Ο Μαρκ Σμιθ, ένας μεσαίος στην ιεραρχία βρετανός διπλωμάτης, που υπηρετούσε ως δεύτερος γραμματέας στη βρετανική πρεσβεία στο Δουβλίνο, έβαλε φωτιά στα τόπια της γηραιάς Αλβιώνος, καθώς παραιτήθηκε καταγγέλλοντας πωλήσεις βρετανικών όπλων στο Ισραήλ, που καθιστούν τη χώρα συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου. Μολονότι δεν ήταν από τους κορυφαίους βρετανούς διπλωμάτες, ο Σμιθ ήταν «ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας», οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε τη σχέση του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (στην Ιρλανδία υπηρετούσε, άλλωστε, οπότε… αντιλαμβανόμαστε).
Ο Σμιθ δήλωσε ότι είχε διατυπώσει τις ανησυχίες του για τις πωλήσεις βρετανικών όπλων στο Ισραήλ «σε κάθε επίπεδο» του υπουργείου μέχρι τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, αλλά η απάντηση που πήρε «δεν ήταν ικανοποιητική».
Το Φόρειν Οφις δήλωσε ότι ακόμα διεξάγει… επιθεώρηση για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, την οποία διέταξε ο Λάμι αμέσως μόλις πήρε τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής, μετά τις εκλογές του προηγούμενου μήνα, και πως δε θα επέτρεπε τη χρήση βρετανικών όπλων ενάντια σε αμάχους! Χρειάζεται να μιλήσουμε για ιμπεριαλιστική υποκρισία;
Ο Σμιθ είπε στο ΒΒC: «Αν δείτε τι συνιστά έγκλημα πολέμου, είναι απολύτως καθαρό ακόμα και από αυτά που βλέπετε στην τηλεόραση, ότι το κράτος του Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου σε κοινή θέα». Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί και μια επιστολή του προς τους συναδέλφους του στη διπλωματική υπηρεσία, στην οποία ανέφερε ότι μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού έχουν εκφράσει «ανοιχτά πρόθεση γενοκτονίας». Ο ίδιος -έγραφε- ήταν «βαθιά ενοχλημένος» επειδή το Φόρειν Οφις «αγνόησε» τις αιτιάσεις του για τη συνέχιση του παράνομου εμπόριου όπλων.
«Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες σαφών και αδιαμφισβήτητων παραδειγμάτων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, εκ μέρους του Ισραήλ», έγραψε στο κείμενό της παραίτησής του ο Σμιθ. Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της πώλησης όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ». Παρακάλεσε, δε, «να αναθεωρηθεί κατεπειγόντως η βρετανική προσέγγιση της κατάστασης στη Γάζα», διότι δεν υπάρχει μια «σαφής και διάφανη» άδεια εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ.
Μιλώντας στο πρόγραμμα Radio 4’s Today, ο Σμιθ, ως κλασικός διπλωμάτης, είπε πως ήταν πρόθυμος να δει τα αποτελέσματα της επιθεώρησης του υπουργείου για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.
Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Σμιθ, σημασία έχει πως στη Βρετανία αυτή η παραίτηση έγινε μείζον πολιτικό θέμα στα αστικά ΜΜΕ. Οι γελοίες δικαιολογίες αξιωματούχων του Φόρειν Οφις, που δήλωσαν ανώνυμα ότι η Βρετανία δεν πουλάει στο Ισραήλ όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων, είναι σκέτη πρόκληση. Λες και έχουν αναλάβει το… κέτερινγκ του σιωναζιστικού στρατού και όχι τον εφοδιασμό του με βλήματα διάφορων διαμετρημάτων, πυραύλους, ανταλλακτικά για αεροπλάνα, τανκ και κάθε είδους στρατιωτικά οχήματα και γενικά εξοπλισμό μάχης.
Η σταθερότητα του παλαιστινιακού λαού και η αποτελεσματικότητα της Αντίστασής του μεταφέρουν την κρίση από το εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, όπου αναπτύσσεται τουλάχιστον από τον Δεκέμβρη του 2023, στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν τη στρατιωτική μηχανή των μακελάρηδων σιωναζιστών, πέρα από τη διπλωματική στήριξη που τους προσφέρουν.