Το ερώτημα που απασχολεί κάθε υποστηριχτή της Παλαιστινιακής Υπόθεσης από χτες το βράδυ, όταν ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, είναι αν αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Γενικά μιλώντας, ένα μέτωπο λιγότερο για τους σιωναζιστές, είναι διευκολυντικό γι’ αυτούς.
Τα πράγματα, όμως, είναι πολυπαραγοντικά. Εχουν να κάνουν με τις αντοχές της Χεζμπολά στον Λίβανο (όχι τόσο τις στρατιωτικές αλλά τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές), με τον πραγματισμό που διακρίνει τις αστικο-εθνικο-απελευθερωτικές δυνάμεις, με την αντανάκλαση που θα έχει η (δεδομένη) ήττα στο στρατό, τους πολίτες και το πολιτικό προσωπικό της σιωνιστικής οντότητας και με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ιμπεριαλιστικές ηγεσίες, πρωτίστως οι ΗΠΑ, για τη συνέχιση του γενοκτονικού πολέμου των σιωναζιστών στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη συμφωνία δεν την έχουμε δει ακόμα, ούτε έχουμε δει δηλώσεις στελεχών της Χεζμπολά ή της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Το βέβαιο είναι πως τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στην κατάσταση στον νότιο Λίβανο και την παρουσία της Χεζμπολά και των ένοπλων δυνάμεών της εκεί. Οπως δεν άλλαξε και μετά το 2006 και την περιβόητη απόφαση 1701 του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Ο Αμος Χοχστάιν, ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν, που ανέλαβε να διαπραγματευτεί τη συμφωνία, όταν φάνηκε ότι οι σιωναζιστές βαδίζουν για πλήρη συντριβή, ξεκαθάρισε στο Αλ-Τζαζίρα ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, αλλά οι Αμερικανοί θα προσφέρουν υποστήριξη στον… λιβανέζικο στρατό («ξέχασε» να πει ότι διακριτικά του λιβανέζικου στρατού θα φορούν οι μαχητές της Χεζμπολά). Πρόσθεσε πως ο μηχανισμός παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός απλά θα πιστοποιεί τις παραβιάσεις και θα τις παρουσιάζει! Μέρος, δε, αυτού του μηχανισμού θα είναι και η UNIFIL, η οποία θα παρακολουθήσει την εφαρμογή της απόσυρσης του σιωνιστικού στρατού και της ανάπτυξης του λιβανέζικου. Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε πως ο λιβανέζικος στρατός βρισκόταν στα σύνορα και πριν την 1η Οκτώβρη και πως όταν εκδηλώθηκε η χερσαία εισβολή δεν έριξε ούτε ντουφεκιά, αλλά αποσύρθηκε για να αφήσει τους μαχητές της Λιβανέζικης Αντίστασης να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς; Πού είναι το καινούργιο, λοιπόν;
Και τα δύο μέρη (Ισραήλ και Λίβανος) έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με τη συμφωνία και το διεθνές δίκαιο, είπε ο Χοχστάιν. Γι’ αυτό σκούζουν οι σιωναζιστές. Βλέπουν πως ο αφοπλισμός της Χεζμπολά, που έθεσαν ως στόχο όταν ξεκίνησαν την επίθεση στον Λίβανο, πήγε περίπατο. Ούτε οι μαχητές ούτε τα βαριά όπλα θα αποσυρθούν βόρεια από τον ποταμό Λιτάνι. Την ανεξαρτησία του Λιβάνου δε θα διασφαλίζουν οι «κουραμπιέδες» του λιβανέζικου στρτατού, αλλά οι μαχητές της Χεζμπολά. Οπως ακριβώς γινόταν και μέχρι τώρα.
Ο Χοχστάιν δεν παρέλειψε να σημειώσει πως για την επίτευξη της συμφωνίας εργάστηκε και ο Μακρόν και πως η Γαλλία θα συμμετέχει στο μηχανισμό παρακολούθησης. Αλλο ένα χαστούκι στον Νετανιάχου που δήλωνε ότι δε θέλει τον Μακρόν γιατί η Γαλλία είναι… εχθρική προς το Ισραήλ!
Γράψαμε χτες πως, προτού ακόμα ο Νετανιάχου ανακοινώσει την αποδοχή της ταπεινωτικής για το κράτος δολοφόνο συμφωνίας, οι ηγέτες των εποίκων του βορρά είχαν σκαρφαλώσει στα κεραμίδια, φώναζαν για «παράδοση στη Χεζμπολά» και δήλωναν πως οι έποικοι δε θα επιστρέψουν στους εποικισμούς του βορρά.
Ο Νετανιάχου ήταν κανονική «κηδεία» όταν βγήκε να ανακοινώσει τη συμφωνία. Τόσο «κηδεία» που δε δίστασε να επαναλάβει το τερατώδες ψέμα: Καταστρέψαμε την υποδομή που απειλούσε το βόρειο Ιασραήλ! Κανονίσαμε να στείλουμε τη Χεζμπολά δεκαετίες πίσω! Την ίδια ώρα, οι σιωνιστικοί εποικισμοί του βορρά φλέγονταν από το τελευταίο (πριν από την κατάπαυση του πυρός) μπαράζ πυραύλων της Χεζμπολά!
Ο πόλεμος δε θα τελειώσει μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι του και οι κάτοικοι του βορρά επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε ο Νετανιάχου, προκαλώντας αγανάκτηση στους εποίκους του βορρά και γέλια σε όλο τον κόσμο. Και μετά πέταξε τη… ρουκέτα: Υπάρχουν λόγοι που υπογράψαμε κατάπαυση του πυρός τώρα. Πρέπει να εστιάσουμε στην ιρανική απειλή, να ξεκουράσουμε τους στρατιώτες και να ανανεώσουμε το οπλοστάσιό μας! Για ν’ αντιμετωπίσει το Ιράν, έκλεισε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολά, την οποία θεωρεί οργανέτο του Ιράν! Ηταν τόση η σύγχυσή του, που δεν μπόρεσε να βρει ένα πιο πειστικό επιχείρημα.
Φυσικά, δεν παρέλειψε τις γνωστές σιωνιστικές μαγκιές: Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι θα συμβεί στον Λίβανο. Εχουμε πλήρη ελευθερία δράσης. Αν η Χεζμπολά εξοπλιστεί (σ.σ. γιατί, άοπλη είναι τώρα;), θα επιτεθούμε. Αν εγκαταστήσει υποδομές κοντά στα σύνορα (σ.σ. γιατί να πάει στα σύνορα, έχει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές της), θα επιτεθούμε. (…) Ο Μπασάρ Αλ-Ασαντ να προσέχει και να μην παίζει με τη φωτιά, γιατί θα υποστεί σκληρή τιμωρία. (…) Εμείς θα αλλάξουμε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής! (σ.σ. αυτά τα έχουν πει οι αμερικανοί πρόεδροι, και ο Ομπάμα, και ο Τραμπ, και ο Μπάιντεν).
Την ώρα που έλεγε αυτά τα… «κουλά» ο Νετανιάχου, τα μίντια είχαν ήδη κάνει το πρώτο γκάλοπ. Και παρουσίασαν ένα αποτέλεσμα χαστούκι στη σιωναζιστική κυβέρνηση: Μόνο 26% των Ισραηλινών θεωρεί ότι η χώρα τους νίκησε στον Λίβανο, ενώ το 61% θεωρεί ότι δεν νίκησε και 13% δεν είναι σίγουροι τι έγινε!
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα σχόλια των σιωνιστικών μίντια, που θύμιζαν ποιοι ήταν οι διακηρυγμένοι στόχοι της εισβολής στον Λίβανο και πως ούτε ένας απ’ αυτούς δεν επιτεύχθηκε. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έλεγαν πως η τωρινή ήττα είναι χειρότερη απ’ αυτήν στον πόλεμο του 2006.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έσπευσε να «γράψει» on camera δήλωση και να τη διανείμει.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση σύρθηκε σε μια συμφωνία με τη Χεζμπολά, την ώρα που οι κωμοπόλεις στον βορρά είναι κατεστραμμένες, οι ζωές των ανθρώπων κομματιάστηκαν και ο στρατός είναι εξαντλημένος. Υπό τον Νετανιάχου είδαμε τη μέγιστη καταστροφή στην ιστορία μας. Καμιά συμφωνία με τη Χεζμπολά δεν μπορεί να σβήσει την ευθύνη του.
Σε αντίθεση με τους σιωνιστές που κλαίνε και βρίζουν και ακόμα δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση επιστροφής προς τους εποικισμούς του βορρά, οι Λιβανέζοι πανηγυρίζουν για τη νίκη. Προτού ακόμα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, ένα τεράστιο κονβόι αυτοκινήτων άρχισε να κινείται προς τον νότιο Λίβνανο, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Οι επιβάτες τους έφεραν σημαίες της Χεζμπολά και της Αμάλ (τιμώντας τον Ναμπίχ Μπέρι που έκανε τη διαπραγμάτευση με τον Χοχστάιν), πορτρέτα του Νασράλα και του Σαφιεντίν και σχημάτιζαν το σήμα της νίκης όταν έβλεπαν δημοσιογραφικό φακό. Ο εκπρόσωπος του σιωναζιστικού στρατού είχε δηλώσει πως δεν επιτρέπεται η επιστροφή των κατοίκων στο νότιο Λίβανο, αλλά οι Λιβανέζοι τον «έγραψαν κανονικά». Δεν είναι λίγες οι φορές που σιωνιστές στρατιώτες προσπάθησαν να τους σταματήσουν, χωρίς όμως να τολμήσουν ν’ ανοίξουν πυρ εναντίον τους.
Οσοι μίλησαν σε τηλεοπτικά δίκτυα έλεγαν πάνω-κάτω τα ίδια: Δεν μας ενδιαφέρει αν δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, εμείς γυρίζουμε στα σπίτια μας. Είμαστε νικητές.
Οι πρώτοι που έφτασαν στη συνοριακή Αΐτα Αλ-Σάαμπ, πεδίο σκληρών μαχών ανάμεσα στους σιωναζιστές εισβολείς και τους λιβανέζους μαχητές, φρόντισαν να αποκαθηλώσουν τη σιωναζιστική σημαία από την κορυφή της δεξαμενής νερού και να την πετάξουν ντροπιασμένη στο χώμα.
«Ολα τα λεφτά» ήταν αυτός ο μεσήλικας Λιβανέζος που άναψε το ναργιλέ και κάθησε να τον απολαύσει στο υπό κατάρρευση μπαλκόνι του διαμερίσματός του στη Ντάχια (νότια προάστια της Βηρυττού), ανταποδίδοντας το χαιρετισμό της νίκης στους συμπατριώτες του που περνούσαν με τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση τον νότο.
Το τελευταίο 24ωρο πριν την αποδοχή της συμφωνίας από την κυβέρνηση Νετανιάχου, η Χεζμπολά φρόντισε να «φιλοδωρήσει» τους σιωναζιστές με 26 επιχειρήσεις! Βομβαρδίστηκαν εποικισμοί (Κιριάτ Σμόνα, Μανάρα, Αβιβίμ και Κατζρίν) και βάσεις (η Σράγκα, έδρα διοίκησης της Ταξιαρχίας Γκολάνι) στο βορρά της σιωνιστικής οντότητας, ενώ μέσα στον Λίβανο, πέρα από τους βομβαρδισμούς σιωναζιστικών στρατευμάτων στα περίχωρα της Αλ-Χιάμ και της Σουμέρα, ξεχωρίζει μια μεγάλη ενέδρα στην Ιμπλ Αλ-Σάκι, κατά την οποία οι μαχητές ανατίναξαν μια στρατιωτική μπουλντόζα και τους γύρω στρατιώτες, πυροδοτώντας δύο ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν θάψει στο έδαφος, και όταν προσέγγισε ένα τανκ Merkava για να βοηθήσει τους τραυματίες, το ανατίναξαν με έναν κατευθυνόμενο πύραυλο.
Επίσης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων Χάιμπαρ, βομβαρδίστηκαν με ποιοτικούς πυραύλους στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, σε βάθος 120 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου. Δείτε το χάρτη με το σύνολο των χτεσινών επιχειρήσεων, που ήταν ταυτόχρονα και ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα στη σιωναζιστική κυβέρνηση και στους πολίτες της οντότητας.
Στον μεγαλύτερο εποικισμό του βορρά, το Κιριάτ Σμόνα, ένας πύραυλος χτύπησε τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων και η πυρκαγιά έκαιγε μέχρι τη νύχτα, προκαλώντας εφιάλτες στους εποίκους.
ΥΓ. Η Αίθουσα Επιχειρήσεων της Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι ένας από τους ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους στους οποίους επιτέθηκε στις 18 Νοέμβρη ήταν η κατοικία του αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχου Τόμερ Μπαρ. Η επίθεση έγινε με σμήνος προηγμένων επιθετικών drone και ο στόχος χτυπήθηκε με ακρίνεια. Το περιστατικό παρέμεινε κρυφό, καθώς υποβλήθηκε σε αυστηρή στρατιωτική λογοκρισία από τις σιωναζιστικές στρατιωτικές αρχές.