Αυτές τις ημέρες που θα ανοίξει η εκκοκιστική περίοδος εκτιμάται ότι η τιμή του σύσπορου βαμβακιού θα κινηθεί γύρω στα 51 λεπτά το κιλό. Αυτή η τιμή είναι αποτέλεσμα συγκυριακών διεθνών καταστάσεων και δεν οδηγεί στην αύξηση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Γιατί φέτος η βαμβακοπαραγωγή έχει πληγεί πανελλαδικά από το πράσινο σκουλήκι και έχει πέσει πολύ η στρεμματική απόδοση. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο έχει πληγεί η παραγωγή βαμβακιού και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς υπολογισμούς, όμως γνωρίζουμε πόση θα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση. Γύρω στα 80 ευρώ το στρέμμα, εάν τελικά έχουν καλλιεργηθεί 2,5 εκατ. στρέμματα και έχουν αποδόσεις πάνω από 200 κιλά σύσπορου βαμβακιού. Με τιμές 0,50 ευρώ το κιλό πρέπει οι στρεμματικές αποδόσεις να ξεπεράσουν τα 300 κιλά το στρέμμα προκειμένου να καλυφθούν τα καλλιεργητικά έξοδα. Πράγμα πολύ δύσκολο για την πλειοψηφία των αγροτών των οποίων η παραγωγή επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, με 300 τουλάχιστον κιλά το στρέμμα και 100 στρέμματα θα εισπράξει ένας αγρότης γύρω στα 8.000 ευρώ. Είναι λεφτά αυτά για ένα βαμβακοπαραγωγό-μονοκαλλιεργητή για να ζήσει την οικογένειά του; Στην ουσία με τα λεφτά αυτά ψευτοζεί.
Στη Λάρισα που βρέθηκε ο κακός μαθητής Κ. Σκανδαλίδης, εκμεταλλευόμενος τη συγκυριακή αύξηση της τιμής του σύσπορου βαμβακιού, έσπευσε να δώσει συμβουλές και να διαβεβαιώσει τους αγρότες ότι θα συνυπολογίσει τη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στρεμματική απόδοση των 200 κιλών το στρέμμα για να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.
Κάποτε το βαμβάκι ήταν ο άσπρος χρυσός για την αγροτιά, μιας και απέφερε κάποιο εισόδημα. Τώρα, από 4,5 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα έπεσαν στα 2,5 εκατ. στρέμματα και επιπλέον έπεσε και η στρεμματική απόδοση, μιας και οι βαμβακοπαραγωγοί τιμωρούνταν για τις μεγάλες αποδόσεις.
Ο Κ. Σκανδαλίδης πιάστηκε από το βαμβάκι σαν σανίδα σωτηρίας, μιας και δεν είχε τίποτ’ άλλο να προσφέρει στους αγρότες. Τι να τους πει για τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση των εφοδίων, που παρατηρήθηκαν τον Ιούλη του 2010 και καταγράφηκαν από την ΕΣΥΕ;