Πριν απο λίγη ώρα, η Χεζμπολά εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Ως απάντηση στις επανειλημμένες παραβιάσεις, που διέπραξε ο ισραηλινός εχθρός, ενάντια στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε επίσημα σε ισχύ τα χαράματα της Τετάρτης 27 Νοέμβρη του 2024, και δεδομένων των διάφορων μορφών που πήραν αυτές οι παραβιάσεις – περιλαμβάνοντας πυρά κατά πολιτών, αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου που είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους πολιτών και τραυματισμούς άλλων, και της συνεχιζόμενης παραβίασης του λιβανέζικου εναέριου χώρου από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα, που έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσα Βηρυτό- και δεδομένου ότι οι προσπάθειες να παρουσιαστούν αυτές οι παραβιάσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς, η Ισλαμική Αντίστασης διεξήγαγε μια προκαταρκτική αμυντική προειδοποιητική απάντηση το βράδυ της Δευτέρας.
Η επιχείρηση στόχευση τη θέση Ρουέισατ Αλ-Αλαμ, που ανήκει στον ισραηλινό εχθρικό στρατό στους κατεχόμενους λιβανέζικους λόφους Κφαρ Σουμπά [αγροκτήματα Σεμπάα].
Δευτέρα, 2 Δεκέμβρη του 2024
Jumada Al-Awwal 29, 1446 AH
Μάχη των Δυνατών
Τις πολεμικές προκλήσεις των σιωναζιστών περιέγραφε χτες ο πολεμικός ανταποκριτής του Αλ-Μανάρ, Αλί Σοέιμπ:
Τι συμβαίνει στις κωμοπόλεις των συνόρων;
Ο εχθρός σκέφτηκε πως οι μαζικές εκρήξεις σε περιοχές κατοικίας και κτίρια των χωριών της πρώτης γραμμής, που βιντεοσκοπούνται και μεταδίδονται από τα μίντιά του ως τμήμα μιας εκστρατείας ψυχολογικού πολέμου, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους κατοίκους αυτών των κωμοπόλεων και να τους αποθαρρύνουν από το να επιστρέψουν στα χωριά τους, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός. Ενόψει της κατάπαυσης του πυρός, ο εχθρός απέσυρε τις δυνάμεις του από τις περισσότερες κωμοπόλεις όπου είχε εισβάλει, περιορίζοντας την ανάπτυξή του σε περιοχές κοντά στα σύνορα, ενώ συντηρούσε τον έλεγχο πυρός πάνω στις συνοριακές κωμοπόλεις. Διατήρησε μια παρουσία στις γειτονιές της Αλ-Χιάμ που είχε καταλάβει και λίγους θύλακες στα χωριά.
Το πρωί που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, ο νότιος Λίβανος είχε γεμίσει με κατοίκους που επέστρεφαν, σε μια μεγαλειώδη σκηνή που ενσάρκωνε την αποφασιστικότητα και την πρόσδεση στη γη, παρά τις βαριές θυσίες ζωών και την καταστροφή περιουσιών. Ανάμεσα σ’ αυτούς που επέστρεφαν ήταν εκατοντάδες κάτοικοι των συνοριακών κωμοπόλεων που εισήλθαν σε περιοχές οι οποίες ήταν ακόμα υπό κατοχή μέσω πυρών και θεωρούνταν τμήμα της συνοριακής ζώνης αποκλεισμού. Σύμφωνα με έναν όρο της συμφωνίας, η είσοδος σ’ αυτές τις κωμοπόλεις απαγορευόταν μέχρι την απόσυρση του εχθρού και την είσοδο του λιβανέζικου στρατού.
Η δίψα και η λαχτάρα των ανθρώπων για τα χωριά τους τους οδήγησε να προσεγγίσουν περιοχές κοντά στις δυνάμεις του εχθρού. Αυτό ενεργοποίησε το φόβο και τον πανικό του εχθρού, θυμίζοντας τα γεγονότα του 2000. Ο εχθρός άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, μετά στα πόδια των ατόμων που πλησίαζαν κι αυτό κλιμακώθηκε σε βολές πυροβολικού υπό το φόβο των αμάχων που εισέρρεαν. Εντωμεταξύ, οι έποικοι εξέφραζαν την άρνησή τους να επιστρέψουν στα σύνορα και περιέγραφαν τη συμφωνία ως συμφωνία εξευτελισμού και ντροπής.
Σε μια προσπάθεια να σβήσουν αυτή την εικόνα αδυναμίας, οι εχθρικές δυνάμεις άρχισαν να επανατοποθετούνται μέσα στα χωριά, σηκώνοντες φράγματα και κόβοντας τους δρόμους στις περιοχές που είχαν καταλάβει κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων, για να εμποδίσουν τους πολίτες να πλησιάσουν τις στρατιωτικές συγκεντρώσεις τους. Ομως, στην Αλ-Χιάμ ο εχθρός εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, απλώνοντας την παρουσία του σε περιοχές που είχε αποτύχει να μπει κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων.
Ολες αυτές οι κινήσεις -πυρά, φράγματα και ισοπέδωση με μπουλντόζες μέσα σε κατεχόμενα λιβανέζικα εδάφη- αποσκοπούσαν στο να σταματήσουν τη ροή των πολιτών που επέστρεφαν ενόψει της απόσυρσης, που περιορίζεται σε μια περίοδο 60 ημερών. Αυτές οι ενέργειες, βέβαια, δεν θα επηρεάσουν την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας ή την επιστροφή στις συνθήκες πριν από την κατάπαυση του πυρός. Οσα συμβαίνουν είναι απλά μια προσπάθεια του εχθρού να υποστηρίξει την παρουσία του, όχι ελατήριο για επανάληψη των εχθροπραξιών.
Παρά ταύτα, η Αντίσταση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει κάθε κλιμάκωση της επιθετικότητας ή των παραβιάσεων, μέχρι να μπει ο λιβανέζικος στρατός σε όλα τα χωριά της πρώτης γραμμής κατά μήκος των συνόρων με την κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Ολες οι απειλές του εχθρού, που παρουσιάζονται μέσω χαρτών και την απαρίθμηση των χωριών που ισχυρίζεται ότι ελέγχει ή των προειδοποιήσεών του για το πέρασμα από το βορρά στα νότια του ποταμού, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψυχολογικός πόλεμος που αποσκοπεί στην παραμόρφωση της νίκης που πέτυχαν ο λαός και η Αντίσταση, μέσω της θριαμβευτικής επιστροφής στις κωμοπόλεις και τα χωριά τους.
Φαίνεται πως «πήρε αέρα ο κώλος» των σιωναζιστών, κατά το κοινώς λεγόμενο, και σήμερα συνέχισαν τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Αρχισαν να υπονομεύουν και να ανατινάζουν σπίτια στην Κφαρ Κίλα και την Μαΐς Αλ-Ζαμπάλ. Σιωναζιστικές δυνάμεις πεζικού, συνοδευόμενες από τανκ Merkava, εισέβαλαν στα υψίπεδα Χάλτα, περιοχή που δεν είχαν μπει όταν εξαπέλυσαν τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Βομβάρδισαν αεροπορικά την περιοχή Αϊνάτα – Μαρούν Αλ-Ρας, όπου τραυματίστηκε ένας λιβανέζος άμαχος.
Οπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Σοχαΐμπ Μασάλμια, από την ημέρα της κατάπαυσης του πυρός σκοτώθηκαν έξι λιβανέζοι πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι. Συνέλαβαν και τέσσερις Λιβανέζους. Οι αεροπορικές επιδρομές ήταν πέντε, οι επιδρομές με drone δέκα, πέραν των βομβαρδισμών πυροβολικού. Σήμερα βομβάρδισαν την κωμόπολη Σεμπάα και την πόλη του νοτίου Λιβάνου Ταλούσα (με drone), τραυματίζοντας μερικούς πολίτες.
Ετσι, η απάντηση από τη Χεζμπολά κατέστη αναπόφευκτη. Μάλιστα, ο βομβαρδισμός με ρουκέτες έγινε σε στρατιωτική θέση των σιωναζιστών στα κατεχόμενα λιβανέζικα αγροκτήματα Σεμπάα, τα οποία θεωρούνται λιβανέζικη επικράτεια, (και) σύμφωνα με την Απόφαση 1701 του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Και ο Νετανιάχου σκούζει ότι η Χεζμπολά παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός!