιομηχανίας «Πίτσος» (ΕΛΑ).1979: Διώκεται ο διοικητής της Σχολής Χωροφυλακής (αντισυνταγματάρχης Βουδικλάρης) για πώληση όπλων σε ακροδεξιούς-μέλη της Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της αγγλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ΒΡ στο Χαλάνδρι (17Ν).
  • Σαν σήμερα 28 Γενάρη

    Ημέρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Ημέρα εργένη.Ρουάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1961).1918: Ο Λέον Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.1972: Βόμβες της ΑΑΑ σε υπουργείο Εξωτερικών και πλατεία Κολωνακίου.1973: Φοιτητές πραγματοποιούν διαδήλωση σε δρόμους της Αθήνας, με τους πολίτες να τους χειροκροτούν.1982: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απελευθερώνουν τον απαχθέντα αμερικανό στρατηγό-ακόλουθο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Λι Ντόζιερ.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της «American Express» (17Ν).1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα επειδή αρνήθηκε να σταματήσει για εξακρίβωση στοιχείων (Μοσχάτο).
  • Σαν σήμερα 27 Γενάρη

    Ημέρα μνήμης εβραϊκού ολοκαυτώματος.Ημέρα κατά της λέπρας.Βιετνάμ: Ημέρα ειρήνης (1973).Δανία: Ημέρα του Αουσβιτς.1945: Ο Κόκκινος Στρατός απαελευθερώνει τους περίπου 7.600 αιχμαλώτους που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι στο Αουσβιτς.1967: Περισσότερα από εξήντα κράτη προσυπογράφουν τη συνθήκη για απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.1968: Αποφυλάκιση Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα μετά από διεθνείς πιέσεις, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι.1991: Ρουκέτα κατά της εταιρείας BP στην Κηφισιά (17Ν).2008: Πεθαίνει ο Πάνος Τζαβέλας.
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη

    Ημέρα τελωνείων.Αυστραλία: Εθνική γιορτή.Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας.Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).1825: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τον Ομιλο Αγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου".1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.1973: Κλείσιμο του Πολυτεχνείου με απόφαση της συγκλήτου λόγω συνεχιζόμενης αποχής των φοιτητών. Διαδήλωση διαμαρτυρίας 1.500 φοιτητών από το ΕΜΠ στη Νομική.1975: Νεοναζί της οργάνωσης "Νέα Τάξη" επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου («Οκτώβρης ’80»).1990: Αθωώνεται ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (εφετείο).
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη

    1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.1971: Πραξικόπημα του Αμίν Νταντά στην Ουγκάντα.1981: Η Τσιάνγκ Τσιν, χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, καταδικάζεται σε θάνατο (μετατροπή σε ισόβια) για "αντεπαναστατικά εγκλήματα".1985: Η «Action Directe» εκτελεί τον επικεφαλής πωλήσεων οπλικών συστημάτων στρατηγό Rene Ontran (Γαλλία).1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

    26 Ιαν 2023, 19:47
    Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων. (…) Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. (…) Κάποιοι «πράκτορες 000» ή κάποιοι «Κλουζώ» αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος μου και στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν. (…)  Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του.

    Κωστής Χατζηδάκης

    (Δεν αμφιβάλλει ότι τον παρακολουθούσαν και ότι η παρακολούθησή του, εκτός από ανήθικη, ήταν και παράνομη. Αρα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Γεραπετρίτη, είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Οτι ο Ράμμος όντως επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση. Εδώ διαφοροποιείται από τον συνάδελφό του Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- ότι δεν υπήρξε κάτι δύσοσμο και πως το μόνο δύσοσμο είναι ότι διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις. Αλήθεια, ζήτησε ο Χατζηδάκης από τον παλιό φίλο του, τον πρωθυπουργό, να βρει τους ενόχους που διέταξαν την παρακολούθησή του; Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι ο πρωθυπουργός, μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το τηλέφωνο και να προστάξει τον νυν διοικητή, πρέσβη ΔεμίρηQ «φέρε μου αμέσως το φάκελο των νόμιμων επισυνδέσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη». Γιατί δεν το ζήτησε από τον φίλο του, τον πρωθυπουργό; Γιατί δεν το έκανε μόνος του ο πρωθυπουργός, αγανακτισμένος που κάποιοι δύσοσμοι βάφτισαν «εθνικώς ύποπτο» τον παλιό φίλο και συνεργάτη του; Για τον υπαινιγμό ότι οι κυπατζήδες τον παρακολουθούσαν για να πλήξουν την κυβέρνηση δεν λέμε τίποτα, μας ξεπερνά. Η σκέψη που αβίαστα κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική αθλιότητα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστή Χατζηδάκη. Μήπως, όμως, τον κρατάει και από κάπου ο Κούλης;)

  • Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, τι δεν καταλαβαίνετε;

    23 Ιαν 2023, 13:36
    Εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. (...) Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. (...) Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο. (...) Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Ομως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από την ψεματάρα ότι επιδοτούνται με 10% οι αγορές, όταν το αισχρό "market pass" είναι ένα φιλοδώρημα ελεημοσύνης, που δε συνδέεται με τις αγορές, αλλά ισούταν με 22 ευρώ το μήνα συν 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο; Από την ψεματάρα ότι «καλάθι» και "market pass" ξεπερνούν τον πληθωρισμό, άρα ο εργαζόμενος θα βάζει και λεφτά στην τσέπη; Προτιμούμε να σταθούμε στο προκλητικό ψέμα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια! Το κόλπο με τη μείωση των συσκευασιών και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, φτάνει η αύξηση να ανταποκρίνεται στα «στοιχεία κόστους», είναι ένα δώρο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καπιταλιστές της βιομηχανίας, του εισαγωγικού εμπόριου και του λιανεμπόριου, προκειμένου με τα γνωστά κόλπο των υπερτιμολογήσεων να γδέρνουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του πληθωρισμού)

  • Περιγράφοντας τον εαυτό σου με την αλαζονική βεβαιότητα ότι περιγράφεις άλλους

    19 Ιαν 2023, 10:16
    Υπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως πολιτικός. Αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με μια ψυχραιμία και ηρεμία, γιατί γνωρίζω τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πιο πολύ με δυσκολεύουν άλλου τύπου καταστάσεις στην πολιτική. Οπως τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι διπρόσωποι άνθρωποι και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντί μου κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, αλλά αποσκοπεί σε πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Επίσης οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχές. (…) Το έχω πει αρκετές φορές και θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Είχα πει ότι αν έμπαινα στην πολιτική θα πολιτευόμουν με τον δικό μου τρόπο. Μέρος του τρόπου αυτού ήταν να είμαι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το ποιος είμαι. Μέρος του ποιος είμαι είναι και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Επομένως το να το απέκρυπτα θα υπονοούσε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. (…) Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως το έχω εκμεταλλευτεί προς όφελός μου, ότι το εργαλειοποίησα. Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μόδας.

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    (Επιχείρηση αναστήλωσης μετά την κατεδάφιση του κατασκευασμένου προοδευτικού προφίλ από τους φοιτητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο πορφυρογέννητος Γιατρομανωλάκης σε… ψυχαναλυτικού τύπου συνέντευξη στα «Νέα» για να πει ότι… δεν εργαλειοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και τα τρία τέταρτα της συνέντευξης αναφέρονται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό! Που κάποιοι σαν αυτόν τον έκαναν μόδα για να χτίσουν καριέρες. Με την αλαζονεία του μανατζαρίσκου καταφέρεται ενάντια στους διπρόσωπους και χωρίς αρχές ανθρώπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περιγράφει τον εαυτό του. Οι φοιτητές της Σχολής του Εθνικού, πάντως, δεν τον κατήγγειλαν για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά επειδή θεώρησε ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει και επειδή με αγοραία –και βλακώδη- χυδαιότητα προσπάθησε να τους κάνει… μάθημα εθελοτυφλίας. Κι αυτός, ξανάβγαλε στο αστικό μεϊντάνι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, νομίζοντας ότι πίσω απ’ αυτόν θα κρύψει τα πολιτικά εγκλήματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Φιλελέρες παντός καιρού…)

  • Πνεύμα και ηθική και προπαντός… ψιλό γαζί!

    18 Ιαν 2023, 08:57
    Ενα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά συγκεκριμένων ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των εξελίξεων και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Ylva Johansson εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τους «λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την καλή δουλειά τόσων πολλών». Η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία δεν αρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου, δήλωσε. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα υποβάλει νέο νόμο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών διαφθοράς, με εναρμονισμένους ορισμούς και κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αστυνομία και τα δικαστήρια. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η «δέσμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο, πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξ ονόματος των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη οργή τους, τη ντροπή τους και το σοκ τους για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, με ομιλητές από μια ευρεία πλειοψηφία να καταφέρονται κατά των ενεργειών λίγων ατόμων, που ωστόσο αμαυρώνουν το θεσμό που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους. Επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δεν πωλείται και ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για την προστασία της από τη διαφθορά και τις ξένες παρεμβάσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως: ·  η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αφιερωμένης στο εν λόγω θέμα ·  να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ ·  η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ·  η βελτίωση των κανόνων σχετικά με την καταγγελία δυσλειτουργιών ·  η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων ·  η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων των δύο ειδικών επιτροπών για τις ξένες παρεμβάσεις.

    Ανακοίνωση Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 17.01.2023

    (Ανευ δικού μας σχολίου, πέραν της επισήμανσης ότι το ευρωσύστημα ούτε που συζητά την απαγόρευση του λόμπινγκ που θεωρείται θεμέλιο της... Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας)

  • Δοξάστε με και θα σας σώσω

    13 Ιαν 2023, 13:09
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει αυτό το οποίο βγάζει τη χώρα από το διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της χώρας δεν είναι πολιτικό πρωτίστως, είναι πρωτίστως διανοητικό και συναισθηματικό και βεβαίως αυτό αφορά τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης.

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    (Το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Βενιζέλο είναι έλλειψη ρητορικής δεινότητας. Και ικανότητας παπαρολογίας μέσω ομορφοδιατυπωμένων χρησμών. Τώρα εφηύρε το… διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο της χώρας. Τι είναι αυτό; Ο,τι θέλει κάθε φορά ο Βενιζέλος. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους έξυπνους και με ενσυναίσθηση. Τον Βενιζέλο δηλαδή. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Πώς; Η… μαγική λέξη είναι η τελευταία: «συναίνεση». Με ποιον; Με όποιον βγει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Φτάνει αυτός να δεχτεί τον όρο να είναι ο Βενιζέλος ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης; Φυσικά και το θέλει και δε θα πει όχι άμα προκύψει. Το βλέπει πολύ δύσκολο, όμως, και δε θέλει να χτίζει πάνω στα πολύ δύσκολα έως απίθανα. Και η υποχρέωση που έχει ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου; Γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί –ο Βενιζέλος- για να μην κερδίσει ο Μητσοτάκης)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo