Μια πηγή στην ηγεσία της Παλαιαστινιακής Αντίστασης είπε στο Al-Mayadeen:
Η συνάντηση της Ντόχα απέτυχε και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Η συνάντηση της Ντόχα απέτυχε να αποτρέψει το Ισραήλ από την επιμονή του να παραμείνει στο διάδρομο της Φιλαδέλφεια. Η συνάντηση της Ντόχα απέτυχε να άρει το βέτο για 65 παλαιστίνιους κρατούμενους καταδικασμένους σε ισόβια. Οι διαπραγματεύσεις βαδίζουν προς την κατάρρευση λόγω της άρνησης του Ισραήλ να ανταποκριθεί στις προτάσεις των διαμεσολαβητών για επίλυση των σημαντικών θεμάτων.
Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις υπό τη σημερινή τους μορφή δε θα οδηγήσουν σε συμφωνία.
Οι διαμεσολαβητές είναι βαθιά απογοητευμένοι από τις αδιάλλακτες θέσεις του Ισραήλ και τις βλέπουν ως το μοναδικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις. Οι διαμεσολαβητές λένε πως η Ουάσινγκτον δεν ασκεί αρκετή πίεση στο Ισραήλ, μολονότι γνωρίζει ότι οι θέσεις του είναι αναιτιολόγητες.
Η Παλαιστινιακή Αντίσταση έχει κάθε λόγο να θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα (τώρα με ένταση και στη Δυτική Οχθη), όμως δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει στο σιωνιστή εχθρό αυτά που κέρδισε στα πεδία των μαχών, από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα.
Η Αντίσταση ξέρει καλά πως μια σημερινή υποχώρηση θα πληρωθεί πολύ ακριβά στο μέλλον. Σήμερα έχει τους αιχμάλωτους σιωνιστές, στρατιωτικούς στην πλειοψηφία τους (μερικοί και ανώτεροι αξιωματικοί). Τι θα γίνει όταν δε θα τους έχει; Γι’ αυτό ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των σιωναζιστικών στρατευμάτων από τη Γάζα. Η μέγιστη υποχώρηση που μπορούσε να κάνει ήταν αυτά να γίνουν σε φάσεις, όπως προέβλεπε το «σχέδιο Μπάιντεν». Με εγγυήσεις, όμως, για τη διασύνδεση ανάμεσα στις φάσεις, όπως επίσης προβλέπει το «σχέδιο Μπάιντεν». Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής κρατούμενων θα πρέπει να συνοδεύεται από μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με διεθνείς εγγυήσεις, και με την αποχώρηση και του τελευταίου σιωναζιστή στρατιώτη από τη Λωρίδα.
Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή κρατούμενων, η Αντίσταση επιμένει πως το Ισραήλ δε θα πρέπει να έχει κανένα βέτο για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Τα ονόματα θα τα δώσει η Χαμάς, ως εκπρόσωπος της Αντίστασης, και τέρμα. Οι σιωναζιστές, όμως, θέλουν βέτο για δεκάδες ονόματα, προφανώς για να μην αναγκαστούν να ανταλλάξουν ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως ο ηγέτης της Φάταχ στη Δυτική Οχθη και ιδρυτής των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, Μαρουάν Μπαργούτι, και ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμαντ Σααντάτ.
Οι σιωναζιστές υπαναχώρησαν απ’ αυτά που είχε συμφωνήσει η αντιπροσωπεία τους στις 2 Ιούλη. Επιμένουν να παραμείνουν τα στρατεύματά τους στο διάδρομο της Φιλαδέλφεια (σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) και στο διάδρομο Νετζαρίμ (κόβει τη Λωρίδα στα δύο, κάτω από την Πόλη της Γάζας). Ο Νετανιάχου συγκάλεσε προχτές το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας και ενέκρινε χάρτες ενός σχεδίου που προβλέπει παραμονή του σιωναζιστικού στρατού στο διάδρομο της Φιλαδέλφεια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατούμενων (φαίνεται πως δέχονται να φύγουν από το διάδρομο Νετζαρίμ στο κέντρο της Λωρίδας, όχι όμως και απ’ αυτόν της Φιλαδέλφεια στο νότο). Το σχέδιο εγκρίθηκε από το συμβούλιο ασφάλειας με οχτώ ψήφους υπέρ, με τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να καταψηφίζει και με τον ανοιχτό φασίστα Μπεν Γκβιρ να απέχει από την ψηφοφορία (αυτός ζητά… κατάληψη όλης της Λωρίδας).
Αυτό δεν μπορεί με τίποτα να το δεχτεί η Αντίσταση, γιατί θα ήταν σαν να καταδίκαζε τον εαυτό της στο αιώνιο μαρτύριο του Σισύφου. Μπορεί ο Νετανιάχου να λέει πως η επιμονή του για παραμονή του σιωναζιστικού στρατού στη Γάζα «φέρνει πιο κοντά τη συμφωνία», όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.
Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου (με τις πλάτες των Αμερικανών) είναι να ασκεί έναν ακόμα εκβιασμό δοκιμάζοντας τις αντοχές του παλαιστινιακού λαού και της Αντίστασής του. Ομως, ο παλαιστινιακός λαός δείχνει τρομερή αντοχή, αποφασιστικότητα και σταθερότητα. Η Αντίσταση δεν είναι μόνο οι μαχητές. Η Αντίσταση είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός οργανώσεων και ιδρυμάτων, με στελέχη που ζουν μαζί με το λαό, μοιράζονται τα βάσανά του, πληρώνουν το ίδιο τίμημα με τις λαϊκές οικογένειες και ζυμώνουν καθημερινά τις πολιτικές αποφάσεις της Αντίστασης, φέρνοντας στην ηγεσία των οργανώσεων το κλίμα μέσα στο λαό.
Οσο αυτό το κλίμα είναι μαχητικό και όσο οι μαχητές στο πεδίο συνεχίζουν με αποτελεσματικότητα τον πόλεμο φθοράς του σιωναζιστικού στρατού, η Αντίσταση δεν έχει κανένα λόγο να κάνει υποχωρήσεις στις κόκκινες γραμμές της. Αυτό ακριβώς είπε η πηγή στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αντίστασης που μίλησε στο Αλ-Μαϊαντίν.