Μπήκα στη φυλακή με βάρος 95 κιλά, σήμερα ζυγίζω 55 κιλά.
Απελευθερωμένος κρατούμενος από τη Γάζα
Oχτώ απελευθερωμένοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους λόγω επιδείνωσης της υγείας τους. Ολοι οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη, αλλά πολλοί από αυτούς αντέχουν τον πόνο μέχρι να συναντήσουν τις οικογένειές τους.
Ιμπραήμ Αλ-Γούλι, διευθυντής ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης του Συλλόγου Ερυθράς Ημισελήνου στις επαρχίες Ραμάλα και Αλ-Μπίρα
O Κάθεμ Ζουάχρα βρίσκεται σε κώμα εδώ και μήνες. Για τους σιωναζιστές η έννοια της ανήκεστης βλάβης δεν υπάρχει, όταν πρόκειται για φυλακισμένο Παλαιστίνιο. Τον κρατούσαν σε δωμάτιο φυλακής στο νοσοκομείο Χαντασά! Η Παλαιστινιακή Αντίσταση, σε ένδειξη τιμής, τον έβαλε στο λογαριασμό της ανταλλαγής. Χτες παραδόθηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο και μεταφέρθηκε στo νοσοκομείο της Μπέιτ Τζάλα στη Δυτική Οχθη.
«Μια σφαίρα στο κεφάλι προκάλεσε σοβαρή καταστροφή στον εγκέφαλο». Ο παλαιστίνιος γιατρός Σοφιάν Ζοάχρα περιγράφει την κατάσταση του Κάζεμ Ζουάχρα. Οι γονείς του και μέλη της οικογένειάς του παραστέκονται με αξιοπρέπεια.
Ονομάζεται Μοχάμεντ Αμπού Τουϊλά. Τον πήραν όμηρο πριν από έναν χρόνο από τη Γάζα. Τον βασάνισαν φρικτά. Μέχρι και οξύ του έριξαν για να ομολογήσει σχέσεις με την Αντίσταση. Τα σημάδια των εγκαυμάτων έχουν μείνει ανεξίτηλα στο σώμα και το πρόσωπό του. Του αριστερό του μάτι έχει τυφλωθεί.
Oι περισσότεροι από τους ομήρους από τη Γάζα που απελευθερώνονται πάσχουν από τραυματισμούς και σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας των βασανιστηρίων, της συστηματικής ιατρικής παραμέλησης και του υποσιτισμού.
Αρκετοί απελευθερωμένοι όμηροι δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα.
Ο αριθμός των ακρωτηριασμένων προκάλεσε αίσθηση. Αντί για ιατρική περίθαλψη, τους έκοβαν τα πόδια!
«Δείτε τη διαφορά, Θεέ μου!» Τα αδέρφια του φτάνουν για να υποδεχτούν τον απελευθερωμένο όμηρο αδερφό τους και παθαίνουν σοκ. Δυσκολεύονται να τον αναγνωρίσουν καθώς έχει μείνει πετσί και κόκαλο και τα χαρακτηριστικά του έχουν αλλοιωθεί.
Ο απελευθερωμένος κρατούμενος Ναΐλ Αλ-Μπαργούτι, ελεύθερος μετά από 45 χρόνια στη φυλακή, κατήγγειλε:
Η Κατοχή επιτέθηκε σε όλους τους κρατούμενους, μας υπέβαλε σε βασανιστήρια και ταπεινώσεις και μας αντιμετώπισε σαν εγκληματίες πολέμου. Οι κρατούμενοι υποφέρουν από κατάγματα και σοβαρούς μώλωπες λόγω των βασανιστηρίων και των ξυλοδαρμών από την Κατοχή. Η Κατοχή επιτέθηκε στους δεμένους κρατούμενους με βάναυσο τρόπο, αντανακλώντας μια χαμηλού επιπέδου κουλτούρα. Το έργο της Αντίστασης αποσκοπεί στην απελευθέρωση ενός ολόκληρου έθνους, όχι μόνο των κρατουμένων. Η Αντίσταση στοχεύει στην απελευθέρωση μιας πατρίδας και το τίμημα το έχουν πληρώσει λαοί πριν από εμάς για την ελευθερία τους.
Aυτή η νέα γυναίκα περιμένει με αγωνία την απελευθέρωση του γιου της, του μικρού Μοχάμεντ Σαχλούλ. Νόμιζε ότι το παιδί της ήταν νεκρό, θαμμένο κάτω από τα ερείπια. Ομως το παιδί είχε αρπαχτεί ως όμηρος από τους βαρβάρους. Με έκπληξη έμαθε το χαρμόσυνο γι’ αυτήν γεγονός, ότι το παιδί της είναι ζωντανό, όταν οι σιωναζιστές ανακοίνωσαν τη λίστα με τους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν.
Eνας ηλικιωμένος όμηρος από τη Γάζα μιλάει με δάκρυα για τις σκληρές συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια που υπέστη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Eνας ανήλικος όμηρος από τη Γάζα: «Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη… Βία, πείνα, βασανιστήρια—ακόμη και την τελευταία στιγμή μέσα στο λεωφορείο της μεταγωγής. Μας βασάνισαν και μας χτύπησαν μέχρι και τις τελευταίες στιγμές πριν από την απελευθέρωσή μας».
Ο απελευθερωμένος έφηβος Μοχάμεντ Αμπού Σουχαΐλ μιλά για τα βασανιστήρια στο σιωναζιαστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης: «Από την έντονη κακοποίηση, σκέφτεσαι ακόμα και την αυτοκτονία, αλλά θυμάσαι ότι αυτό είναι απαγορευμένο στη θρησκεία μας».
Την άρπαξαν και την κράτησαν μήνες σε ομηρία. Η Ασμά Στατ αγκαλιάζει τα παιδιά της στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απελευθέρωσή της.
Παρά την ταπείνωση και τα βάσανα, παραμείναμε με το κεφάλι ψηλά. Αυτοί είναι οι κάτοικοι της Γάζας και οι αγωνιστές της. Η Γάζα ύψωσε το κεφάλι της μπροστά σε όλο τον κόσμο. Θα παραμείνουμε σταθεροί, θα ξαναχτίσουμε τη Γάζα. Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα ταπεινωθούμε μπροστά στην Κατοχή. Μας βασάνισαν πολύ, μας απομόνωσαν σε μικρά δωμάτια χωρίς μπάνια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Δεν τρώγαμε σχεδόν τίποτα, μόνο λίγη τροφή, σαν να ήμασταν μικρά παιδιά. Εχασα 45 κιλά, αλλά η αποφασιστικότητά μας ήταν σαν τα βουνά. Βγήκαμε με το κεφάλι ψηλά.
ΥΓ. Ο Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει τη σορό της Παλαιστίνιας που παραδόθηκε κατά λάθος, αντί για τη σορό της Σέρι Μπίμπας. Παραδόθηκε σε φέρετρο, επιστράφηκε σε μια σακούλα νεκροτομείου. Διαφορά πολιτισμού ακόμα και στις λεπτομέρειες.