Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τρέμουν την αποχή
  • Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών
  • Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη
  • Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές
  • Ξανά, κ. Λακασά;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Σουηδία: Η απόλυτη χρεοκοπία της στρατηγικής της ανοσίας της αγέλης
Διεθνή Υγεία

Σουηδία: Η απόλυτη χρεοκοπία της στρατηγικής της ανοσίας της αγέλης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Δεκ 2020, 10:45

Την Κυριακή στις 22 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν προέβη σε έκτακτες δηλώσεις για τη διαχείριση της πανδημίας της covid-19. Παραθέτουμε εκτεταμένο απόσπασμα των δηλώσεών του (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας) [1]:

«Σήμερα θέλω να μοιραστώ μερικές λέξεις μαζί σας καθώς μπαίνουμε στο χειμερινό σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο κόσμος έχει αλλάξει μπροστά στα μάτια μας. Στις αρχές αυτής της άνοιξης αντιμετωπίσαμε μια γιγάντια πρόκληση υπό τη μορφή της πανδημίας. Ο νέος κοροναϊός μας ανάγκασε όλους να κάνουμε μεγάλες θυσίες. […] Επρεπε να ακυρώσουμε και να αποφύγουμε τόσα πολλά από την καθημερινότητα. Και σήμερα, στα τέλη Νοέμβρη του 2020, είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Επομένως, θα σας ζητήσω για άλλη μια φορά κάτι πολύ δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο.

Η μικρή ανάπαυλα που έχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου έχει τελειώσει. Οι γείτονες και οι φίλοι μπορούσαν να βγουν έξω και να απολαμβάνουν τον καφέ τους. Μπορούσαμε να συναντήσουμε τους ευάλωτους συγγενείς μας στον καθαρό αέρα. Η ζωή δεν κυλούσε ως συνήθως, αλλά υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια των όμορφων καλοκαιρινών ημερών που σχεδόν όλα έμοιαζαν έτσι [..].

Τώρα είναι Νοέμβρης. Η ανθρώπινη υγεία και οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο. Και ο κίνδυνος μεγαλώνει. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται. Ολο και περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα ασθενών με σοβαρή νόσο. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν.

Ας θυμηθούμε ότι πάνω από 6.000 άτομα στη Σουηδία έχουν ήδη πεθάνει από covid-19. Ας θυμηθούμε ότι για κάθε νεκρό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει έναν αγαπημένο γονέα, ένα αγαπημένο παιδί ή έναν αγαπημένο φίλο. Ας θυμηθούμε πόσο προετοιμασμένο ήταν το προσωπικό νοσηλείας και φροντίδας (σ.σ. εννοεί στα γηροκομεία). Και ας θυμηθούμε ότι εξακολουθούν να αγωνίζονται, μέρα και νύχτα, για να σώσουν ζωές. [..]

Γνωρίζουμε πως να επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη εξάπλωσης της λοίμωξης. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Το κάναμε αυτή την άνοιξη. Στη συνέχεια, όταν ο κοροναϊός ήρθε στη χώρα μας, συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη. […] Το κάναμε μαζί. Αυτή είναι η δύναμή μας, η δύναμη της Σουηδίας. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, πάρα πολλοί έχουν παραμελήσει να ακολουθήσουν τις συμβουλές και τις συστάσεις. Αλλά τώρα βλέπουμε πως οι άνθρωποι αρχίζουν να αναλαμβάνουν ξανά την ευθύνη. Πως μειώνονται οι μετακινήσεις και αυξάνεται η εργασία στο σπίτι. Συνεχίστε και επιμείνετε. Ολοι πρέπει να κάνουμε περισσότερο. Εξαρτάται από τον καθένα από σας. […]».

Πρωθυπουργικό διάγγελμα Στέφαν Λέβεν

Για την απρόσκοπτη κερδοφορία του σουηδικού κεφαλαίου η σουηδική κυβέρνηση προτίμησε να θυσιάσει 6.000 νεκρούς, παρά να λάβει οριζόντια περιοριστικά μέτρα, όπως έπραξαν όλες οι χώρες της Eυρώπης. Αυτή η αγριανθρωπική πολιτική ταξικής διαχείρισης, που μάλλον φασισμό θυμίζει και όχι «κοινωνικό κράτος» και «σοσιαλδημοκρατία», έγινε στο όνομα του μεγαλείου, της δύναμης της Σουηδίας. Και πράγματι, η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών, ανάμεσά τους απλοί εργαζόμενοι, καμαρώνουν μέχρι τώρα, επειδή σε αντίθεση με όλη την ηπειρωτική Ευρώπη αυτοί είχαν τη δυνατότητα να πίνουν ανάλαφροι τον καφέ τους και το ποτό τους στα μπαράκια και να τρώνε στα εστιατόρια, την ίδια στιγμή που οι γονείς τους πάλευαν με το χάρο στα γηροκομεία. Γιατί η ζωή, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζεται. Γιατί ο σουηδικός ιμπεριαλισμός έχει καταφέρει σε αυτή τη χώρα να συντρίψει κάθε ιστό ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, διαφθείροντας τους νέους εργαζόμενους με στεγαστικά επιδόματα και ψίχουλα από τα υπερκέρδη που εξασφαλίζει από την εξαγωγή κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη.

Ανοσία 7% με αντάλλαγμα… 6.000 νεκρούς

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αντανακλούν ξεκάθαρα το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το μακάβριο πείραμα της Σουηδίας έχει χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά. Η επιπεδοποίηση της καμπύλης για την οποία καμαρώνει ο Στέφαν Λέβεν, δεν είναι τίποτε άλλο από την χρονική εξάπλωση των νεκρών στο ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας, έτσι ώστε το εθνικό σύστημα υγείας να μη φτάσει στη πλήρη κατάρρευση. Το ανοιξιάτικο κύμα της πανδημίας ολοκλήρωσε ανεμπόδιστα τον πλήρη κύκλο του στη Σουηδία και οδήγησε σε λουτρό αίματος στα γηροκομεία και στις εντατικές. Η περιβόητη ανοσία που δήθεν θα αποκτούσε ο πληθυσμός από αυτό το μακάβριο πείραμα δεν φτάνει ούτε το… 10%. Οταν η ανοσία της αγέλης χρειάζεται τουλάχιστον 60%.

To αποτέλεσμα ήταν η Σουηδία να έχει 6.000 νεκρούς στο ανοιξιάτικό κύμα και να αποκτήσει ασήμαντη ανοσία. Οι αδίστακτοι κυβερνώντες της Σουηδίας έπαιξαν στα ζάρια τις ζωές των συνταξιούχων για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν τις λιγότερες απώλειες στα κέρδη του κεφαλαίου και τώρα κινδυνεύουν με την εκτίναξη ενός νέου θανατηφόρου πανδημικού κύματος που θα σαρώσει τη Σουηδία και θα προκαλέσει αναπόφευκτα και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη δημοσίευση στις 27 Νοεμβρίου στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό the BMJ με τίτλο: «Covid-19, τι μας δίδαξε η Σουηδία για το δεύτερο κύμα», διαβάζουμε[2]:

«Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας προέβλεψε ότι το 40% του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα είχε την ασθένεια και θα αποκτήσει προστατευτικά αντισώματα έως τον Μάιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μελέτες αντισωμάτων που δημοσιεύtηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου για δείγματα που συλλέχθηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το πραγματικό ποσοστό για τυχαίες δοκιμές αντισωμάτων ήταν μόνο 11,4% για τη Στοκχόλμη, 6,3% για το Γκέτεμποργκ και 7,1% για ολόκληρη τη Σουηδία».

Μέχρι τα τέλη Ιούνη, η Σουηδία είχε 7,1% επιπολασμό (ποσοστό αντισωμάτων στο συνολικό της πληθυσμό). Τα νούμερα αυτά επαληθεύονται και από άλλες πηγές με απλή σύγκριση με την κατάσταση στο Βέλγιο. Το Βέλγιο, με πληθυσμό περίπου ίσο με αυτόν της Σουηδίας, είχε στις αρχές Ιούνη 8% επιπολασμό [3] και περίπου τους διπλάσιους νεκρούς (Σουηδία 4.628 νεκροί, Βέλγιο 9.358 νεκροί).

Τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε μια θνητότητα κοντά στο 0.8%. Από τον Σεπτέμβρη, αξιόπιστες μελέτες επιπολασμού δείχνουν ότι η θνητότητα (ως ποσοστό του συνόλου που μολύνεται από τον ιό) στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 0.8% μέχρι 1%, με την μεταβολή της από χώρα σε χώρα να είναι της τάξης του 0.1% και να εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού [4]. Επομένως, το σύνολο των νεκρών σε κάθε χώρα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό των κατοίκων που μολύνονται από τον ιό.

Η Σουηδία τα πήγε καλύτερα από το Βέλγιο στο ανοιξιάτικο κύμα γιατί η εξάπλωση του ιού ήταν πολύ μικρότερη εντός του εδάφους της. Η Σουηδία είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχει τεράστιο αστικό ιστό. Το γεγονός αυτό απλώς δυσχεραίνει την εξάπλωση του ιού, ειδικά στο ανοιξιάτικο και θερινό κύμα. Αλλά η Σουηδία δεν είναι η μόνη αραιοκατοικημένη χώρα. Ολες οι σκανδιναβικές χώρες είναι. Σε αντίθεση, όμως, με τη Σουηδία, η Δανία είχε μέχρι και τον Ιούνη 600 νεκρούς και η Φιλλανδία 320 τον Ιούνη. Σε αντίθεση με τη Σουηδία, οι δυο αυτές χώρες εφάρμοσαν λοκντάουν και μείωσαν σημαντικά την εξάπλωση του ιού.

Από την έναρξη του φθινοπώρου, τα κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι εκτινάσσονται σταθερά στη Σουηδία. Την 1η Δεκέμβρη οι ασθενείς με covid-19 στις Eντατικές εμφανίζονταν να είναι 237 [5]. Oμως, πλην της σουηδικής κυβέρνησης κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει με τους νεκρούς στην Σουηδία καθημερινά. Οπως έχουν αναδείξει και «διεθνείς παρατηρητές», η Σουηδία καθυστερεί πάνω από ένα μήνα να επικαιροποιήσει τα διαγράμματα των καθημερινών νεκρών [6].

Διάγραμμα καθημερινών νεκρών όπως παρουσιαζόταν στις 30 Οκτώβρη και στις 12 Νοέμβρη μετά την επικαιροποίηση

Ετσι, κάθε φορά που κάποιος κοιτάει τα διαγράμματα των νεκρών καθημερινά, τις τελευταίες 10 μέρες, είναι σαν να βλέπει μείωσή τους, ενώ στην πραγματικότητα επικαιροποιούνται ακόμη οι τιμές του τελευταίου μήνα και βαθμιαία αλλάζει η εικόνα. Αυτό, όμως, δεν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Ολες οι χώρες στην Ευρώπη ενημερώνουν τους πολίτες τους για τους νεκρούς καθημερινά. Αυτό το πράγμα δε συμβαίνει στη Σουηδία και δε συμβαίνει για ευνόητους λόγους: η κυβέρνηση αποφεύγει να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας. Πολύ πιθανόν να επικαιροποιήσει σημαντικά τους θανάτους, όταν θα ετοιμάζεται για σκληρότερα περιοριστικά μέτρα. Hδη στις 24 Νοέμβρη οι νεκροί εμφανίζονται 60.

Το χειμερινό κύμα έχει χτυπήσει ήδη βαριά τη Σουηδία, με χρονική καθυστέρηση 20 ημερών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τώρα τα σκληρότερα οριζόντια περιοριστικά μέτρα ίσως να είναι μονόδρομος προκειμένου να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα υγείας της Σουηδίας στο χειμερινό κύμα, όπου η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται ριζικά λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας. Ηδη πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα Λύκεια από τη Δευτέρα [7].

Ο πρωθυπουργός, με την έκτακτη τηλεοπτική του εμφάνιση, απλώς προλειαίνει το έδαφος, όπως συνέβη σε όλες χώρες της Ευρώπης προτού πάρουν την απόφαση για λοκντάουν. Οπως είδαμε, στο διάγγελμά του αποδίδει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας σε όλους τους Σουηδούς που πρέπει να είναι «περήφανοι» που η χώρα επιπεδοποίησε την καμπύλη! Επίσης, αποδίδει δημόσια την ύπαρξη του χειμερινού κύματος στη χαλάρωση του πληθυσμού στα περιοριστικά μέτρα, τα οποία βέβαια δεν είναι τίποτε άλλο από απλή διατήρηση αποστάσεων.

Το εξιλαστήριο θύμα: Αντρες Τέγκνελ, ο «Τσιόδρας» της Σουηδίας

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού άρχισε να διαχέεται από τα παπαγαλάκια των σουηδικών ΜΜΕ ότι υπάρχει δυσφορία του πρωθυπουργού για την πολιτική διαχείρισης, που χρεώνεται από τα παπαγαλάκια αποκλειστικά στον επικεφαλής επιδημιολόγο της «εθνικής επιτροπής» της Σουηδίας, Αντρες Τέγκνελ. Το εξιλαστήριο θύμα έχει βρεθεί και ήδη έχει μπει στο στόχαστρο. Η εκτίναξη ενός χειμερινού κύματος με υπερδιπλάσιους νεκρούς από το ανοιξιάτικο θα είναι τραγωδία για τη Σουηδία. Αν η Σουηδία πάρει μέτρα λοκντάουν για να αποσοβήσει αυτό το ενδεχόμενο, τότε οι 6.000 νεκροί του πρώτου ανοιξιάτικου κύματος δε θα δικαιολογούνται παρά μόνο ως προμελετημένο κρατικό έγκλημα. Και κάποιος πρέπει να χρεωθεί την ευθύνη.

Αντρες Τέγκνελ αρισερά, Στέφαν Λέβεν δεξιά

Με την γνώριμη στα μέρη μας λακέδικη γλώσσα τους, τα παπαγαλάκια της εξουσίας, που ταΐζονται μόνιμα με μπόλικο χρήμα από κρατικές διαφημίσεις, προσπαθούν να απομακρύνουν από το κάδρο της ευθύνης τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την τρίτη μεγαλύτερη σουηδική καθημερινή εφημερίδα Svenska Dagbladet [8], «το “σουηδικό μοντέλο” στη διαχείριση του κοροναϊού έχει προκαλέσει θαυμασμό σε όλο τον κόσμο. Ομως, καθώς ένα δεύτερο κύμα σαρώνει τώρα τη χώρα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον κρατικό επιδημιολόγο»,

Ο Αντρες Τέγκνελ είναι διεθνώς γνωστός ως ο ιθύνων νους της στρατηγικής διαχείρισης που επέλεξε η Σουηδία εξαρχής. Η πολιτική αυτή, βέβαια, δεν αφορά μόνο τον ίδιο και την προσωπική του εκτίμηση. Αφορά ολόκληρο το σύστημα υγειονομικών θεσμών και διαχείρισης κρίσεων της Σουηδίας και την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις επιστημόνων στη Σουηδία ήταν ελάχιστες και σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ τάχθηκαν υπέρ της.

Το τρίπτυχο του Τέγκνελ ήταν: ατομική ευθύνη, αποστάσεις, συστάσεις. Παρουσιαζόταν από τα διεθνή και ντόπια παπαγαλάκια της ακραίας πτέρυγας του κεφαλαίου ως απαύγασμα του φιλελευθερισμού, που συνδυάζει τις ατομικές ελευθερίες με τη συμμόρφωση των υπεύθυνων πολιτών σε ένα «σοβαρό» κράτος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της υγειονομικής κρίσης, προμελετημένα, ο Τέγκνελ υποβίβαζε τον κίνδυνο και τη θνητότητα του ιού, με το μόνιμο επιχείρημα: «δεν υπάρχουν στοιχεία, δεδομένα»! Οταν γινόταν ο χαμός τον Απρίλη, με εκατό νεκρούς τη μέρα, ο Τέγκνελ και οι οπαδοί του έδειχαν με το δάκτυλο το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία. Οταν τους υποδείκνυαν ότι δεν φαίνεται πουθενά η ανοσία, ο Τέγκνελ απαντούσε: «θα δούμε στο τέλος», «η στρατηγική μας είναι η μόνη που εγγυάται σταθερότητα μακροπρόθεσμα», υπονοώντας ότι η Σουηδία θα αποκτήσει ταχύτερα από τις άλλες χώρες ανοσία αγέλης. Οταν σε όλη την Ευρώπη πήραν επιτέλους την απόφαση να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, ο Τέγκνελ επέμενε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Σουηδία, με αστείες αιτιάσεις.

Οποιος αντιδρούσε στη στρατηγική της χρονικής εξάπλωσης των νεκρών, όποιος φορούσε μάσκα, ήταν σχεδόν σαν «αιρετικός» και «προδότης» στη Σουηδία. Οι μαρτυρίες είναι άφθονες στα διεθνή Μέσα. Παρότι η στρατηγική που ακολούθησε ο Τέγκνελ είναι ξεκάθαρα η στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», όπως πρωτοδιατυπώθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια από το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία, ο Τέγκνελ δεν υιοθέτησε ποτέ τον όρο, σκόπιμα, προκειμένου να εμφανίζει το μοντέλο διαχείρισης στην κοινή γνώμη της Σουηδίας ως κάτι ξεχωριστό, πρωτότυπο και μοναδικό για τη χώρα του. Τα σουηδικά ΜΜΕ του παρείχαν απόλυτη κάλυψη στο έγκλημα. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Σε απανωτές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τέγκνελ αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε ρήξη με τον πρωθυπουργό. Ομως, ο σχετικός θόρυβος έχει γίνει και σε ανύποπτο χρόνο ο κύριος Τέγκνελ θα πρέπει να εξηγήσει τι πήγε στραβά. Η Σουηδία χρειάζεται την πολιτική σταθερότητα στο κοινοβουλευτικό της σύστημα για να διατηρεί σφιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά γκέμια στο «πόπολο» και ένας επιδημιολόγος, μέχρι πρότινος προβεβλημένος από τα σουηδικά ΜΜΕ ως στρατηγός, η αυθεντία του «θαύματος» της Σουηδίας, είναι ο καλύτερος αποδιοπομπαίος τράγος για να διασωθεί το κύρος του πρωθυπουργού.

ΠΟΥ: ο θλιβερός υπερασπιστής του σουηδικού πειράματος

Κι, όμως, υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν το σουηδικό πείραμα αμέσως μετά το πέρας του ανοιξιάτικού κύματος και αυτές τις φωνές δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Πρώτος και καλύτερος ο Μάϊκ Ραϊαν, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ. Εχουμε προβεί ήδη στις απαραίτητες συστάσεις στους αναγνώστες της Κόντρας για τον κύριο Ράϊαν στο άρθρο της Κόντρας με τίτλο Εκτελεστικός Διευθυντής ΠΟΥ: «Εάν ο COVID-19 ήταν τυπική γρίπη, ο ΠΟΥ θα είχε κηρύξει πανδημία “αιώνες πριν”»!

Από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς αμέσως τι καλόπαιδο είναι ο Μάϊκ. Ο τύπος, λοιπόν, επανήλθε δριμύτερος στα τέλη Αυγούστου για να πει τα εξής (σ.σ.: οι επισημάνσεις δικές μας):

«Μπορώ να ξεκινήσω, σίγουρα, από τη σουηδική προοπτική. Νομίζω ότι ακόμη και στη Σουηδία, ο Αντρες Τέγκνελ και η ομάδα εκεί έχουν κάνει καλή δουλειά. Αυτοί, από μόνοι τους, δήλωσαν ότι παρά τα μέτρα που έλαβαν, το πρόβλημά τους δεν ήταν η επαρκής προστασία για τα γηροκομεία και είδαν πολύ υψηλά ποσοστά θανάτου λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είχαν επίσης προβλήματα με τη μετάδοση μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων. Κανείς δεν έχει περάσει από αυτήν την πανδημία με μια τέλεια στρατηγική. Ολοι μαθαίνουν για τον ιό.

Η προσέγγιση στη Σουηδία και, πάλι, υπάρχει μια παρανόηση ότι η Σουηδία δεν έχει εφαρμόσει μέτρα ελέγχου. Η Σουηδία έχει εφαρμόσει αρκετά ισχυρά μέτρα ελέγχου για την covid, αλλά αυτό που έχει κάνει κυρίως, είναι να βασιστεί σε άτομα και κοινότητες για να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της κυβέρνησης και προσπάθησε να αποφύγει την επιβολή υποχρεωτικών λοκντάουν […]

Αυτό βασίζεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, ιστορικά, μεταξύ της κυβέρνησης στη Σουηδία και του ίδιου του πληθυσμού της, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν ο σουηδικός λαός και η σουηδική κυβέρνηση. Αυτή είναι η κοινωνική σύμβαση στη Σουηδία. Αλλά, είναι λάθος να υποδηλώνουμε ότι η Σουηδία είχε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είχε μια προσέγγιση της ελαφριάς ρύθμισης της διαδικασίας. Σε αυτή τη διαδικασία, υπέφεραν από υψηλά ποσοστά θανάτου σε γηροκομεία και, σύμφωνα με δική τους παραδοχή, είπαν ότι αυτό από μόνο του ήταν λάθος να μην παρέχεται επαρκής υποστηρικτική φροντίδα ή προστασία σε αυτές τις καταστάσεις. Νομίζω ότι στην περίπτωση αυτήν πολλές πολλές χώρες εξεπλάγησαν από τα υψηλά ποσοστά θανάτου και τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης στα γηροκομεία μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Ετσι, από αυτή την άποψη, όλοι πρέπει να μάθουμε πώς να ζήσουμε με αυτόν τον ιό. Εχω πει σε προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου ότι υπάρχει ένα σημείο στο οποίο εμείς μαθαίνοντας να ζούμε με τον ιό, προσπαθούμε και βρίσκουμε έναν τρόπο να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές ενώ ταυτόχρονα σπάζουμε τις αλυσίδες μετάδοσης και τον έλεγχο της λοίμωξης».

Για άλλη μια φορά ο Ράϊαν ανέλαβε χρέη συνηγόρου του διαβόλου. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του στον ΠΟΥ: είτε να καθησυχάζει εγκληματικά τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δε χρειάζεται κήρυξη πανδημίας, υποτιμώντας την επικινδυνότητα του νέου ιού, είτε να εξωραΐζει τα εγκλήματα των κυβερνήσεων σε βάρος των συνταξιούχων στα γηροκομεία. Γιατί, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει στην Κόντρα, σε έξαρση της πανδημίας δεν υπάρχει αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Τα γηροκομεία είναι εντελώς απροστάτευτα. Οι εργαζόμενοι σε αυτά σπάνια κάνουν τεστ. Κανείς δεν τους υποχρεώνει να κάνουν, γιατί τα τεστ για μια μέτρια επιχείρηση μπορεί να απαιτούν 20.000 ευρώ για… δυο φορές το μήνα. Για να μπορούν να έχουν αποτελεσματικότητα τα τεστ θα έπρεπε να γίνονται κάθε 2-3 μέρες σε όλους τους εργαζόμενους και να έχουν αποτέλεσμα εντός της μέρας που διενεργήθηκαν. Επομένως, οι τρόφιμοι των γηροκομείων είναι πλήρως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο και πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αν έμεναν σε δικές τους οικίες, αφού τα γηροκομεία είναι χώροι συνωστισμού και πυριτιδαποθήκη για τον ιό. Ηδη στη Σουηδία, όπως και στη Γαλλία, όπως σε όλη την Ευρώπη, ο ιός «θερίζει» στα γηροκομεία. Πάνω από τους μισούς νεκρούς στη Γαλλία, στην τελευταία καταγραφή στις 4 Δεκέμβρη, προέρχονται από γηροκομεία και από τους σταθμούς πρώτων βοηθειών στα επείγοντα των νοσοκομείων, που στη Γαλλία είναι αρκετά ενισχυμένα ως ξεχωριστά συστήματα περίθαλψης πριν από τα νοσοκομεία [10].

Αναφορές

[1] https://www.regeringen.se/tal/2020/11/statsminister-stefan-lofvens-tal-till-nationen-den-22-november-2020/?fbclid=IwAR0-S6tUiMjmvYuWSRxTKB8hzABaIyO-EG7q_bE3jm77oi9CkTTrd423BKo

[2] https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4456

[3] (48) Coronavirus-Update: There is glory in prevention | NDR.de – Nachrichten – NDR Info

Από επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής ιολόγο του γερμανικού κράτους τον Κριστιάν Ντρόστεν, 11 Ιούνη. Παραθέτουμε απόσπασμα: «Βλέπουμε μεγάλες διαφορές στις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ.: όσον φορά την ποσοστιαία μόλυνση του πληθυσμού). Αυστρία 0,7% του πληθυσμού, Νορβηγία 0,4%, Δανία 1%, Βέλγιο 8%».

[4] www.swp.de/panorama/corona-grippe-tote-vergleich-welt-deutschland-usa-infektionsterblichkeit-sterblichkeit-drosten-studie-ndr-podcast-coronavirus-update-51938780.html

Επίσημα στοιχεία που δίνονται σε επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής ιολόγο του γερμανικού κράτους τον Κριστιάν Ντρόστεν. Στις ΗΠΑ η θνητότητα έφτασε το 0,8%. Η θνητότητα της γρίπης ήταν 0,05%. Η θνητότητα εκτιμάται από τον Ντρόστεν στο 1% γιατί έχει περισσότερους ηλικιωμένους σε μεγαλύτερη ηλικία από τις ΗΠΑ.

[5] https://www.thelocal.se/20201201/for-first-time-since-spring-more-than-half-of-swedens-icu-patients-have-covid-19

[6] https://ourworldindata.org/covid-sweden-death-reporting

[7] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sweden-covid-schools-closed-lockdown-b1766304.html

[8] https://www.svd.se/sprickan-vaxer–sa-blev-tegnell-av-med-sitt-veto

[9] https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/covid-19-virtual-press-conference—31-august.pdf?sfvrsn=391fc93a_0

[10] https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

covid-19 ΑΝΟΣΙΑ ΑΓΕΛΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροBrexit: Εν αναμονή εξελίξεων με τα μαχαίρια έξω απ’ τα ζωνάρια…
Επόμενο άρθρο Ο δρόμος προς το σοσιαλισμό περνά από τα… Μνημόνια

Σχετικά Αρθρα

Μεγάλη νίκη των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

Διεθνή 28 Μαρ 2023, 13:57

Μια σύγκρουση στο εσωτερικό του σιωνισμού

Με αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας

Διεθνή 28 Μαρ 2023, 12:18

Πολεμική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Διεθνή 27 Μαρ 2023, 07:00

Γιατί ο Ζελένσκι κατεδάφισε το μνημείο του στρατηγού Βατούτιν;

Διεθνή 26 Μαρ 2023, 11:18

Πανδημία: Αργή μείωση των δεικτών

Εβδομάδα 13-19 Μάρτη 2023

Υγεία 23 Μαρ 2023, 17:32

Κύμα συμπαράστασης στον Roger Waters

Διεθνή 23 Μαρ 2023, 08:24
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τρέμουν την αποχή

30 Μαρ 2023, 14:05
Οικονομία

Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

30 Μαρ 2023, 10:36
Ιστορία

Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

71 χρόνια μετά το έγκλημα του μοναρχοφασισμού

30 Μαρ 2023, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

30 Μαρ 2023, 00:01
Καταστολή

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

29 Μαρ 2023, 20:43
Παιδεία

Ξανά, κ. Λακασά;

29 Μαρ 2023, 18:11
Παιδεία

Κομφούζιο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών των πρώην ΤΕΙ

29 Μαρ 2023, 14:11
Η παπάρα

Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

29 Μαρ 2023, 13:35
Πολιτική

Ο αστυνομικός μηχανισμός προσέφερε ασυλία στους νεοναζιστές εγκληματίες και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

29 Μαρ 2023, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάρτη

29 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

O Edi Rama ίδρυσε σχολή στην Ελλάδα

28 Μαρ 2023, 18:52
Η Αποψή Μας

ΑΠΟΧΗ από τις ΚΑΛΠΕΣ της απάτης – Η ΟΡΓΗ να ξεχυθεί στους ΔΡΟΜΟΥΣ

28 Μαρ 2023, 14:04
Διεθνή

Μεγάλη νίκη των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

28 Μαρ 2023, 13:57
Παιδεία

IKY: εσωτερικά μαχαιρώματα;

28 Μαρ 2023, 13:47
Διεθνή

Μια σύγκρουση στο εσωτερικό του σιωνισμού

Με αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας

28 Μαρ 2023, 12:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάρτη

28 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

Από τις 25 Μάρτη στις 30 Αυγούστου

27 Μαρ 2023, 18:50
Παιδεία

Εξορίζουν το Θέατρο από την εκπαίδευση

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 31/3, 14:30 μμ

27 Μαρ 2023, 13:48
Αθλητισμός

Γήπεδο Μελισσανίδη: Συνεχίζει να «βάζει κώλο» ο Πατούλης, στο κόλπο και ο Μπαλτάκος

27 Μαρ 2023, 13:20
Παιδεία

Κόψτε το λαιμό σας για να δώσετε λύση για τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηλιούπολης 

27 Μαρ 2023, 10:56
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη

    Ημέρα αντισύλληψης.1947: Εκτελούνται τρεις τυπογράφοι της μακεδονικής εφημερίδας "Αγωνιστής".1952: Εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.1970: Βόμβα του Κινήματος 20 Οκτώβρη καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη σχολή Ευελπίδων. Αλλοι δυο μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην Καλλιδρομίου.1972: Εκατοντάδες συλλήψεις νέων στη Θεσσαλονίκη.1977: Βόμβες σε δεκατέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικάνων σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Ιλίσια, Κολωνάκι, Γκύζη και Νέο Κόσμο, άλλες έξι απόπειρες απέτυχαν (ΕΛΑ).1992: Δύο βόμβες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ-1η Μάη).2020: Θάνατος Μανώλη Γλέζου.
  • Σαν σήμερα 29 Μάρτη

    Βιετνάμ: Ημέρα βετεράνων (1973).1906: Απεργία 500.000 εργατών σε Πενσυλβανία, Ιλινόις, Ιντιάνα και Αϊόβα.1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».1970: Καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα.1973: Αποχώρηση των Αμερικανών από το Νότιο Βιετνάμ.1975: Ποινική δίωξη κατά τριών πρωθυπουργών και 97 υπουργών της χούντας, καθώς και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
  • Σαν σήμερα 28 Μάρτη

    Ημέρα του θεάτρου σκιών.1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τα αξιώματα του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και του προέδρου της βουλής.1984: Δολοφονούνται από Αραβα ο β’ μορφωτικός ακόλουθος Κένεθ Χουάιτι και η υπάλληλος Αρτεμις Νικολαΐδη, της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα.1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με οριακή πλειοψηφία 180 ψήφων.
  • Σαν σήμερα 27 Μάρτη

    Ημέρα θεάτρου.Ημέρα κοινωνικής εργασίας.Ημέρα άθλησης.Ημέρα της μονής κάλτσας.Αγκόλα: Ημέρα νίκης.1969: Βόμβα σε γραμματοκιβώτιο στην οδό Νίκης (Αθήνα).1973: Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το βραβείο «Oscar» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους.2001: Πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων (Αμστερνταμ).
  • Σαν σήμερα 26 Μάρτη

    Ημέρα για την απελευθέρωση των εγγράφων.Μπαγκλαντές: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).1910: «Απαγορεύεται η είσοδος εγκληματιών, απόρων, ασθενών και αναρχικών» στις ΗΠΑ.1970: Βόμβα στην ελληνική πρεσβεία της Κοπεγχάγης, τραυματίζεται ο ακόλουθος τύπου.2000: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

    29 Μαρ 2023, 13:35
    Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας λέει ο ένας για τον άλλον ότι ήταν κακοί και επικίνδυνοι κυβερνήτες. Εγώ συμφωνώ μαζί τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον, [...] Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω βλάψει τη χώρα. Δεν έχω στήσει υποκλοπές. Δεν έλεγα το ’14 «Σεισάχθεια» και μετά να παραδώσω δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα στα «κοράκια» των funds και τώρα να τους εκβιάζουνε και να πάω να χύνω κροκοδείλια δάκρυα. [...] Αν έχουμε μία ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε με το σημερινό τοπίο θα ξεκινήσουμε με την εντολή που θα πάρουμε, μια προσπάθεια να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν επιτευχθούν αυτές βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα πω εγώ. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

    Νίκος Ανδρουλάκης

    (Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή. Αφού, ρε μεγάλε, έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Μητσοτάκη-Τσίπρα, γιατί δεν προτείνεις τον εαυτό σου για πρωθυπουργό της συμμαχικής κυβέρνησης, αλλά παριστάνεις τον τάχαμου πολιτικά γενναιόψυχο; Ξέρουμε: φοβάσαι πως θα σε κάνουν ρόμπα που παριστάνεις την αθώα, άσπιλη και άμωμη παιδίσκη. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν ήσουν επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων; Δεν συμμετείχες σε συσκέψεις για το μοίρασμα των κρατικών πόστων ανάλογα με την ποσόστωση που είχατε συμφωνήσει; Αλλά και αυτό να μην είχες κάνει, το κόμμα σου δεν έχει κυβερνήσει; Σε κάποιο καινούργιο κόμμα προεδρεύεις ή στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Και γιατί, αφού θέλεις κυβέρνηση «προγραμματικών συγκλίσεων», δεν την προτείνεις στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, όταν θα έχει αυτός την εντολή, ή έστω του δεύτερου κόμματος, άμα βγαίνουν τα νούμερα και μπορείτε να το παλέψετε να φτιάξετε κυβέρνηση; Θέλεις να τους εξευτελίσεις προσωπικά, αφήνοντας να περάσουν άκαρπες οι δικές τους εντολές για να καρποφορήσει η δική σου; Αμ’ το άλλο πού πήγες και το βρήκες; Οτι οι κυβερνήσεις συνεργασίας «σε όλη την Ευρώπη» έχουν επικεφαλής τρίτα πρόσωπα. Στη Γερμανία, η τρικομματική κυβέρνηση έχει καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Ισπανία, η δι-τρι-κομματική κυβέρνηση των PSOE-Podemos-Unidos έχει πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση είχε στήριξη δύο άλλων κομμάτων και πρόεδρο τον Κόστα, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. Στην Ιταλία, η τρικομματική φασιστο-δεξιά κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό την Τζιόρτζια Μελόνι και όχι τον Σαλβίνι ή τον Μπερλουσκόνι, γιατί το νεοφασιστικό κόμμα της Μελόνι βγήκε πρώτο. Πού τις βρίσκεις και τις λες αυτές τις μπούρδες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ο Ανδρουλάκης είναι χαρακτηριστικά ολίγιστος και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει παρά μόνο μπούρδες. Είναι δε τόσο ζωηρή και… φευγάτη η παιδική χαρά της Χαριλάου Τρικούπη, που ο θείος Κώστας δεν μπορεί να βάλει τάξη, τα έχει παίξει και έχει παρατηθεί. Βαραίνουν και τα χρόνια, βλέπετε)

  • Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θα αυτοκτονούσε…

    21 Μαρ 2023, 19:50
    Στην περίπτωση των Τεμπών έχουμε τον ορισμό όχι του ανθρώπινου λάθους, αλλά των ανθρωπίνων λαθών. Για να γίνει αυτό το τραγικό δυστύχημα συνέβησαν τα εξής: Ενας ακατάλληλος σταθμάρχης βρέθηκε σε μία πολύ κρίσιμη θέση. Οι δύο συνάδελφοί του που έπρεπε να είναι στη θέση τους, ο ένας δεν προσήλθε καθόλου, άγνωστο για ποιο λόγο, και ο δεύτερος έφυγε 40 λεπτά νωρίτερα γιατί του ζήτησε ο γιος του σουβλάκια. Ο επόπτης που έπρεπε να δει ότι δεν είναι στη θέση τους, είχε πάει σε ένα τσιπουράδικο. Ο σταθμάρχης αντί να βάλει αυτόματη χάραξη, γιατί δεν την ήξερε, το έκανε χειροκίνητα. Εβαλε το τρένο ανάποδα, δεν είδε την κονσόλα που του άναψε και του έλεγε ότι το έχει βάλει ανάποδα, ούτε το φωτεινό λαμπάκι. Δεν πάτησε το κουμπί για να σταματήσει και να φρενάρει τα τρένα. Εάν ακόμα συζητάμε για το αν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. (…) Στη Γερμανία, το 2018, ένα τρένο με σύστημα τηλεδιοίκησης εκτροχιάστηκε και πέθαναν τόσοι άνθρωποι γιατί ο σταθμάρχης έπαιζε βιντεοπαιχνίδι. Είπε κανένας εκεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η Μέρκελ; Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα συστήματα και να διαθέτεις, όλα στο τέλος καταλήγουν στον άνθρωπο. Και όποιος αθωώνει τον σταθμάρχη, τον επόπτη ή τους άλλους που δεν πήγαν στη δουλειά τους, το κάνει μόνον για πολιτικούς λόγους.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Αν ζούσε ο Γκέμπελς θα αυτοκτονούσε, βλέποντας έναν από τους μαθητές του να τον ξεπερνά σε έλλειψη ηθικού έρματος και στον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο παραποιεί την αλήθεια και φτιάχνει τα πιο τερατώδη ψέματα. Προκύπτει από πουθενά ότι θα ήταν τρεις σταθμάρχες στη βάρδια; Το αντίθετο: οι δύο σχολούσαν στις 22:00, μια ώρα προτού φτάσει το Ιντερσίτι στη Λάρισα. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες στη βάρδια, παραδεχόμενη ότι μέχρι τώρα ήταν μόνο ένας. Προκύπτει από πουθενά ότι ο ένας δεν πάτησε το πόδι του και ο άλλος πήγε να πάρει σουβλάκια για τον γιο του; Από πουθενά. Προκύπτει από πουθενά ότι έπρεπε να υπάρχει και τέταρτος, ο επόπτης, αλλά αυτός γλένταγε σε τσιπουράδικο; Από πουθενά. Ποιος επέτρεψε στον άριστο μαθητή του Γκέμπελς να εξαπολύει αυτές τις βρομιές; Ο Παπαδάκης στο πρωινάδικό του. Να πούμε πως αυτά δεν περνάνε; Να το πούμε. Να προσθέσουμε και για τον πανικό τους, που τους οδηγεί σε τέτοιες τερατωδίες. Το γεγονός, όμως, δεν αλλάζει. Αυτοί οι αδίστακτοι εξουσιαστές είναι ικανοί για κάθε έγκλημα)

  • Η εθνική μας γιαγιά μαλώνει τα παιδάκια

    20 Μαρ 2023, 07:00
    Το σύνθημα «δεν ήταν κακιά η ώρα, είναι κακιά η χώρα» που ακούστηκε στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου, ήταν, δεδομένων των συνθηκών, απολύτως δικαιολογημένο. Την ίδια στιγμή, ίσως εκφράζει μια απαξίωση που δεν μας οδηγεί εκεί όπου θέλουμε να πάμε: σε μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία με αξιοκρατία και λογοδοσία. (…) Με λίγα λόγια, το σύνθημα και το σχετικό συναίσθημα μπορούν να αποβούν αντιπαραγωγικά· να μας ακινητοποιήσουν σ’ ένα τέλμα. Ιδιαίτερα όταν τα εκφράζουν νεαρά άτομα τα οποία θα κληθούν να διορθώσουν ό,τι πηγαίνει τόσο στραβά στη χώρα μας: φοβάμαι ότι διαιωνίζουμε από γενιά σε γενιά την απέχθεια του εαυτού, τη μεμψιμοιρία, το αίσθημα της ανημπόριας και της ματαιότητας. Αν πιστεύουμε ότι η χώρα είναι «κακιά», είμαστε επιρρεπείς στην ηττοπάθεια· στις εκδηλώσεις του εμφυλίου πολέμου – με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προσπαθούμε αρκετά, όχι μόνο να μην ενδιαφερόμαστε αρκετά, αλλά και να γινόμαστε καταστροφικοί, βάνδαλοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. (…) Κατηγορώντας ολόκληρη τη χώρα, επιτείνουμε την παθολογία της: την παθολογία ότι σπανίως αποδίδονται ατομικές ευθύνες, του ότι σπανίως λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις, του ότι κανείς δεν σηκώνει το κεφάλι του μέσα στον όχλο εφόσον απειλείται με αποκεφαλισμό. Κυρίως, την παθολογία του ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει μερικούς προκειμένου να επιβάλει το σωστό και το δίκαιο.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    (Ακούτε, παιδάκια, τι σας λέει η γιαγιά Σώτη; Αντί να ονειρεύεστε επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους που θα τσακίσουν το σύστημα που έκανε τη χώρα κακιά, στρωθείτε στη δουλειά. Να κάνετε τα μαθήματά σας και ν’ ακούτε τη γιαγιά Σώτη. Οχι επαναστατικές σκέψεις. Τα πέρασε για λίγο και η γιαγιά Σώτη στα νιάτα της, αλλά σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να δουλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό, την αξιοκρατία, το κέρδος, αυτή την κινητήρια δύναμη των κοινωνιών. Οι άξιοι θα πάνε μπροστά και θ’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Οι μίζεροι θα μείνουν στάσιμοι, αν όχι περιθωριοποιημένοι. Κι αν επιμένουν να μεταφέρουν τη μιζέρια τους στους δρόμους, ένα καλό μπερντάχι από τα ΜΑΤ θα τους συνεφέρει. Α, ας τις πει κάποιος/α της γιαγιάς, πως όταν οι νέοι μιλάνε για την «κακιά χώρα», δεν αναφέρονται συλλήβδην στους κατοίκους της, δεν αναφέρονται σ’ εκείνους που ανταλλάσσουν την εργασία τους με μέσα συντήρησης. Αναφέρονται στα καπιταλιστικά παράσιτα, στην αστική πολιτική και στα ΑΡΔάκια που έχουν αναλάβει εργολαβικά –με καλά συμβόλαια- την υπεράσπιση αυτού του συστήματος και τη συκοφάντηση κάθε ανατρεπτικής φωνής και πράξης. Kι αν η γιαγιά Σώτη προσποιηθεί ότι δεν ξέρει τι είναι τα ΑΡΔάκια, πείτε το της και ολογράφως: Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιολόγοι)

  • Ο γκαϊλές* ενός πλασιέ νανογιλέκων

    16 Μαρ 2023, 12:44
    Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είμαι καπιταλιστής και διαφημίζω την καπιταλιστική μου συνείδηση και την πίστη μου στην ικανότητα του καπιταλισμού να προωθεί τις κοινωνίες προς την πρόοδο. Ο καπιταλισμός όμως για να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και ο ανταγωνισμός για να λειτουργεί πρέπει να μην υπάρχει στρέβλωση της αγοράς με διαφόρων ειδών τεχνάσματα. Δεν αναφέρομαι στο marketing και στη διαφήμιση, αναφέρομαι σε τεχνάσματα παραπλανητικά τα οποία τελικά νοθεύοντας τον ανταγωνισμό νοθεύουν την ίδια τη λειτουργία του συστήματος της οικονομίας.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    («Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αδωνι Γεωργιάδη στην ψηφιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με θέμα "Προστασία καταναλωτή: η σωστή ενημέρωση όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές"». Χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ τους όρους «καπιταλιστές», «καπιταλισμός» και τα παράγωγά τους; Ποτέ των ποτών. Οι όροι που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές είναι ευφημιστικοί: «επιχειρείν», «επιχειρηματίες», «επιχειρηματικότητα», «επενδυτές», «αγορά», «οικονομία της αγοράς», «συντελεστές της παραγωγής» και τα παρόμοια. Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης, όμως, έχει το δικό του... γκαϊλέ. Παριστάνει τον αντιμαρξιστή... διανοούμενο και θέλει να «τη λέει» στους μαρξιστές: χτυπάτε τον καπιταλισμό και τους καπιταλιστές εσείς; Περήφανος καπιταλιστής εγώ. Από την άλλη, αυτός, ένας τηλεπλασιέ νανογιλέκων, κολακεύεται να συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του στους μεγάλους καπιταλιστές. Και να τους γλείφει σαν σκυλάκι του καναπέ. Οι μεγάλοι καπιταλιστές, από την άλλη, κατά κανόνα σιχαίνονται κάτι τέτοιους τύπους. Τους θεωρούν ελεεινούς. Ως πρακτικοί άνθρωποι, όμως, τους ανέχονται γιατί τους κάνουν τη δουλειά. Την πολύ βρόμικη δουλειά.

    * Γκαϊλές: τουρκικής προέλευσης λέξη που υποδηλώνει το ζόρι, την αγωνία, τον νταλκά, τη σκοτούρα, τη βαθιά επιθυμία που γίνεται βάρος)

  • Εμείς μιλάμε για ζωές, αυτοί μιλούν για ψήφους

    13 Μαρ 2023, 19:59
    Εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καλέσει κάθε δημοκρατικό πολίτη να μετατρέψει τη σωρευμένη οργή και απογοήτευσή του σε θετική πολιτική δράση. Μετά τα Τέμπη αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο και ταυτόχρονα ακόμη πιο επείγον. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως λέει η τελευταία γραμμή άμυνας της ΝΔ. Γιατί η κοινωνία, η χώρα, τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα. Και κυρίως δικαιοσύνη.

    Ολγα Γεροβασίλη

    (Από τις στήλες του «Βήματος της Κυριακής» έστειλε το… κριτικό μήνυμα προς «κάθε δημοκρατικό πολίτη» το μεγαλοστέλεχος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς το περιεχόμενο της «θετικής πολιτικής δράσης», που ζητούν οι συριζαίοι, αντί «της σωρευμένης οργής και απογοήτευσής». Αρκεί να πέσει στην κάλπη το μαγικό χαρτάκι με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» πάνω-πάνω. Το μήνυμα είναι ευανάγνωστο: «Μαζευτείτε, μην αναλώνεστε σε διαμαρτυρίες, μην σκέφτεστε πώς θα κάνετε το σύστημα να πληρώσει, κατεβείτε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ». Για ποιο λόγο ΣΥΡΙΖΑ; «Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Tέτοιο θράσος. Δικιά τους δεν ήταν η Δούρου που μετά τον πνιγμό τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα έλεγε πως απλά της έκατσε η στραβή στη βάρδια της; Ο Τσίπρας δεν ήταν που έκανε τηλεοπτικό σόου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ γνώριζαν ήδη ότι στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι υπάρχουν πολλοί νεκροί; Ο Τζανακόπουλος με τον Τόσκα δεν οργάνωσαν γκεμπελίστικο σόου, με τις φωτίτσες που άναβαν στον ψηφιακό πίνακα, για ν' αποδείξουν πως υπήρχε ευρύ σχέδιο εμπρησμών, γι' αυτό δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καλύτερο στο Μάτι; Την υπουργό Προ Πο, Γεροβασίλη, που διαδέχτηκε τον Τόσκα, δεν επικαλούνταν ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που προσπαθούσε να εκβιάσει ωμά τον δικαστικό πραγματογνώμονα - αξιωματικό της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια για τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες στο μαρτυρικό θάνατο τόσων ανθρώπων στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οργανώνοντας φιέστα Τσίπρα-Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κορόιδευε τον κόσμο ότι φέρνει γρήγορα τρένα, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν πολύ χειρότερη σε σχέση με τη δεκαετία του '60; Πρόκειται για γαϊδούρια. Αυτά τα κοινωνικά γαϊδούρια ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους, την ώρα που ο ελληνικός λαός μιλάει για τις τόσες αδικοχαμένες ζωές και βγαίνει στο δρόμο κραυγάζοντας «οι ζωές μας μετράνε»)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo