Τουλάχιστον «περίεργη» είναι η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο-έκτρωμα των Μητσοτάκη-Κεραμέως και αφορά στον αποκλεισμό εκπαιδευτικών από νέο διορισμό ή πρόσληψη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Και εξηγούμαστε:
- Η προηγούμενη διάταξη της παρ. 5Α του άρθρου 62 του Ν. 4589, που τροποποιείται με την τροπολογία, ήταν απολύτως σαφής: Αφορούσε τον αποκλεισμό από τους διορισμούς και τις προσλήψεις -κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη- μόνο των εκπαιδευτικών και των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται:
«5Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη. Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων».
- Η τροπολογία, που τροποποιεί αυτήν τη διάταξη είναι ένα κείμενο νομικά ασαφές. Που η ασυνταξία του δεν οφείλεται μάλλον στις περιορισμένες δυνατότητες του συντάκτη του, αλλά στο γεγονός ότι θέλει να ανοίξει πόρτες και παράθυρα στο μη διορισμό ή στις απολύσεις εκπαιδευτικών για «αδιευκρίνιστους» λόγους. Διότι εάν επρόκειτο για ταυτόσημη αιτιολογία αποκλεισμού (διορίζονται και δεν αποδέχονται το διορισμό ή αποδέχονται και παραιτούνται στη συνέχεια) δεν υπήρχε λόγος τροποποίησης.
Παραθέτουμε το κείμενο:
«5Α. Εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π., οι οποίοι έχουν διοριστεί ή διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το παρόν, ανεξαρτήτως του αν έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν υπηρεσία ή όχι, αποκλείονται από νέο διορισμό ή πρόσληψη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τρία (3) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν το Τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων».
Κοντολογίς, η ασάφεια «ανεξαρτήτως του αν έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν υπηρεσία ή όχι» μας βάζει σε δυσάρεστες σκέψεις. Τι θέλει, λοιπόν, να πει ο «ποιητής»; Πέρα από τη μη αποδοχή του διορισμού ή την αποδοχή και στη συνέχεια παραίτηση υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που συνδέονται ας πούμε με την αξιολόγηση;
Για την οποία αξιολόγηση («δόκιμοι» εκπαιδευτικοί οι νεοδιόριστοι) έχουν εκφραστεί από τους εκπαιδευτικούς σφοδρές αντιδράσεις γι’ αυτό και οι συντάκτες της τροπολογίας μπουρδουκλώνουν τη διατύπωση για να μην εκφράσουν τις πραγματικές τους προθέσεις (περισσότερα εδώ).