Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τρέμουν την αποχή
  • Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών
  • Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη
  • Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές
  • Ξανά, κ. Λακασά;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Φερέφωνα και απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής
Καταστολή

Φερέφωνα και απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Νοέ 2020, 13:52

Είχε γραφεί και σταλεί στην εφημερίδα η αναφορά μας στην πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων επί τετραήμερον, προκειμένου να μη διεξαχθούν οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν την υπεράσπιση της αντισυνταγματικότητας της απόφασης του διοικητή των μπάτσων ανέλαβε μετά μεγάλης προθυμίας ο επιφανής, πασοκοτραφείς συνταγματολόγος και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Νίκος Αλιβιζάτος. Τι δήλωσε ο συνταγματολόγος;

«1. Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

  1. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
  2. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
  3. Εκπλήσσομαι, συνεπώς για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση αντισυνταγματική».

Ομοίως και ο έτερος συνταγματολόγος και πανεπιστημιακός Αντώνης Μανιτάκης (προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ και έχων διατελέσει Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη) επεδόθη σε μία προσπάθεια υπεράσπισης της επονείδιστης αποφάσεως, ως ακολούθως: «Οταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μάς προστατεύει ρητά και προβλέπει επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μη δικαιολογεί και τη λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια η Δημόσια Υγεία;».

Αμφότερες οι συλλογιστικές είναι μνημειώδεις! Χρήζουν ωστόσο σχολιασμού, καθώς πλείστοι των λοιπών φερεφώνων άδραξαν την ευκαιρία και μετά παρρησίας αναδημοσίευσαν τα προαναφερθέντα, επαινώντας μάλιστα τους λαμπρούς τούτους επιστήμονες. Η τοποθέτηση του τέως ΔΗΜΑΡίτη συνταγματολόγου δεν επιδέχεται ιδιαίτερη ανάλυση. Κατ’ ουσίαν δήλωσε ότι εφόσον το Σύνταγμα σε έτερες διατάξεις δίδει τη δυνατότητα λήψης περιοριστικών μέτρων, αναλογικά θα πρέπει να επιτρέπεται και εν προκειμένω.

Βέβαια, η εν λόγω απόφαση δεν πληροί μία από τις τρεις απαιτούμενες προϋποθέσεις αναλογικότητας, ήτοι την αρχή της αναγκαιότητας. Η εν λόγω απόφαση υπερβαίνει καταφανώς το αναγκαίο για την επίτευξη του αιτούμενου αποτελέσματος μέτρο, δεν είναι δε επ’ ουδενί το λιγότερο επαχθές πρόσφορο μέτρο, οπότε οιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση παρέλκει, μη δυνάμενης να επικληθεί ως εκ τούτου της έννοιας του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος. Πριν από τη συλλήβδην απαγόρευση συναθροίσεων, υφίστανται έτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λόγου χάριν η πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και η δημιουργία ΜΕΘ, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η λήψη μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απαγόρευση λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων με υψηλό αριθμό απασχολούμενων, προκειμένου να μην υφίσταται συνωστισμός. Ιδέες ρίχνουμε…

Εντούτοις, δέον όπως σχολιαστεί η τοποθέτηση του -προ έτους διορισθέντος υπό του Μιχαλάκη του Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής της Επιτροπής παρακολούθησης περιστατικών αστυνομικής βίας (το πόρισμά της προσομοίαζε χρησμό της Πυθίας)- έτερου συνταγματολόγου. Κανονικά, από μόνη της η άνωθι παρατεθείσα δήλωση εξαρκεί για να καταδειχθεί το μέγεθος της παπάντζας που εξακόντισε ο Αλιβιζάτος. Καθώς όμως πρόκειται για το ιερό τοτέμ της συνταγματικής τάξεως, αξίζει να αναλύσουμε λίγο το περιεχόμενο της τοποθετήσεώς του. Τι μας λέει λοιπόν ο εν λόγω κύριος; Οτι η απόφαση δεν είναι αντισυνταγματική καθώς αφενός εδράζεται σε διάταξη κυρωθείσας διά νόμου Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου και συνεπώς είναι σύννομη, αφετέρου ουδέν δικαστήριο την έχει κηρύξει αντισυνταγματική!

Πρώτον, ουδείς αμφισβήτησε ότι η απόφαση αρύεται τυπική νομιμοποίηση από τον εν λόγω νόμο. Το ερώτημα που θέσαμε και εμείς είναι πώς είναι δυνατόν να καθίσταται αρμόδιος ο εκάστοτε αρχιμπάτσος -στο πλαίσιο μίας αστικής δημοκρατίας- να αναστέλλει άρθρα του Συντάγματος. Το ερώτημα δεν απαντάται με μία επίκληση νομοθετικής εξουσιοδότησης από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς και αυτή η ίδια εκχωρεί δικαίωμα διαθέσεως στους αρχιμπάτσους ενός δικαιώματος συνταγματικής περιωπής και ως εκ τούτου κείται εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Κατά το άρθρο 48 του Συντάγματος: «Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97».

Ως εκ τούτου, το άρθρο 11 αναστέλλεται μόνο εν περιπτώσει πολέμου, επιστράτευσης λόγω εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας και εκδηλώσεως ενόπλου κινήματος για την ανατροπή του πολιτεύματος, η δε απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή, κατόπιν κυβερνητικής αποφάσεως. Καθίσταται πασίδηλο πως εν προκειμένω ουδεμία των προϋποθέσεων τούτων συντρέχει, μολονότι διαβάσαμε κάτι αστειότητες ότι η πανδημία απειλεί την εθνική ασφάλεια (!), προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Βέβαια και η κυβέρνηση ως ζήτημα ασφαλείας το αντιμετωπίζει, εξ ου και αντί να θωρακίζει το ΕΣΥ επαίρεται για την παραλαβή καινούργιων μηχανών από τους μπάτσους. Θα συστήναμε ένα καλό λεξικό εις οιονδήποτε θεωρεί ότι η πανδημία είναι ζήτημα ασφάλειας, ώστε να αποσαφηνίσει τις έννοιες της «υγείας» και της «ασφάλειας», καθώς καλό είναι να μη συγχέονται.

Δεύτερον, αξιοσημείωτη είναι και η αξιολογική αντινομία, που προκύπτει από την τοποθέτηση του Αλιβιζάτου. Ως συνάγεται αβίαστα από το σύνολο της τοποθετήσεώς του, εφόσον δεν αντίκειται η απόφαση στον νόμο, είναι συνταγματική! Συνήθως θα πούμε εμείς, ερυθριώντες που τολμάμε να κάνουμε παρατηρήσεις επί της τοποθετήσεως του τοτέμ, επί τη βάσει της ιεραρχήσεως των κανόνων δικαίου, ό,τι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα είναι σύννομο και όχι το ενάντιο. Η εν λόγω τοποθέτηση του Αλιβιζάτου, εφαρμοζόμενη πιστά, επιφέρει αναστροφή της ιεράρχησης των κανόνων δικαίου, καθιστώντας τους τυπικούς νόμους υπέρτερους του Συντάγματος!

Τρίτον, η επίκληση του γεγονότος ότι δεν έχει κηρυχθεί η εν λόγω διάταξη αντισυνταγματική υπό μηδενός δικαστηρίου είναι κατ’ ελάχιστον προκλητική. Κατ’ αρχήν, ως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Αλιβιζάτος, διάταξη τυπικού νόμου μπορεί να προσβληθεί ευθέως μόνο εφόσον πρόκειται για διοικητική πράξη (έστω και σιωπηρή), που έχει ενδυθεί τον μανδύα τυπικού νόμου και κατ’ επέκταση συνιστά το αντικείμενο της ενδίκου προσβολής. Συν τοις άλλοις, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο έλεγχος συνταγματικότητας του εκάστοτε νόμου είναι παρεμπίπτων και συγκεκριμένος και δεν δύναται να αποτελέσει αυτοτελές αντικείμενο δίκης. Επομένως, η εν λόγω εξουσιοδοτούσα διάταξη δυσχερώς θα μπορούσε να έχει προσβληθεί (ατελέσφορα δε, για τυπικούς λόγους, κατά τη γνώμη του γράφοντος).

Επιπροσθέτως δε, ζητάμε γονυπετείς συγχώρεση που εκφέραμε γνώμη άνευ προγενέστερης αδείας, ωστόσο η κρίση περί συνταγματικότητας ενός εκάστου νόμου ή μίας εκάστης πράξεως ουδαμώς συναρτάται με την έκδοση δικαστικής αποφάσεως. Μολαταύτα, η στάση του του Αλιβιζάτου είναι αξιοπρόσεκτη και για έναν επιπλέον λόγο: σε έτερες περιπτώσεις, άνευ της εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως, πλείστοι συνταγματολόγοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων ή πρακτικών, και ορθώς έπρατταν σε ορισμένες περιπτώσεις. Εν προκειμένω που δεν μας συμφέρει, επιδιδόμαστε στις ασκήσεις εδάφους, με ιδιαίτερη κλίση προς τις ανακυβιστήσεις…

Οταν το δάχτυλο έδειχνε τη σελήνη, ο ηλίθιος κοίταζε το δάχτυλο…

Είναι κατόρθωμα να καλείς εαυτόν ως «συλλειτουργό της δικαιοσύνης», να υφίσταται ένα φλέγον και πασίδηλο ζήτημα συνταγματικής τάξεως και εσύ να πετάς χαρταετό. Στο προγενέστερο άρθρο μας σημειώναμε ότι οι λαλίστατοι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν έχουν τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Μετά την έκδοσή της ανακοίνωσης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, καλύτερα θα ήταν να είχαν σιωπήσει, καθώς αυτή αποτελείται από φληναφήματα και αερολογίες. Υιοθετώντας άκριτα την κυβερνητική προπαγάνδα, επιδίδεται σε μία ακατάσχετη μπουρδολογία. Ανευ περαιτέρω σχολιασμού, πέραν της επιβεβλημένης υπογραμμίσεως του υπότιτλου, παραθέτουμε την ιλαροτραγική ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε έκτακτα σήμερα, Κυριακή 15.11.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

  1. Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίσηλόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με απροσδιόριστη διάρκεια και ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, την έκταση των οποίων ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια. Στις εξαιρετικές αυτές συνθήκες είναι προφανές ότι δοκιμάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
  2. Πάγια θέση του δικηγορικού σώματοςείναι ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Τα επιμέρους μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας πρέπει να λαμβάνονται από την Πολιτεία μετά από γνώμη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.
  3. Στην περίπτωση σύγκρουσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων,όπως το δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση, το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας και το δικαίωμα προστασίας της δημόσιας υγείας και στα πλαίσια της στάθμισής τους, οι τυχόν περιορισμοί τους προκειμένου να είναι συνταγματικά ανεκτοί θα πρέπει να είναι αναγκαίοι, πλήρως αιτιολογημένοι και σύμφωνοι με την αρχή της αναλογικότητας.
  4. Υπό τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες, εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επετειακές και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας και η λήψη περιοριστικών μέτρων, που κάμπτουν το δικαίωμα, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, θεωρείται ανεκτή. Οι περιορισμοί όμως του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση δεν θα πρέπει να φθάνουν μέχρι του σημείου προσβολής και κατάργησης του σκληρού πυρήνα του. Η πάγια αυτή θέση του δικηγορικού σώματος για τις δημόσιες συναθροίσεις έχει εκφραστεί ενόψει και της ψήφισης του ν. 4703/2020.
  5. Η σχετική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 68 παρ. 2 της από 20.3.2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να εδράζεται σε προηγούμενη ad hoc αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, όπως απαιτείται, άλλωστε, από την άνω εξουσιοδοτική διάταξη.

Προς τούτο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα την γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής επί του θέματος αυτού, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, όπως αυτός οριοθετείται στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η άνω ad hoc γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του ως προς την έκταση του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης (επί 4ήμερο περίπου), την τοπική έκταση ισχύος της (σε όλη την Επικράτεια) και τον αριθμό των προσώπων (4 και άνω), που απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ώστε να μην τίθενται ζητήματα αναλογικότητας.

  1. Το δικηγορικό σώμα τοποθετήθηκε επί του θέματος αυτού, ως οφείλει εκ του θεσμικού του ρόλου, σύμφωνα με το άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων. Μας προβληματίζει η θέση συνδικαλιστικών φορέων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι τοποθετούνται διαφορετικά όταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας αφορά στο μείζονος σημασίας δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και διαφορετικά όταν αφορά στο δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση και ταυτόχρονα με τη θέση τους αυτή δύνανται να επηρεάσουν την κρίση δικαστών- μελών τους που θα κληθούν να εκδικάσουν σχετικές υποθέσεις.
  2. Το δικηγορικό σώμα θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με την κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων».
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑκόμα και πρωτοετής της Νομικής θα διαπίστωνε την αντισυνταγματικότητα
Επόμενο άρθρο Βρυκολάκιασε το χουντικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»…

Σχετικά Αρθρα

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

Καταστολή 29 Μαρ 2023, 20:43

Χουντικής έμπνευσης δίωξη συνδικαλιστή γιατρού

Καταστολή 26 Μαρ 2023, 21:26

Oλο και πιο αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες από την Ευρώπη

Καταστολή 21 Μαρ 2023, 09:10

O Θεοδωρικάκος καρατόμησε τον αρχηγό της αστυνομίας κι εκείνος «απασφάλισε»

Καταστολή 20 Μαρ 2023, 22:18

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Κάτω τα χέρια από τους αγώνες

Καταστολή 14 Μαρ 2023, 22:59

Δημόπουλε, διώξε τα ΜΑΤ από την πρυτανεία

Καταστολή 14 Μαρ 2023, 09:19
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τρέμουν την αποχή

30 Μαρ 2023, 14:05
Οικονομία

Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

30 Μαρ 2023, 10:36
Ιστορία

Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

71 χρόνια μετά το έγκλημα του μοναρχοφασισμού

30 Μαρ 2023, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

30 Μαρ 2023, 00:01
Καταστολή

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

29 Μαρ 2023, 20:43
Παιδεία

Ξανά, κ. Λακασά;

29 Μαρ 2023, 18:11
Παιδεία

Κομφούζιο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών των πρώην ΤΕΙ

29 Μαρ 2023, 14:11
Η παπάρα

Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

29 Μαρ 2023, 13:35
Πολιτική

Ο αστυνομικός μηχανισμός προσέφερε ασυλία στους νεοναζιστές εγκληματίες και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

29 Μαρ 2023, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάρτη

29 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

O Edi Rama ίδρυσε σχολή στην Ελλάδα

28 Μαρ 2023, 18:52
Η Αποψή Μας

ΑΠΟΧΗ από τις ΚΑΛΠΕΣ της απάτης – Η ΟΡΓΗ να ξεχυθεί στους ΔΡΟΜΟΥΣ

28 Μαρ 2023, 14:04
Διεθνή

Μεγάλη νίκη των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

28 Μαρ 2023, 13:57
Παιδεία

IKY: εσωτερικά μαχαιρώματα;

28 Μαρ 2023, 13:47
Διεθνή

Μια σύγκρουση στο εσωτερικό του σιωνισμού

Με αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας

28 Μαρ 2023, 12:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάρτη

28 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

Από τις 25 Μάρτη στις 30 Αυγούστου

27 Μαρ 2023, 18:50
Παιδεία

Εξορίζουν το Θέατρο από την εκπαίδευση

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 31/3, 14:30 μμ

27 Μαρ 2023, 13:48
Αθλητισμός

Γήπεδο Μελισσανίδη: Συνεχίζει να «βάζει κώλο» ο Πατούλης, στο κόλπο και ο Μπαλτάκος

27 Μαρ 2023, 13:20
Παιδεία

Κόψτε το λαιμό σας για να δώσετε λύση για τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηλιούπολης 

27 Μαρ 2023, 10:56
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη

    Ημέρα αντισύλληψης.1947: Εκτελούνται τρεις τυπογράφοι της μακεδονικής εφημερίδας "Αγωνιστής".1952: Εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.1970: Βόμβα του Κινήματος 20 Οκτώβρη καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη σχολή Ευελπίδων. Αλλοι δυο μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην Καλλιδρομίου.1972: Εκατοντάδες συλλήψεις νέων στη Θεσσαλονίκη.1977: Βόμβες σε δεκατέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικάνων σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Ιλίσια, Κολωνάκι, Γκύζη και Νέο Κόσμο, άλλες έξι απόπειρες απέτυχαν (ΕΛΑ).1992: Δύο βόμβες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ-1η Μάη).2020: Θάνατος Μανώλη Γλέζου.
  • Σαν σήμερα 29 Μάρτη

    Βιετνάμ: Ημέρα βετεράνων (1973).1906: Απεργία 500.000 εργατών σε Πενσυλβανία, Ιλινόις, Ιντιάνα και Αϊόβα.1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».1970: Καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα.1973: Αποχώρηση των Αμερικανών από το Νότιο Βιετνάμ.1975: Ποινική δίωξη κατά τριών πρωθυπουργών και 97 υπουργών της χούντας, καθώς και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
  • Σαν σήμερα 28 Μάρτη

    Ημέρα του θεάτρου σκιών.1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τα αξιώματα του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και του προέδρου της βουλής.1984: Δολοφονούνται από Αραβα ο β’ μορφωτικός ακόλουθος Κένεθ Χουάιτι και η υπάλληλος Αρτεμις Νικολαΐδη, της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα.1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με οριακή πλειοψηφία 180 ψήφων.
  • Σαν σήμερα 27 Μάρτη

    Ημέρα θεάτρου.Ημέρα κοινωνικής εργασίας.Ημέρα άθλησης.Ημέρα της μονής κάλτσας.Αγκόλα: Ημέρα νίκης.1969: Βόμβα σε γραμματοκιβώτιο στην οδό Νίκης (Αθήνα).1973: Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το βραβείο «Oscar» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους.2001: Πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων (Αμστερνταμ).
  • Σαν σήμερα 26 Μάρτη

    Ημέρα για την απελευθέρωση των εγγράφων.Μπαγκλαντές: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).1910: «Απαγορεύεται η είσοδος εγκληματιών, απόρων, ασθενών και αναρχικών» στις ΗΠΑ.1970: Βόμβα στην ελληνική πρεσβεία της Κοπεγχάγης, τραυματίζεται ο ακόλουθος τύπου.2000: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

    29 Μαρ 2023, 13:35
    Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας λέει ο ένας για τον άλλον ότι ήταν κακοί και επικίνδυνοι κυβερνήτες. Εγώ συμφωνώ μαζί τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον, [...] Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω βλάψει τη χώρα. Δεν έχω στήσει υποκλοπές. Δεν έλεγα το ’14 «Σεισάχθεια» και μετά να παραδώσω δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα στα «κοράκια» των funds και τώρα να τους εκβιάζουνε και να πάω να χύνω κροκοδείλια δάκρυα. [...] Αν έχουμε μία ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε με το σημερινό τοπίο θα ξεκινήσουμε με την εντολή που θα πάρουμε, μια προσπάθεια να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν επιτευχθούν αυτές βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα πω εγώ. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

    Νίκος Ανδρουλάκης

    (Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή. Αφού, ρε μεγάλε, έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Μητσοτάκη-Τσίπρα, γιατί δεν προτείνεις τον εαυτό σου για πρωθυπουργό της συμμαχικής κυβέρνησης, αλλά παριστάνεις τον τάχαμου πολιτικά γενναιόψυχο; Ξέρουμε: φοβάσαι πως θα σε κάνουν ρόμπα που παριστάνεις την αθώα, άσπιλη και άμωμη παιδίσκη. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν ήσουν επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων; Δεν συμμετείχες σε συσκέψεις για το μοίρασμα των κρατικών πόστων ανάλογα με την ποσόστωση που είχατε συμφωνήσει; Αλλά και αυτό να μην είχες κάνει, το κόμμα σου δεν έχει κυβερνήσει; Σε κάποιο καινούργιο κόμμα προεδρεύεις ή στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Και γιατί, αφού θέλεις κυβέρνηση «προγραμματικών συγκλίσεων», δεν την προτείνεις στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, όταν θα έχει αυτός την εντολή, ή έστω του δεύτερου κόμματος, άμα βγαίνουν τα νούμερα και μπορείτε να το παλέψετε να φτιάξετε κυβέρνηση; Θέλεις να τους εξευτελίσεις προσωπικά, αφήνοντας να περάσουν άκαρπες οι δικές τους εντολές για να καρποφορήσει η δική σου; Αμ’ το άλλο πού πήγες και το βρήκες; Οτι οι κυβερνήσεις συνεργασίας «σε όλη την Ευρώπη» έχουν επικεφαλής τρίτα πρόσωπα. Στη Γερμανία, η τρικομματική κυβέρνηση έχει καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Ισπανία, η δι-τρι-κομματική κυβέρνηση των PSOE-Podemos-Unidos έχει πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση είχε στήριξη δύο άλλων κομμάτων και πρόεδρο τον Κόστα, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. Στην Ιταλία, η τρικομματική φασιστο-δεξιά κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό την Τζιόρτζια Μελόνι και όχι τον Σαλβίνι ή τον Μπερλουσκόνι, γιατί το νεοφασιστικό κόμμα της Μελόνι βγήκε πρώτο. Πού τις βρίσκεις και τις λες αυτές τις μπούρδες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ο Ανδρουλάκης είναι χαρακτηριστικά ολίγιστος και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει παρά μόνο μπούρδες. Είναι δε τόσο ζωηρή και… φευγάτη η παιδική χαρά της Χαριλάου Τρικούπη, που ο θείος Κώστας δεν μπορεί να βάλει τάξη, τα έχει παίξει και έχει παρατηθεί. Βαραίνουν και τα χρόνια, βλέπετε)

  • Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θα αυτοκτονούσε…

    21 Μαρ 2023, 19:50
    Στην περίπτωση των Τεμπών έχουμε τον ορισμό όχι του ανθρώπινου λάθους, αλλά των ανθρωπίνων λαθών. Για να γίνει αυτό το τραγικό δυστύχημα συνέβησαν τα εξής: Ενας ακατάλληλος σταθμάρχης βρέθηκε σε μία πολύ κρίσιμη θέση. Οι δύο συνάδελφοί του που έπρεπε να είναι στη θέση τους, ο ένας δεν προσήλθε καθόλου, άγνωστο για ποιο λόγο, και ο δεύτερος έφυγε 40 λεπτά νωρίτερα γιατί του ζήτησε ο γιος του σουβλάκια. Ο επόπτης που έπρεπε να δει ότι δεν είναι στη θέση τους, είχε πάει σε ένα τσιπουράδικο. Ο σταθμάρχης αντί να βάλει αυτόματη χάραξη, γιατί δεν την ήξερε, το έκανε χειροκίνητα. Εβαλε το τρένο ανάποδα, δεν είδε την κονσόλα που του άναψε και του έλεγε ότι το έχει βάλει ανάποδα, ούτε το φωτεινό λαμπάκι. Δεν πάτησε το κουμπί για να σταματήσει και να φρενάρει τα τρένα. Εάν ακόμα συζητάμε για το αν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. (…) Στη Γερμανία, το 2018, ένα τρένο με σύστημα τηλεδιοίκησης εκτροχιάστηκε και πέθαναν τόσοι άνθρωποι γιατί ο σταθμάρχης έπαιζε βιντεοπαιχνίδι. Είπε κανένας εκεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η Μέρκελ; Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα συστήματα και να διαθέτεις, όλα στο τέλος καταλήγουν στον άνθρωπο. Και όποιος αθωώνει τον σταθμάρχη, τον επόπτη ή τους άλλους που δεν πήγαν στη δουλειά τους, το κάνει μόνον για πολιτικούς λόγους.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Αν ζούσε ο Γκέμπελς θα αυτοκτονούσε, βλέποντας έναν από τους μαθητές του να τον ξεπερνά σε έλλειψη ηθικού έρματος και στον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο παραποιεί την αλήθεια και φτιάχνει τα πιο τερατώδη ψέματα. Προκύπτει από πουθενά ότι θα ήταν τρεις σταθμάρχες στη βάρδια; Το αντίθετο: οι δύο σχολούσαν στις 22:00, μια ώρα προτού φτάσει το Ιντερσίτι στη Λάρισα. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες στη βάρδια, παραδεχόμενη ότι μέχρι τώρα ήταν μόνο ένας. Προκύπτει από πουθενά ότι ο ένας δεν πάτησε το πόδι του και ο άλλος πήγε να πάρει σουβλάκια για τον γιο του; Από πουθενά. Προκύπτει από πουθενά ότι έπρεπε να υπάρχει και τέταρτος, ο επόπτης, αλλά αυτός γλένταγε σε τσιπουράδικο; Από πουθενά. Ποιος επέτρεψε στον άριστο μαθητή του Γκέμπελς να εξαπολύει αυτές τις βρομιές; Ο Παπαδάκης στο πρωινάδικό του. Να πούμε πως αυτά δεν περνάνε; Να το πούμε. Να προσθέσουμε και για τον πανικό τους, που τους οδηγεί σε τέτοιες τερατωδίες. Το γεγονός, όμως, δεν αλλάζει. Αυτοί οι αδίστακτοι εξουσιαστές είναι ικανοί για κάθε έγκλημα)

  • Η εθνική μας γιαγιά μαλώνει τα παιδάκια

    20 Μαρ 2023, 07:00
    Το σύνθημα «δεν ήταν κακιά η ώρα, είναι κακιά η χώρα» που ακούστηκε στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου, ήταν, δεδομένων των συνθηκών, απολύτως δικαιολογημένο. Την ίδια στιγμή, ίσως εκφράζει μια απαξίωση που δεν μας οδηγεί εκεί όπου θέλουμε να πάμε: σε μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία με αξιοκρατία και λογοδοσία. (…) Με λίγα λόγια, το σύνθημα και το σχετικό συναίσθημα μπορούν να αποβούν αντιπαραγωγικά· να μας ακινητοποιήσουν σ’ ένα τέλμα. Ιδιαίτερα όταν τα εκφράζουν νεαρά άτομα τα οποία θα κληθούν να διορθώσουν ό,τι πηγαίνει τόσο στραβά στη χώρα μας: φοβάμαι ότι διαιωνίζουμε από γενιά σε γενιά την απέχθεια του εαυτού, τη μεμψιμοιρία, το αίσθημα της ανημπόριας και της ματαιότητας. Αν πιστεύουμε ότι η χώρα είναι «κακιά», είμαστε επιρρεπείς στην ηττοπάθεια· στις εκδηλώσεις του εμφυλίου πολέμου – με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προσπαθούμε αρκετά, όχι μόνο να μην ενδιαφερόμαστε αρκετά, αλλά και να γινόμαστε καταστροφικοί, βάνδαλοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. (…) Κατηγορώντας ολόκληρη τη χώρα, επιτείνουμε την παθολογία της: την παθολογία ότι σπανίως αποδίδονται ατομικές ευθύνες, του ότι σπανίως λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις, του ότι κανείς δεν σηκώνει το κεφάλι του μέσα στον όχλο εφόσον απειλείται με αποκεφαλισμό. Κυρίως, την παθολογία του ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει μερικούς προκειμένου να επιβάλει το σωστό και το δίκαιο.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    (Ακούτε, παιδάκια, τι σας λέει η γιαγιά Σώτη; Αντί να ονειρεύεστε επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους που θα τσακίσουν το σύστημα που έκανε τη χώρα κακιά, στρωθείτε στη δουλειά. Να κάνετε τα μαθήματά σας και ν’ ακούτε τη γιαγιά Σώτη. Οχι επαναστατικές σκέψεις. Τα πέρασε για λίγο και η γιαγιά Σώτη στα νιάτα της, αλλά σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να δουλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό, την αξιοκρατία, το κέρδος, αυτή την κινητήρια δύναμη των κοινωνιών. Οι άξιοι θα πάνε μπροστά και θ’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Οι μίζεροι θα μείνουν στάσιμοι, αν όχι περιθωριοποιημένοι. Κι αν επιμένουν να μεταφέρουν τη μιζέρια τους στους δρόμους, ένα καλό μπερντάχι από τα ΜΑΤ θα τους συνεφέρει. Α, ας τις πει κάποιος/α της γιαγιάς, πως όταν οι νέοι μιλάνε για την «κακιά χώρα», δεν αναφέρονται συλλήβδην στους κατοίκους της, δεν αναφέρονται σ’ εκείνους που ανταλλάσσουν την εργασία τους με μέσα συντήρησης. Αναφέρονται στα καπιταλιστικά παράσιτα, στην αστική πολιτική και στα ΑΡΔάκια που έχουν αναλάβει εργολαβικά –με καλά συμβόλαια- την υπεράσπιση αυτού του συστήματος και τη συκοφάντηση κάθε ανατρεπτικής φωνής και πράξης. Kι αν η γιαγιά Σώτη προσποιηθεί ότι δεν ξέρει τι είναι τα ΑΡΔάκια, πείτε το της και ολογράφως: Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιολόγοι)

  • Ο γκαϊλές* ενός πλασιέ νανογιλέκων

    16 Μαρ 2023, 12:44
    Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είμαι καπιταλιστής και διαφημίζω την καπιταλιστική μου συνείδηση και την πίστη μου στην ικανότητα του καπιταλισμού να προωθεί τις κοινωνίες προς την πρόοδο. Ο καπιταλισμός όμως για να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και ο ανταγωνισμός για να λειτουργεί πρέπει να μην υπάρχει στρέβλωση της αγοράς με διαφόρων ειδών τεχνάσματα. Δεν αναφέρομαι στο marketing και στη διαφήμιση, αναφέρομαι σε τεχνάσματα παραπλανητικά τα οποία τελικά νοθεύοντας τον ανταγωνισμό νοθεύουν την ίδια τη λειτουργία του συστήματος της οικονομίας.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    («Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αδωνι Γεωργιάδη στην ψηφιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με θέμα "Προστασία καταναλωτή: η σωστή ενημέρωση όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές"». Χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ τους όρους «καπιταλιστές», «καπιταλισμός» και τα παράγωγά τους; Ποτέ των ποτών. Οι όροι που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές είναι ευφημιστικοί: «επιχειρείν», «επιχειρηματίες», «επιχειρηματικότητα», «επενδυτές», «αγορά», «οικονομία της αγοράς», «συντελεστές της παραγωγής» και τα παρόμοια. Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης, όμως, έχει το δικό του... γκαϊλέ. Παριστάνει τον αντιμαρξιστή... διανοούμενο και θέλει να «τη λέει» στους μαρξιστές: χτυπάτε τον καπιταλισμό και τους καπιταλιστές εσείς; Περήφανος καπιταλιστής εγώ. Από την άλλη, αυτός, ένας τηλεπλασιέ νανογιλέκων, κολακεύεται να συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του στους μεγάλους καπιταλιστές. Και να τους γλείφει σαν σκυλάκι του καναπέ. Οι μεγάλοι καπιταλιστές, από την άλλη, κατά κανόνα σιχαίνονται κάτι τέτοιους τύπους. Τους θεωρούν ελεεινούς. Ως πρακτικοί άνθρωποι, όμως, τους ανέχονται γιατί τους κάνουν τη δουλειά. Την πολύ βρόμικη δουλειά.

    * Γκαϊλές: τουρκικής προέλευσης λέξη που υποδηλώνει το ζόρι, την αγωνία, τον νταλκά, τη σκοτούρα, τη βαθιά επιθυμία που γίνεται βάρος)

  • Εμείς μιλάμε για ζωές, αυτοί μιλούν για ψήφους

    13 Μαρ 2023, 19:59
    Εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καλέσει κάθε δημοκρατικό πολίτη να μετατρέψει τη σωρευμένη οργή και απογοήτευσή του σε θετική πολιτική δράση. Μετά τα Τέμπη αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο και ταυτόχρονα ακόμη πιο επείγον. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως λέει η τελευταία γραμμή άμυνας της ΝΔ. Γιατί η κοινωνία, η χώρα, τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα. Και κυρίως δικαιοσύνη.

    Ολγα Γεροβασίλη

    (Από τις στήλες του «Βήματος της Κυριακής» έστειλε το… κριτικό μήνυμα προς «κάθε δημοκρατικό πολίτη» το μεγαλοστέλεχος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς το περιεχόμενο της «θετικής πολιτικής δράσης», που ζητούν οι συριζαίοι, αντί «της σωρευμένης οργής και απογοήτευσής». Αρκεί να πέσει στην κάλπη το μαγικό χαρτάκι με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» πάνω-πάνω. Το μήνυμα είναι ευανάγνωστο: «Μαζευτείτε, μην αναλώνεστε σε διαμαρτυρίες, μην σκέφτεστε πώς θα κάνετε το σύστημα να πληρώσει, κατεβείτε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ». Για ποιο λόγο ΣΥΡΙΖΑ; «Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Tέτοιο θράσος. Δικιά τους δεν ήταν η Δούρου που μετά τον πνιγμό τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα έλεγε πως απλά της έκατσε η στραβή στη βάρδια της; Ο Τσίπρας δεν ήταν που έκανε τηλεοπτικό σόου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ γνώριζαν ήδη ότι στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι υπάρχουν πολλοί νεκροί; Ο Τζανακόπουλος με τον Τόσκα δεν οργάνωσαν γκεμπελίστικο σόου, με τις φωτίτσες που άναβαν στον ψηφιακό πίνακα, για ν' αποδείξουν πως υπήρχε ευρύ σχέδιο εμπρησμών, γι' αυτό δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καλύτερο στο Μάτι; Την υπουργό Προ Πο, Γεροβασίλη, που διαδέχτηκε τον Τόσκα, δεν επικαλούνταν ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που προσπαθούσε να εκβιάσει ωμά τον δικαστικό πραγματογνώμονα - αξιωματικό της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια για τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες στο μαρτυρικό θάνατο τόσων ανθρώπων στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οργανώνοντας φιέστα Τσίπρα-Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κορόιδευε τον κόσμο ότι φέρνει γρήγορα τρένα, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν πολύ χειρότερη σε σχέση με τη δεκαετία του '60; Πρόκειται για γαϊδούρια. Αυτά τα κοινωνικά γαϊδούρια ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους, την ώρα που ο ελληνικός λαός μιλάει για τις τόσες αδικοχαμένες ζωές και βγαίνει στο δρόμο κραυγάζοντας «οι ζωές μας μετράνε»)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo