Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 13 Μάη
  • Aνταμ Μπόλερ: Και πίνω τσάγια με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια…
  • Tριτοκοσμικές συνθήκες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας
  • Απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς διεξάγουν οι ΗΠΑ – Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία!
  • Δυνατό χαστούκι σε Πιερρακάκη και Μητσοτάκη: Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της
  • Σαν σήμερα 12 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»EE-Ουκρανία: Με τις ευλογίες του… Πούτιν
Διεθνή

EE-Ουκρανία: Με τις ευλογίες του… Πούτιν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Ιούν 2022, 18:48

Με τις ευλογίες του… Πούτιν, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να δώσει καθεστώς υποψήφιων χωρών στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Παραθέτουμε το απόσπασμα από τη σχετική απόφαση της συνόδου κορυφής (ολόκληρο το κείμενο των Συμπερασμάτων της συνόδου στις 23-24 Ιούνη παρατίθεται στο τέλος):

«10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον των χωρών αυτών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
    2. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των όρων που περιλαμβάνονται στις γνώμες της Επιτροπής για τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης στο πλαίσιο της τακτικής της δέσμης για τη διεύρυνση. Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες αφού θα έχουν εκπληρωθεί πλήρως όλοι αυτοί οι όροι.
    3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας όταν θα έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τις προτεραιότητες που αναφέρονται στη γνώμη της Επιτροπής για την αίτηση προσχώρησης της Γεωργίας.
    4. Η πορεία κάθε χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξαρτηθεί από τις δικές της επιδόσεις όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβανομένης υπόψη της ικανότητας της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη». 

Δεν κάνουμε πλάκα μιλώντας για ευλογίες του Πούτιν στη συγκεκριμένη απόφαση. Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (το δικό μας Λένινγκραντ) στις 18 Ιούνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν δήλωσε ότι τη Ρωσία δεν την απασχολεί η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική οργάνωση ή ένα στρατιωτικο-πολιτικό μπλοκ, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ. Πάντοτε λέγαμε και πάντοτε έχω πει ότι η στάση μας είναι πολύ σταθερή και καθαρή ως προς το σεβασμό της: δεν έχουμε τίποτα εναντίον», δήλωσε ο ρώσος ιμπεριαλιστής ηγέτης, σπεύδοντας να συμπληρώσει: «Είναι απίθανο αυτό (σ.σ. η είσοδος στην ΕΕ) να οδηγήσει στο ξαναχτίσιμο της αεροπορικής βιομηχανίας, των ναυπηγείων, της ηλεκτρονικής βιομηχανίας και άλλων σημαντικών βιομηχανιών. Είναι απίθανο γιατί οι “μεγάλοι“ της Ευρώπης δε θα δημιουργήσουν ανταγωνιστές τους». 

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Ρωσία «δεν είναι έτοιμη να ξεχάσει το κρατικό πραξικόπημα του 2014 στη χώρα», ενώ πέρασε «γενεές δεκατέσσερις» τις «ουκρανικές ελίτ», κατηγορώντας τες ότι «έκλεψαν χρήματα από τον ουκρανικό λαό, τα έκρυψαν σε τράπεζες και θέλουν να τα προστατέψουν. Και ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατέψουν είναι να μιλούν για “πολιτιστική επιλογή“. Αρχισαν να εμπλέκονται σε αντι-ρωσικές πολιτικές, ελπίζοντας πως ό,τι και να κάνουν, τα χρήματά τους θα προστατεύονται εκεί. Και αυτό, φυσικά, συμβαίνει στην πραγματικότητα. Σε ό,τι κάνουν αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτή είναι όλη η ουσία της “πολιτιστικής επιλογής“».

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός πετάει το μπαλάκι στις ευρωενωσίτικες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: εμείς έχουμε πάρει την Κριμαία από το 2014, τώρα θα πάρουμε το Ντονμπάς (ίσως και κάποιο διάδρομο στα νοτιοανατολικά, ώστε Κριμαία και Ντονμπάς να έχουν εδαφική ενότητα), και την υπόλοιπη Ουκρανία σάς τη χαρίζουμε. 

Πέραν των άλλων, η ρωσική ιμπεριαλιστική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από πλευράς ΕΕ και ιδιαίτερα από πλευράς γερμανογαλλικού άξονα να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ με σχετικά γρήγορες διαδικασίες. Αυτό που αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής έχει κυρίως πολιτικό-συμβολικό χαρακτήρα. Κανένας δεν πρόκειται να βιαστεί να υλοποιήσει την απόφαση που πάρθηκε. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τουρκίας, που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της περνούν από το ζεστό στο κρύο εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν, προτού συμφωνήσει να δοθεί στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας, είχε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου καθεστώτος εξάρτησης, του «ενιαίου ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου». Και ότι υπενθύμισε αυτή την πρότασή του ακόμη και στις δηλώσεις του κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κανένας, βέβαια, δε δίνει σημασία στη μπουρδολογία της Ούρσουλα(ς) ότι η Ουκρανία «είναι η μοναδική χώρα όπου άνθρωποι πυροβολούνται γιατί τυλίχθηκαν σε μια ευρωπαϊκή σημαία». Αντίθετα, ο προσεκτικός παρατηρητής βλέπει ότι ακόμη και στην πανηγυρική απόφαση που ελήφθη, το σημείο 10 των Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει ότι «η πορεία κάθε χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξαρτηθεί από τις δικές της επιδόσεις όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβανομένης υπόψη της ικανότητας της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη».

Κατά τα άλλα, η σύνοδος κορυφής «συζήτησε τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», επανέλαβε «ότι στέκει ακλόνητα στο πλάι της Ουκρανίας και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να στηρίζει σθεναρά τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας», καταδίκασε «απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών», κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως αυτή ορίζεται από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της», εξέφρασε «τη σταθερή της δέσμευση να προσφέρει πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το φυσικό της δικαίωμα να αμυνθεί κατά της ρωσικής επίθεσης και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της», ζήτησε «από τη Ρωσία, αφενός, να σταματήσει πάραυτα να βάλλει κατά γεωργικών εγκαταστάσεων και να απομακρύνει σιτηρά και, αφετέρου, να άρει τον αποκλεισμό του Ευξείνου Πόντου, ιδίως του λιμένα της Οδησσού, ώστε να μπορούν να εξάγονται τα σιτηρά και να πραγματοποιούνται οι εμπορικές θαλάσσιες μεταφορές» και… τέλος. Λόγια, λόγια, λόγια.

Στην Φον ντερ Λάιεν, που λειτουργεί σαν ντουντούκα του Λευκού Οίκου, δεν επετράπη καν να θέσει ζήτημα έβδομης δέσμης κυρώσεων. Τα ενεργειακά, στα οποία προβλέπονται και τα μέτρα μηδενισμού των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, απόφαση που έχει ήδη γίνει σουρωτήρι, δεν συζητήθηκαν καν. Οταν ο Ντράγκι ζήτησε να ορίσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής μέσα στον Ιούλη, του έκοψαν τη φόρα. Τα ενεργειακά θα ξανασυζητηθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Σεπτέμβρη. Και κανείς δεν ξέρει αν και τότε θα είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις.

Τι έμεινε; Ενα γελοίο ευχολόγιο. Η σύνοδος κορυφής κάλεσε «την Επιτροπή να συνεχίσει να καταβάλλει επειγόντως προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ενεργειακός εφοδιασμός σε προσιτές τιμές» και «το Συμβούλιο, από κοινού με την Επιτροπή, να λάβουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν στενότερο συντονισμό σε θέματα ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών»! Ειδικά αυτά τα σημεία διαβάζονται καθαρά ειρωνικά, καθώς έχει ήδη αποδειχτεί –πέρα από τη χαρακτηριστική ανικανότητα της προέδρου της- η πλήρης αδυναμία της Κομισιόν να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ από μη ρωσικές πηγές.

Προκαλεί ακόμη εντύπωση το γεγονός ότι πέραν του… δημοσιογραφικού τύπου συμπεράσματος ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο», δεν υπάρχει καταγγελία της Ρωσίας για αθέτηση συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι ευρωπαίων πελατών της. Η Ρωσία εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις, παραδίνοντας τις ποσότητες που κάθε καλοκαίρι είναι μειωμένες, λόγω συντηρήσεων και χαμηλότερης ζήτησης. Οι χώρες της ΕΕ, όμως, θέλουν να κάνουν αποθεματοποίηση φυσικού αερίου και η Ρωσία, απλούστατα, δεν τους κάνει τη χάρη.

Θα λέγαμε μια κοινοτοπία αν γράφαμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κερδίζεται στρατιωτικά από τη Δύση (γελάει ο κόσμος με τα κωμικά σκετσάκια του Ζελένσκι που κάθε μέρα αναγγέλλει την επερχόμενη… νίκη) και πως η Ρωσία, παρά το κόστος που καταβάλλει (το οποίο το νεοτσαρικό καθεστώς του Κρεμλίνου φορτώνει στις πλάτες της εργατικής τάξης και των λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας), δεν έχει καταρρεύσει οικονομικά. Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες της ΕΕ το γνωρίζουν αυτό. Γνωρίζουν πως την ώρα που αυτοί φλυαρούν, τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται δυτικά στο έδαφος του Ντονμπάς (πήραν και το Σεβεροντονιέτσκ) και πως ό,τι κερδίζεται επί του πολεμικού πεδίου δεν παραχωρείται στις διαπραγματεύσεις για ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Το γνωρίζει, φυσικά, και ο Πούτιν. Γι’ αυτό και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία και του προέδρου του Καζακστάν, προεξόφλησε ότι πολλές δυτικές εταιρίες, τουλάχιστον από τις ευρωπαϊκές χώρες, θα επιστρέψουν στη ρωσική αγορά «και θα είναι ευτυχείς να εργάζονται εδώ. Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Η ζωή θα τις κάνει να ενεργήσουν έτσι. Και δεν θα τις εμποδίσουμε να ενεργήσουν έτσι, είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο».

Οσο για τις κυρώσεις, ο ιμπεριαλιστής του Κρεμλίνου τις αντιμετώπισε με υπεροψία και ειρωνεία: «Είναι πεντακάθαρο ότι ο πόλεμος-αστραπή (σ.σ. χρησιμοποίησε τον όρο blitzkrieg, που παραπέμπει στους ναζί) ενάντια στην οικονομία μας έχει αποτύχει. Οπως τόνισε κάποτε ο Μαρκ Τουέιν, “η είδηση του θανάτου μου ήταν μια υπερβολή“». Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει με έμφαση ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί επέφεραν βαρύ πλήγμα στις οικονομίες τους με τα ίδια τους τα χέρια!

ΥΓ1. Στη σύνοδο του G-7, όταν ο Μπάιντεν έθεσε ζήτημα επιβολής εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό, οι Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι του έβαλαν πάγο. Εδωσαν δε εντολή στον Σαρλ Μισέλ να βγει αμέσως και να κάνει δήλωση εκ μέρους των «27» (χωρίς οι 24 να ερωτηθούν), ώστε να μην μπορέσει να «δουλέψει» η αμερικάνικη προπαγάνδα και να κοπεί και η φόρα της Ούρσουλα(ς): «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πιο λεπτομερή εξέταση του σχεδίου (σ.σ. των ΗΠΑ) και να διαπιστώσουμε εάν είναι δυνατόν να βάλουμε στο στόχαστρο τον χρυσό με τρόπο που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και όχι σε εμάς»!

ΥΓ2. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντονμπάς σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, όπως συνέβη με το Κόσοβο. «Οταν το Κόσοβο διακήρυξε την ανεξαρτησία του, το Διεθνές Δικαστήριο, πιεζόμενο από τις δυτικές χώρες, έκρινε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, όταν μια χώρα διακηρύσσει την ανεξαρτησία της, δεν απαιτείται να λάβει την άδεια από την κεντρική κυβέρνηση», είπε ο Πούτιν, καταλήγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατίες του Ντονμπάς δεν χρειάζεται να ζητήσουν άδεια από το Κίεβο». Ηταν η απάντηση ενός ιμπεριαλιστή προς άλλους ιμπεριαλιστές που μιλούν για «αναθεωρητισμό» μόνο εκεί που τους βολεύει. Μόνο όταν θέλουν να πλήξουν τον αντίπαλο, ενώ κατά τα άλλα κάνουν ακριβώς τα ίδια.

2022-06-2324-euco-conclusions-el (1)
Εκτύπωση 🖨
ΕΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜυρίζει κουκούλωμα
Επόμενο άρθρο 12 νεκροί – 20 νέες διασωληνώσεις (210 εισαγωγές)

Σχετικά Αρθρα

Aνταμ Μπόλερ: Και πίνω τσάγια με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια…

Διεθνή 12 Μάι 2025, 20:03

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς διεξάγουν οι ΗΠΑ – Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία!

Εγκεφαλικά στη σιωνιστική οντότητα!

Διεθνή 12 Μάι 2025, 11:09

Αν θέλετε να μάθετε τον αριθμό, ρωτήστε τη Σάρα Νετανιάχου

Διεθνή 11 Μάι 2025, 20:14

«Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 2

Al-Qasam Productions

Διεθνή 10 Μάι 2025, 11:48

Το ΡΚΚ παραδίδει τα όπλα και αυτοδιαλύεται

Διεθνή 10 Μάι 2025, 09:38

Mε τα μαγιό και σαγιονάρες στα καταφύγια οι σιωνιστές

Τους (ξανα)έκοψαν τα ήπατα οι Χούθι

Διεθνή 9 Μάι 2025, 21:30
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

13 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Aνταμ Μπόλερ: Και πίνω τσάγια με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια…

12 Μάι 2025, 20:03
Κόντρες

Tριτοκοσμικές συνθήκες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας

12 Μάι 2025, 14:28
Διεθνή

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς διεξάγουν οι ΗΠΑ – Ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία!

Εγκεφαλικά στη σιωνιστική οντότητα!

12 Μάι 2025, 11:09
Εργατικά

Δυνατό χαστούκι σε Πιερρακάκη και Μητσοτάκη: Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής της παράνομης απόφασης Πιερρακάκη με την οποία τέθηκε σε δυνητική αργία

12 Μάι 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάη

12 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Αν θέλετε να μάθετε τον αριθμό, ρωτήστε τη Σάρα Νετανιάχου

11 Μάι 2025, 20:14
Πολιτισμός

Kehlani: Στο στόχαστρο του σιωναζισμού και των υποστηρικτών του

11 Μάι 2025, 12:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάη

11 Μάι 2025, 00:01
Πολιτισμός

Πάντα τέτοια: Ακυρώθηκε εκδήλωση της σιωνιστικής πρεσβείας στη Θεσσαλονίκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου

10 Μάι 2025, 20:56
Διεθνή

«Οι Πύλες της Κόλασης», Κύκλος 1, Επεισόδιο 2

Al-Qasam Productions

10 Μάι 2025, 11:48
Διεθνή

Το ΡΚΚ παραδίδει τα όπλα και αυτοδιαλύεται

10 Μάι 2025, 09:38
Καταστολή

Η Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Κρεσέντο τρομοκρατίας και καταστολής

10 Μάι 2025, 07:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

10 Μάι 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάη

10 Μάι 2025, 00:01
Διεθνή

Mε τα μαγιό και σαγιονάρες στα καταφύγια οι σιωνιστές

Τους (ξανα)έκοψαν τα ήπατα οι Χούθι

9 Μάι 2025, 21:30
Διεθνή

Οσο και να προσευχηθείτε, η κόλαση για εσάς δεν είναι στον άλλο κόσμο, είναι στη Γάζα

9 Μάι 2025, 18:47
Κόντρες

Δεξιότατος και πονηρότατος

9 Μάι 2025, 14:22
Αγροτικά

«Μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Ελλάδα, λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

9 Μάι 2025, 12:40
Ιστορία

80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη

9 Μάι 2025, 09:43
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

1888: Καταργείται η δουλεία στη Βραζιλία.

1947: Αυτοκτονεί εξόριστος ο Ευριπίδης Μπακιρτζής.

1967: Συλλαμβάνεται στη Μεσσοράχη Σερρών ο δωδεκάχρονος Αλ. Μουμτζής για αναγραφή της λέξης «ΕΔΑ» σε πινακίδα των ΤΕΑ και ο πατέρας του σαν υπεύθυνος.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στην Κυψέλη.

1976: Παγιδευμένη χειροβομβίδα σε συγκέντρωση φοιτητών του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη.

1978: Καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1981: Ο «γκρίζος λύκος» Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράται να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

1985: Η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) πραγματοποιεί έφοδο στα γραφεία της εξτρεμιστικής ομάδας «Move» σκοτώνοντας έντεκα μέλη της.

1996: Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση και το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Σε έναν κόσμο που η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στη εργασία και την παραγωγή ολοένα και αυξάνεται, η επιλογή αυτή σηματοδοτεί τις μεγάλες προκλήσεις και δυνατότητες που αναδύονται για την ενδυνάμωση της υγιούς και ασφαλούς εργασίας στην ψηφιακή εποχή. Καθώς η ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της τηλεργασίας, της αυτοματοποίησης και της αυξανόμενης σημασίας της εργασίας μέσω πλατφορμών, εισάγει νέα μοντέλα απασχόλησης, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, βασισμένη στην ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση ισχυρών νομικών πλαισίων που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με ηθικά πρότυπα και την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη συνεχή ενίσχυση των δεξιοτήτων, καθώς και την αντιμετώπιση νέων κινδύνων που συνδέονται με την ψυχική υπερφόρτωση. Διασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές αξίες. Στη χώρα μας, αξιοποιώντας τα θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε ζητήματα προστασίας των εργαζομένων μέσω τηλεργασίας ή ψηφιακών πλατφορμών, καθώς και αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, προχωρούμε στην αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) με θέμα την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια στην ψηφιακή εποχή. Υλοποιούμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στο πλαίσιο του οποίου θα ψηφιοποιηθούν σημαντικές διαδικασίες και θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας και εκπαιδευτικού υλικού για την καλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Υπουργείο Εργασίας, 28.4.2025

(Αν ζητήσεις από την Κεραμέως να επαναλάβει «με δικά της λόγια» αυτή την ανακοίνωση, θα αρχίσει να ρετάρει. Λογικό. Τι να ξέρει από Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας μια νεοφιλελεύθερη μεγαλωμένη στα πούπουλα; Αλλά κι αυτοί που τα έγραψαν ή μάλλον που τα αντέγραψαν από κάποιο ακαδημαϊκό κείμενο ή κείμενο της ευρωενωσίτικης γραφειοκρατίας δεν είναι καλύτεροι. Προκαλούν! 51 θάνατοι στους χώρους εργασίας καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αριθμός ρεκόρ. Χώρια οι τραυματισμοί από εργατικά «ατυχήματα», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν αναφέρεται ή -αν παρεμβληθεί νοσοκομείο και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς- αναφέρονται με διαφορετική αιτιολογία. Γι’ αυτό μιλάμε για πρόκληση. Οσο για τις επαγγελματικές ασθένειες, αυτές απλά… δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό μιλάμε για πρόκληση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo