Οι δήμοι είναι το μακρύ χέρι του αστικού κράτους. Από φοροεισπράχτορες και φορομπήχτες, διαπλεκόμενοι με εργολάβους και συμφέροντα, μέχρι την αδιαφορία και ουσιαστικά το πατρονάρισμα των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων, που κάνουν μπίζνες με το εμπόριο των ζώων συντροφιάς.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που είναι και εργοδότες άγρια εκμεταλλευόμενων εργαζόμενων (π.χ. καθαρίστριες), τους οποίους απασχολούν στις «κοινωφελείς επιχειρήσεις» υπό καθεστώς μαύρης εργασίας.
Την καταγγελία κάνει η ΟΙΕΛΕ και αφορά καθηγητή Ιταλικών που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας «απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία και ‘’μαύρες’’ οικονομικές δραστηριότητες στο Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης (ΔΗΚΕΠΙ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κορυδαλλού».
Η περίπτωση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ασφαλώς και δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, αλλά και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου έχουν ξασαλώσει και αέρα στα πανιά τους έχει βάλει ειδικά τα τελευταία χρόνια η αγρίως νεοφιλελεύθερη πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στα τέλη του 2022 συνάδελφός μας, Καθηγητής Ιταλικών, κοινοποίησε επιστολές στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβούλιου, στους Δημοτικούς Συμβούλους, την ΚΕΔΚΟ και την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορυδαλλού και στη συνέχεια καταγγελίες στον ΕΦKΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας με θέμα ‘’Απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία και «μαύρες» οικονομικές δραστηριότητες στο Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης (ΔΗΚΕΠΙ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κορυδαλλού’’.
Ο συνάδελφος απευθύνθηκε στην ΟΙΕΛΕ για υποστήριξη και στην εργατική διαφορά που έλαβε χώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας παραστάθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Σαρρής.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου και πρόεδρος της ΚΕΔΚΟ παραδέχθηκε τo δίκαιο του αιτήματος του συναδέλφου. Στο σχετικό υπόμνημα (24/01/2023) που υπέβαλε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της συζήτησης της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας ανέφερε: ‘’Δημιουργείται μείζον ζήτημα από το γεγονός ότι μία Κοινωφελής Επιχείρηση ενός Δήμου απασχολεί εργαζόμενους χωρίς να τους αμείβει και να τους ασφαλίζει. Αναφέρθηκε, μάλιστα, από τον ……… ότι διδάσκονταν και άλλα μαθήματα εκτός των Ιταλικών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, η Πληροφορική (…). Είναι σημαντικό, η Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε καταγγελία’’.
Ο συνάδελφος τελικά δικαιώθηκε, το ερώτημα όμως παραμένει. Πόσοι άλλοι εκπαιδευτικοί εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να τολμούν να το καταγγείλουν;
Το μεγάλο έλλειμμα εποπτείας και ελέγχων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αποθρασύνει ιδιοκτήτες σχολείων, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών. Φαίνεται όμως πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε Δημοτικές Επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να καταγράφονται, συνεχώς, φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας με κόστος και για τους εργαζόμενους και για τα Δημόσια Ταμεία».